Περίεργα μαθήματα γεωγραφίας - «Κουφές» ειδήσεις για χώρες του πλανήτη μας
Στα σχολεία και πανεπιστήμια μπορεί να αποκτάμε γνώση για τις περισσότερες χώρες του πλανήτη σε βασικά στοιχεία, όπως οι πρωτεύουσες, ο πληθυσμός, τα θρησκευτικά δόγματα, το πολίτευμα, ωστόσο ορισμένες ενδιαφέρουσες και μη πληροφορίες ξεφεύγουν από τα «φώτα της δημοσιότητας».
Για παράδειγμα ποια είναι η χώρα που δεν έχει καθόλου ποτάμια ή που κατοικεί το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρβαρων του πλανήτη ή, ακόμη, ποια χώρα απειλείται με... βύθιση τα επόμενα χρόνια;
Η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το salt.gr, είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες σε έκταση στη Μέση Ανατολή, ωστόσο δεν έχει καθόλου ποτάμια, συνεπώς αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ύδρευσης, με το μεγαλύτερο ποσοστό νερού να προέρχεται από υπόγειες δεξαμενές και αφαλάτωση φυτών.
Από την άλλη πλευρά οι Μαλδίβες, αυτό το εξωτικό και πανάκριβο τουριστικό θέρετρο, που βρίσκεται μόλις 1,8 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι το πιο... κοντό κράτος στη Γη και κινδυνεύει να γίνει η νέα Ατλαντίδα, καθώς απειλείται με βύθιση κάτω από τα κύματα.
Η Νιγηρία αναδεικνύεται στη χώρα με τον νεαρότερο ηλικιακά πληθυσμό, καθώς το 49% του πληθυσμού της είναι κάτω των δεκαπέντε ετών, ενώ στην Ουκρανία μειώνεται κατά 8% κάθε χρόνο ο πληθυσμός, με τους επιστήμονες να λένε ότι το 2050 η χώρα θα έχει χάσει το 30% του πληθυσμού της.
Στην εποχή όπου το fast food είναι εδραιωμένο, τα... σκήπτρα της πιο παχύσαρκης χώρας στον πλανήτη παίρνει το Ναουρού, ένα μικρό νησί κοντά στην Ινδονησία με το 95% του πληθυσμού να είναι υπέρβαροι. Ο λόγος; Μερικές δεκαετίες πριν όταν αναπτύχθηκε εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων αλατιού, οι κάτοικοί της ανακάλυψαν το fast food και «τρελάθηκαν».
To 1981 στα νησιά Φώκλαντ η Αργεντινή συνεπλάκη πολεμικά με τη Μεγάλη Βρετανία για την κυριότητα της περιοχής σε μια σύγκρουση που σχεδόν κανένας δεν κατάλαβε γιατί έγινε. Αυτή τη στιγμή στα νησιά κατοικούν 3.000 μόνιμοι κάτοικοι και περίπου... 500.000 πρόβατα.
Η Σιγκαπούρη είναι η χώρα που δεν έχει ούτε ένα χωράφι, καθώς ολόκληρη η έκταση της πόλης-κράτους είναι μια αστική μητρόπολη.
Τέλος, στο νησί Παπούα Νέα Γουινέα η επίσημη γλώσσα είναι η αγγλική, αλλά μόλις το 1% των πολιτών τα μιλάει, καθώς στη χώρα υπάρχουν 820 διαφορετικές γλώσσες, δηλαδή το 12% των γλωσσών του πλανήτη.
via http://grizosgatos.blogspot.com/search/label/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1
Category:
Παράξενα