Θα «θυσιάσει» την Κύπρο το Ισραήλ;
H ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας θα φέρει δραματικές αλλαγές στην Ανατολική Μεσόγειο
Γράφει ο Μακεδών
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Νετανιάχου εξήγησε -μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε από τους σκληρούς της δεξιάς- ότι ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Ερντογάν, επειδή τον ανησυχεί βαθύτατα η κατάσταση στη Συρία. Έγραψε στο facebook ότι «Οι πραγματικότητες που αλλάζουν, επέβαλαν να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με τις χώρες στην περιοχή. Η συνεχώς επιδεινούμενη συριακή κρίση είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μας».
Ο κυριότερος φόβος των Ισραηλινών εδράζεται στο ότι οι «εξεγερμένοι» μισθοφόροι έχουν προμηθευτεί σύγχρονο οπλισμό -κατηγορείται η CIA ως προμηθευτής-, αλλά περισσότερο από αυτό φοβίζει μην περάσουν χημικά όπλα στα χέρια τρομοκρατικών ομάδων, έχει πει ο κ Νετανιάχου.
Ιδιαίτερα οι ομάδες που βρίσκονται στα υψίπεδα του Γκολάν αποτελούν για το Ισραήλ μεγάλη απειλή, γι’ αυτό και είπε πως «Είναι σημαντικό η Τουρκία, που έχει σύνορα με την Συρία, να βρίσκεται σε επικοινωνία με το Ισραήλ».
Ερωτηματικό ίσως αποτελεί για πολλούς, γιατί οι Η.Π.Α. ενισχύουν τους μισθοφόρους, οι οποίοι αποτελούν κίνδυνο και για το Ισραήλ. Την απάντηση την δώσαμε στο χθεσινό σημείωμά μας. Προσθέτουμε, ότι δημοσιεύθηκε παλαιότερα στην Ουάσιγκτον Ποστ χάρτης της περιοχής, με ελαττωμένη και την εδαφική επικράτεια του Ισραήλ (η εφημερίδα είναι ισραηλιτικών συμφερόντων).
Την ανάγκη, επομένως, για ασφάλεια του Ισραήλ εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία, που γνώριζε ότι θα το υποχρεώσει σε υπαναχώρηση των πρώτων άκαμπτων θέσεών του. Κι έτσι ο κ. Ερντογάν, μπόρεσε να ισχυριστεί ότι «Η απολογία του Ισραήλ δείχνει την επιρροή της νέας Τουρκίας». Το Ρόιτερς αναφέρει πως ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «η συγγνώμη του Ισραήλ για το θάνατο των εννέα Τούρκων φιλο-παλαιστινίων ακτιβιστών το 2010, ικανοποιεί την Τουρκία, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη επιρροή της στην περιοχή».
«Βρισκόμαστε στην έναρξη της διαδικασίας αύξησης της επιρροής της Τουρκίας, η οποία θα αποκτήσει πάλι την επιρροή, την πρωτοβουλία και τη δύναμη, όπως στο παρελθόν», συνέχισε (echedoros) και ετοιμάζεται τώρα να επισκεφτεί θριαμβευτικά την Παλαιστίνη.
Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της Τουρκίας παρουσίασε και μια άλλη επιτυχία, αυτήν της παύσης των εχθροπραξιών από το ΡΚΚ, μετά τις συνεννοήσεις που είχε η ΜΙΤ με τον κ. Οτζαλάν. Μόνο που σε μαγνητοσκοπημένη δήλωση, ο διοικητής των δυνάμεων του PKK, κ. Μουρά Καραγιλάν -ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα την κατάπαυση του πυρός- πρόσθεσε πως «Οι μαχητές του PKK δεν θα αποσυρθούν από την Τουρκία». Θα αποσύρει τους μαχητές του από τα τουρκικά εδάφη, μόνον όταν ληφθούν τα συμφωνηθέντα μέτρα από την Άγκυρα.
Αυτή η επαναπροσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία, που αποδίδεται από Ισραηλινούς και ξένους πολιτικούς σχολιαστές στην ανασφάλεια του Ισραήλ, έχει και άλλη παράμετρο, την οποία δεν αναφέρουν. Ότι η οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια Ισραηλιτών (σε παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα» είχαν παρουσιαστεί τα βιογραφικά των 10 πλουσιότερων Τούρκων πολιτών επιχειρηματιών, εκ των οποίων οι επτά ήσαν Ισραηλίτες, με πρώτο τον βαθύπλουτο κ. Κοτς, πρόεδρο του Συνδέσμου Τουρκικών Βιομηχανιών).
Ποιος είναι ο κίνδυνος με τη νέα κατάσταση; Στο CNN Turk μίλησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Αλόν Λιέλ, ο οποίος υποστήριξε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας θα φέρει δραματικές αλλαγές στην Ανατολική Μεσόγειο. Και πρόσθεσε ότι για το θέμα του φυσικού αερίου «θα συνομιλήσουμε με την Τουρκία», αποφεύγοντας όμως να απαντήσει στην ερώτηση «αν το Ισραήλ θα διακόψει τη συνεργασία με την Κύπρο για το φυσικό αέριο». Δεν εξήγησε πάντως, ποιες θα είναι οι δραματικές αλλαγές στην Ανατ. Μεσόγειο.
Και δεν πήρε αυτήν τη θέση μόνον ο Ισραηλινός πολιτικός, αλλά ΗΠΑ και Ρωσία, άλλαξαν τις αρχικές τους τοποθετήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση της Λευκωσίας δικαιούται να διεξάγει έρευνες στα υποδειχθέντα υπ’ αυτής Οικόπεδα, αφήνοντας τώρα υπονοούμενα αμφισβητουμένων περιοχών.
Αυτό θα μας απασχολήσει αύριο.
Πηγή: Βόρεια
via http://kostasxan.blogspot.com/search/label/%CE%9A%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82
Category:
Κόσμος