Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Τουρκία: Υπό κράτηση τέσσερις απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί

nea-news | 15 Φεβ 2013 | 10:58 π.μ.





Τέσσερις απόστρατοι Tούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί προφυλακίσθηκαν εν αναμονή της δίκης τους στο πλαίσιο μιας έρευνας για την ανατροπή, το 1997, μιας υπό τους ισλαμιστές κυβέρνησης, μερικές ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε μ' ένα καταδικασμένο στρατηγό σε μια προφανή προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το στρατό.


Η σύλληψη των τεσσάρων, επιπλέον των δεκάδων άλλων αξιωματικών που έχουν συλληφθεί, διεύρυνε τις ήδη εκτεταμένες δικαστικές έρευνες στις άλλοτε πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις, η εξουσία των οποίων έχει περιοριστεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία.


Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν παρόλο που ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τις μακροχρόνιες προφυλακίσεις εκατοντάδων αξιωματικών που κατηγορούνται για συνωμοσία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θέλει να αποκαταστήσει τις γέφυρες με τις ένοπλες δυνάμεις.


Τις τελευταίες εβδομάδες έχει επίσης επικρίνει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος ενός πρώην αρχηγού του επιτελείου ως μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ επισκέφθηκε στο νοσοκομείο έναν ασθενή στρατηγό μεταξύ αυτών που έχουν καταδικασθεί για συνωμοσία εναντίον του.


Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι οι αξιωματικοί συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται ένας στρατηγός, ένας ναύαρχος, ένας αντιστράτηγος κι ένας αντιναύαρχος.


Άλλοι έξι απόστρατοι αξιωματικοί έχουν κληθεί για ανάκριση σήμερα στο γραφείο της εισαγγελίας της Άγκυρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.


Το Φεβρουάριο του 1997, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας είχε διατυπώσει αυστηρή προειδοποίηση προς τον πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν, πρωτοπόρο του πολιτικού ισλάμ στην Τουρκία, κατηγορώντας την κυβέρνησή του για πολιτικές που υπονομεύουν τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.


Σχολιαστές είχαν αποκαλέσει αυτό το επεισόδιο "μεταμοντέρνο πραξικόπημα" καθώς οι στρατηγοί είχαν χρησιμοποιήσει παρασκηνιακή πίεση για να υποχρεώσουν τον Ερμπακάν να παραιτηθεί τέσσερις μήνες αργότερα, αντί να επέμβουν άμεσα όπως είχαν κάνει σε τρία πραξικοπήματα το 1960, το 1971 και το 1980.



Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ







via http://kostasxan.blogspot.com/search/label/%CE%9A%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82

Μοιραστείτε το θέμα:
Category:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...