Η ακυβερνησία «καταπίνει» την οικονομία
Μετά τα αποτελέσματα της κάλπης της 6ης Μαΐου και την αδυναμία του πολιτικού κόσμου να εξασφαλίσει το σχηματισμό κυβέρνησης το οικονομικό σύστημα της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Ο χρόνος της οικονομίας μετρά ταχύτερα από τον πολιτικό και κάθε καθυστέρηση ή αναβολή δοκιμάζει τις αντοχές της, πολύ περισσότερο όταν είναι ορατός ο κίνδυνος της ακυβερνησίας. Οι επιχειρήσεις, λειτουργώντας σε ένα ούτως ή άλλως ταραγμένο οικονομικό περιβάλλον και με την έλλειψη ρευστότητας να τις έχει «στραγγίξει», βλέπουν την πολιτική αβεβαιότητα ως «απειλή» ολοκληρωτικής καταστροφής.
Το μίγμα είναι εκρηκτικό: οι τράπεζες είναι εγκλωβισμένες μετά το PSI+ και περιμένουν την ανακεφαλαιοποίηση, η οποία μετατέθηκε για τη νέα κυβέρνηση, όποτε αυτή προκύψει. Το Χρηματιστήριο καταγράφει διαρκώς νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, καταβαραθρώνοντας τις αποτιμήσεις των ελληνικών εισηγμένων, αφού κανείς σοβαρός ξένος επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει το ρίσκο της Ελλάδας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της εκτίμησε ότι η καθίζηση στις επενδύσεις θα είναι της τάξης του 6,6% φέτος.
Μεγάλες βιομηχανίες εξετάζουν την πιθανότητα μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό (η S&B έχει ήδη προειδοποιήσει επ’ αυτού), ώστε όχι μόνο να τύχουν ευνοϊκότερης φορολογικής αντιμετώπισης, αλλά να διασφαλίσουν σταθερό θεσμικό πλαίσιο και ομαλές συνθήκες αγοράς. Είναι, δε, χιλιάδες οι μικρότερες εταιρίες, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, που έχουν μεταφέρει την έδρα τους στη Βουλγαρία, συν τις εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν βάλει «λουκέτο» τα τελευταία 2,5 χρόνια.
Οι αποταμιευτές, τέλος, νιώθουν εγκλωβισμένοι και «βομβαρδισμένοι» από αντικρουόμενες ρητορικές. Και ενώ τους προηγούμενους μήνες είχε επέλθει μια ισορροπία στις εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες, η ανησυχία ωθεί εκ νέου τον κόσμο στα τραπεζικά γκισέ για αναλήψεις μετρητών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες αρκετοί ήταν από τους «μεγαλοαποταμιευτές» που επικοινωνούσαν με τα τραπεζικά τους στελέχη προκειμένου να αναθεωρήσουν τις τοποθετήσεις τους καθώς βομβαρδίζονται από σενάρια για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Τέλος, μεγάλα έργα υποδομών παραμένουν «παγωμένα», ενώ το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων από το 2010 μέχρι σήμερα έχει περικοπεί 10 φορές.
«Για να μπορέσουμε ουσιαστικά να βελτιώσουμε τους όρους του Μνημονίου, θα πρέπει και από τη μεριά μας να δείξουμε ότι προχωράμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ότι κάνουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει ότι θα κάνουμε. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα αξιοπιστίας», ήταν το σχόλιο του κ. Γκίκα Χαρδούβελη, οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, αποτυπώνοντας την κοινή λογική.
Προειδοποιήσεις
Οι προειδοποιήσεις απ’ όλη την Ευρώπη για έξοδο της χώρας από το ευρώ εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο 2 δεν ακούγονται σαν «κούφιες απειλές» στα αφτιά των επιχειρηματιών ή των τραπεζιτών, καθώς γνωρίζουν ότι οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας είναι περιορισμένες, όσο δεν υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές και προοπτική ανάπτυξης.
Τραπεζικές πηγές τόνιζαν στον «ΤτΚ» ότι «δεν είναι δυνατόν να παίζονται πολιτικά παιχνίδια όταν στα ταμεία του κράτους υπάρχουν λεφτά μέχρι τον Ιούνιο», προσθέτοντας πως «από τη στιγμή που λαμβάνουμε τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική ενίσχυση που έχει ποτέ δοθεί σε χώρα, θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».
Τρέμουν οι παράγοντες της αγοράς το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ
Εγχώριοι επιχειρηματικοί και χρηματιστηριακοί παράγοντες μιλώντας στον «ΤτΚ» δεν ήθελαν ούτε να φανταστούν πώς θα ήταν η επόμενη μέρα με χρεοκοπία της χώρας και έξοδό της από το ευρώ, αναγνωρίζοντας αυτό σαν το μοναδικό διακύβευμα της Ελλάδας.
«Οι πορείες των κρατών διαφοροποιούνται, των αγορών επίσης, αλλά συνεχίζει να αποτελεί θεμέλιο λίθο της επιτυχίας η παραμονή στην πορεία της εξέλιξης, της διεθνούς σύμπλευσης και της δημοκρατίας. Η περίοδος απαιτεί όραμα, ψυχραιμία και σύνεση», ήταν το σχόλιο του κ. Θόδωρου Κρίντα, διευθύνοντος συμβούλου της Attica Wealth Management ΑΕΔΑΚ, συμπληρώνοντας ότι το σημαντικότερο επίτευγμα κατά τη διάρκεια κοσμογονικών αλλαγών είναι η παραμονή σε καίρια θέση για την επόμενη μέρα.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη της αγοράς, «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές με την ΕΚΤ να “κόβει” γραμμές ρευστότητας εκατοντάδων δισ. ευρώ, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις θα δουν το κόστος δανεισμού τους να εκτοξεύεται στα ύψη και θα βρουν κλειστές τις πόρτες χρηματοδότησης των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συμβάλει στη δραστική μείωση του ΑΕΠ, στην κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού και την εκτόξευση της ανεργίας, ενώ ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα ανέλθει σε δυσθεώρητα επίπεδα προκαλώντας έντονες κοινωνικές αναταραχές. Επιπλέον, απευθύνουν έκκληση στα κόμματα για πολιτική συναίνεση και ισχυρή δέσμευση για ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ώστε να πειστούν οι αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ασφαλή επενδυτικό προορισμό και να σταματήσει η διάλυση των αποτιμήσεων στο ταμπλό του Χ.Α.
Καταλύτης για το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και κάτω από αυτές τις συνθήκες κανένας μακροπρόθεσμος επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να αναζητήσει ευκαιρίες σε ελληνικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο τζίρος να είναι ρηχός, οι συναλλαγές αναιμικές και εισηγμένες με ισχυρά θεμελιώδη να μένουν στο περιθώριο.
Ρόη Χαϊκού, στον Τύπο της Κυριακής
antinews.gr