Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Κοινή κάθοδο στις εκλογές προτείνει στη ΔΗΜΑΡ ο Βενιζέλος

nea-news | 2 Μαρ 2013 | 4:10 π.μ.


Νέα πρόταση προς την ΔΗΜΑΡ για την συγκρότηση της «μεγάλης πλειοψηφικής κεντροαριστεράς με κοινή...

κάθοδο στις εκλογές» έκανε από το βήμα του 9ου τακτικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Άφησε αιχμές για αυτούς που απουσιάζουν, λέγοντας ότι «ηχηρή είναι η παρουσία όλων σας εδώ» και όχι οι απουσίες, ενώ για αυτούς που κάνουν «πλάγια βήματα εξόδου από το ΠΑΣΟΚ» είπε ότι κρίνονται από την κοινωνία.



«Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στη συγκρότηση της μεγάλης κεντροαριστεράς. Προτείνουμε συστράτευση με κοινή κάθοδο στις εκλογές» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε: «Με εκπλήσσει που στη ΔΗΜΑΡ θεωρούν ευκολότερη την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ από τον πολιτικό και αξιακό διάλογο με το ΠΑΣΟΚ».



Είπε ακόμη πως η πρόσφατη πρότασή του προς την ΔΗΜΑΡ δεν ήταν συγκυριακή.Ο κ. Βενιζέλος πως «εδώ χτυπάει η καρδιά της μεγάλης κεντροαριστεράς» και μίλησε για την ανάγκη ενός ανανεωμένου κοινωνικοπολιτικού σχηματισμού.



Από αυτή την συμμαχία πάντως απέκλεισε τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και απηύθυνε πρόσκληση στους ψηφοφόρους του.



Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι του 2011 η τρόικα πρότεινε βελούδινη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε.



Αιχμές κατά Παπανδρέου



Ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές και κατά του Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας ότι οι καταστάσεις απαιτούσαν μεγαλύτερη τόλμη και ευρείες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, πριν αυτές επιβληθούν με το μνημόνιο.



Αλλά και στην ιστορική του διαδρομή το ΠΑΣΟΚ, είχε –όπως είπε- «και καλή και κακή όψη, αλλά δυστυχώς κλωνοποιήθηκε πολιτικά το κακό ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2004-2009», περίοδο κατά την οποία πρόεδρος του Κινήματος ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.



Ως προς την κρίση, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τα αίτιά της βρίσκονται στο γενετικό υλικό του σύγχρονου ελληνικού κράτους και ότι την περίοδο Καραμανλή δημιουργήθηκε στρατηγικό κενό στη χώρα, με συνέπεια η κυβερνητική αλλαγή του 2009 να γίνει ως εάν να ήταν όλα κανονικά, ενώ υπήρξε και άγνοια κινδύνου στην κοινωνία.



Σημείωσε όμως ότι αμέσως μετά τις εκλογές του 2009 θα έπρεπε να διασφαλιστούν οι ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, να υπάρξει δίκαιη κατανομή των πολιτικών ευθυνών και να μη σηκώσει όλο το βάρος το ΠΑΣΟΚ.

«Αν αυτό είχε γίνει, θα είχαμε αποφύγει τις θεωρίες συνωμοσίας για το πώς ήρθε το ΔΝΤ», είπε και επισήμανε ότι «αυτό το έφεραν η Γερμανία και οι "ενάρετες δημοσιονομικά χώρες των 3Α"».



Υποστήριξε, πάντως, ότι παρά την προφανή καθυστέρηση της Ευρώπης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είχε κινηθεί πιο γρήγορα και αποφασιστικά, λαμβάνοντας μόνη της τα αναγκαία μέτρα.



Επανέλαβε επίσης την πρότασή του, του Μαΐου 2010, να ζητήσει η κυβέρνηση αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση του μνημονίου από τη Βουλή, ως ζήτημα μεγάλης πολιτικής σημασίας. «Αν είχε γίνει αυτό», πρόσθεσε, «θα είχε αποτραπεί η τομή στο πολιτικό σύστημα μεταξύ "μνημονιακών και αντιμνημονιακών" και θα είχε τεθεί η ΝΔ προ των ευθυνών της».



Προσκλητήριο σε όλους




Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε προσωπικό προσκλητήριο ενότητας, αυτοπεποίθησης και αγώνα σε όλους χωρίς εξαιρέσεις για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια ανασύστασης της παράταξης και εξόδου της χώρας από την κρίση. Ταυτόχρονα, απηύθυνε ειδική πρόσκληση σε όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ στις διπλές εκλογές του καλοκαιριού, να επιστρέψουν «στο σπίτι τους».



Αναφερόμενος στην συνεργασία με τη ΝΔ είπε ότι «δεν ταυτιζόμαστε αξιακά και ιδεολογικά».



Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πρότασή του για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Διευκρίνισε, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εμπιστεύεται την εφαρμογή της στρατηγικής του (στην οποία, όπως είπε, προσχώρησαν ΝΔ και ΔΗΜΑΡ) σε κανέναν και «επιτέθηκε» σε όσους υποστηρίζουν ότι «επειδή πρόκειται για μια 'δεξιά' στρατηγική, ας αφήσουμε τη Δεξιά να την εφαρμόσει», χαρακτηρίζοντας τους φορείς αυτής της άποψης «ανιστόρητους».



«Σηκώσαμε το βάρος μόνοι»



Αναρωτήθηκε επιπλέον εάν υπάρχει κάποιος που θέλει την πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές. Εάν αυτό γίνει, έθεσε το ερώτημα «ποιος θα χρεωθεί την αποτυχία», δίνοντας ο ίδιος την απάντηση ότι αυτός θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Επισήμανε δε ότι σε περίπτωση επιτυχίας της στρατηγικής αυτής, θα ήταν άδικο να μην πιστωθεί στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως υπογράμμισε, με αίσθημα εθνικής ευθύνης σήκωσε το βάρος μόνο του 2,5 χρόνια και διαφύλαξε τη δεδηλωμένη στην κρίσιμη ψηφοφορία του περασμένου Νοεμβρίου.



«Στο ΠΑΣΟΚ δεν παίζουμε ούτε μικροκομματικά, ούτε εσωκομματικά παιχνίδια με τη μοίρα του τόπου και του λαού» σημείωσε.



Αναφερόμενος στο Κίνημα, έκανε λόγο για «νέο ΠΑΣΟΚ, ένα άλλο κόμμα, θεσμικό, με απόψεις, τάσεις, όχι ομαδοποιήσεις και παλαιούς μηχανισμούς, συλλογικό και όχι αρχηγικό, συμμετοχικό, συλλογικό διανοούμενο, με κοινωνικά δίκτυα και εθελοντισμό», στο οποίο ανήκει, όπως τόνισε, η πολιτική ηγεμονία, την οποία και «διεκδικεί».



Υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε μικρό αντίγραφο του παλαιού ΠΑΣΟΚ» και πως «πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας και κυρίως με την κοινωνία». Επίσης, ξεκαθάρισε το θέμα της αλλαγής των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ, παραπέμποντας στον ήλιο με τις επτά ακτίνες, ο οποίος είχε παρουσιαστεί στην εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη.



Όσον αφορά στην αντιπολίτευση, έθεσε το ερώτημα «πού αποσκοπεί» και «τι επιθυμεί». Απαντώντας στις κατηγορίες ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ουρά» και «δεκανίκι» της ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα εθνικής ευθύνης για την έξοδο από την κρίση» και αναρωτήθηκε η αντιπολίτευση «ποιας συνισταμένης είναι συνιστώσα».



Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε το ερώτημα για το τι πιστεύει ότι χρειάζεται ο τόπος: «Τη δική τους αυτοδυναμία ή ένα σχήμα κυβερνητικό με τη μεταξύ τους συνεργασία;».



«Θέλαμε» είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ να φανεί δύναμη εθνικής ευθύνης, αλλά είναι δική του η απόφαση να μη συμμετέχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Τόνισε επίσης ότι δεν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέρος της Κεντροαριστεράς και ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ανοικτό μέτωπο με την ηγεσία του κόμματος, εξαιρώντας ωστόσο από αυτή την αντιπαράθεση, την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.



Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το συνέδριο αυτό είναι το πρώτο της νέας εποχής και συμπλήρωσε πως δεν πρόκειται για ένα συνέδριο κομματικό, αλλά για εθνικό και πολιτικό γεγονός που απευθύνεται όχι μόνο στους οργανωμένους, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας.



Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, ότι σήμερα που αρχίζει το συνέδριο, η κοινωνία, ο λαός, ο πολίτης είναι εδώ παρών, με τις αγωνίες και τις προτεραιότητές του, σε αυτόν απευθυνόμαστε, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.



Το συνέδριο αυτό αποτελεί τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκρότησης του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου 2012, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε: «Αυτός ο χρόνος πέρασε με κομμένη ανάσα λόγω των διπλών εκλογών, διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης και διαπραγματεύσεων με τους εταίρους».



Παρά την ήττα στις εκλογές και παρά την μειωμένη κοινοβουλευτική δύναμη, το ΠΑΣΟΚ άντεξε και εγγυήθηκε τις εξελίξεις και την πολιτική σταθερότητα με μεγάλο κόστος, συνέχισε.



Χαιρετισμοί εκπροσώπων κομμάτων



Χαιρετισμό στο 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ απηύθυναν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου του ελληνικού κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων που έχουν εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.



Ο γραμματέας της ΝΔ, Μανόλης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι «οφείλουμε να κάνουμε την κρίση μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα». Ανέφερε ακόμη ότι «κάναμε πολλά λάθη και ίσως είναι σήμερα η ιστορική χρονική περίοδος για να πούμε ένα μεγάλο συγνώμη στον ελληνικό λαό, και κυρίως ένα μεγάλο συγνώμη στη νέα γενιά της πατρίδας μας». Σημείωσε, δε, ότι σε πολλά από τα σημεία της ομιλίας του κ. Βενιζέλου «συμφωνούμε όλοι και προσυπογράφουμε».



Ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, εξαπέλυσε «επίθεση» στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, κάνοντας λόγο για κυβερνητικό σχήμα στο οποίο «ηγείται η πιο ακραία δεξιά της μεταπολίτευσης». «Ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του στήνει ένα κράτος εκτάκτου ανάγκης» ανέφερε και τόνισε ότι «αυτός ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του πρέπει να απομονωθούν». Ολοκλήρωσε, μάλιστα, τον χαιρετισμό του σημειώνοντας ότι «σε αυτή την οριακή περίοδο, καθένας και καθεμία αποφασίζει σε ποια μεριά θα σταθεί».



Ο γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος ξεκίνησε τον χαιρετισμό του με την προσφώνηση «συντρόφισσες και σύντροφοι», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το μέγα ζητούμενο είναι μήπως δεν υπάρχει ο απαραίτητος πολιτικός χρόνος, για να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες μιας σοβαρής πολιτικής ενδοσκόπησης». Ο κ. Λυκούδης είπε ακόμη ότι υπάρχουν και εμπόδια στους στόχους, τις ευθύνες και τους δρόμους της συνάντησης του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου, για να συμπληρώσει: «Αλλά είμαι σίγουρος ότι όλα ξεπερνιούνται».



Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας σημείωσε ότι «επιστροφή στο παρελθόν, στα σχετικά καλύτερα επίπεδα διαβίωσης της δεκαετίας του '80 και '90 δεν μπορεί να υπάρχει» και πως «η κατάσταση για το λαό θα χειροτερεύει». Διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ το υποστηρίζει αυτό «γιατί πλέον το σύστημα έχει χάσει τα εργαλεία που είχε στο παρελθόν για να ξεπερνά τις κρίσεις του. Έχει χάσει τις δυνατότητες να κάνει έστω και κάποιες παραχωρήσεις».



«Μετά την ώρα του κατακερματισμού των κρατών, έφτασε η ώρα του κατακερματισμού των κομμάτων» παρατήρησε ο γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής Β. Ελλάδος του ΛΑΟΣ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει το θάρρος και το σθένος να αγωνιστεί ενάντια σε αυτή τη στρατηγική. «Σήμερα το ζητούμενο είναι η εθνική ανάταση. Σήμερα το ζητούμενο είναι ο κοινωνικός κατευνασμός. Πιστεύω ότι όλοι θ' αγωνιστούμε γι' αυτό» συμπλήρωσε.



Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ανέφερε ότι «αναζητούμε πάντα εκείνες τις προϋποθέσεις για να διαμορφωθούν ευρύτερες πλειοψηφίες», υπογραμμίζοντας πως, ωστόσο, «αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε να υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες». Τόνισε ακόμη ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι «ένα κόμμα διαλόγου και συνεργασιών» και «όχι υλικό για τις διευρύνσεις ή τις επικοινωνιακές στοχεύσεις άλλων».



Σημειώνεται ότι από τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν παραβρέθηκε κάποιος εκπρόσωπος. Το «παρών» στην έναρξη των εργασιών έδωσε και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.




via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Μοιραστείτε το θέμα:
Category:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...