Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Διαχείριση Σκοπιανού

nea-news | 27 Φεβ 2013 | 1:39 π.μ.


Η απόφαση του Ευρωπαικού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, απετέλεσε, κατά γενική ομολογία, επιτυχία της Ελληνικής Διπλωματίας. Αθόρυβα και με μεθοδικότητα...

με συντονισμένη ενέργειες στα αρμόδια Κοινοτικά φόρα, με διμερείς επαφές αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως η πρόταση για την υπογραφή Μνημονίου κατανόησης, καταδείχθηκε η Σκοπιανή αδιαλλαξία, ανετοιμότητα ακόμη και απροθυμία, για την εξεύρεση λύσης. Το σπουδαιότερο είναι ότι αποφεύχθηκαν οι θριαμβολογίες, που μπορούν να οδηγήσουν σε αντισυσπειρώσεις, σε εφησυχασμό και κατ’ επέκταση σε αιφνιδιασμούς.





Βασικό μέλημα είναι να διατηρηθούν τα συμπεράσματα της απόφασης του Ευρωπαικού Συμβουλίου, που διασυνδέουν ευθέως και για πρώτη φορά τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων με τα ουσιαστικά βήματα προόδου στην κατεύθυνση της επίλυσης του ονοματολογικού. Έτσι ούτε η ενδιάμεση συμφωνία παρακάμπτεται, ούτε η αρμοδιότητα των Ηνωμένων Εθνών, ως του αρμόδιου forum για την εξεύρεση λύσης αμφισβητείται.



Η αυτονόητη προυπόθεση για το ονοματολογικό, ως όρου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, απορρέει από τη συμμόρφωση με την αρχή της καλής γειτονίας και συμβάλει στην ουσιαστική αναζήτηση λύσης, πέρα από μαξιμαλιστικές και αδικαιολόγητες προσδοκίες της Σκοπιανής πλευράς για παράκαμψη του υφιστάμενου περιγράμματος και ‘εναλλακτικά’ σενάρια, όπως αυτό της διεξαγωγής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εκ παραλλήλου με τις προσπάθειες για την επίλυση του ονοματολογικού. Ειδικά για την περιοχή των Βαλκανίων σχετικός όρος είχε τεθεί και από τη Σλοβενική πλευρά,-για τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κροατίας-σε σχέση με την προηγούμενη επίλυση επουσιώδους συνοριακής τους διαφοράς. Δεν θα πρέπει να παραβλέπεται σχετικά και η ολοένα ογκούμενη Βουλγαρική δυσφορία και επιφυλακτικότητα, ως προς την Κοινοτική προοπτική των Σκοπίων.



Στο αμέσως επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα προβάλουν εκ νέου την πρόταση για την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης, που σε συνδυασμό με τις ψηφοθηρικές πρακτικές στα Σκόπια, ενόψει των επικείμενων εκλογών και τη σπέκουλα, σε ζητήματα εθνικιστικών κυρίως επιδιώξεων, θα αποδείξουν εκ νέου τη Σκοπιανή αδιαλλαξία και θα αποστερήσουν κάθε αδικαιολόγητη εμμονή ακόμη και του Επιτρόπου Φούλε. Η προσχηματική επίκληση της δήθεν αποφυγής επίτασης των εσωτερικών προβλημάτων-εθνοτικών και πολιτικών στα Σκόπια-μέσω της χορήγησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ουδόλως εγγυάται την εποικοδομητική προσέγγιση από πλευράς των Σκοπίων στην προοπτική επίλυσης του προβλήματος.



Τουναντίον μια τέτοια ενδεχόμενη κίνηση ‘κατευνασμού’ θα αποθράσυνε τα εθνικιστικά στοιχεία και την τυχοδιωκτική πολιτική τους, εγκλωβίζοντας κάθε προοπτική εξεύρεσης λύσης. Και οι επαφές του Ειδικού Διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς με τους ειδικούς απεσταλμένους των δύο χωρών αναμένεται να καταλήξουν σε ναυάγια με αποκλειστική υπαιτιότητα της Σκοπιανής πλευράς, που αρνείται επίμονα την ουσιαστική αναζήτηση λύσης.



Με τις δημιουργικές της πρωτοβουλίες η Ελληνική πλευρά, έχει τον πρώτο πλέον λόγο στον καθορισμό της ατζέντας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις διακηρυχθείσες προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαικής Ένωσης για το α' εξάμηνο του 2014, που περιλαμβάνουν τη διεύρυνση με την ένταξη και των Δυτικών Βαλκανίων. Και αυτό σε πείσμα των Ευρωσκεπτικιστών.



Η προοπτική αυτή βέβαια, πρέπει να αποτελέσει κίνητρο προσαρμογής των Δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένων των Σκοπίων, στο Κοινοτικό κεκτημένο, με προηγούμενη επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων τους και όχι μεταφοράς τους στους κόλπους της Ευρωπαικής Ένωσης.



Μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε αποτρεπτικά σε κάθε περίπτωση για την ένταξή τους, θα ζημίωνε τα ίδια τα υποψήφια κράτη και θα ακύρωνε κάθε ενδεχόμενο ένταξής τους.




via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Μοιραστείτε το θέμα:
Category:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...