Ισχυρό αντιβιοτικό κυλά στο αίμα των... πάντα
Ισχυρό αντιβιοτικό κυλά στο αίμα των... πάντα |
Τα γιγάντια πάντα αποδεικνύονται πολύ πλούσια «πηγή» ισχυρών αντιβιοτικών φαρμάκων, όπως ανακάλυψαν ερευνητές του Κολεγίου Επιστημών Ζωής του Γεωργικού Πανεπιστημίου Nanjing στην Κίνα.
Ουσία - «εξολοθρευτής» βακτηρίων
Οι επιστήμονες είδαν ότι τα πανέμορφα αυτά ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση – σήμερα εκτιμάται ότι δεν υπάρχουν περισσότερα από 1.600 που ζουν στο φυσικό περιβάλλον τους σε ολόκληρο τον κόσμο – παράγουν μια ουσία η οποία «εξολοθρεύει» βακτήρια και μύκητες. Εκτιμούν ότι η ουσία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων θεραπειών ενάντια σε φαρμακοανθεκτικά βακτήρια.
Η «θαυματουργή» ουσία ονομάζεται cathelicidin-AM και εκλύεται από το ανοσοποιητικό σύστημα των πάντα προκειμένου να τα προστατεύει από λοιμώξεις. Η cathelicidin-AM εντοπίστηκε μετά από ανάλυση του DNA των «χνουδωτών» ασπρόμαυρων ζώων.
Σύνθεση στο εργαστήριο
Είναι μάλιστα ευτυχές το γεγονός ότι οι ερευνητές κατάφεραν να συνθέσουν τεχνητά την ουσία αυτή στο εργαστήριο αποκωδικοποιώντας τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της. Παρήγαγαν έτσι ένα μικρό μόριο που είναι γνωστό ως πεπτίδιο.
Σύμφωνα με τον δρα Ξιουγέν Γιαν που ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης «η cathelicidin-AM παρουσίασε ισχυρή αντιμικροβιακή δράση ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων και μυκήτων – τόσο ‘κλασικών’ όσο και στελεχών που ανθίστανται στις υπάρχουσες θεραπείες».
Ο ερευνητής προσέθεσε ότι η ολοένα και αυξανόμενη ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα υπάρχοντα αντιβιοτικά δείχνει την ανάγκη ανάπτυξης νέων, αποτελεσματικότερων θεραπειών. «Στο πλαίσιο αυτό τα αντιμικροβιακά πεπτίδια που κωδικοποιούνται από γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού ενάντια σε μικροοργανισμούς – ‘εισβολείς’. Προκαλούν πολύ μικρότερη ανθεκτικότητα των μικροβίων σε σύγκριση με τα συμβατικά αντιβιοτικά».
Εξόντωση σε λιγότερο από μία ώρα
Η ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακάλυψε ότι η cathelicidin-AM εξόντωνε βακτήρια μέσα σε διάστημα μικρότερο της μιας ώρας όταν άλλα γνωστά αντιβιοτικά χρειάζονταν περισσότερες από έξι ώρες για να δράσουν.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα αναπτύξουν αντιβιοτικά με βάση την ουσία ή και αντισηπτικά φάρμακα τα οποία θα εφαρμόζονται σε επιφάνειες και σε χειρουργικά εργαλεία. Μάλιστα ο δρ Γιαν και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι στο γονιδίωμα των πάντα «κρύβονται» και άλλα πολύτιμα φάρμακα.
Σημειώνεται ότι η ίδια ομάδα εντόπισε ισχυρούς αντιμικροβιακούς παράγοντες στη βλέννα που παράγεται από τα σαλιγκάρια και ορισμένα αμφίβια. «Τα αντιμικροβιακά πεπτίδια αποτελούν βασικά ‘συστατικά’ της ανοσίας του οργανισμού. Περισσότερα από 1.000 τέτοια πεπτίδια τα οποία έχουν ανακαλυφθεί έχουν τη βάση τους σε ζώα, φυτά και μικροοργανισμούς και μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα γενιά αποτελεσματικότερων θεραπειών» κατέληξε ο δρ Γιαν.http://www.tovima.gr
via http://solidaritymit.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1
Category:
Οικολογία