Καταψήφιση από την Κύπρο και συνολική ευρωπαϊκή λύση
Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα
Ενημέρωση για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, ζητά επιτακτικά τις τελευταίες ημέρες ο
ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας το αίτημά του για έκτακτη πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη και συνολική λύση σε επίπεδο ΕΕ.
Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη χθες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ως και την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής σήμερα, ώστε να ενημερωθεί το Σώμα, αλλά και ο λαός για την στάση που τήρησε η χώρα μας στο πρόσφατο Eurogroup, αίτημα που πάντως απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής.
Στην επιστολή του, ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για «εγκληματικές αποφάσεις» που ελήφθησαν εκεί και δημιουργούν «αρνητικό δεδικασμένο» συμπεριλαμβάνοντας «κούρεμα» των καταθέσεων. Εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση συναίνεσε σε τέτοιες αποφάσεις, θεωρεί απαράδεκτο να μην έχει υπάρξει μέριμνα για την ενημέρωση της Βουλής, αλλά και να υποκαθίσταται -όπως λέει- η λειτουργία της εθνικής αντιπροσωπείας από κλειστές συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών της κυβέρνησης του μνημονίου, αναφερόμενος προφανέστατα στην αποψινή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει με δήλωσή του την απόφαση του Eurogroup ως «αποτέλεσμα εκδικητικής μανίας της γερμανικής ηγεσίας απέναντι στον κυπριακό λαό» και το κούρεμα καταθέσεων ως «ανεπίτρεπτο», καλώντας «όλοι μαζί να υψώσουμε μία δημοκρατική ασπίδα προστασίας των λαών από την εγκληματική στρατηγική της κ. Μέρκελ».
Ειδικότερα, επανέφερε την πρότασή του για διοργάνωση άμεσα ειδικής διάσκεψης για τα χρέη των ευρωπαϊκών χωρών, η οποία και θα δώσει λύση στα πρότυπα της διάσκεψης του Λονδίνου το 1953.
Για «ασύμμετρη επίθεση» του κεφαλαίου ενάντια στην κοινωνία μίλησε από την πλευρά του ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, κάνοντας λόγο για τη θεωρία της «ειδικής περίπτωσης» που επιλέγεται κάθε φορά αφήνοντας το εκάστοτε κράτος να λύσει μόνο του ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, πλήττοντας παράλληλα τους πιο αδύναμους.
«Μόνος δρόμος εξόδου είναι η ριζοσπαστική ρήξη με τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και η παραγωγική κινητοποίηση της κοινωνίας», σημείωσε ο κ. Μηλιός, καλώντας ουσιαστικά το κυπριακό Κοινοβούλιο να καταψηφίσει σήμερα το νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων.
«Μια αρνητική ψήφος του Κυπριακού Κοινοβουλίου θα μεταφέρει τον “πόλεμο” μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τα νεοφιλελεύθερα κέντρα εξουσίας θα αναγκαστούν να αναδιπλωθούν και είναι πιθανό να ξεκινήσει μία πορεία αντιστροφής της αρνητικής πορείας της τελευταίας πενταετίας», είπε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, που ζήτησε μέσω Facebook «να απορριφθεί και να αλλάξει η καταστροφική απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο. Να μη θιγούν και να εγγυηθούν τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ».
Επισήμως άλλωστε, η Κουμουνδούρου μιλά για αποφάσεις του Eurogroup που «καταδεικνύουν το πολιτικό αδιέξοδο των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων της ΕΕ και την εμμονή τους στην καταστροφική στρατηγική των μνημονίων της λιτότητας και της χρεοκοπίας», χαρακτηρίζοντας «εγκληματική, κοινωνικά άδικη και αποσταθεροποιητική για το τραπεζικό σύστημα και την ευρωζώνη» επιλογή, αυτή του κουρέματος των καταθέσεων.
«Πρόκειται για κορύφωση στο ευρωπαϊκό μνημονιακό σήριαλ των αποσπασματικών λύσεων για κάθε χώρα, που παράγουν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα», λένε, καταγγέλλοντας παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση για «εγκληματική σιωπή».
«Δύο μέρες μετά την απόφαση και εξακολουθεί να κρύβεται, τηρώντας σιγή ιχθύος για τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup και τη δική τους στάση. Έχει συναινέσει ή όχι στο έγκλημα εις βάρος του κυπριακού λαού και συνολικά εις βάρος των Ευρωπαίων πολιτών;», ζητούν να μάθουν στην Κουμουνδούρου, καταγγέλλοντας τον Αντώνη Σαμαρά αφού «οι κούφιες δηλώσεις συμπαράστασης και τα ευχολόγιά του προκαλούν το κοινό αίσθημα και χαρακτηρίζουν μία κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων, των αναγκών και των προσδοκιών του ελληνικού λαού», όπως λένε.
Ζητούν λοιπόν, ευρωπαϊκή συνολική λύση για τη ρύθμιση των χρεών, με κοινωνικά δίκαιο και αναπτυξιακό πρόσημο, μέσα από στρατηγική σύμπλευσης με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και ύψωση μίας ασπίδας προστασίας για τους εργαζόμενους και το κράτος πρόνοιας.
Τέτοια θέματα θα έχει πιθανότατα την ευκαιρία να συζητήσει σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και στη συνάντησή του με συνδικαλιστικούς φορείς στη Βουλή. Ειδικότερα, συνάντηση θα έχει με τα ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων-ΙΚΑ, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ.
Πηγή: real.gr
via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC
Category:
Πολιτική