Bαρέλι χωρίς πάτο η λίστα των 11,5 δισ.
Η κυβέρνηση θέλει να έχει έτοιμο το πακέτο ώς την άφιξη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου – Δύσκολες παραμένουν οι επιλογές στο θέμα της εφεδρείας.
Mία κουτσή εβδομάδα, αυτή του Δεκαπενταύγουστου, έχει ακόμη καιρό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να βρει μέτρα που θα αποδώσουν την επόμενη διετία εξοικονομήσεις 4 δισ. ευρώ και να ολοκληρώσει το πακέτο των 11,5 δισ. ώς την άφιξη στην Αθήνα του προέδρου της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις 22 Αυγούστου.
«Οταν έρθει στην Αθήνα ο Γιούνκερ, πρέπει να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε 11,5 δισ. ευρώ», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Τα σενάρια επί σεναρίων που διαμορφώνονται τις ημέρες αυτές στα γραφεία των υπουργείων, κυρίως Οικονομικών, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ότι οι επιλογές είναι στην πραγματικότητα πολύ περιορισμένες και πολύ δύσκολες. Το μέγεθος του ποσού των 11,5 δισ. ευρώ, συνεχίζει, είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει να αντικαταστήσουμε ένα επώδυνο μέτρο από ένα άλλο, αλλά πρέπει να τα πάρουμε και τα δύο.
Εξαιρετικά δύσκολες είναι οι επιλογές στο θέμα της εφεδρείας, όπου αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις έναντι της ισχύουσας ρύθμισης για διάρκεια ενός χρόνου και ποσοστό αναπλήρωσης 60%. Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι η εφεδρεία θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή (σ.σ. το Μνημόνιο προβλέπει να βγουν στην εφεδρεία 15.000 φέτος). Στόχος του είναι να αναπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε στο πρόγραμμα, όταν η τρόικα διέγραψε όλο τον προϋπολογισμό του προγράμματος διοικητικής μεταρρύθμισης ύψους 1,2 δισ. ευρώ επειδή - όπως εξήγησε - η διοικητική μεταρρύθμιση από μόνη της και χωρίς απολύσεις δεν αποδίδει εξοικονομήσεις.
Δύσκολες είναι και οι επιλογές στο Ασφαλιστικό, ο προϋπολογισμός του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει τελικά τα 5 δισ. ευρώ. Γι' αυτό και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακάλεσε από τις διακοπές τους τα στελέχη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, προκειμένου να ετοιμάσουν αυτές τις ημέρες τα εναλλακτικά σενάρια για το μαχαίρι που θα πέσει στις συντάξεις. Στο τραπέζι ως επικρατέστερη λύση βρίσκεται αυτή που αφορά μειώσεις συντάξεων από τα 700 ευρώ αλλά με χαμηλό ποσοστό, της τάξης του 2%, στο πρώτο κλιμάκιο.
Ενόψει αυτών των διεργασιών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παραμένει και αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα συντονίζοντας τις προσπάθειες, ενώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου συνεχίζει τη διαβούλευση με την τρόικα σε τεχνικό επίπεδο. Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα έστειλε στα αρμόδια στελέχη της ενημέρωση σχετικά με τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, αν και χωρίς ποσά, καθώς και διευκρινίσεις για τα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ, στα οποία οι τροϊκανοί είχαν διατηρήσει επιφυλάξεις.
ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ. Τα δύσκολα δεν θα τελειώσουν, βεβαίως, με την οριστικοποίηση του προγράμματος από το οικονομικό επιτελείο, αφού αυτό θα χρειαστεί στη συνέχεια να εγκριθεί από τους αρχηγούς των κομμάτων και βεβαίως από την τρόικα πριν οδηγηθεί για ψήφιση στη Βουλή. Μόνο έτσι, αναφέρουν οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, θα εξασφαλισθεί έγκριση από το Ecofin για την εκταμίευση της επόμενης σούπερ δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Κάτι που αναμένεται να γίνει τελικά τον Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που διαμορφώνεται τις μέρες αυτές, η πορεία του επόμενου διμήνου είναι η εξής:
- Το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί από το οικονομικό επιτελείο τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια θα δοθεί στους αρχηγούς. Η λίστα πρέπει να είναι έτοιμη ώς τις 22 Αυγούστου που έρχεται στην Αθήνα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
- Στα τέλη Αυγούστου θα επιστρέψει η τρόικα για τις τελικές διαπραγματεύσεις (οι επικεφαλής αναμένονται στις αρχές Σεπτεμβρίου).
- Στόχος είναι το άτυπο Eurogroup της 14 Σεπτεμβρίου να δώσει ένα πρώτο πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.
- Στη συνέχεια, το πρόγραμμα θα οδηγηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
- Η οριστική έγκριση της δόσης αναμένεται στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.
Μέχρι τότε βεβαίως θα έχουν στραγγίξει τα ταμεία του Δημοσίου. Τα κενά αναμένεται να καλυφθούν με διάφορους τρόπους, κυρίως με εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.
Μια τέτοια μεγάλη δημοπρασία, 3,125 δισ. ευρώ, τρίμηνων εντόκων γραμματίων πραγματοποιείται την Τρίτη και αναμένεται να αντληθούν ίσως και 5 δισ. Σημειώνεται ότι στις 20 Αυγούστου λήγει ομόλογο 3,1 δισ. ευρώ που κατέχει κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
kapistri.blogspot.gr