Από τι θα…πεθάνουμε; Εξαρτάται από τη δουλειά μας!
Όσο και αν ακούγεται μακάβριο, η επίσκεψη από τον Χάρο είναι προκαθορισμένη. Αυτό, που κανείς μας δεν γνωρίζει, είναι πότε θα μας χτυπήσει την πόρτα και με ποια μορφή. Και όμως, μια έρευνα αποκαλύπτει, πως η δουλειά που κάνουμε σχεδόν προκαθορίζει την αιτία του θανάτου μας.
«Η δουλειά… σκοτώνει», λέει εύστοχα ένα σύνθημα, που όμως, όπως φαίνεται είναι πέρα για πέρα αληθινό. Σύμφωνα με μια πρωτότυπη έρευνα, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Southampton, η φύση της εργασίας μας μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τον τρόπο με τον οποίο θα αποχαιρετήσουμε τον μάταιο τούτο κόσμο…
Η έρευνα αυτή, παρουσιάστηκε στην εφημερίδα Independent και αποκαλύπτει, πως η δουλειά μπορεί να μας… σκοτώσει, όπως προκύπτει από το πανεπιστήμιο του Southampton, όπου η ερευνητική ομάδα, συγκέντρωσε στοιχεία από 40.000 πιστοποιητικά θανάτου τη δεκαετία του 1990, τα οποία ανέφεραν και τις αιτίες θανάτου καθώς και τα επαγγέλματα που έκαναν οι θανόντες όσο βρίσκονταν εν ζωή.
Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, αλλά τόνισαν, πως πρόκειται για μια έρευνα με καθαρά στατιστικό χαρακτήρα και πως δεν πρέπει τα αποτελέσματα αυτά να αποτελέσουν αφορμή για… αλλαγή σταδιοδρομίας!
Από Αids οι κομμωτές, από ναρκωτικά οι καλλιτέχνεςΣύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, αποκαλύφθηκε, πως πολλοί άνδρες κομμωτές πεθαίνουν από Aids, πράγμα που συμβαίνει και για πολλές γυναίκες κομμώτριες! Υψηλά ποσοστά θνησιμότητας από Aids, εμφανίζουν ωστόσο και άλλα επαγγέλματα, όπως οι μόδιστροι, οι νοσοκόμες, οι δημοσιογράφοι καθώς και πολλά άλλα δημιουργικά ή καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Ωστόσο, υψηλή θνησιμότητα από κατάχρηση ναρκωτικών εμφανίζουν πολλοί καλλιτέχνες, εύποροι επιχειρηματίες καθώς και κατασκευαστές ή αρχιτέκτονες.
Το παράδοξο των εκπαιδευτικώνΑπορίας άξια είναι και η αιτία θανάτου πολλών δασκάλων και καθηγητών, που πέθαναν από καρκίνο των λεμφαδένων. Η διαπίστωση αυτή, που μόνο σύμπτωση δεν μπορεί να είναι, προκάλεσε την περιέργεια πολλών ερευνητών, οι οποίοι προσπαθούσαν για χρόνια να βρουν, τι ακριβώς φταίει (κάποιο υλικό που βρίσκεται στις αίθουσες, οι κιμωλίες ή μήπως κάτι άλλο;). Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει ανακαλυφθεί η αιτία… Αλλά εδώ παρατηρήθηκε και ένα ακόμη παράδοξο. Η ίδια επαγγελματική κατηγορία, οι εκπαιδευτικοί δηλαδή, αποκαλύφθηκε, πως έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα ή από καρδιακή προσβολή. Η εξήγηση, που έδωσαν οι επιστήμονες είναι, πως οι εκπαιδευτικοί έχουν ενστερνιστεί τις διδαχές τους για υγιεινότερο τρόπο ζωής και τις αρχές που προσπαθούν να εμφυσήσουν στους μαθητές τους και έτσι, τις εφαρμόζουν και οι ίδιοι στην καθημερινότητά τους, αποφεύγοντας τις επικίνδυνες και θανατηφόρες, κακές συνήθειες.
Τα επαγγέλματα υγείας… αυτοκτονούν!Οι αριθμοί επίσης μαρτυρούν, πως οι γιατροί, οι οδοντίατροι, οι κτηνίατροι, οι νοσοκόμοι και όσοι δουλεύουν σε ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα, είναι περισσότερο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους αυτοκτονώντας! Αυτό, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, πως η φύση της δουλειάς, τους οδηγεί στην απελπισία. Η πιθανότερη εξήγηση, που έδωσαν οι επιστήμονες σε ένα ακόμη παράδοξο της έρευνας, είναι πως, τα άτομα αυτά, αν οδηγηθούν σε απελπισία γνωρίζουν τους τρόπους, με τους οποίους μπορούν να βάλουν τέρμα στη ζωή τους.
Νύχτα και λεφτά δολοφονούν…Οι στατιστικές επίσης αποκάλυψαν, πως αν δουλεύεις σε bar ή αν απασχολείσαι στις κατασκευές, είναι πολύ πιθανό να σε δολοφονήσουν! Για τους ανθρώπους, που δουλεύουν νύχτα, ο κίνδυνος είναι ορατός καθώς περιστοιχίζονται από ανθρώπους μεθυσμένους, που εύκολα χάνουν τον έλεγχο των πράξεών τους. Όσο για την κατασκευαστική βιομηχανία; Οι ειδικοί αναφέρουν, πως επειδή τα συμφέροντα αλλά και τα ποσά που διακινούνται είναι ιδιαίτερα μεγάλα, συχνά οι διαφορές λύνονται με όπλα…
Όποιος πιάνει το τιμόνι, προσοχή γιατί σκοτώνει…Εν κατακλείδι, το πιο επικίνδυνο επάγγελμα που μπορεί να κάνει κανείς, αυτό δηλαδή, που στατιστικά έχει τις περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει τον επαγγελματία στον θάνατο, είναι η…. οδήγηση αυτοκινήτου! Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, περίπου 130 άνδρες και 5 γυναίκες, σκοτώθηκαν από αυτοκινητιστικό ατύχημα καθώς η φύση της δουλειάς τους ήταν η επαγγελματική οδήγηση οχημάτων…
himaira.blogspot.com