Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Ποιοι Ρώσοι μεγιστάνες χάνουν εκατομμύρια στην Κύπρο!

nea-news | 26 Μαρ 2013 | 12:39 μ.μ.


Η Κύπρος αποτελεί ως γνωστόν ένα καταφύγιο για πολλούς καταθέτες του εξωτερικού και ιδιαίτερα για τους Ρώσους. Η αρχή έγινε πριν μια 20ετία, όταν ο τότε

πρόεδρος της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν πέρασε ένα Σύνταγμα που επέτρεπε στους Ρώσους επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό.



Η Κύπρος σήμερα αριθμεί χιλιάδες Ρώσους καθώς μόνο στη Λεμεσό ζουν αυτή τη στιγμή 50.000 Ρώσοι. Η Κύπρος ήταν ένα ευνοϊκό μέρος για καταθέτες, λόγω του υψηλού επιτοκίου (5%) και λόγω μικρής γραφειοκρατείας.



Ποιοι είναι οι μεγαλοκαταθέτες για τους οποίους ακούμε συνέχεια τις τελευταίες ημέρες;



Το περιοδικό «Der Spiegel» σε δημοσίευμα του αναφέρει τους πρώτους Ρώσους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα πλήγονταν άμεσα από ένα ενδεχόμενο κούρεμα. Πρώτος; Ποιος άλλος; Ο μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς. Υπολογίζεται μάλιστα ο γνωστός επενδυτής ότι έχει πάνω από 500.000.000 ευρώ στο νησί. Δεύτερος είναι στη λίστα ο Μιχαήλ Προχόροφ, πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογες στη Ρωσία και ιδιοκτήτης ορυχείων. Ο συγκεκριμένος επενδυτής έχει περίπου πάνω από 400.000.000 ευρώ. Επόμενος είναι ο Βλαντιμίρ Λίζιν, του οποίου η συνολική περιουσία ανέρχεται στα 15,9 δις. δολάρια, ενώ στην Κύπρο έχει 200.000.000 ευρώ.



Ακολουθούν και άλλοι μεγαλοκαταθέτες. Ο Αλίζερ Ουσμάνοφ, προσωπικός φίλος του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία με 18,1 δις. δολάρια. Μετά είναι ο Αλεξέι Μορντάσοφ με περιουσία άνω των 15,3 δις και ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν που έχει περιουσία άνω των 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.



Στη λίστα επίσης βρίσκονται ο μεγιστάνας του πετρελαίου, Βαγκίτ Αλεκπέροφ(13,5 δις), η Γιελένα Μπατουρίνα, σύζυγος του πρώην δημάρχου της Μόσχας που έχει κατηγορηθεί για διαφθορά.



Άξιο αναφοράς πάντως είναι ότι οι Ρώσοι επιχειρηματίες διακίνησαν περίπου 60 δις. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία μέσω της Κύπρου.



via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Μοιραστείτε το θέμα:
Category:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...