Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Φορτίστε από το… αφτί! Για πρώτη φορά μια ηλεκτρική συσκευή «γέμισε» μέσω του κοχλία

nea-news | 3 Φεβ 2013 | 10:08 μ.μ.












Φορτίστε από το… αφτί!

Για πρώτη φορά μια ηλεκτρική συσκευή «γέμισε» μέσω του κοχλία


Μια τεχνολογία που θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τρόπο που φορτίζαμε μέχρι σήμερα ηλεκτρονικές μικροσυσκευές και βασίζεται στην εκμετάλλευση της ηλεκτροχημικής κλίσης νευρικών κυττάρων στο εσωτερικό του αφτιού ανέπτυξαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στις ΗΠΑ.



Η επαναστατική τεχνική, όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Biotechnology» θα μπορούσε μια μέρα να προσφέρει ενεργειακή αυτονομία σε εγκεφαλικά και ακουστικά εμφυτεύματα.

Τα νευρικά κύτταρα χρησιμοποιούν την κίνηση θετικά φορτισμένων ιόντων νατρίου και αρνητικά φορτισμένων ιόντων καλίου, από την οποία προκύπτει μια ηλεκτροχημική κλίση επάνω σε μια μεμβράνη που «οδηγεί» τα νευρικά σήματα. Κάποια νευρικά κύτταρα του κοχλία εμφανίζουν ηλεκτροχημική κλίση ικανή να μετατρέψει την μηχανική δύναμη του δονούμενου τυμπάνου του αφτιού σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η παραγόμενη τάση από την όλη διαδικασία είναι υπερβολικά μικρή – αγγίζει μόλις ένα μικρό μέρος της ενέργειας μιας κοινής μπαταρίας τύπου ΑΑ.

«Γνωρίζουμε για την δυνατότητα συνεχούς ηλεκτροδότησης μέσω του ανθρώπινου αφτιού εδώ και 60 χρόνια, ωστόσο κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει επιχειρήσει να την εκμεταλλευτεί» εξηγεί η ερευνήτρια δρ Τίνα Στάνκοβιτς, που έλαβε μέρος στη μελέτη.http://www.tovima.gr/



via http://solidaritymit.blogspot.com/search/label/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B7

Μοιραστείτε το θέμα:
Category:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...