Τί προκαλεί το δηλητήριο της ρικίνης που στάλθηκε στον Μπαράκ Ομπάμα
Υψηλόβαθμα στελέχη του Κογκρέσου επιβεβαίωσαν προ ολίγου ότι το γράμμα που εστάλη στον Μπαράκ Ομπάμα ελέγχθηκε θετικό σε ρικίνη, ένα πολύ ισχυρό, και πιθανώς θανατηφόρο- φυσικό δηλητήριο. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάλληλος που ανέλαβε την προώθηση του γράμματος έχει μεταφερθεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο.
Σύμφωνα με το Associated Press, το γράμμα μεταφέρθηκε ευθύς αμέσως σε βιολογικό εργαστήριο της Τζόρτζια, όπου οι έλεγχοι επιβεβαίωσαν αυτό που φοβούνταν οι κυβερνώντες των ΗΠΑ. Το CNN προσέθεσε ότι ο φάκελος εξετάστηκε δις, ενώ ένας ακόμη έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε εργαστήριο του Μέριλαντ, όπου επιβεβαιώθηκαν τα αποτελέσματα.
Η ρικίνη προέρχεται από κόκκους Ρίκινου, και παράγεται από το 5% με 10% των κατάλοιπων του καστορέλαιου, που χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή σαπουνιών, λιπαντικών, υγρών φρένων, μελανιών, βαφών και χρωστικών ουσιών.
Η ρικίνη μπορεί να παραχθεί στη μορφή σκόνης, αρώματος, υγρού ή χαπιού. Μόλις εισέλθει στον οργανισμό, είτε από το στόμα, είτε από τη μύτη, είτε ενδοφλέβια, η ρικίνη διακόπτει σχεδόν αμέσως την ικανότητα των κυττάρων να παράγουν πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα τα κύτταρα αυτά να νεκρώνουν μέσα σε λίγες μόλις ώρες. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από ρικίνη εμφανίζονται σταδιακά μέσα σε 4 με 10 ώρες, ενώ προβαίνουν θανάσιμα μέσα σε 36 με 72 ώρες.
Σημειώνεται πως δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για τη ρικίνη, με τον μόνο γνωστό τρόπο αντιμετώπισης -μέχρι σήμερα- να είναι η, όσο το δυνατόν γρηγορότερη, αφαίρεσή της από τον οργανισμό. Η αφαίρεση μπορεί να περιλαμβάνει την απομάκρυνση μολυσμένων αντικειμένων ρουχισμού, τον άμεσο καθαρισμό μολυσμένων περιοχών στο σώμα με σαπούνι και νερό και φυσικά η εσπευσμένη εισαγωγή σε νοσοκομείο, εφόσον η ρικίνη έχει εισέλθει στον οργανισμό.
Η ιατρική φροντίδα περιορίζεται στη βοήθεια στην αναπνοή, τους ενδοφλέβιους ορούς καθαρισμού και την αντιμετώπιση πιθανών επιληπτικών κρίσεων ή της χαμηλής αιματικής πίεσης.
Δείτε αναλυτικά τα συμπτώματα που προκύπτουν, μέσω των διάφορων μεθόδων εισχώρησης της ρικίνης στον οργανισμό:
Εισπνοή: Μέσα σε λίγες μόλις ώρες, ο άνθρωπος παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή, πυρετό, βήχα, ναυτία και σφίξιμο στο στήθος. Το θύμα ενδεχομένως να αρχίσει να ιδρώνει έντονα, καθώς τα πνευμόνια του αρχίζουν να μαζεύουν υγρό.
Κατάποση: Εφόσον το θύμα καταπιεί μία σημαντική ποσότητα ρικίνης, τα πιθανότερα συμπτώματα που θα παρουσιαστούν είναι η διάρροια και ο εμετός, που μπορεί να περιέχουν αίμα. Οξεία αφυδάτωση και χαμηλή αιματική πίεση ακολουθούν. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις και ούρηση αίματος. Μέσα σε μερικές ημέρες, το συκώτι, η σπλήνα και τα νεφρά του θύματος ξεκινούν να υπολειτουργούν, ενώ σταδιακά νεκρώνουν.
Δερματική έκθεση: Η ρικίνη δεν απορροφάται από το δέρμα, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει κοκκινίλες και έντονο πόνο, στο σημείο με το οποίο θα έρθει σε επαφή. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της δερματικής επαφής έγκειται στο άγγιγμά της από τα χέρια, μέσω των οποίων μπορεί πολύ εύκολα να εισχωρήσει (στόμα ή μύτη) στον ανθρώπινο οργανισμό.
koolnews.gr
via http://grizosgatos.blogspot.com/search/label/%CE%9A%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82
Category:
Κόσμος