Έκρηξη των ατομικών συμβάσεων εργασίας με μείωση μισθών ως 30% μέσα σε ενάμιση μήνα
Κατακόρυφη αύξηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας -με μειώσεις μισθών μέχρι και 30%- καταγράφουν τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για την αγορά εργασίας σε διάστημα ενάμιση μήνα, σκιαγραφώντας ένα τοπίο ευρείας απορρύθμισης στο οποίο οι διαπραγματεύσεις για νέες κλαδικές συμβάσεις γίνονται μετά τεράστιων εμποδίων.
Σημαντική και η αύξηση στον αριθμό των επιχειρησιακών συμβάσεων, με εξίσου μεγάλη μείωση αποδοχών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) μέσα σε ενάμιση μήνα έχουν υπογραφεί 33.133 ατομικές συμβάσεις σε 7.825 επιχειρήσεις. Η μείωση μισθών που τις συνοδεύει είναι της τάξης του 22% -σε ορισμένες περιοχές της χώρας φτάνει το 28%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και το 50%.
Όσον αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, από τις 14 Φεβρουαρίου, έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες αφορούν 4.533 εργαζομένους. Συγκριτικά, την περίοδο Οκτωβρίου 2011- Φεβρουαρίου 2012 είχαν υπογραφεί 65 επιχειρησιακές συμβάσεις. Η μέση μείωση μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων κυμαίνεται από 22,35%, έως και 40%.
Σε όσες περιπτώσεις έχει λήξει η κλαδική σύμβαση εργασίας, η «διορία» που έχουν εργοδότες και εργαζόμενοι για την υπογραφή νέας λήγει στις 14 Μαΐου.
Συνδικαλιστικά στελέχη υποστηρίζουν, ότι οι εργοδότες εμφανίζονται απρόθυμοι να δεχθούν την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων.
Στον κλάδο του Εμπορίου, στον οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι και ενώ η διαπραγμάτευση για την υπογραφή μιας ενιαίας εθνικής κλαδικής σύμβασης ήταν σε εξέλιξη, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), προχώρησε στην καταγγελία της συλλογικής σύμβασης εργασίας του Εμπορίου, η οποία είχε υπογραφεί πριν τέσσερις μήνες και έληγε στις 14 Φεβρουαρίου του 2013.
Όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θάνο Βασιλόπουλο, τα πολυκαταστήματα «προχωρούν ήδη στη σύναψη ατομικών συμβάσεων με μικρότερες αμοιβές και μετατροπή των όρων εργασίας». Το ίδιο συμβαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, σε όλο το εμπόριο, ακόμη και στα μικρομάγαζα.
Παράλληλα, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οι ξενοδόχοι, κατήγγειλαν την κλαδική σύμβαση επικαλούμενοι την αλλαγή των συνθηκών στην αγορά και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας εκτιμούν πάντως, ότι αν εργαζόμενοι και εργοδότες δεν μπορέσουν να καταλήξουν στην υπογραφή κλαδικών συμβάσεων μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά όρια τότε, ως τον Ιούνιο, το 80% της αγοράς εργασίας θα βρεθεί χωρίς κλαδικές συμβάσεις.
Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον νέο νόμο, σώζεται μόνο ο βασικός και τέσσερα επιδόματα, με αποτέλεσμα μείωση των σημερινών αμοιβών από 15% έως 20%.
Σε άλλη περίπτωση, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με αποδοχές που μπορούν να φθάσουν στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή να μειωθούν έως και 40%.
Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου, τον ερχόμενο Ιούλιο, κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι είναι υποχρεωμένοι να προσδιορίσουν εκ νέου, τον ελάχιστο μισθό συμφωνώντας νέες μειώσεις.
Παράλληλα, θα πρέπει να επανεξετασθούν, τα κριτήρια χορήγησης τόσο του επιδόματος ανεργίας όσο και κοινωνικών επιδομάτων και παροχών (όπως τα στεγαστικά προγράμματα), ενώ ορισμένα επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα, θα καταργηθούν.
newsnow.gr