Νέφος θανάτου: Ένα τζάκι ρυπαίνει όσο 1.000 αυτοκίνητα τη μέρα
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία της πρώτης έρευνας των ελλήνων επιστημόνων για την αιθαλομίχλη που προκλήθηκε από την καύση ξύλου στα τζάκια...
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ένα τζάκι εκπέμπει όσο χίλια νέα αυτοκίνητα την ημέρα.
Την Πέμπτη παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποίησε το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Κρήτης, Ιωαννίνων και Πάτρας, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Εθνικό Αστεροσκοπείο καθώς και το Georgia Institute of Technology.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, οι μετρήσεις τις κρύες νύχτες με άπνοια έφτασαν μέχρι τα 300 μικρογραμμάρια ανά κ.μ. στη Θησείο και πάνω από 200 μ.γ./κμ στο κέντρο της Πάτρας.
Στις νυχτερινές περιόδους με μεγάλα επίπεδα ρύπανσης άνω του 90% της συγκέντρωσης οφειλόταν σε μικρά σωματίδια και συγκεκριμένα με διάμετρο μικρότερη από 2.5 μικρόμετρα που είναι ικανά να φτάνουν ευκολότερα στις κυψελίδες των πνευμόνων όπου και είναι ιδιαίτερα επιβλαβή.
Οι υψηλές συγκεντρώσεις παρατηρούνταν από περίπου τις 7 το βράδυ μέχρι και τις 3 το πρωί, με μέγιστο λίγο πριν τα μεσάνυχτα.
Η καύση ξύλων ήταν υπεύθυνη σχεδόν αποκλειστικά (άνω του 80% συνεισφορά) για τις υψηλές συγκεντρώσεις τις νυχτερινές ώρες.
Κατά ευτυχή συγκυρία, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το φετινό χειμώνα (υψηλές θερμοκρασίες – ο φετινός Ιανουάριος ήταν περίπου κατά 3.5 βαθμούς θερμότερος του περσινού, δυνατός αέρας και βροχή) περιόρισαν πολύ τη συχνότητα των επεισοδίων ρύπανσης.
Ταυτόχρονα με τις υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων, σε συγκεκριμένες νύχτες μετρήθηκαν και σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις αερίων αρωματικών ενώσεων (τολουόλιο, ξυλόλια, κλπ). Η ύπαρξη αυτών των ενώσεων αποδεικνύει την καύση επεξεργασμένων ξύλων και άλλων υλικών. Οι συγκεντρώσεις αυτών των τοξικών ενώσεων τη νύχτα ήταν διπλάσιες ή και τριπλάσιες από τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις τους κατά τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής.
Τις κρύες νύχτες (ελάχιστη θερμοκρασία μικρότερη των 5 βαθμών Κελσίου) με άπνοια, αυτά τα σωματίδια και αέρια παγιδεύονται σε ένα στρώμα λίγων εκατοντάδων μέτρων πάνω από το έδαφος, φτάνοντας σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις.
Συμπερασματικά, με βάση το μέγεθός τους και τη χημική τους σύσταση, τα σωματίδια που παράγονται από την καύση του ξύλου φαίνονται να είναι το ίδιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία με τα σωματίδια από την κυκλοφορία των οχημάτων και τις άλλες πηγές καύσης.
ρεπορτάζ: Κασσιανός Τζέλης / Ημερησία
via http://planet-greece.blogspot.com/search/label/eco%20news
Category:
Οικολογία