Εύσημα στην Σερβία από τον πρόεδρο της Ευρωβουλής
Σουλτς: Πρέπει να ορισθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς εκτίμησε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) πρέπει να ορίσουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας, αλλά τόνισε ότι «δεν υπάρχει χώρος για προκαταβολική θριαμβολογία», επειδή η χώρα έχει ακόμη πολύ δουλειά μπροστά της, πρωτίστως στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών και του δικαστικού συστήματος.
«Πιστεύω ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να καθορίσουν ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, αν η Σερβία συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις και εξακολουθεί να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή. Στο σχέδιο ψηφίσματος για τη Σερβία που ετοιμάζει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα υπογραμμίζεται η τεράστια πρόοδος που έχει επιτύχει η Σερβία», δήλωσε ο κ. Σουλτς στην εφημερίδα «Κουρίρ» του Βελιγραδίου.
Ωστόσο, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει χώρος για προκαταβολική θριαμβολογία», επειδή η Σερβία πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει το κράτος δικαίου και να κάνει βήματα, ώστε το δικαστικό της σύστημα να είναι πλήρως ανεξάρτητο, αμερόληπτο, αποτελεσματικό και ισχυρό.
«Η ΕΕ πολύ σοβαρά παρακολουθεί τη μάχη κατά της διαφθοράς. Ακόμη κι αν η Σερβία αρχίσει τις διαπραγματεύσεις, δεν θα προχωρήσει μακριά, αν η χώρα δεν επιτελέσει πρόοδο στη μάχη κατά της διαφθοράς, της δωροδοκίας και του οργανωμένου εγκλήματος», σημείωσε ο κ. Σουλτς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η σερβική κυβέρνηση γενικά και ειλικρινά είναι προσηλωμένη στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά πρόσθεσε ότι «είναι πολύ δύσκολο να εκριζωθούν τα δύο φαινόμενα, αν οι κρατικοί θεσμοί δεν είναι ισχυροί και ανεξάρτητοι».
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διεξάγει μάχη κατά της διαφθοράς μπορεί να υπονομεύσουν αδύναμοι κρίκοι στην αστυνομία, στην εισαγγελία και στα δικαστήρια, εκτίμησε ο κ. Σουλτς.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας είναι πολύ σημαντικές και για τις δύο πλευρές, όπως και για τους ευρωπαϊκούς τους στόχους και ότι πρέπει να εξεταστούν πρακτικά ζητήματα, ακόμη κι αν οι δύο πλευρές δεν είναι έτοιμες «να συζητήσουν για τη συνολική εικόνα, δηλαδή αν ακόμη δεν μπορούν να συζητήσουν για την οριστική λύση του προβλήματος».
«Κατανοώ ότι η εξομάλυνση των σχέσεων θα είναι μία διαδικασία, μία μακρά πορεία, αλλά με χαροποιεί και με ικανοποιεί να βλέπω ότι και οι δύο έχουν αρχίσει να προσπαθούν», επισήμανε.
via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC
Category:
Πολιτική