H μετανάστευση των μικροβίων
H μετανάστευση των μικροβίων |
Ένας αναπάντεχα μεγάλος αριθμός μικροβίων από την Ασία καταφθάνουν στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ ως επιβάτες των σύννεφων σκόνης που διασχίζουν κάθε χρόνο τον Ειρηνικό Ωκεανό, αποκαλύπτει νέα γενετική μελέτη.
Οι εκτιμήσεις
Προηγούμενες έρευνες είχαν εκτιμήσει ότι περίπου 7,1 εκατομμύρια τόνοι αερολυμάτων -σκόνη, νεκρά κύτταρα, μικροοργανισμοί και άλλα σωματίδια- διασχίζουν κάθε χρόνο τον Ειρηνικό πετώντας στην τροπόσφαιρα, το κατώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας όπου εκδηλώνονται σχεδόν όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα.
Η ερευνητική ομάδα που δημοσιεύει τα νέα ευρήματα εξέτασε δείγματα της σκόνης που φτάνει στην κορυφή του Όρους Μπάτσελορ στο Όρεγκον, το οποίο διαπερνά τα σύννεφα και φτάνει στην τροπόσφαιρα.
Σε προηγούμενη μελέτη τους, οι ερευνητές είχαν προσπαθήσει να μετρήσει τα διαφορετικά είδη μικροβίων αφήνοντας τα δείγματα να αναπτυχθούν σε θρεπτικά συστατικά. Τον Ιούλιο, ανακοίνωσαν ότι είχαν μετρήσει μόλις 18 είδη.
Αυτή τη φορά, η ομάδα του Μάικλ Ρόμπερτς, ερευνητή της NASA, πραγματοποίησε γενετικές αναλύσεις στα δείγματα σκόνης και ανίχνευσε DNA από συνολικά 2.100 είδη, από τα οποία περίπου τα μισά ήταν βακτήρια και τα υπόλοιπα μύκητες.
Η αντοχή
Πολλά είδη βακτηρίων και μυκήτων είναι γνωστό ότι σχηματίζουν ανθεκτικά σπόρια που αντέχουν στις πιο αντίξοες συνθήκες και πιθανότατα επιζούν στο ταξίδι, αναφέρουν οι ερευνητές. Παραμένει πάντως ασαφές πώς οι μικροοργανισμοί αυτοί επηρεάζουν τα οικοσυστήματα της Δυτικής Αμερικής.
Τα αποτελέσματα πρόκειται να δημοσιευτούν το Φεβρουάριο στην επιθεώρηση «Applied and Environmental Microbiology», είναι όμως ήδη διαθέσιμα στο δικτυακό τόπο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.
«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε πια κοντά στην απόφαση να ονομάσουμε την ατμόσφαιρα οικοσύστημα» σχολίασε ο Ντέιβιντ Σμιθ του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης. ΄Πηγή:tovima.gr
via http://solidaritymit.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1
Category:
Οικολογία