Ιλιγγος για τις... διαρροές στην κάλπη
Τρόμος για το αποτέλεσμα της κάλπης κατά τη συζήτηση και ψήφιση των προτάσεων για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής έχει ήδη κυριεύσει, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, τα κόμματα. Μετά τη χθεσινή πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι κάλπες που θα στηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια θα είναι τέσσερις, καθώς στα γνωστά ονόματα των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου προστέθηκαν και αυτά των Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου.
Αυτό που προκαλεί αναταραχή στα κόμματα, όχι μόνο στα κυβερνητικά αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το μυστικόν της ψηφοφορίας. Κι αυτό γιατί επιτρέπει στους βουλευτές να ψηφίσουν ό,τι θέλουν χωρίς να φοβούνται τη διαγραφή. Ετσι, ο μεγάλος πονοκέφαλος δεν είναι άλλος από τις πιθανές διαρροές. Κι αν η παραπομπή σε προανακριτική του κ. Παπακωνσταντίνου θεωρείται δεδομένη, σε θρίλερ φαίνεται ότι θα εξελιχθεί η παραπομπή των κ. Παπανδρέου – Παπαδήμου, αλλά πρωτίστως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου. Σενάριο που αντιμετωπίζεται ως εφιάλτης από την κυβέρνηση, καθώς θα προκαλούσε απρόβλεπτες εξελίξεις και κατά πολλούς θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε πτώση της. Ετσι όπως έχουν διαμορφωθεί άλλωστε οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, δεν χρειάζονται και πάρα πολλές διαρροές από κυβερνητικούς βουλευτές.
Οσον αφορά το πρόσωπο του κ. Βενιζέλου, υπέρ της παραπομπής του φαίνεται ότι θα ψηφίσουν οι 119 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ. Από εκεί και πέρα, σίγουρες θεωρούνται οι θετικές ψήφοι από 6 -7 ανεξάρτητους βουλευτές (Νικολόπουλος, Βουδούρης, Μουτσινάς κ.ά.), ενώ άγνωστη παραμένει η στάση των βουλευτών που διαγράφηκαν από τον κ. Βενιζέλο (Σκανδαλίδης, Κασσής, Γκερέκου, Κουτσούκος κ.ά.). Πρακτικά αυτό δείχνει ότι 20-25 διαρροές από βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού αρκούν για να παραπέμψουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Αρκετά πιο δύσκολες για παραπομπή είναι οι περιπτώσεις των Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου μετά την πρόταση του Πάνου Καμμένου με τις υπογραφές και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς προς το παρόν φαίνεται ότι μόνο αυτά τα δύο κόμματα θα ψηφίσουν «ναι».
Για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, ωστόσο, αυτός που έχει στριμωχτεί είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Κι αυτό γιατί η απόφασή του να «αθωώσει» προκαταβολικά τον Γιώργο Παπανδρέου έχει εξοργίσει πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (γίνεται ήδη λόγος για περίπου 10), οι οποίοι ίσως παρακούσουν την εντολή Τσίπρα και ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής των πρώην πρωθυπουργών, ιδιαίτερα του κ. Παπανδρέου. Σε μια τέτοια περίπτωση οι σκηνές που θα εκτυλιχθούν θα είναι απείρου κάλλους, καθώς η υπερασπιστική γραμμή της Κουμουνδούρου θα φορτώσει τις διαρροές στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Είτε σε βουλευτές της Ν.Δ. είτε σε βενιζελικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Οσον αφορά τα διαδικαστικά, η διεξαγωγή της συζήτησης και της ψηφοφορίας φαίνεται ότι θα καθυστερήσει δυο τρεις ημέρες μετά την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς απαιτείται κενό διάστημα επτά ημερών από την τελευταία πρόταση.
Οπως όλα δείχνουν, στη συνεδρίαση θα παραστούν και θα μιλήσουν τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο κ. Βενιζέλος, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα μιλήσουν Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος.
Γιώργος Λυκουρέντζος
ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
via http://www.eglimatikotita.gr/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7
Category:
Πολιτική