Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

100 Νέα Έργα σε Μεταφορές, Ενέργεια και Περιβάλλον

nea-news | 15 Οκτ 2011 | 11:55 μ.μ.

Έργα σε Μεταφορές, Ενέργεια, Περιβάλλον
Την έναρξη υλοποίησης 100 έργων υψηλής προτεραιότητας στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος αποφάσισε η Ομάδα Δράσης (Task Force) της Κομισιόν που έχει συσταθεί για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με τις ελληνικές αρχές, τα κράτη-μέλη και τους διεθνείς οργανισμούς, που παρέχουν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, σημειώθηκε «ταχεία πρόοδος» όσον αφορά τις δράσεις τεχνικής βοήθειας και εκφράστηκε έμπρακτα η κοινοτική αλληλεγγύη προς τη χώρα μας.


Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας ήταν ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελής Τζωρτζάκης. Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία αυτής της διάσκεψης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή η συνάντηση αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για μια συντονισμένη κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια συνδρομής στην Ελλάδα ώστε να υλοποιήσει τις τόσο αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ανάκαμψή της».

Το Νοέμβριο

Προβλέπεται ότι η πρώτη τριμηνιαία έκθεση προόδου της Ομάδας Δράσης προς τον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου. Στόχος είναι η καλύτερη αξιοποίηση των 15 δισ. ευρώ από τα συνολικά 20,2 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής την περίοδο 2007-2013.

Επίσης, αποφασίστηκε η χορήγηση βοήθειας για πρόσβαση στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και των σημαντικότερων συμπράξεων δημόσιου/ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η εκπόνηση ενός μεγάλου σχεδίου δράσης με τη συμμετοχή ορισμένων κρατών-μελών και του ΔΝΤ στους κρίσιμους τομείς της φορολογίας, του Προϋπολογισμού και των δημοσίων δαπανών. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε και η προετοιμασία συγκεκριμένων διοικητικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, βάσει ανάλυσης του ΟΟΣΑ καθώς και η δυνατότητα στήριξης από ορισμένα κράτη-μέλη.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη για την ελληνική διοίκηση να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας και να προβεί στην καλύτερη δυνατή αξιοποίησή της.

Συμφωνήθηκε ότι ανάλογες συναντήσεις θα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα ζητήματα που καθορίστηκαν στο Μνημόνιο μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας, καθώς και του πρώτου καταλόγου αιτημάτων που υποβλήθηκαν από την ελληνική διοίκηση, τα οποία ελήφθησαν στις 4 Οκτωβρίου, οι συμμετέχοντες συζήτησαν για την εξεύρεση του καλύτερου τρόπου οργάνωσης της τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, η τεχνική βοήθεια θα επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς:

Σε μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης, στη δημιουργία βελτιωμένου επιχειρηματικού περιβάλλοντος καθώς και τομεακά μέτρα για την ενέργεια, τον τουρισμό, τον γεωργικό τομέα και τη διαχείριση των αποβλήτων.

Η φορολογία, ο έλεγχος των δαπανών και οι ιδιωτικοποιήσεις

Οριζόντιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τη δημόσια υγεία, τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τη διαχείριση των αποβλήτων. Προκειμένου να σχηματισθεί ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών και των προσφορών για τεχνική βοήθεια, η Ομάδα Δράσης κάλεσε εκπροσώπους υψηλού επιπέδου από κράτη-μέλη, τη Νορβηγία καθώς και από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς (συμπεριλαμβανομένης της ΕΤΕ, της ΕΤΑΕ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ).

Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της τεχνικής βοήθειας για την Ελλάδα μέσω:

Της εξασφάλισης ενός μοναδικού/βασικού συνομιλητή με τις ελληνικές αρχές όσον αφορά την τεχνική βοήθεια.

Της κινητοποίησης πόρων από τα κράτη – μέλη και άλλους οργανισμούς κατά τρόπο αποτελεσματικό και συντονισμένο.

Της διοχέτευσης αυτών των πόρων προς τομείς στους οποίους έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη βελτίωση των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, και την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Πόροι 15 δισ.

Στόχος είναι η καλύτερη αξιοποίηση των 15 δισ. ευρώ από τα συνολικά 20,2 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής την περίοδο 2007-2013.

Ολι Ρεν

«Αυτή η συνάντηση αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για μια συντονισμένη κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια συνδρομής στην Ελλάδα ώστε να υλοποιήσει τις τόσο αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ανάκαμψή της», δήλωσε ο επίτροπος.

Μοιραστείτε το θέμα:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...