70 εκατ. ευρώ στην πληγωμένη γειτονιά Κεραμεικού - Μεταξουργείου [ΦΩΤΟ]
Τα πάνω κάτω στην περιοχή Κεραμεικού και Μεταξουργείου θα φέρουν οι δράσεις που επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων αλλά και η επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ που θα κάνει η ιδιωτική εταιρεία Oliros...
Η Κεραμεικός-Μεταξουργείο ήταν πάντα μια γειτονιά μικτής χρήσης, ένας συνδυασμός λαϊκής συνοικίας που υποστηρίζεται από το εμπόριο και την παραγωγή. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έναν μοναδικό συνδυασμό κτιρίων και πληθυσμού. Οι σημερινοί κάτοικοι απασχολούνται σε ένα ευρύ πεδίο επαγγελματικών δραστηριοτήτων: ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροέμποροι, δημιουργοί, υπάλληλοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων. Επίσης σημαντική είναι η παρουσία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μερικές από τις οποίες έχουν μια μακρά παράδοση στην περιοχή (π.χ. συνεργεία επισκευών) καθώς και των δημόσιων υπηρεσιών και Αρχών, όπως αναφέρει η oliaros στο σάιτ της.
Υπογραφές για ανάπλαση
Σε χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη αποφασίστηκε η ιδιωτική επένδυση της εταιρείας Oliaros να ενταχθεί στη διαδικασία fast track ενώ έχει καταθέσει ήδη και φάκελο για να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Jessica. Συγκεκριμένα θα αφορά την ανακατασκευή 30 ακινήτων ιδιοκτησίας της εταιρείας που βρίσκονται στην περιοχή του Κεραμεικού.
Τα κτίρια αυτά θα μετασκευαστούν σε πρότυπες κατοικίες, φοιτητικές κατοικίες καθώς και σε χώρους που θα φιλοξενηθούν επιχειρήσεις τεχνολογίας.
Σταυροδρόμι στην καρδιά της πόλης
Η περιοχή Κεραμεικού-Μεταξουργείου βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι μεταξύ της Ακαδημίας Πλάτωνος, της Ακρόπολης και των δρόμων που οδηγούν προς τον Πειραιά. Εξαιτίας της τοποθεσίας της, η περιοχή έπαιζε πάντα έναν κεντρικό και στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη του χωροταξικού σχεδίου των Αθηνών.
Ο τωρινός αστικός ιστός της περιοχής Κεραμεικού-Μεταξουργείου ασφαλώς αντικατοπτρίζει τη μακρά και μεταβαλλόμενη ιστορία της με μεταγενέστερες χρήσεις που έδωσαν σχήμα στο χωροταξικό και τα κτίρια της. Η περιοχή είναι πλούσια σε αρχιτεκτονικά και αστικά παραδείγματα που ποικίλλουν από τον Κεραμεικό, το Αρχαίο Νεκροταφείο των Αθηνών, στα Νεοκλασικά αρχοντικά που έκαναν την εμφάνισή τους στα μισά του 19ου αιώνα (κατασκευάστηκαν στα πλαίσια ενός αρχικού σχεδίου της εποχής σύμφωνα με το οποίο το Βασιλικό Παλάτι θα τοποθετούνταν στην περιοχή του Κεραμεικού), έως τις εργατικές κατοικίες του 19ου αιώνα που κατασκευάστηκαν για να στηρίξουν τη βιομηχανική ανάπτυξη των Αθηνών.
Αργότερα, το '50 συμπεριλήφθηκαν καταστήματα εργαλείων, το '60 με '70 πολυκατοικίες και σήμερα υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα νέο αρχιτεκτονικό κεφάλαιο για την περιοχή εστιάζοντας στο 46% των κενών ή υποβαθμισμένων κτιρίων και οικοπέδων.
Υποβάθμιση μετά τον Πόλεμο -Φτωχογειτονιά
Η Αθήνα όπως και η περιοχή του Κεραμεικού-Μεταξουργείου, εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε δυναμικά με βάση τις ανάγκες και τις πολεοδομικές πρωτοβουλίες στα μέσα του 19ου αιώνα. Η περιοχή υπέστη μια σταδιακή υποβάθμιση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα και κατά τη διάρκεια της ταχείας αστικοποίησης των Αθηνών στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η περιοχή προσέλκυε ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος και μειονότητες εξαιτίας της οικονομικής και προσιτής στέγασης και της προσφοράς εργασίας στα βιομηχανικά εργαστήρια εκεί κοντά.
Η επακόλουθη κατάτμηση των οικοπέδων (η εξ αδιαιρέτου κυριότητα), το μικρό πλάτος των δρόμων της περιοχής Κεραμεικού-Μεταξουργείου καθώς και ο υπόγειος αρχαιολογικός πλούτος αποτελούσαν αποτρεπτικούς παράγοντες για την κατασκευή ψηλών κτιρίων κατά την περίοδο από το '50 έως το '70, όταν το φαινόμενο της αντιπαροχής ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο. Οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό με την απουσία πρασίνου και δημόσιων χώρων, σταδιακά οδήγησαν στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής ΚΜ.
Στα 1970 με 1980, ένας σημαντικός αριθμός κατοίκων που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή από καιρό μετακόμισαν προς αναζήτηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής. Έως σήμερα, το 46% των κτιρίων στον Κεραμεικό-Μεταξουργείο βρίσκονται σε μια υποβαθμισμένη κατάσταση και είναι άδεια. Δεδομένης της πλούσιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και κουλτούρας της περιοχής, η OLIAROS πιστεύει ότι η περιοχή έχει πολλές πιθανότητες να μεταμορφωθεί σε μια πρότυπη γειτονιά χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.
Φωτογραφίες Γιάννη Χατζηασλάνη
πηγή: parapolitika.gr
via http://planet-greece.blogspot.com/search/label/eco%20news
Category:
Οικολογία