Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Στο 19,4% η απορρόφηση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον»

nea-news | 18 Απρ 2013 | 11:04 μ.μ.





Την ώρα που το ποσοστό απορρόφησης του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον» ανέρχεται στο 19.4%, σύμφωνα με τα ίδια της τα στοιχεία, η Κομισιόν θεωρεί, πλέον, την πρόοδο του έργου ικανοποιητική...







Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Γιοχάνες Χαν, με σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.



Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του έθετε το θέμα του προγράμματος ενεργειακής απόδοσης κτιρίων στην Ελλάδα (Εξοικονομώ κατ' οίκον) και τόνιζε ότι «ταυτόχρονα με τα θετικά περιβαλλοντικά του αποτελέσματα, να μπορεί να δώσει κάποια στήριξη στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος έχει πλήρως αποδυναμωθεί».



Στη συνέχεια της ερώτησής του ο κ. Χουντής, αφού έθετε το ζήτημα των σημαντικών καθυστερήσεων, τις οποίες απέδιδε «κυρίως στην άρνηση των τραπεζών να προχωρήσουν στις τελικές εγκρίσεις και εκταμιεύσεις των αναγκαίων κονδυλίων», ζητούσε από την Κομισιόν πληροφορίες σχετικά με την πορεία του έργου και την εκτίμησή της για τις αιτίες των καθυστερήσεων.



Στην απάντησή του, ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, παρουσιάζει τα γενικά χαρακτηριστικά του έργου της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων στην Ελλάδα, το οποίο «καταρτίστηκε το 2010 και προβλέπει δάνεια και άμεσες επιχορηγήσεις σε νοικοκυριά, ώστε να πετύχουν τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας», και δίνει συγκεκριμένα στοιχεία όσον αφορά την απορρόφησή του, από τα οποία προκύπτει ότι η συνολική απορρόφηση του προγράμματος, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, ήταν 19,4%.



Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος, αφού υπενθυμίζει ότι ο συνολικός προϋπολογισμός δανείων και επιχορηγήσεων είναι 396 εκατ. ευρώ, δηλώνει: «Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, είχαν παραληφθεί 29.451 αιτήσεις, εκ των οποίων κρίθηκαν επιλέξιμες οι 19.001 και έλαβαν επιχορήγηση οι 11.377. Οι πληρωμές για τις 8.129 αιτήσεις που είχαν επιτύχει τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας, αναλύονται ως εξής: δάνεια 46 εκατομμύρια ευρώ, άμεση βοήθεια 27 εκατομμύρια ευρώ και κόστος πιστοποιητικού ενεργειακής αναβάθμισης τέσσερα εκατομμύρια ευρώ».



Στο τέλος της απάντησής του, ο Γιοχάνες Χαν δηλώνει ότι «η Επιτροπή θεωρεί τις συνέπειες της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία έναν από τους λόγους της αργής εκκίνησης του προγράμματος. Ωστόσο, η πρόοδος πλέον είναι ικανοποιητική, με ορισμένες περιοχές να έχουν δεσμεύσει πάνω από το 90% των διαθέσιμων πιστώσεων».



via http://planet-greece.blogspot.com/search/label/eco%20news

Μοιραστείτε το θέμα:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...