Κραυγή αγωνίας από ανασφάλιστους μεταμοσχευμένους: Δεν μπορούν να προμηθευτούν την αντι-απορριπτική αγωγή
Οι ανασφάλιστοι μεταμοσχευμένοι που δεν μπορούν να προμηθευτούν την αντι-απορριπτική αγωγή, η οποία είναι απαραίτητη, όπως και τα υπόλοιπα φάρμακά...
τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να απορριφθεί το μόσχευμα.
Πέντε μεταμοσχευμένοι, εκ των οποίων ο ένας είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος και τέσσερις σε μεταμόσχευση νεφρού, απευθύνθηκαν το χειμώνα που πέρασε στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης (ΚΙΑ) για να αναζητήσουν τα φάρμακά τους.
Οι εθελοντές του ΚΙΑ με αφορμή την εκστρατεία για την προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων (16-23 Απριλίου) χαρακτηρίζουν αξιέπαινη την προσπάθεια αυτή, αλλά παράλληλα ζητούν από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων να ληφθεί μέριμνα για τους ανασφάλιστους μεταμοσχευμένους.
«Το χειμώνα που μας πέρασε άρχισαν να μας προσεγγίζουν τέτοιοι ασθενείς, που αναζητούν στο ιατρείο μας την αντι-απορριπτική τους αγωγή για το μόσχευμα. Πρόσφατα ήρθε στο ΚΙΑ ένας ηπατομεταμοσχευμένος και τον χειμώνα που πέρασε ήρθαν άλλοι τέσσερις που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρών. Μεταμοσχευμένοι ασθενείς αναζητούν τα φάρμακά τους και στους Γιατρούς του Κόσμου. Θεωρούμε άκρως αντιφατικό από τη μία να ευαισθητοποιούμε την κοινή γνώμη στο θέμα των μεταμοσχεύσεων και από την άλλη να κλείνουμε τα μάτια μας στην ίδια την πραγματικότητα. Ο
Οι ανασφάλιστοι μεταμοσχευμένοι κινδυνεύουν. Είναι ένας ακόμη αποκλεισμός που θα στοιχίσει ζωές. Καλούμε το υπουργείο Υγείας να εξασφαλίσει τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, όπως και τη δωρεάν νοσηλεία σε όλους τους ανασφάλιστους μεταμοσχευμένους ασθενείς» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γιατρός Χριστίνα Κυδωνα, η οποία προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες στο ΚΙΑ.
Ανάμεσα στα 500 μέλη του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης υπάρχουν 12 μεταμοσχευμένοι και 3 αιμοκαθαρόμενοι οι οποίοι δεν έχουν καμία κοινωνική ασφάλιση. Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών,Χρήστος Καραγκιόζης ,τα ανασφάλιστα μέλη του Συλλόγου είναι: είτε νέοι που ήταν έμμεσα ασφαλισμένοι και επειδή πέρασαν την ηλικία των 30 δεν δικαιούνται ασφάλιση από τον ασφαλιστικό φορέα των γονιών τους, είτε άτομα που είχαν πχ ένα μικρό μαγαζί και λόγω των χρεών στον ΟΑΕΕ δεν μπορούν να μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους μέσω της Πρόνοιας.
«Οι ανασφάλιστοι αιμοκαθαρόμενοι που αναγκάζονται να πηγαίνουν από εφημερεύον σε εφημερεύον είναι καταδικασμένοι σε θάνατο. Εννιά στους δέκα ανασφάλιστους αιμοκαθαρόμενους που πηγαίνουν στο εφημερεύον για την αιμοκάθαρση πεθαίνουν μέσα στους πρώτους πέντε μήνες γιατί στο εφημερεύον που πηγαίνουν οι γιατροί δεν γνωρίζουν το προφίλ των ασθενών» επισήμανε ο κ Καραγκιόζης.
«Οι άνεργοι ηπατομεταμοσχευμένοι για ένα χρόνο έχουν ασφάλιση από το ταμείο ανεργίας ενώ στη συνέχεια ασφαλίζονται από την Πρόνοια. Επειδή οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή μικρά παιδιά, έχουν ασφάλιση για να παίρνουν τα φάρμακά τους.
Οι ηπατομεταμοσχευμένοι παίρνουν τα ανοσοκατασταλτικά από τον ΕΟΠΥΥ ενώ τα δευτερογενή φάρμακα από τα φαρμακεία. Τελευταία λόγω της θετικής λίστας αναγκαζόμαστε όταν θέλουμε να πάρουμε το γνήσιο φάρμακο και όχι το γενόσημο να πληρώνουμε διαφορά ίση με το 50% της τιμής» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡχω, Δέσποινα Μουμτζίδου.
newsbeast.gr
via http://krini-kalamaria.blogspot.com/search/label/%CE%A5%CE%93%CE%95%CE%99%CE%91
Category:
Υγεία