Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Κρυογενετική: Από την κατάψυξη στην ... αθανασία!

nea-news | 5 Μαρ 2013 | 10:11 μ.μ.












Κρυογενετική: Από την κατάψυξη στην ... αθανασία!



Το βιβλίο «Η προοπτική της αθανασίας» έπεσε στα χέρια του στα τέλη της δεκαετίας του ’60, καθώς ξεκινούσε τις σπουδές του στη Χημεία. Το διάσημο βιβλίο τον εντυπωσίασε τόσο, ώστε άρχισε να νιώθει σίγουρος πως μέχρι τη συνταξιοδότησή του, δεκαετίες αργότερα, η κρυογενετική θα είναι γεγονός.«Για μένα φαινόταν λογικό. Ας είμαστε σαφείς. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα έρθετε πίσω στη ζωή. Αλλά υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα. Σκέφτηκα τότε μέσα μου ότι η φράση “εύλογη πιθανότητα” ακούγεται καλύτερα από το “καμία πιθανότητα”, όταν είσαι νεκρός» δηλώνει σήμερα ο Παντελής Τσολακίδης, που ζει και εργάζεται στην Αυστραλία.

Οπως και να ’χει, ο νεαρός τότε φοιτητής ούτε καν μπορούσε να ονειρευτεί ότι το 2009 ο ίδιος θα γινόταν συνιδρυτής και διευθυντής του Stasis Systems Australia, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας, της πρώτης που επρόκειτο να οικοδομήσει εγκατάσταση κρυογενετικής αποθήκευσης στην Αυστραλία. Σκοπός της είναι να χρησιμοποιηθούν οι πιθανές μελλοντικές ανακαλύψεις στην τεχνλογία και την Ιατρική, με προσδοκία την αιώνια ζωή μέσω της κρυογενετικής.

Οι υποστηρικτές της κρυογενετικής ελπίζουν ότι με την πρόοδο της Ιατρικής και της τεχνολογίας θα είναι σε θέση να ξεπαγώσουν τους «πελάτες» τους, αν και δεν δίνουν καμία εγγύηση γι’ αυτό. «Πιθανώς κάτι τέτοιο βρίσκεται περίπου διακόσια χρόνια μακριά» λέει ο Παντελής Τσολακίδης. Πριν από μερικά χρόνια, ως συνταξιούχος στα εξήντα του, έμεινε έκπληκτος όταν παρατήρησε ότι υπήρχαν μόνο δύο κρυογενετικές εταιρείες στις ΗΠΑ και μία ακόμα, μικρότερη, στη Ρωσία.

«Ενδιαφέρθηκα πολύ και σκέφτηκα ότι αν δεν πρόκειται να το κάνει κανένας άλλος, θα το κάνω εγώ». Ενα βράδυ, το 2009, παρευρέθηκε σε συνεδρίαση του Συλλόγου Κρυογενετικής Αυστραλασίας (Cryonics Association of Australasia - CAA), σε ένα «αυ [Ο Παντελής Τσολακίδης, συνιδρυτής και διευθυντής του Stasis Systems Australia, μιας ΜΚΟ που θα δημιουργήσει μονάδα κρυογενετικής αποθήκευσης στην Αυστραλία.] υθεντικό ελληνικό ραντεβού - στην καφετέρια». Εκεί ο Τσολακίδης γνώρισε τον 47χρονο σήμερα Μαρκ Μίλτον. «Μιλήσαμε γι’ αυτό το θέμα και ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε ότι και οι δύο είχαμε το ίδιο ενδιαφέρον. Εχουμε αναπτύξει την ιδέα να χτίσουμε την πρώτη κρυογενετική εγκατάσταση αποθήκευσης στην Αυστραλία. Δεν πιστεύαμε όμως ότι θα βρίσκαμε δέκα επενδυτές, ο καθένας από τους οποίους θα συνέβαλλε με 50.000 δολάρια. Σήμερα έχουμε έντεκα επενδυτές, οι οποίοι δεσμεύονται να συνεισφέρουν 50.000 δολάρια ο καθένας» λέει ο 62χρονος Τσολακίδης.

Τα χρήματα που επενδύονται από τους έντεκα επενδυτές θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της εγκατάστασης, η οποία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια. Στο μεταξύ, η εταιρεία συνεργάζεται με το υπουργείο Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας και ψάχνει για κατάλληλο έδαφος το οποίο θα υποδεχτεί την εγκατάσταση που πρόκειται να μείνει εκεί για δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες. Οταν αποπερατωθεί, η κρυογενετική εγκατάσταση θα έχει περίπου εξήντα διαθέσιμες θέσεις- για αρχή τουλάχιστον.

Τι είναι ακριβώς η κρυογενετική

Κρυογενετική είναι η διατήρηση του ανθρώπινου σώματος υπό κρυογόνες θερμοκρασίες υγρού αζώτου, στους -196 βαθμούς Κελσίου, με την προσδοκία ότι η εξαιρετικά προηγμένη ιατρική τεχνολογία του μέλλοντος θα είναι σε θέση να επισκευάσει τις συσσωρευμένες βλάβες που επιφέρει η γήρανση και η κάθε νόσος σε μοριακό επίπεδο, καθώς και να επαναφέρει τους ανθρώπους στη ζωή. Σύμφωνα με την κρυογενετική διαδικασία, αφού ένα άτομο νομικά ανακοινώνεται ως νεκρό, το αίμα του παροχετεύεται και αντικαθίσταται με αντιψυκτικό και το σώμα αποθηκεύεται σε υγρό άζωτο για να διατηρηθεί. Τα σώματα καταψύχονται και φυλάσσονται ανάποδα σε κυλίνδρους, τους λεγόμενους «κρυοστάτες». Με αυτό τον τρόπο, σε περίπτωση οποιασδήποτε εκροής του υγρού αζώτου από το πάνω μέρος του κρυοστάτη, το πρώτο πράγμα που θα αποψυχθεί είναι τα πόδια αφήνοντας τον εγκέφαλο κρύο και υγιή.http://www.madata.gr



via http://solidaritymit.blogspot.com/search/label/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B7

Μοιραστείτε το θέμα:
Category:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...