Δημόσια έσοδα 220 εκ. ευρώ έως το 2023 από τα κοιτάσματα Πρίνου και Καβάλας
Δημόσια έσοδα της τάξης των 220 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2023 θα αποφέρει η ομαλή συνέχιση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Πρίνου και Νότιας Καβάλας.
Τα παραπάνω επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται η τροποποιητική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των αναδόχων KAVALA OIL AE και ENERGEANOIL & GAS- ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ.
O υπουργός διαβεβαίωσε ότι η περιβαλλοντική ασφάλεια εξασφαλίζεται, τόσο από την περιβαλλοντική νομοθεσία όσο και από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος και τις Επιτροπές Παρακολούθησης, που θα συγκροτηθούν στο υπουργείο.
Ο κ. Λιβιεράτος αναφέρθηκε και στην ΕΔΕΥ ΑΕ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), η οποία υποκαθιστά την Εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ ως ειδικός αντισυμβαλλόμενος στην τροποποιούμενη σύμβαση, σημειώνοντας ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η σύνθεση του ΔΣ προκειμένου «να ξεκινήσει το έργο της νέας εποχής για τους υδρογονάνθρακες, αυτή η σπουδαία εταιρεία του Δημοσίου».
Υπέρ της τροποποιητικής σύμβασης, στην κοινοβουλευτική επιτροπή, τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης είπε ότι ήταν αναγκαία η τροποποίηση των διατάξεων της αρχικής σύμβασης, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνέχιση της επένδυσης, ενώ εκτίμησε ότι θα δοθεί πνοή στην τοπική και εθνική οικονομία.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις ως προς τα μερίδια που θα αποδοθούν στο δημόσιο γιατί τα έσοδα του κράτους θα μπορούσαν να είναι πολλαπλάσια.
Τη θέση ότι η τροποποιημένη σύμβαση εισάγει ένα θετικό δομικό σχήμα για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, το οποίο θα αποδειχθεί επωφελές και για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία, διατύπωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου. Αντίστοιχη θέση διατύπωσε και ο πρώην υφυπουργός Ιωάννης Μανιάτης, ο οποίος ανέφερε μάλιστα ότι μέσα στον Μάρτιο θα ψηφιστεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών από τα έσοδα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.
Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι ζήτησε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει πότε θα είναι έτοιμη η ΕΔΕΥ ΑΕ για να αναλάβει τις σημαντικές αρμοδιότητες που έχουν προβλεφθεί.
Για την Ολομέλεια επιφυλάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Λαμπρούλης, επισημαίνοντας ότι οι συμβάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν πρώτιστο στόχο την εξυπηρέτηση του λαϊκού συμφέροντος και όχι να λειτουργούν ληστρικά σε βάρος του λαού για να ενισχυθεί αποκλειστικά ο επενδυτής.
Συνολικό σχέδιο για την ενεργειακή πολιτική ζήτησε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, η οποία αναφερόμενη στην τροποποίηση της σύμβασης είπε ότι διαμορφώνεται ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, που μπορεί να αποτρέψει τριβές με τον ανάδοχο. Ζήτησε, επίσης, από τον υπουργό να επανεξετάσει προς τα πάνω τον ειδικό συντελεστή με βάση τον οποίο θα αποδίδονται έσοδα στο δημόσιο.
via http://piazzadelpopolo.blogspot.com/search/label/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1
Category:
Οικονομία