Τα 4 πιο πιθανά σενάρια καταστροφής της Γης
Aυτήν την εβδομάδα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2013, σε συνεργασία με το διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature, δημοσίευσε την παγκόσμια έκθεση κινδύνων του πλανήτη, από παράγοντες που απορρέουν κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα....
Εκτός αυτών όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο φυσικός κόσμος έχει απρόβλεπτες απειλές και οι τερατώδεις καταστροφές που συνέβησαν κάποια στιγμή στο παρελθόν, μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και να καταστρέψουν ξανά την Γη.
Αφανισμός από ηφαίστειο
Η Γη είναι τώρα στη μέση μιας έξαρσης της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Τα τελευταία 13,5 εκατομμύρια χρόνια , έγιναν περισσότερες από 19 γιγάντιες εκρήξεις ηφαιστείων που εκτόξευσαν πάνω από 1.000 κυβικά χιλιόμετρα πετρωμάτων και στάχτης - αρκετά για να καλύψουν μια ολόκληρη ηπείρου σε λίγα εκατοστά από τέφρα και να οδηγήσουν τον πλανήτη σε «πυρηνικό χειμώνα».
Μία από τις πιο πρόσφατες τέτοιες εκρήξεις, ήταν του ηφαιστείου Toba στην Ινδονησία, πριν από 74.000 χρόνια.
Σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες , αυτό το καταστροφικό γεγονός σήμανε την έναρξη της τελευταίας εποχής των παγετώνων και οδήγησε στην μείωση του ανθρώπινο πληθυσμού κατά 10.000 άτομα.
Τώρα, γεωλόγοι και επιστήμονες εκτιμούν ότι η πιθανότητα μια τέτοιας υπερ-έκρηξης στα επόμενα 460-7,200 χρόνια είναι 1%. Τα τέσσερα νεότερα, πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο είναι το Toba, το Campi Flegrei στην Ιταλία, το Yellowstone στο βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και το Taupo στη Νέα Ζηλανδία.
Δολοφονικοί μύκητες
Αν και οι ιοί και τα βακτήρια τραβούν τη περισσότερη προσοχή, οι μύκητες είναι οι μεγαλύτεροι δολοφόνοι του πλανήτη. Από όλους τους παθογόνους οργανισμούς που παρακολουθούνται, οι μύκητες έχουν προκαλέσει περισσότερο από το 70% των καταγεγραμμένων παγκόσμιων και περιφερειακών εξαφανίσεων, και τώρα απειλούν τα αμφίβια, νυχτερίδες και μέλισσες.
Ο ιρλανδικός λιμός πατάτας το 1840 έδειξε πόσο καταστροφικός μπορεί να είναι ένας μύκητας. Ο Phytophthora infestans αφάνισε τα τρία τέταρτα της καλλιέργειας της πατάτας στην Ιρλανδία και οδήγησε στο θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχουν έως και 5 εκατομμύρια είδη μυκήτων στον κόσμο, αλλά μόνο 100.000 έχουν εντοπιστεί. Οι αναφορές των νέων τύπων μυκητιακής λοίμωξης σε φυτά και ζώα έχουν αυξηθεί σχεδόν στο δεκαπλάσιο από το 1995 και δεν αποκλείεται ένας από όλους αυτούς που παραμένουν άγνωστοι να προκαλέσει παγκόσμια καταστροφή.
Ο θάνατος θα έρθει από ψηλά
Ηλιακές καταιγίδες
ο Ήλιος είναι ζωογόνος αλλά κρύβει απίστευτους κινδύνους. Η πιο πρόσφατη ηλιακή καταιγίδα, το 1859, προκάλεσε πυρκαγιές σε κτίρια γραφείων. Σήμερα, μια παρόμοιου μεγέθους καταιγίδα θα χτυπούσε τους δορυφόρους και «για ένα τεχνολογικό πολιτισμό, θα μπορούσε να σκοτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους και να μας πάει πίσω 150 χρόνια» τονίζουν οι επιστήμονες.
Πτώση αστεροειδή
Εξήντα-πέντε εκατομμύρια χρόνια πριν, ένας αστεροειδής 10 χιλιομέτρων έπεσε στη Γη και προκάλεσε το τέλος της Κρητιδικής Εποχής και τη μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
Διαστημικοί βράχος των 2 χιλιομέτρων – που μπορούν να προκαλέσουν εξαφανίσεις σε μικρότερη κλίμακα- χτυπούν την Γη μία ή δύο φορές κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια. Οι αστρονόμοι εργάζονται σκληρά προκειμένου να καταμετρήσουν του αστεροειδείς στη γειτονιά της Γης, και οι επιστήμονες ερευνούν τρόπους για να εκτρέψουν πραγματικές απειλές.
Ο υγρός τάφος
Το τσουνάμι της Ινδονησίας το 2004 σκότωσε 250 χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές. Ήταν όμως άλλο ένα φαινόμενο σε μια σειρά παρόμοιων φονικών χτυπημάτων του υγρού στοιχείου κατά την διάρκεια της ιστορίας της Γης .
Οκτώ χιλιάδες χρόνια πριν, μία κατολίσθηση ιζημάτων με έκταση όσο το μέγεθος της Σκωτίας στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Νορβηγίας προκάλεσαν την άνοδο της στάθμης των υδάτων.Το τσουνάμι που προκλήθηκε σήκωσε κύματα 20 μέτρων πιθανώς εξαφάνισε μερικές παράκτιες φυλες που ζούσαν στην περιοχή καθώς “κατάπιε” τα κοντινά νησιά Σέτλαντ, και πολλές ακτές της Βόρειας Ευρώπης.
Στις 11 Μαρτίου 2011 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 9,0 Ρίχτερ στην βορειοανατολικήΙαπωνία , με αποτέλεσμα να διαδοθεί τσουνάμι που έφτασε σε ύψος έως και 10 μέτρα, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τεράστιες καταστροφές.
Έγινε και μπορεί να ξαναγίνει...
via http://planet-greece.blogspot.com/search/label/eco%20news
Category:
Οικολογία