Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Ποιος ήταν ο κομήτης που ισοπέδωσε την Σιβηρία το 1908

nea-news | 16 Φεβ 2013 | 7:27 π.μ.



Τις τελευταίες ημέρες όπου και αναμέναμε με αγωνία το πέρασμα του αστεροειδή 2012 DA14 δίπλα από την Γη, πολλοί ήταν αυτοί που έψαξαν παρόμοια φαινόμενα που είδαν οι άνθρωποι του παρελθόντος....





Σύμφωνα με τους επιστήμονες εδώ και πάρα πολλούς αιώνες είναι ο συγκεκριμένος αστεροειδής πέρασε σε απόσταση τόσο κοντινή με την Γη όσο κανείς άλλος. Πολλοί τρομοκρατήθηκαν, ειδικότερα μετά την βροχή μετεωριτών που έγινε το πρωί της Παρασκευής στην Σιβηρία.



Το παρελθόν για την Σιβηρία σε τέτοια φαινόμενα δεν ήταν και τόσο ευοίωνο. Ήταν το 1908 όπου ένας κομήτης δεν πέρασε ξυστά από την Γη, αλλά μπήκε στην ατμόσφαιρά τηςκαι προσγειώθηκε σε μία ακατοίκητη ευτυχώς τούνδρα της περιοχής ισοπεδώνοντάς την. 100 χρόνια μετά τα σημάδια της καταστροφής είναι ορατά..



Η έκρηξη που ακολούθησε την πρόσκρουση ήταν αντίστοιχη με πυρηνική βόμβα ισχύος 20 μεγατόνων! Η πληγείσα περιοχή είναι η ερημική Τουγκούσκα της Σιβηρίας.



Την αποκάλυψη έκαναν ερευνητές του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ, υπό τον καθηγητή μηχανολογίας Μάικλ Κέλι, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Geophysical Research Letters» που εκδίδει η Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση. To συμπέρασμα βασίστηκε σε μια μάλλον απρόσμενη ιδέα, τις εξατμίσεις του διαστημικού λεωφορείου της NASA, ένα αιώνα μετά την έκρηξη.



Οι τεράστιες ποσότητες υδρατμών που διαχύθηκαν στην ατμόσφαιρα από τον παγωμένο πυρήνα του εισερχόμενου και διασπώμενου κομήτη, δημιούργησαν τεράστιες περιδινήσεις με τρομακτική ενέργεια στην ατμόσφαιρα, γεγονός που εξηγεί γιατί, μια μόλις μέρα μετά το περιστατικό της Τουγκούσκα, υπήρχαν τις επόμενες νύχτες ορατά λαμπερά σύννεφα σε απόσταση πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων μακριά, μέχρι τη Ευρώπη.



via http://planet-greece.blogspot.com/search/label/%CE%A4%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1

Μοιραστείτε το θέμα:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...