Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Νέα σελίδα, ίδια πολιτική;

nea-news | 15 Απρ 2013 | 4:42 μ.μ.




Ολες οι σημερινές εφημερίδες έχουν εκτενή αφιερώματα για την λήξη του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και την εκλογή του Δ. Κουτσούμπα.

Επιλέξαμε να παραθέσουμε -ασχολίαστο- το κείμενο που υπογράφει η Αννα Στεργίου στην "Ελευθεροτυπία".



Νέα σελίδα, ίδια πολιτική;



Η εκλογή Δημήτρη Κουτσούμπα στη θέση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ χαιρετίστηκε, από φίλους και αντιπάλους, ως πρόσωπο που χαίρει γενικότερης αποδοχής στο κόμμα. Καταλαμβάνει την καρέκλα της Αλέκας Παπαρήγα, που κάθισε επί 22 χρόνια στη θέση. Μένει πλέον να εκλεγούν και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και το ΚΚΕ γυρίζει επίσημα σελίδα.



Η Ιστορία θα κρίνει έργα και ημέρες της Αλέκας Παπαρήγα, της μακροβιότερης Ελληνίδας σε υψηλού επιπέδου πολιτική θέση. Ομως, έχει τη σημασία του πως ήθελε την υποψηφιότητα Δημήτρη Κουτσούμπα, που είναι προσηλωμένος στις αρχές του κόμματος αλλά δεν υιοθετεί την άκρως σκληρή γραμμή. Το τρίτο σενάριο, για ανανέωση εκ βάθρων, δεν έπαιξε καθόλου.



Η Αλέκα Παπαρήγα παραχωρεί τα ηνία του κόμματος σε μια εποχή με δύο χαρακτηριστικά: πρώτον, το ΚΚΕ έχει σημειώσει χαμηλό ποσοστό, περίπου 4,5%, και, δεύτερον, οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες είναι τέτοιες, που θα έπρεπε να έχει σημειώσει ιλιγγιώδη εκλογική άνοδο. Τα εργασιακά δικαιώματα έχουν καταργηθεί, οι συντάξεις έχουν μπει στη λαιμητόμο, το κοινωνικό κράτος καταρρέει και κατακτήσεις χρόνων έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Το ΚΚΕ, που δεν βαρύνεται με σκάνδαλα διαφθοράς, όπως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να έχει εισπράξει τη δυσαρέσκεια. Αντ' αυτού, ένα μέρος των ψηφοφόρων του προτίμησε ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι η ιδέα περί αριστερής κυβέρνησης δεν είναι ανέφικτη.



Το ΚΚΕ δεν έχει άδικο όταν μιλά για λαϊκισμό Τσίπρα, ώστε να τιθασεύσει τις συνιστώσες του. Από την άλλη πλευρά, το ΚΚΕ αρνείται να δει την πραγματικότητα: ότι δεν ακολουθούν όλοι οι διαφωνούντες μαζί του διασπαστικές λογικές. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ιστορικό διασπάσεων και διαγραφών διαφωνούντων. Τα ποσοστά στον Δημήτρη Κουτσούμπα δείχνουν ότι έχει την έσωθεν καλή μαρτυρία. Παρά την «πόρτα» στον Αλέξη Τσίπρα, αν θέλει να προχωρήσει, γιατί η ελληνική κοινωνία χρειάζεται το ΚΚΕ όσο ποτέ άλλοτε, οφείλει να κοιτάξει στον καθρέφτη και να συζητήσει, χωρίς παρωπίδες, και θέματα που θέτουν οι ανανεωτές.



via http://tsak-giorgis.blogspot.com/search/label/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE

Μοιραστείτε το θέμα:
Category:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...