Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Η πορεία εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο

nea-news | 2 Μαϊ 2012 | 10:45 π.μ.

Αθήνα

Επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 12:00 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τίθεται η πορεία της εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων. 


Μια ανάσα πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται συνεπής στη δέσμευσή του ότι δεν θα χαθεί ούτε μία ημέρα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των δανειστών και σε αυτό το πλαίσιο πρόκειται να ζητήσει την ολοκλήρωση των δράσεων που έχουν προγραμματισθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι δράσεις που είχε αναλάβει κάθε υπουργός έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο το 6% είναι στο «κόκκινο».

Ο κ. Παπαδήμος είχε δεσμευθεί ότι θα καταρτίσει συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση, προκειμένου να μην χαθεί χρόνος και η χώρα να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της. 

Αλλώστε, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, καθώς στα τέλη του μήνα η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα για τον καθιερωμένο έλεγχο και τις διαπραγματεύσεις για τις επόμενες κινήσεις.

Την Τρίτη, Το Βήμα δημοσιοποίησε τη λίστα που έχει καταρτίσει το γραφείο του πρωθυπουργού και με την οποία κωδικοποιούνται οι δράσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση έως τα τέλη Ιουνίου.

Στη λίστα, για παράδειγμα γίνεται λόγος για «μείωση 12% κατά μέσο όρο στα 'ειδικά μισθολόγια' του δημοσίου τομέα, η οποία θα εφαρμοσθεί από την 1η Ιουλίου 2012». 

Γίνεται επίσης αναφορά στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών, καθώς και στο σχέδιο για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών από δημοσίους οργανισμούς μέχρι τον Ιούνιο του 2012.


Επιπλέον, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ειδικότερα, αναμένεται να ανάψει «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 18 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς).
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου: Περί των όρων της σύμβασης προεγγραφής που αφορά την ενίσχυση του κεφαλαίου πιστωτικών ιδρυμάτων. (Εισηγητής: Υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης)

Πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος περί διορισμού μέλους του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος. (Εισηγητής: Υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης)

Υλοποίηση των δράσεων που απορρέουν από το Δεύτερο Οικονομικό Πρόγραμμα. (Εισηγητής: Πρωθυπουργός)

Επιπλέον, στις 14:00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.

news.in.gr

Μοιραστείτε το θέμα:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...