Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Τα σημαντικότερα λάθη που κάνουν οι ορειβάτες..Συμβουλές από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

nea-news | 21 Φεβ 2013 | 7:35 μ.μ.



Τα σημαντικότερα λάθη που κάνουν οι ορειβάτες στο βουνό Κακή φυσική κατάσταση, υπερεκτίμηση των δυνάμεων, μη γνώση των καιρικών συνθηκών, έλλειψη μέσων επικοινωνίας, όπως για...

παράδειγμα ασύρματος ή κινητό τηλέφωνο, αλλά και έλλειψη κατάλληλης παιδείας είναι κάποια από τα αίτια που αναγκάζουν τους ορειβάτες να αναζητήσουν βοήθεια όταν βρίσκονται στο βουνό κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες.





Σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ζαφείρη Τρόμπακα, τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν επειδή δεν υπάρχει εναρμόνιση του προγραμματισμού του ορειβάτη με τις καιρικές συνθήκες.



«Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μεγάλα υψόμετρα αλλάζουν εύκολα και οφείλει ο κάθε ορειβάτης ή πεζοπόρος να ενημερώνεται από την ΕΜΥ πριν από κάθε εξόρμηση. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες είναι από τις κυριότερες αιτίες που αναγκάζει τους ορειβάτες να ζητήσουν βοήθεια. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που υπήρξε πλήρης αποπροσανατολισμός ορειβατών λόγω ομίχλης. Όταν δεν βλέπεις μπροστά σου δεν γνωρίζεις ποια κατεύθυνση να ακολουθήσεις και έτσι μπορεί να βρεθείς σ' ένα διαφορετικό σημείο ή να ακολουθήσεις λάθος μονοπάτι με αποτέλεσμα να χαθείς», αναφέρει ο κ. Τρόμπακας ο οποίος αναλύει τα απαραίτητα πράγματα που πρέπει να φέρει μαζί του ο ορειβάτης.



«Θα πρέπει ο ορειβάτης να έχει στη διάθεσή του μέσα επικοινωνίας με κάποια βάση. Εκτός από το κινητό που μπορεί να μην πιάνει σε ένα σημείο στο βουνό, πρέπει να έχει εφεδρικό ασύρματο και να ξέρει ότι αν θα χρειαστεί να επικοινωνήσει θα μπορέσει να μιλήσει με κάποιον. Πρέπει επίσης να βλέπει και να ακολουθεί κάποιες επισημάνσεις που υπάρχουν σε μονοπάτια. Εμείς στον Όλυμπο κάναμε αρκετές επισημάνσεις σε μονοπάτια και χρησιμεύουν σε κάθε εποχή. Από την άλλη δεν πρέπει να υπάρξει υπερεκτίμηση των δυνάμεών του, γιατί μπορεί χωρίς να το καταλάβει να πάθει υποθερμία και να μην μπορεί να αντιδράσει», επισημαίνει.



Ο ορειβάτης ή πεζοπόρος πρέπει να έχει μαζί του φακό, σπίρτα, αναπτήρα, σφυρίχτρα, λίγα τρόφιμα, ανθρακούχα σκευάσματα, μαχαίρι που θα πρέπει να βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του σακιδίου, ελαστικό επίδεσμο που μπορεί να δώσει λύσεις σε περίπτωση που υπάρξει στραμπούληγμα, αλουμινοκουβέρτα, αδιάβροχο, μπουφάν, μάλλινα ρούχα που είναι ικανά να ζεστάνουν τον ορειβάτη που κινείται ακόμη και αν είναι βρεγμένα, γάντια, θερμοεσώρουχα και μέσα στην τσάντα του μια σακούλα που θα έχει ένα σετ φόρμας και μπλούζα που θα τον ζεστάνουν όταν βρεθεί στο καταφύγιο και θα πρέπει να αλλάξει τα βρεγμένα ρούχα του. Επίσης καλό καθώς περπατάει ανά μία ώρα να τρώει κάτι γλυκό.



Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι μη κυβερνητική οργάνωση Έρευνας και Διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση. Από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου. Η κεντρική διοίκηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 34 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα και έχει ανθρώπινο δυναμικό άνω των 2.000 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα.



«Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να δώσουμε λύσεις όταν μας ζητηθεί βοήθεια. Ο κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός όταν ανεβαίνει στο βουνό. Συμβάντα υπάρχουν όλες τις εποχές και όχι μόνο τον χειμώνα», ολοκλήρωσε ο κ. Τρόμπακας.



via http://krini-kalamaria.blogspot.com/search/label/%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%A9%CE%9D%CE%99%CE%91

Μοιραστείτε το θέμα:
Category:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...