Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Η «Λούσι» αγαπούσε το μέλι Ο πανάρχαιος πρόγονός μας σκαρφάλωνε στα δέντρα για να το βρει

nea-news | 14 Απρ 2013 | 9:06 μ.μ.












Η «Λούσι» αγαπούσε το μέλι

Ο πανάρχαιος πρόγονός μας σκαρφάλωνε στα δέντρα για να το βρει


Διεθνής ομάδα ειδικών υποστηρίζει ότι ο Αυστραλοπίθηκος του Αφάρ (Australopithecus afarensis) που θεωρείται σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους σκαρφάλωνε στα δέντρα για να συλλέξει μέλι το οποίο αποτελούσε βασικό συστατικό της διατροφής του. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα για τις ικανότητες της «Λούσι», όπως είναι ευρύτερα γνωστό αυτό το είδος.

Η Λούσι

O Αυστραλοπίθηκος του Αφάρ (Australopithecus afarensis) θεωρείται σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους γιατί αποτελεί δείγμα του «περάσματος» από το περπάτημα στα τέσσερα πόδια στην όρθια στάση. Το είδος αυτό είναι ευρύτερο γνωστό με το όνομα «Λούσι» το οποίο έδωσαν οι ειδικοί στο πρώτο απολίθωμα που εντοπίστηκε και άλλαξε άρδην τα ανθρωπολογικά δεδομένα. Ενα από τα βασικά ερωτήματα που προσπαθούν οι επιστήμονες να απαντήσουν σε σχέση με τη Λούσι είναι αν είχε την ικανότητα να σκαρφαλώνει στα δέντρα ή όχι, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την χαρτογράφηση της εξελικτικής πορείας του ανθρώπινου είδους. Πρόσφατα ευρήματα και ειδικότερα η ανακάλυψη των απολιθωμάτων ενός τρίχρονου κοριτσιού Α.afarensis έδειξαν ότι το είδος αυτό σκαρφάλωνε στα δέντρα.

Το μέλι
Η ομάδα των ερευνητών μελέτησε εκ νέου τα υπάρχοντα ευρήματα της «Λούσι» ενώ παράλληλα ταξίδεψε σε Φιλιππίνες και Ουγκάντα και ερεύνησε το περιβάλλον στο οποίο ζούσε το είδος πριν από 3,5 εκατομμύρια έτη. Οι επιστήμονες μελέτησαν επίσης διάφορες φυλές στην Αφρική και ειδικότερα τις φυλές κυνηγών Twa και Agta τα μέλη των οποίων συνηθίζουν να σκαρφαλώνουν σε δέντρα.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε δύο συμπεράσματα. Πρώτον η «Λούσι» ήταν ανατομικά ικανή να σκαρφαλώνει σε δέντρα με κορμούς μικρής διαμέτρου. Δεύτερον ο λόγος για τον οποίο η «Λούσι» σκαρφάλωνε στα δέντρα ήταν να για να συλλέξει μέλι το οποίο αποτελούσε βασικό μέρος της διατροφής της. Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS» προσφέρει, όπως είναι ευνόητο, νέα σημαντικά στοιχεία για τη «Λούσι» αλλά και για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.http://www.tovima.gr



via http://solidaritymit.blogspot.com/search/label/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B7

Μοιραστείτε το θέμα:
Category:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...