follow us Like Us Google+ RSS Ενημέρωση μέσω e-mail
Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Financial Times: Να σώσει η Τουρκία την Κύπρο και να λύσει μαζί και το Κυπριακό!

nea-news | 22 Μαρ 2013 | 10:39 π.μ.

Ένα απίστευτο δημοσίευμα για τη διάσωση της Κύπρου φιλοξενούν οι Financial Times στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ προτείνεται

ως λύση σωτηρίας για τη Μεγαλόνηση η προσφυγή στην… Τουρκία.



Το κείμενο υπογράφει ο Timothy Ash επικεφαλής αναλυτής της τράπεζας Standard Bank της Νότιας Αφρικής. Με το σκεπτικό ότι οι Κύπριοι δεν δέχονται τους ευρωπαϊκούς όρους και ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία είναι άκαρπες, ο αρθρογράφος προτείνει έναν τρίτο δρόμο, αυτόν της Τουρκίας.



Ο ίδιος αναρωτιέται στο άρθρο του κατά πόσον με τέτοιους «φίλους» στην ΕΕ και Ρωσία, η Κύπρος χρειάζεται τον «εχθρό» Τούρκο για να τη στηρίξει. Πως όμως θα συνέφερε την Τουρκία να προβεί σε μια δημοσιονομική διάσωση για ένα κράτος που δεν αναγνωρίζει;



Ο Ash επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα λέγοντας πως αν η Τουρκία χρηματοδοτήσει με ένα ποσό της τάξης των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ την Κύπρο, ποσό που το νησί χρειάζεται για να κρατήσει «ζωντανό»τον τραπεζικό τομέα, θα μπορούσε να απαιτήσει σε αντάλλαγμα ένα «ναί» των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν το οποίο το 2004 είχε πάρει τη θετική ψήφο από τα δύο τρίτα των Τουρκοκυπρίων.



Ο αναλυτής συνεχίζει τις σκέψεις του αναλύοντας τα οφέλη και των δύο πλευρών σε μια τέτοια εξέλιξη: για την μεν Τουρκία εκτιμά πως «δίνοντας ένα όχι ιδιαίτερα μεγάλο κεφάλαιο στους Κυπρίους θα γλιτώσει μακροπρόθεσμα τεράστια ποσά από τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων» ενώ πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία θα μειώσει τους στρατιωτικούς της εξοπλισμούς αφού η παρουσία της στο νησί – και τα κοιτάσματά του- είναι πλέον διασφαλισμένη.



Οι Τουρκοκύπριοι με τη σειρά τους θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποκτήσουν πρόσβαση στα κοινοτικά κεφάλαια ενώ οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν διασώσει και την οικονομία της χώρας επιλύοντας ταυτόχρονα το πολιτικό της πρόβλημα. Φυσικά ο κ. Ash δεν μας αναφέρει τους όρους με τους οποίους θα γίνει μια τέτοια συμφωνία για την Ελληνοκυπριακή πλευρά ενώ δεν αναλύει τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004.



Από αυτήν την εξέλιξη ο αρθρογράφος εκτιμά πως η Τουρκία θα έχει ένα μεγαλύτερο πολιτικό όφελος- θα λύσει οριστικά το μεγάλο της πρόβλημα, το Κυπριακό, αυτό που ουσιαστικά αποτελεί μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη ανάσχεση στην προσπάθειά της να μπει στην ΕΕ!



Ο κ. Ash καταλήγει πως μια πιθανή τουρκική χρηματοδότηση θα μπορούσε να διασφαλιστεί με την εκχώρηση μετοχικών μεριδίων των κυπριακών τραπεζών, ενώ ως ενιαίο κράτος πλέον η Κύπρος θα μπορεί να εκμεταλλευτεί ακόμα πιο αποτελεσματικά τα ενεργειακά αποθέματά της.



via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC
Μοιραστείτε το θέμα:
Category:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...