Σε συμφωνία για 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο κατέληξε η κυβέρνηση
Ολοκληρώθηκε έπειτα από τέσσερις ώρες η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα το Δημόσιο και το «αγκάθι» των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Ύστερα από πολύωρη συζήτηση οι πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν σε συμφωνία για τις αναγκαστικές απομακρύνσεις υπαλλήλων, ενώ αποφασίστηκε άμεσα να ενεργοποιηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες για τις απολύσεις...
επιόρκων από το δημόσιο εως το Ιούνιο, ενώ σε πρώτη φάση την έξοδο θα δούν 4.000 υπάλληλοι.
Ωστόσο, το «πακέτο» των απολύσεων θα είναι καθώς φαίνεται πιο σκληρό από ότι είχαν υπολογίσει βάσει των απαιτήσεων της τρόικας, αφού η κυβέρνηση κατέληξε στο ότι 11.000 υπάλληλοι θα απομακρυνθούν μετά το 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, το «πλάνο» της κυβέρνησης διαμορφώθηκε ως εξής: 4.000 υπάλληλοι θα βρεθούν εκτός δημοσίου το 2013, ενώ 11.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απομακρυνθούν το 2014. «Δεξαμενές» εξόδου θα αποτελέσουν οι επίορκοι, όσοι εντάσσονται σε εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις, οι οργανισμοί που θα κλείσουν και θα γίνει αξιολόγηση και όσοι δεν κριθούν ικανοί ή δεν προσφέρουν στην υπηρεσία τους δηλώνοντας αναπηρίες και άλλα προβλήματα υγείας.
Στη σύσκεψη εκλήθη και ο υπουργός Δικοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος ενημερώθηκε για την πορεία των συζητήσεων που αφορούν στις επικείμενες απολύσεις στο Δημόσιο.
Δεν είναι δυνατόν να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός επιόρκων, όταν δεν έχουν κριθεί έστω από τα Πρωτοβάθμια Συμβούλια, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος από τη σύσκεψη, συμπληρώνοντας ότι ο επίορκος στη βάση αποφάσεων πειθαρχικού και διοικητικών δικαστηρίων θα απομακρύνεται, μη επίορκος στη βάση αξιολόγησης θα κριθεί.
Επίσης, επεσήμανε πως δεν είμαστε μία χώρα που αποφασίζει στις επιταγές των συνεταίρων να κόψει κεφάλια, δηλώνοντας πως υπερασπίζεται το Δημόσιο στη βάση της αξιολόγησης, του σεβασμού του νόμου και του Συντάγματος.
Απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συμπληρώνοντας πως πρέπει να κλείσουμε όλα τα θέματα και σήμερα κάναμε συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια, με κορυφαίο το ζήτημα δημ. διοίκησης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για διαμόρφωση κοινά αποδεκτού πλαισίου, που ελπίζει να γίνει αποδεκτό από τρόικα μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Το εν λόγω πλαίσιο, όπως είπε ο κ.Βενιζέλος, σέβεται απολύτως το Σύνταγμα, τις θεσμικές εγγυήσεις, αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση. Αναφερόμενος στη μείωση προσωπικού έκανε λόγο για μείγμα μέτρων και κινήτρων, ενώ είπε πως θα γίνει εμπροθέσμως, νομίμως και με αποτελεσματικό τρόπο.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «πρέπει να κλείσουμε όλα τα θέματα» και τόνισε ότι «διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, γιατί πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση». Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ένα «πλαίσιο» σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, «πολύ καλό, λογικό, δίκαιο», που «σέβεται απολύτως το Σύνταγμα, τις θεσμικές εγγυήσεις», συμπληρώνοντας: «αλλά βεβαίως πρέπει να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση».
«Όταν έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς, βεβαίως θα ασχοληθούμε και με τους 15.000 εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα -αριθμό κατά τον οποίο πρέπει να μειώσουμε το συνολικό προσωπικό, για να δώσω ένα παράδειγμα- και αυτό μπορεί να γίνει εμπροθέσμως, νομίμως, αποτελεσματικά, με διάφορες πηγές που έχουμε στα χέρια μας από τις οποίες θα προέλθει αυτή η μείωση του προσωπικού», είπε.
Απαριθμώντας αυτές τις «πηγές», ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «υπάρχουν οι πειθαρχικές διαδικασίες με δικαστική κρίση στο τέλος, υπάρχει η αξιολόγηση των φορέων και των υπηρεσιών όπου κάπου θα έχουμε καταργήσεις κάπου θα έχουμε συγχωνεύσεις, κάπου θα λειτουργήσει η κινητικότητα, κάπου δεν μπορεί να λειτουργήσει η κινητικότητα». Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν άλλες κατηγορίες προσωπικού σε όλο το δημόσιο «που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προσφέρουν» π.χ. για λόγους υγείας και επίσης ότι μπορούν να υπάρξουν και κάποια κίνητρα αποχώρησης «που η κοινωνία τα σέβεται».
Ο κ. Κουβέλης επέμεινε απο την πλευρά του ότι οι αλλαγές στο δημόσιο και η αναδιοργάνωσή του θα γίνουν με το σχέδιο της κινητικότητας και εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 αυτοί που θα έχουν αποχωρήσει θα είναι περισσότεροι από 180.000. Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα αξιολογηθούν οι οργανισμοί όπου χρειάζεται και αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα κλείσουν και το προσωπικό τους, αφού αξιολογηθεί και δεν ανταποκρίνεται θα βγαίνει εκτός.
Όσο για τον αριθμό των επιόρκων, ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός γιατί θα ήταν αυθαίρετο, αφού δεν θα έχουν κριθεί τουλάχιστον από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά και υπογράμμισε ότι δεν υπερασπίζεται αορίστως κανέναν, αλλά υπερασπίζεται τους νόμους της χώρας γιατί δεν είμαστε μια χώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, που ζητάμε να κοπούν κεφάλια χωρίς νομική διαδικασία. Και η τρόικα κατέληξε, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να ζητάει την ικανοποίηση των απαιτήσεών της, χωρίς νόμιμες διαδικασίες.
Από newpost
via http://greki-gr.blogspot.com/search/label/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE
Category:
Πολιτική