Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Τσίπρας: Τέλος στο «χαράτσι», φόρο μεγάλης περιουσίας προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ‏

nea-news | 5 Μαρ 2013 | 11:55 π.μ.


Για ένα φορολογικό σύστημα εστιασμένο στην ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου και την εξυπηρέτηση των

κοινωνικών αναγκών, έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.





Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό σύστημα που «πρέπει να εστιάζει στην αύξηση των εσόδων με ένα κοινωνικά δίκαιο τρόπο», παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στο ΕΒΕΑ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορείς να ζητάς από αυτούς που δεν έχουν».

Παρόντες στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος, Γιάννης Μηλιός, ο Γιάννης Δραγασάκης καθώς και οι δύο συντονιστές του τομέα φορολογικής πολιτικής, Τρύφων Αλεξιάδης και Αγγελος Κούρος.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στο γιατί φτάσαμε ως εδώ, τόνισε πως «η σταθερή και διαχρονική μεροληψία της φορολογικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά ισχυρών, αποτέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της σημερινής κρίσης».

Οπως εξήγησε ο ίδιος, «στη ρίζα του φορολογικού προβλήματος δεν βρίσκονται κάποιοι ασυνείδητοι ιδιοτελείς επαγγελματίες, αλλά ένα σύστημα νόμιμης φοροαποφυγής, ή και ακόμη και φοροαπαλλαγής, στημένο επίτηδες για τους οικονομικά ισχυρούς».

«Στον πυρήνα της αντιπρότασης του ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «βρίσκεται ένα φορολογικό σύστημα απλό, λειτουργικό, σταθερό, πιο αποτελεσματικό και προπαντός πιο δίκαιο». Όπως επεσήμανε, μια εναλλακτική φορολογική πολιτική, πρέπει να εστιάζει στην αύξηση των εσόδων, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο ώστε να χρηματοδοτηθεί η έξοδος από την κρίση προς όφελος των πολλών.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα δημιουργεί όρους κοινωνικής δικαιοσύνης», καθώς και ότι «μόνο στη βάση αυτή, άλλωστε, μπορούν να συλλεχθούν έσοδα: δεν μπορείς να ζητάς από αυτούς που δεν έχουν».



Υπάρχει η ανάγκη για ένα φορολογικό σύστημα απλό, λειτουργικό, σταθερό, πιο αποτελεσματικό και προπαντός πιο δίκαιο, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας , μιλώντας σε ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογική πολιτική.

Οι βασικοί πυλώνες μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης στο φορολογικό, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι η δημιουργία περιουσιολογίου, η οργάνωση ενός δικαίου φορολογικού συστήματος και η επανασύσταση συστήματος ελέγχου και διοίκησης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Η οργάνωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα προϋποθέτει (σύμφωνα και με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ) μεταξύ άλλων αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων μέσω αύξησης των εσόδων από άμεσους φόρους και μείωσης των έμμεσων φόρων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι μέτρα, όπως συμπλήρωσε, η μείωση του ΦΠΑ από το 23% και η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, αντί για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Έκανε, μάλιστα, και αναφορά στο πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Λάρισα (με τους δυο νεκρούς φοιτητές) και σημείωσε πως «η εξίσωση των συντελεστών οδήγησε τους πολίτες να κλείσουν τα καλοριφέρ και να επιλέξουν να κρυώνουν ή να ζεσταίνονται με μαγκάλι».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως η κρίση των δημοσίων οικονομικών, που σχετίζεται άμεσα με τη διόγκωση χρέους δεν είναι κρίση δαπανών, αλλά κρίση εσόδων που εμφανίζεται κυρίως στους άμεσους φόρους, καθώς και στους φόρους εισοδήματος και περιουσίας. Όπως είπε, «αυτό σημαίνει ότι οι ωφελημένοι από την υστέρηση των εσόδων δεν είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αλλά το οργανωμένο σύστημα φοροδιαφυγής του πλούτου».

Τις προτάσεις για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα ανέλυσε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός.

Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την οριστική κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων, τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, την εστίαση, τις παιδικές τροφές, τα είδη προσωπικής ανάγκης των ατόμων με αναπηρία, τα προϊόντα πολιτισμού και γνώσης και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Επίσης προτείνει την αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης και την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, για την αύξηση των δημόσιων εσόδων στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου προτείνουμε:

1) Δημιουργία περιουσιολογίου και φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με την ίδια κλίμακα (με εξαίρεση τόκους και καταθέσεις). Με περισσότερα κλιμάκια και αλλαγή των συντελεστών φορολογίας ώστε να ελαφρύνονται τα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια.

2) Αύξηση των φορολογικών εσόδων από την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μέσο όρο της ευρωζώνης, από σχεδόν το 50% αυτού του μεγέθους που κινήθηκε την προηγούμενη δεκαετία.

3) Αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων μέσω αύξησης των εσόδων από άμεσους φόρους και μείωσης των έμμεσων φόρων. Περιλαμβάνονται μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ από το ανώτατο 23%, ειδική φορολόγηση των ειδών πολυτελούς διαβίωσης, πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων (όπως και τσιγάρων κλπ.) αντί για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

4) Φόρο μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα. Έργο της φορολογικής αρχής είναι να αποκαλύψει τα αδήλωτα εισοδήματα και να τα φορολογήσει με δίκαιο και προοδευτικό τρόπο.

Νέα αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - Κεδίκογλου για την αναφορά στους φοιτητές της Λάρισας

Η δεύτερη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον τραγικό θάνατο των δύο σπουδαστών, στη Λάρισα, προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Επιχειρώντας να αποκρύψει πόσο λανθασμένη και αντίθετη, όχι μόνο με την κοινή λογική, αλλά και με την απλή αριθμητική, είναι η φορολογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπέπεσε και πάλι στο ίδιο επαίσχυντο ολίσθημα. Μιλώντας εκτός κειμένου, κατά την παρουσίαση της πρότασης, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να εκμεταλλευθεί κομματικά το τραγικό δυστύχημα των δύο νέων στη Λάρισα, που συγκλόνισε όλους τους Έλληνες. Πριν από μόλις δύο ημέρες, είχαμε επισημάνει πόσο θλιβερή πολιτική κατάπτωση είναι μια τέτοια πρακτική. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας την επανέλαβε» τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Στην απάντησή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Πράγματι δυο φορές έχει μιλήσει εκ μέρους της κυβέρνησης ο κ. Κεδίκογλου για τον άδικο χαμό των φοιτητών στη Λάρισα όχι για να ζητήσει συγγνώμη για τα τραγικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Ντροπή και αίσχος!»



via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Μοιραστείτε το θέμα:
Category:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...