Κατέθεσαν οι δύτες στη δίκη για το ναυάγιο του Sea Diamond
«Η ύπαρξη του υφάλου θα ήταν αντιληπτή μόνο από κάποιον που βρίσκονταν πολύ κοντά σε αυτόν και σε μικρό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας», δήλωσε...
ο ένας από τους δύτες του λιμενικού στη κατάθεσή του, στην ακροαματική διαδικασία για το ναυάγιο του Sea Diamond, που διεξάγεται στο τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά.
Ο δύτης δήλωσε ότι κλήθηκε από την υπηρεσία του να βιντεοσκοπήσει τον ύφαλο στον οποίο προσέκρουσε το πλοίο, ενώ υποστήριξε ότι όταν καταδύθηκε στο σημείο, πάνω σε αυτόν υπήρχαν σημάδια πρόσκρουσης ενώ είχαν κοπεί και τμήματά του.
O δεύτερος δύτης, που ερεύνησε το τμήμα του πλοίου κοντά στην καμπίνα των δύο αγνοουμένων γάλλων υπηκόων, δέκα λεπτά πριν αυτό βυθιστεί, υποστήριξε ότι κατάφερε να σπάσει το φιλιστρίνι χωρίς όμως να μπορέσει να διακρίνει τα δύο άτομα μέσα σε αυτήν.
Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο κυβερνήτης του πλωτού του λιμενικού, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο οποίος είχε την εντολή να παρακολουθεί την εγκατάλειψη του πλοίου από τους επιβάτες και τη ρυμούλκηση του στο σημείο που θα επιχειρείτο η προσάραξη του πριν αυτό βυθιστεί.
Η πολιτική αγωγή υποστήριξε ότι ο μάρτυρας έπεσε σε αντιφάσεις σε σχέση με τη γραπτή κατάθεση που είχε δώσει λίγο μετά το συμβάν και η εισαγγελέας ζήτησε τη σύλληψή του και προσαγωγή του κατά την αυτόφωρη διαδικασία.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί του αιτήματος, ενώ στην αρχή της δίκης, η έδρα έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να μην επιτραπεί στην πολιτική αγωγή να μπορεί να θέτει ερωτήματα πέραν των σχετιζομένων με τη ρύπανση.
Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο επικεφαλής του γκρουπ των γάλλων τουριστών στο οποίο ήταν οι δύο αγνοούμενοι.
Στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι στην αρχή του συμβάντος μπορεί να υπήρξε μια σύγχυση, αλλά το πλήρωμα λειτούργησε οργανωμένα, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να αποβιβαστούν γρήγορα στα ναυαγοσωστικά μέσα και στα παραπλέοντα πλοία.
Η πολιτική αγωγή χαρακτήρισε το μάρτυρα αναξιόπιστο λόγω της συνεργασίας του γραφείου στο οποίο εργάζεται ακόμα και σήμερα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση του ναυαγίου κατηγορούνται συνολικά 13 άτομα, μέλη του πληρώματος και στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας και ένας επιθεωρητής του νηογνώμονα.
Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 1 Απριλίου με την κατάθεση των επόμενων μαρτύρων οι οποίοι σύμφωνα με το βούλευμα της εισαγγελίας είναι οι δικαστικοί πραγματογνώμονες.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή του ναυαγίου υπάρχει πλωτό φράγμα, που παρακολουθείται καθημερινά από ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος.
Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 14 δειγματοληψίες από το ΕΛΚΕΘΕ για τη μελέτη των θαλάσσιων οργανισμών και του περιβάλλοντος από το ναυάγιο.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της τελευταίας έκθεσης του 2013, στη θαλάσσια περιοχή δεν διαπιστώνεται καμία επιβάρυνση ή ρύπανση του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Σαντορίνης, από τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου.
Πρόσφατα τοποθετήθηκε και σύστημα τηλεμετρικής παρακολούθησης σύμφωνα με τη δέσμη μέτρων του ΥΠΕΚΑ.
newsbeast
via http://krini-kalamaria.blogspot.com/search/label/%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%A9%CE%9D%CE%99%CE%91
Category:
Ελλάδα