Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου ο ανασχηματισμός-Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν
Προ των πυλών είναι ο ευρύς ανασχηματισμός της κυβέρνησης Σαμαρά, με τον πρωθυπουργό να στέλνει σαφές μήνυμα ότι το νέο υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να περιλαμβάνει ανθρώπους που πιστεύουν στα συμφωνημένο οικονομικό πρόγραμμα με την Τρόικα και είναι αποφασισμένοι να το εφαρμόσουν χωρίς παρεκκλίσεις και αστερίσκους.
Το χρονικό διάστημα των οκτώ μηνών της παρούσας κυβέρνησης ήταν αρκετό για να αναδείξει τα προβλήματα, τις αδυναμίες και τις αρρυθμίες σε ότι αφορά την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Έτσι το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί πως πλέον τα νερά είναι χαρτογραφημένα και πλέον μπορεί η στρατηγική να προσαρμοστεί με τέτοιο τρόπο που θα επιτευχθεί η καλύτερη και συνολικότερη απόδοση του κυβερνητικού σχήματος. Μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών του με τους υπουργούς ο κ. Σαμαράς έχει πλέον σαφή εικόνα προκειμένου να ετοιμάσει τις επόμενες κινήσεις του.
Όλοι οι συνομιλητές του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν πως το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελεί από μόνο του μια δύσκολη πολιτική εξίσωση που πρέπει να λυθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιηθεί τόσο το στρατηγικό συμφέρον της χώρας όσο και τα επιμέρους των κυβερνητικών εταίρων αλλά και των κομματικών στελεχών.
Οι αλλαγές θα δρομολογηθούν μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και θα συζητηθούν τόσο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και με τον Φώτη Κουβέλη. Ωστόσο προκύπτουν αποκλίσεις ως προς το εύρος και την ποιότητα του επερχόμενου ανασχηματισμού αλλά και σε ότι αφορά την ακριβή αποτύπωση των συσχετισμών. Τα περισσότερα στελέχη πάντως φαίνεται να ζητούν «πολιτικό ανασχηματισμό» που θα επιδεικνύει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την πρόθεση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να ασκηθεί μια πιο αποφασιστική πολιτική.
Έτσι το ζητούμενο είναι αν ο ανασχηματισμός θα είναι «σαρωτικός» ή «ήπιος» με το δεύτερο ενδεχόμενο να θεωρείται πιο πιθανό σε ότι αφορά τους υπουργούς αν και προβλέπεται «μεγάλη σφαγή» των υφυπουργών. Επίσης αποφασιστικός παράγοντας στις εξελίξεις είναι η συμμετοχή ή μη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο κυβερνητικό σχήμα στη θέση του αντιπροέδρου, με τις πληροφορίες να είναι αντικρουόμενες ως προς τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Για τον Φώτη Κουβέλη δεν τείθεται θέμα συμμετοχής καθώς όλα δείχνουν πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει άλλες φιλοδοξίες που κατευθύνονται προς το ύψιστο πολιτειακό αξίωμα.
Ποιοι μένουν- Ποιοι φεύγουν
Αμετακίνητη στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται πως είναι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Χρήστος Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη να παραμένουν στις θέσεις τους. Την ίδια μοίρα θα έχουν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Στο τραπέζι φαίνεται πως υπάρχει το σενάριο διάσπασης του υπερ-υπουργείου Ανάπτυξης καθώς και «ανακάτεμα της τράπουλας» στα περισσότερα παραγωγικά υπουργεία. Έτσι στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας, Υγείας, Μακεδονίας-Θράκης αλλά και του Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στο κυβερνητικό σχήμα θεωρείται βέβαιη η είσοδος του Μάκη Βορίδης και του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και αρκετών νέων βουλευτών προκειμένου η κοινοβουλευτική ομάδα να λειτουργήσει με συνοχή και ταχύτητα σε ότι αφορά τα το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, του νέου φορολογικού και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC
Category:
Πολιτική