Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Δρομολογείται η λύση για σχολάζουσες κληρονομιές και εθνικά κληροδοτήματα

nea-news | 28 Φεβ 2013 | 1:24 π.μ.


Nομοσχέδιο για την ταχύτερη αξιοποίηση και τη διάφανη λειτουργία των εθνικών κληροδοτημάτων πρόκειται να καταθέσει σύντομα στη...

Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.



Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα, του γγ Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ.Σούρλα και του γγ Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρη.



Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, πρόκειται για περίπου 15.000 κοινωφελείς περιουσίες (κληροδοτήματα και ιδρύματα), των οποίων η αξία εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ.



Όπως επισημαίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων επικρατεί παρανομία, κακοδιαχείρηση και αδιαφάνεια.



«Είναι διαπιστωμένο ότι με την κατάσταση που επικρατεί δεν είναι εφικτή η αξιοποίηση, όταν για σχολάζουσες κληρονομιές, που ανέρχονται περί τις 3.000 και εκτιμάται η αξία τους στα 4 δισ. ευρώ, η εκκαθάριση διαρκεί από 10 έως 30 χρόνια και με τους σημερινούς ρυθμούς απαιτούνται πολλές δεκαετίες για να εκκαθαριστούν όλες οι κοινωφελείς περιουσίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.



Όλα αυτά, τονίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, «έχουν ως συνέπεια: 1) την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό, 2) τη μη εκτέλεση κοινωφελών έργων και σκοπών (νοσοκομεία, γηροκομεία, σχολεία, μουσεία) και 3) τη μη χορήγηση υποτροφιών».



Σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει καταρτιστεί νομοσχέδιο, το οποίο σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή, που αντιμετωπίζει όλες αυτές τις δυσλειτουργίες και εξασφαλίζει την αξιοποίηση των κοινωφελών περιουσιών».



Από την πλευρά του ο κ. Σούρλας τόνισε ότι «επιτέλους τίθεται τέρμα στο υφιστάμενο καθεστώς των εθνικών κληροδοτημάτων» και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προϋποθέσεις που πρέπει να καθορίζουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου «σε θέματα διαφάνειας ως προς την οργάνωση και τη λειτουργία τους».



Αυτό, όπως πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, «μπορεί να επιτευχθεί με την ανάρτηση στο διαδίκτυο: α)των περιουσιακών στοιχείων και της πραγματικής βούλησης του διαθέτη, β)των ετήσιων προϋπολογισμών και απολογισμών, γ)των αποφάσεων που λαμβάνονται στα όργανα διοίκησης και δ)των προκηρύξεων των υποτροφιών και όλων των διαδικασιών αξιολόγησης υποψηφίων και επιλογής των υποτρόφων».




via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Μοιραστείτε το θέμα:
Category:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...