follow us Like Us Google+ RSS Ενημέρωση μέσω e-mail
Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Εντυπωσιακό άνοιγμα του Κουβέιτ στην Ελλάδα

Costas Papadopoulos | 18 Μαρ 2013 | 5:09 μ.μ.





  • Νέες προοπτικές από την ίδρυση Ελληνο-κουβετιανού Επιμελητηρίου

  • Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δύο πλευρών βρίσκονται οι επενδυτικές και τουριστικές δραστηριότητες


Άνοιγμα στην Ελλάδα κάνει το Κουβέιτ, εκφράζοντας την βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς έρχεται σε μία στιγμή που η Ελλάδα αναζητά συμμάχους και επενδύσεις για να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στο οποίο έχει βυθιστεί λόγω της οικονομικής κρίσης.


Η νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας – Κουβέιτ σηματοδοτείται από την ίδρυση μέσα στις επόμενες ημέρες του Ελληνο-κουβετιανού Επιμελητηρίου, που εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση και θα ανοίξει νέους δρόμους σε επίπεδο οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

Καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση της σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών παίζουν ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κουβέιτ Θ. Θεοδώρου και ο πρέσβης του Κουβέιτ στην Ελλάδα Raid Al Rifai.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δύο πλευρών βρίσκονται οι εμπορικές, επενδυτικές και τουριστικές δραστηριότητες, ενώ σημαντική ώθηση σε όλες τις σχεδιαζόμενες δράσεις θα φέρει η απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.

Προτεραιότητα στα σχέδια του Επιμελητηρίου θα είναι η ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

Η αγορά του Κουβέιτ είναι αναπτυσσόμενη και αποτελεί ευκαιρία για την σύναψη τουριστικών και επαγγελματικών συνεργασιών για τους επιχειρηματίες του κλάδου. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει πολύ μικρό ποσοστό της συγκεκριμένης ελπιδοφόρας αγοράς, καθώς πρόκειται για μία χώρα τριών εκατομμυρίων κατοίκων με πλούσια οικονομία, εκ των οποίων τα 2,5 εκατομμύρια πραγματοποιούν τρία έως τέσσερα ταξίδια τον χρόνο, τόσο για καλοκαιρινές όσο και για χειμερινές διακοπές.

Βασικοί τους προορισμοί είναι οι αραβικές και ασιατικές χώρες, με έμφαση στην Τουρκία, καθώς και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Γερμανία, αλλά και Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία). Η Ελλάδα διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο από ένα υψηλού εισοδηματικού επιπέδου target group. Μεγάλες ευκαιρίες ανοίγονται και στο επίπεδο των εμπορικών δραστηριοτήτων, με έμφαση στα αγροτικά, γαλακτοκομικά, κτηνοτροφικά προϊόντα, αλλά και στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών.


Αναγεννημένη χώρα

Το σημερινό Κουβέιτ σε τίποτε δεν θυμίζει την κατεστραμμένη χώρα που άφησε πίσω του ο πόλεμος του Κόλπου. Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια από την εισβολή των σανταμικών δυνάμεων για να κατορθώσει το Κουβέιτ να επουλώσει τις κοινωνικές και οικονομικές πληγές του. Ήταν μία περίοδος μεγάλης προσπάθειας και μεθοδικής εργασίας τόσο της ηγεσίας υπό τον Σεΐχη Σαμπάχ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ, όσο και του πληθυσμού, ώστε να αναγεννηθεί το κράτος από τις στάχτες του πολέμου και όχι μόνο να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, αλλά να βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή των χωρών του Κόλπου αλλά και της ευρύτερης περιοχής που χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και οικονομική ευρωστία.

Το επίτευγμα δεν ήταν αυτονόητο και απαίτησε πολύ προσεκτικούς χειρισμούς ώστε να διατηρηθεί η πολιτική και κοινωνική ισορροπία μετά την σκληρή εμπειρία της κατοχής, που μπορούν «από πρώτο χέρι» να καταλάβουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.

Είναι και αυτό άλλωστε ένα στοιχείο που μπορεί να φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες και τους δύο λαούς.


Σήμερα στο Κουβέιτ όλες οι δράσεις, όπως είναι ευνόητο, στρέφονται γύρω από τα θέματα του πετρελαίου και της πετρελαϊκής βιομηχανίας, όμως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η υγεία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της ηγεσίας του.

Η στέγαση των πολιτών και τα έργα υποδομής οδήγησαν στην διαμόρφωση σημαντικού αναπτυξιακού προγράμματος που αποσκοπεί μέχρι το 2030 να φέρει τη χώρα μεταξύ των πιο σύγχρονων κρατών του κόσμου. Όσον αφορά το πετρέλαιο, που αποτελεί πυλώνα της οικονομίας του, το αραβικό κράτος για 14η συνεχή χρονιά είχε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του, λόγω της αυξημένης παραγωγής και των ανοδικών τιμών του «μαύρου χρυσού», ενώ η κυβέρνηση στα τέλη της περασμένης χρονιάς ανακοίνωσε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 100 δις. δολαρίων για την επόμενη πενταετία, με στόχο την αύξηση της παραγωγής από 3 εκατομμύρια βαρέλια που είναι σήμερα, σε 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Παράλληλα σχεδιάζεται η κατασκευή διυλιστηρίου χωρητικότητας 615.000 βαρελιών, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των τριών υφιστάμενων διυλιστηρίων, έργο προϋπολογισμού 30 δις. δολαρίων.



Η χώρα του Κόλπου ήταν ίσως η πρώτη που από τη δεκαετία του ’60 ανέδειξε την εξωστρέφεια ως τρόπο εξασφάλισης εσόδων για τις επόμενες γενιές από τα έσοδα του πετρελαίου. Μακροχρόνια επενδυτικά προγράμματα εξασφαλίζουν την ευμάρεια των επερχόμενων γενιών, διότι η ηγεσία του Κουβέιτ πολύ γρήγορα κατανόησε ότι οι ενεργειακοί πόροι έχουν όριο, όσο και αν φαίνονται απεριόριστοι.

Επίσης, η αγορά και οι αιθέρες του Κουβέιτ είναι ανοιχτοί σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με τον όρο ότι ο ξένος επενδυτής σέβεται και αποδέχεται το νομικό πλαίσιο, που εφαρμόζει η χώρα έναντι των ξένων επενδυτών και εργαζομένων.


Το Εμιράτο ανοιχτό για Ελληνικές επιχειρήσεις

Μεγάλες ευκαιρίες σε κατασκευές και υγεία

Στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, όπου η ύφεση έχει γονατίσει την αγορά και έχει οδηγήσει σε περιδίνηση όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, η περίπτωση του Κουβέιτ αναδεικνύεται σε μία πρώτης τάξης ευκαιρία που δίνει διέξοδο σε αυτό που αναζητούν τώρα περισσότερο από ποτέ οι Ελληνικές επιχειρήσεις: να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους, μέσω της ανάπτυξης, των εξαγωγών και της υλοποίησης επενδυτικών projects σε χώρες που δεν επηρεάζονται από τις συνθήκες οικονομικής καθίζησης.


Το Κουβέιτ προσφέρει ευκαιρίες για επιχειρηματικές δράσεις σε σχεδιασμό μικρής και μεγάλης κλίμακας. Προοπτική και επιδίωξη από την πλευρά της ηγεσίας της αραβικής χώρας είναι να προωθηθούν πολλά έργα υποδομών, κατασκευών, νοσοκομειακής περίθαλψης, αλλά και η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα με χρηματοδοτήσεις που καλύπτουν μεγάλο μέρος της απαιτούμενης επένδυσης.

Αυτό ανοίγει νέες προοπτικές για μεγάλες και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα ή γι αυτές που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Παράλληλα, όμως, με την κατάλληλη προετοιμασία, στην οποία βασικό ρόλο θα διαδραματίσει και το Ελληνο-κουβετιανό επιμελητήριο, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την ενίσχυση της χειμαζόμενης σήμερα ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.



Για να είναι βέβαια η Ελλάδα παρούσα σε αυτές τις ευκαιρίες, χρειάζεται και ενεργοποίηση της κυβέρνησης. Παράγοντες που γνωρίζουν, τονίζουν ότι απαιτούνται αξιόπιστες προτάσεις και θεμελίωση σταθερών και αξιόπιστων σχέσεων με συγκροτημένα βήματα σε ταχύτατους ρυθμούς, επειδή «οι ευκαιρίες δεν περιμένουν, διότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός εξαιτίας των παγκόσμιων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων».

Η Ελληνική εξωστρέφεια και η επιχειρηματικότητα αξίζει να επικεντρωθεί σε αυτή την περιοχή που αποτελεί το «μάτι» στην αραβική χερσόνησο, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο προς τα βόρεια κράτη της περιοχής, ιδιαίτερα μετά τις βελτιούμενες σχέσεις με το Ιράκ, διαθέτοντας σημαντικές πύλες εισόδου, με 5 σημαντικά λιμάνια και 7 αεροδρόμια.


Πηγή εφημ. "Deal News"





via http://kostasxan.blogspot.com/search/label/%CE%9A%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82
Μοιραστείτε το θέμα:
Category:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...