Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Ξεκίνησε η κρίσιμη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες

nikol | 19 Οκτ 2012 | 8:30 π.μ.

Ξεκίνησε η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες, κατά την οποία  θα συζητήσουν οι ηγέτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις προτάσεις του προέδρου της Χ. Β. Ρομπάι για τη  δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.
Προτάσεις που συναντούν την επιφυλακτικότητα του Βερολίνου με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει λίγο πριν την αναχώρησή της από τη Γερμανία,  στη Βουλή της χώρας της, ότι  «ένα νομοσχέδιο για την τραπεζική εποπτεία δεν αρκεί, η εποπτεία πρέπει να είναι και λειτουργική, επειδή στο τέλος πρόκεται για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντως Αντώνης Σαμαράς, αν και δεν περιλαμβάνεται το ζήτημα της χώρας μας στην επίσημη ατζέντα της συνόδου, προσδοκά μια θετική δήλωση για τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά θα προεξοφλήσει μια απόφαση για την εκταμίευση της δόσης και νέες ίσως ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή του χρέους σε μια σύνοδο κορυφής  της ευρωζώνης (καθώς ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας δήλωσε «δεν θέλω να ακούσω τίποτε σήμερα για την Ελλάδα»!). Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς προσήλθε στη σύνοδο έχοντας ετοιμάσει κείμενο, το οποίο θα διανείμει στους ηγέτες των άλλων χωρών, στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά τι έχει πετύχει η Ελλάδα με πλήρη αναφορά στις προσπάθειες.      

Προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν αναμένεται  να καταλήξει σε αποφάσεις για το ζήτημα της εποπτείας των τραπεζών.  

«Για άλλη μία φορά θα επιμείνουμε στο γεγονός ότι θέλουμε να εργαστούμε γρήγορα και, βεβαίως, εις βάθος. Αυτή δεν θα είναι μια συνοδός στην οποία θα λάβουμε αποφάσεις, αλλά θα προετοιμάσουμε τις αποφάσεις για τον Δεκέμβριο» υποστήριξε. 

«Πρέπει να βρούμε γρήγορα λύσεις για Ισπανία και Ελλάδα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έφθασε μαζί με την  Γερμανίδα Καγκελάριο στη σύνοδο, καθώς λίγο νωρίτερα είχε συνάντηση μαζί της.    

Η σύνοδος κορυφής  θα ολοκληρωθεί με τη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι.

 star.gr

Μοιραστείτε το θέμα:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...