Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Θα ξεφυτρώσουν και άλλα "ΙΚΑ Καλλιθέας"

Athanasios | 14 Μαρ 2012 | 10:21 μ.μ.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του ΙΚΑ Καλλιθέας, όπου αποκαλύφθηκε ζημία εκατομμυρίων ευρώ, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, υπογράμμισε πως "το πάρτι τελείωσε".

Στην ομιλία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις εξελίξεις στο ΙΚΑ και το σχέδιο δράσης του Οργανισμού το 2012 επισήμανε πως το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι το μόνο.

Μέσα από την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών, το υπουργείο, όπως ανέφερε, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών είναι μόνο η αρχή.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, επιχείρησε να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους, τονίζοντας ότι οι συντάξεις έχουν διασφαλιστεί, παρά την αύξηση της ανεργίας.

Βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και για το 2012 και για τα επόμενα χρόνια, σημείωσε, είναι να απομακρυνθεί η χώρα οριστικά από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, να υπάρξει ανάπτυξη και υποχώρηση της ύφεσης, όπως προβλέπεται για μετά το 2013.

Ωστόσο, έσπευσε να προειδοποιήσει πως αν αυτή η ύφεση συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, το 2013, το 2014, το 2015, ουδείς μπορεί να περιμένει να έχουμε αυτό το επίπεδο μισθών και συντάξεων.

Αναλύοντας την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, ανέφερε πως το Δημόσιο χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία σε ποσοστό πάνω από το 1/3 που είναι το ορθολογικό ποσοστό για ένα υγιές ασφαλιστικό σύστημα, ενώ η αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων είναι 1/1, όταν θα έπρεπε να είναι 2,5/1.

Ήδη, από το 2000 έως το 2012 ο κρατικός προϋπολογισμός έχει επιχορηγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία συνολικά με 154 δισεκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας το 40% των δαπανών τους, όταν το 45% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, το 38% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και το 15% των επιχειρήσεων δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

"Αν όλοι οι ασφαλισμένοι ήταν συνεπείς στην καταβολή των εισφορών, τότε θα μπορούσαμε να τις μειώσουμε κατά 30%" υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία του ΟΓΑ δείχνουν πως σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη παραγωγή παρατηρείται η μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή. "Το μήνυμα είναι καθαρό: Για ένα καλό επίπεδο συντάξεων πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας" συμπλήρωσε.

Τους έπιασαν με... κάμερες στα ΑΤΜ

Αναφερόμενος στις 40.000 συντάξεις "μαϊμού" που διακόπτονται, ο υπουργός αποκάλυψε ότι οι ελεγκτικές αρχές συνεργάζονται με τράπεζες, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός από τις κάμερες των ATM όσων εισέπρατταν συντάξεις δικαιούχων που απεβίωσαν.

Ήδη, υπάρχουν υποθέσεις που διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα ενώ, όπως αποκάλυψε, όταν κλήθηκε κάποιος να λογοδοτήσει διότι εισέπραττε παρανόμως σύνταξη, αυτοκτόνησε επειδή ήταν επώνυμος στην περιοχή του.

"Το έργο εντοπισμού των παρανομούντων είναι δυσχερέστατο, γι΄αυτό θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε ακόμη και σε ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία", σημείωσε από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Ερωτηθείς για το κούρεμα των ομολόγων περιορίστηκε να δηλώσει ότι υπάρχει δέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών για τις απώλειες, "δέσμευση που δεν μπορούσε να πάει παρά πέρα γιατί θα έπρεπε ο υπουργός να πει κάτι αντίστοιχο και στο ολλανδικό ΙΚΑ".

Ανέφερε, πάντως, ότι "ασφαλώς και το ΙΚΑ δεν είχε δώσει την έγκρισή του στην ΤτΕ να επενδύσει σε ομόλογα τα αποθεματικά του, που εντάχθηκαν στο Κοινό Κεφάλαιο" και διευκρίνισε ότι, αυτήν τη στιγμή, το ΙΚΑ έχει ένα ομόλογο 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, που η μετατροπή και το κούρεμα δεν στοίχισαν.

Το τωρινό στοιχίζει 880 εκατομμύρια ευρώ, αν χρησιμοποιηθεί ως ρέπος για να αντλήσει ρευστότητα το Ίδρυμα, κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος του έτους.

http://news247.gr/

Μοιραστείτε το θέμα:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...