Πρώτο θέμα οι ελληνικές εκλογές στα διεθνή ΜΜΕ
Όλοι μιλούν για κρίσιμες κάλπες και ακόμα κρισιμότερο αποτέλεσμα
Με το βλέμμα στραμμένο στις ελληνικές εκλογές είναι οι ξένοι δημοσιογράφοι, το αποτέλεσμα των οποίων, σε συνδυασμό και με αυτό των γαλλικών, θα κρίνει τις ισορροπίες στην ΕΕ.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, με τίτλο, «Οι θυμωμένοι Έλληνες ψηφίζουν σε κρίσιμες εκλογές», κάνει λόγο για κόσμο που έχει εξοργιστεί και φτάνει στις κάλπες εν μέσω αβέβαιης ατμόσφαιρας. Μιας ατμόσφαιρας τόσο σοβαρής που θα ήταν ικανή να προκαλέσει εκ νέου, ανάφλεξη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και να ξαναδημιουργήσει περιβάλλον αμφισβήτησης για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Το Reuters εστιάζει στο ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως, οι άνεργοι και όσοι συνεχίζουν να έχουν τις δουλειές τους, αλλά με πετσοκομμένους μισθούς, θα γίνουν τιμωροί-ψηφοφόροι φτάνοντας στις κάλπες, ειδικά για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα που εδώ και δεκαετίες κυβερνούν στην Ελλάδα και είναι τα μόνα μεγάλα που στηρίζουν τα ευρωπαϊκά, οικονομικά πακέτα στήριξης, σημειώνει το πρακτορείο.
Το αμερικανικό CNN έγραψε για Έλληνες ψηφοφόρους που καλούνται να ψηφίσουν σε σημαντικότατες εκλογές εν μέσω κρίσης, υπογραμμίζοντας και αυτό, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα.
Το ποια κυβέρνηση θα υπάρχει τη Δευτέρα και το πώς αυτή θα χειριστεί τη λιτότητα και την υπάρχουσα κρίση που κατατρώει τη χώρα είναι τα βασικά σημεία που αναφέρει το δίκτυο.
Επίσης, τονίζει ότι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κανένα κόμμα δεν αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία. Σαν αποτέλεσμα, και πάλι θα χρειαστεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Στο σημείο αυτό, το CNN έγραψε πως, η προϋπάρχουσα κυβέρνηση συνασπισμού ΠΑΣΟΚ-ΝΔ πέρασε τόσα πολλά και σκληρά μέτρα σε αφόρητα μικρό χρονικό διάστημα, που, λογικά, δεν θα καταφέρουν, μεμονωμένα τα δύο κόμματα να έχουν υψηλά ποσοστά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
Το πρακτορείο Associated Press (AP) έρχεται κι αυτό με τη σειρά του να μιλήσει για τις πιο «κρίσιμες και αβέβαιες εκλογές» εδώ και δεκαετίες και για ψήφους που θα τιμωρήσουν τις δύο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις του τόπου, για τις δυσκολίες στις οποίες υποβάλλουν εδώ και μήνες, τον λαό.
Το AP δεν παραλείπει να αναφερθεί στους αμέτρητους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και την αποχή, η οποία, εν πολλοίς, θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα. Θυμίζει δε, ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2009, προσήλθε στις κάλπες ποσοστό ελάχιστα μεγαλύτερο του 70% του συνολικού εκλογικού σώματος. Στην παρούσα φάση και με τον τόσο θυμό ανάμεσα στους Έλληνες, η αποχή ίσως να είναι πρωτοφανής.
Παρόλα αυτά, αν χρειαστεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά καθυστερήσουν τα κόμματα να το πράξουν ή δεν συμφωνούν μεταξύ τους σε καίρια σημεία και η χώρα βρεθεί ακυβέρνητη ενώπιον ανήσυχων Ευρωπαίων δανειστών και Ελλήνων πολιτών, το πρακτορείο υπογραμμίζει την πιθανότητα να εξαγγελθούν νέες εκλογές, ως «χείρα βοηθείας».
Τέλος, οι Los Angeles Times με άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοσή τους, κάνουν γενική αναφορά στα εκλογικά μέτωπα της Ευρώπης και την κρισιμότητα των αποτελεσμάτων.
Συγκεκριμένα, με τίτλο, «Οι εκλογές στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα των όσων συζητώνται για την κρίση χρέους», το άρθρο αναφέρεται στη γερμανική ηγεσία και τα όσα αυτή επιβάλλει για περισσότερο από δύο χρόνια. Σε αυτό το πλάνο, η αντίδραση που λέγεται ότι θα διαφανεί μέσω των γαλλικών και ελληνικών εκλογών, θα ήταν ικανή να βάλει φρένο στην κυριαρχία Μέρκελ και να επαναπροσδιορίσει κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις των χωρών μελών της ευρωζώνης, πολλώ δε μάλλον, όσων διέρχονται τώρα από την ισοπεδωτική κρίση χρέους και πιέζονται από την ισχυρή Γερμανία και το ΔΝΤ.
Για την Ελλάδα και τους Έλληνες, στο κείμενο επισημαίνεται ότι διανύουν περίοδο με το ζωνάρι σφιγμένο ως το τέρμα. Επιπλέον, γίνεται λόγος για την κατάσταση συναγερμού στην οποία ο Σαμαράς έχει φέρει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τα όσα προανήγγειλε σχετικά με αναδιαπραγμάτευση του χρέους, μαζί τους.
Το άρθρο κλείνει με μία θέση του Ολάντ, ο οποίος πρόσφατα είπε πως, «δεν είναι δουλειά της Γερμανίας να αποφασίσει για την τύχη της υπόλοιπης Ευρώπης».
protothema.gr