Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Ερυθηματώδης Λύκος

nea-news | 12 Ιαν 2013 | 2:38 μ.μ.


Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (Σ.Ε.Λ.) είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα με ποικίλο φάσμα εκδηλώσεων.

Προσβάλλει περίπου ένα στα 2000 άτομα και είναι νόσος κυρίως των νεαρών γυναικών.

Η ηλικία έναρξης ποικίλει από τη βρεφική έως την ενήλικη ζωή.

Η αναλογία γυναικών προς αντρών είναι δύο προς ένα.

Το νόσημα αυτό εμφανίζεται με μεγαλύτερη....



συχνότητα σε πρώτου βαθμού συγγενείς των ασθενών με Σ.Ε.Λ. Κληρονομική προδιάθεση, η ηλιακή ακτινοβολία, λοιμογόνοι παράγοντες, ψυχολογική πίεση και φάρμακα είναι μερικά από τα αίτια .



που πυροδοτούν την εμφάνιση του Σ.Ε.Λ. Ο Σ.Ε.Λ. προκαλείται λόγο διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος. Φυσιολογικά η άμυνα του οργανισμού ρυθμίζεται κυρίως από πρωτεΐνες (αντισώματα) τα οποία στρέφονται κατά των μικροβίων και των διαφόρων άλλων βλαπτικών παραγόντων που τον απειλούν. Στον Σ.Ε.Λ. τα αντισώματα αυτά στρέφονται εναντίον του πυρήνα των κύτταρων του ίδιου του οργανισμού προκαλώντας έτσι σοβαρές βλάβες στα κύτταρα αυτά. Το νόσημα αυτό συνήθως πρωτοεμφανίζεται με γενικά συμπτώματα όπως αδιαθεσία, εύκολη κόπωση, πυρετό ή απώλεια βάρους. Κάθε όργανο μπορεί να προσβληθεί από τον Σ.Ε.Λ. Σε μεγάλο ποσοστό παρατηρείται προσβολή του δέρματος με εξανθήματα, ουλές, έλκη και οζίδια. Εξάνθημα στο πρόσωπο που μοιάζει με το σχήμα των φτερών της χρυσαλλίδας είναι χαρακτηριστικό του Σ.Ε.Λ. Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν αλλοιώσεις στο δέρμα μετά από την έκθεση στον ήλιο. Έλκη στο στόμα ή αλωπεκία εκδηλώνονται επίσης .

Οι αρθρώσεις συχνά εκδηλώνουν πόνο, διόγκωση ή παραμορφώσεις. Η προσβολή των νεφρών είναι ίσως η πιο σοβαρή εκδήλωση του νοσήματος αυτού και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρού βαθμού νεφρική ανεπάρκεια αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα.. Τα κύτταρα του αίματος, οι πνεύμονες , η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα νεύρα και τα μάτια μπορούν να προσβληθούν από τον Σ.Ε.Λ. Η διάγνωση του νοσήματος αυτού στηρίζεται στις κλινικές εκδηλώσεις και τις ειδικές για τον Σ.Ε.Λ. ανοσολογικές εξετάσεις. Ο Σ.Ε.Λ. απαιτεί τακτική ιατρική παρακολούθηση, σωστή θεραπεία και συμμόρφωση του ασθενούς.

Η θεραπεία αποτελείται κυρίως από την κορτιζόνη η οποία μπορεί να χορηγηθεί τοπικά στο δέρμα ή από το στόμα ή ενδοφλέβια στις σοβαρότερες περιπτώσεις. Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του Σ.Ε.Λ. είναι η Υδροξυχλωροκίνη, η Αζαθειοπρίνη, η Κυκλοσπορίνη, η Μεθοτρεξάτη , η Κυκλοφωσφαμίδη ,η Μυκοφαινολική Μοφετίλη ,οι ανοσοσφαιρίνες και άλλα . Οι ασθενείς με Σ.Ε.Λ. πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως και να κάνουν καθημερινή χρήση αντηλιακών σκευασμάτων.

Λόγο του αυξημένου κινδύνου λοιμώξεων είναι απαραίτητη η σωστή λήψη της θεραπείας και η άμεση ιατρική εκτίμηση σε περίπτωση πυρετού. Στις νεαρές γυναίκες η σωστή αντισύλληψη και ο προγραμματισμός της εγκυμοσύνης σε περιόδους ύφεσης της νόσου ελαχιστοποιούν τη πιθανότητα κακής έκβασης της κυήσεως. Η υπερλιπιδαιμία και η υπέρταση πρέπει να αντιμετωπίζονται .Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, και η καθιστική ζωή είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών επιπλοκών σε ασθενείς με Σ.Ε.Λ. και ως εκ τούτου πρέπει να αποφεύγονται.

via http://www.i-diadromi.gr/search/label/%CE%A5%CE%93%CE%95%CE%99%CE%91

Μοιραστείτε το θέμα:
Category:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...