follow us Like Us Google+ RSS Ενημέρωση μέσω e-mail

Cosplay: Το μόνο dress code είναι οι αγαπημένοι σου χαρακτήρες

nea | 19 Απρ 2013 | 8:00 μ.μ.
Ήταν πέρσι μετά τον αντίστοιχο διαγωνισμό του Comicdom Con Athens που ειπώθηκε η καλύτερη ατάκα σχετικά με αυτό το event: “Περιμένω ουρά για σουβλάκια με το μισό καστ του Ναρούτο”. Φαντάσου το. Ένα κέντρο Αθήνας γεμάτο με διασκορπισμένα αγόρια και κορίτσια ντυμένα στους ρόλους των αγαπημένων τους χαρακτήρων από τα κόμικς και τις sci-fi/fantasy ταινίες και σειρές.

Όμως αν αυτό είναι το ευχάριστο μετά, ο μεγάλος χαμός γίνεται κατά τη διάρκεια. Το Comicdom Con Athens διοργανώνει φέτος για μια ακόμη χρονιά τον διαγωνισμό Cosplay που έχει γίνει ένα από τα πιο διασκεδαστικά κομμάτια του προγράμματός του. Φανς και μη συμμετέχουν στην πολύχρωμη παρέλαση ηρώων σε τρεις διαστάσεις, με σάρκα και οστά, μπροστά στα μάτια σου. Εκεί όπου ο καθένας μπορεί, απλά διαλέγοντάς το, να φέρει στη ζωή όποιον χαρακτήρα επιλέξει: Όχι μόνο μια στολή ή μια εμφάνιση, αλλά και κίνηση, και attitude, και ό,τι άλλο τον χαρακτηρίζει. Γι’αυτό και το cosplay δεν είναι απλά μια περίπτωση φαν ντυσίματος αλλά κάτι παραπάνω.

Ειδικά δε, στο πλαίσιο ενός convention σαν αυτό που θα πραγματοποιηθεί 19-21 Απριλίου στην Ελληνοαμερική Ένωση, η εμπειρία είναι ακόμα καλύτερη. Οι μεν συμμετέχοντες διαγωνίζονται ουσιαστικά για το πόσο ευφάνταστα μπορούν να φέρουν στη ζωή χαρακτήρες που λατρεύουν, οι δε παρατηρητές ζουν μια μοναδική, ντελιριακή κατάσταση. Όσο για τους θαμώνες;



Ψωνίζεις κόμικς ή κοιτάς μια έκθεση και δίπλα σου περνάει μια Wonder Woman ή ένας Τζακ Σπάροου. Δεν έχει λογική, είναι απλό, αγνό fun. Το φαινόμενο αυτό, που πλέον έχει εξαπλωθεί με αντίστοιχους διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο, ζητήσαμε να μας εξηγήσει η Μυρτώ Τσελέντη, το ειδικευμένο επί του θέματος μέλος της οργανωτικής ομάδας του Comicdom Con.
(Στο Comicdom που διοργανώνεται από 19-21 Απριλίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, γίνεται και φέτος διαγωνισμός Cosplay.)
Πώς ξεκίνησε, σε τι μπορεί να οδηγήσει, και γιατί έχει γιγαντωθεί τόσο σαν φαινόμενο; Ό,τι πληροφορία ήθελες να μάθεις (και δεν το ήξερες) ακολουθεί:



Πώς διαφέρει το cosplay από ένα απλό πάρτι που ντύνεσαι; Είναι μόνο το διαγωνιστικό στοιχείο;
Φαντάζομαι ότι εννοείς ένα απλό αποκριάτικο πάρτι, έτσι; Η μεγαλύτερη διαφορά για μένα είναι ότι για το cosplay, είτε μιλάμε για τον διαγωνισμό του Comicdom Con, είτε για ένα από τα cosplay parties που διοργανώνονται όλο τον χρόνο σε διάφορες πόλεις, χρειάζεται μεγαλύτερη προετοιμασία. Δεν μπορείς απλά να το σκεφτείς τρεις μέρες πριν, να δεις τί υπάρχει στην ντουλάπα σου ή σε αυτή των κολλητών σου, να τα συνδυάσεις έξυπνα και να πας. Aπαιτείται προετοιμασία, εύρεση των κατάλληλων υλικών, ραψίματα, περούκες, φακοί επαφής ή σε πιο θεαματικές στολές και κατασκευή τμημάτων τους. Επίσης ένα από τα στοιχεία που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η ομοιότητά σου με τον χαρακτήρα που υποδύεσαι, οπότε θα πρέπει να κατορθώσεις να το φέρεις όσο πιο "κοντά" γίνεται. Το διαγωνιστικό κομμάτι είναι νομίζω μια υποσημείωση, καθώς μέχρι να ανακοινωθούν οι εκάστοτε νικητές, αν έχεις κάνει καλή δουλειά, έχεις ήδη κερδίσει τον θαυμασμό του κοινού και την αναγνώριση για τον επίτευγμά σου.
Τι έχει κάνει εσένα και τόσους πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως να ασχοληθούν με αυτό;
Είναι ένα πολυεπίπεδο χόμπι. Εμπεριέχει δημιουργικότητα, καλλιτεχνική φύση, εφευρετικότητα σε συνδυασμό με κατασκευαστικές ικανότητες αλλά και χαρακτηριστικά ηθοποιίας, καθώς αν απλά φοράς ένα κοστούμι και περιφέρεσαι χωρίς να υποδύεσαι τον χαρακτήρα σου, έχεις ψιλο-αποτύχει. Επίσης είναι ένα ετερόφωτο χόμπι. Όλες οι στολές προέρχονται από κάτι άλλο, από είναι ταινίες, τηλεοπτικές σειρές,  κόμικς,  κινούμενα σχέδια ή  videogames. Συνήθως όταν επιλέγεις να κάνεις μια συγκεκριμένη στολή είναι επειδή αγαπάς ιδιαίτερα τον συγκεκριμένο ήρωα. Οπότε είναι από τους δημιουργικότερους φόρους τιμής που έχω συναντήσει ποτέ μου.



Το Comicdom Con πότε μπήκε στο κόλπο και πώς το αποφάσισε;
Σαν σκέψη το είχαμε στο νου μας για κάποιο καιρό προτού αποφασίσουμε να το βάλουμε μπροστά. Χρειάστηκε αρκετή προετοιμασία για να δημιουργήσουμε έναν διαγωνισμό στα πρότυπα αυτών που διοργανώνονται στα conventions του εξωτερικού. Το 2011 ήταν η χρονιά που βουτήξαμε το πατουσάκι μας για πρώτη φορά στα νερά ενός τέτοιου event. Ειλικρινά, πηγαίναμε στα τυφλά, δεν είχαμε ιδέα τί ανταπόκριση θα είχε, πόσο θα άρεσε ή πιο θα ήταν το επίπεδο.  Το αποτέλεσμα ξεπέρασε σε όλα τα επίπεδα κάθε προσδοκία κι έτσι ο διαγωνισμός cosplay του Comicdom Con έγινε πλέον θεσμός. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το cosplay το ξέρουν και το περιμένουν, ετοιμάζουν στολές μήνες πριν την εκδήλωση (ακόμα και πριν το ανακοινώσουμε εμείς) καθώς και έρχονται απ' όλη την Ελλάδα για να συμμετάσχουν σε αυτήν ή να την παρακολουθήσουν. Κάθε χρόνο προσπαθούμε και εμείς από την πλευρά μας να τον βελτιώνουμε. Έτσι φέτος κατορθώσαμε να αναγνωριστεί ο διαγωνισμός και να είναι ο εθνικός προκριματικός για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα cosplay, το Eurocosplay που διοργανώνεται κάθε χρόνο το φθινόπωρο  στο Λονδίνο στα πλαίσια του MCM Expo.
Θυμάσαι κάποιο περιστατικό από τα προηγούμενα χρόνια;
Ιστορίες υπάρχουν άπειρες αλλά θα οι περισσότερες πρέπει να παραμείνουν κλειδωμένες στα παρασκήνια.  Μπορώ να πω όμως ότι παραδοσιακά πέφτω έξω ως προς τις προβλέψεις μου για τους νικητές, με μεγαλύτερη αποτυχία μου την πρώτη χρονιά όταν έλαβα μια συμμετοχή για Jack Sparrow. Είχε παίξει και πολύ εκείνες τις απόκριες ως στολή, κατασκευαστικά δεν έχει και πολύ challenge οπότε σκέφτηκα "πού πάει και αυτός ο φουκαράς". Ε, ο "φουκαράς" από την στιγμή που πάτησε το πόδι του στην εκδήλωση μέχρι την στιγμή που κέρδισε το πρώτο βραβείο ΉΤΑΝ ο Jack Sparrow, ως προς την κάθε κίνησή του και σε κάθε λέξη που έλεγε. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό και το κέρδισε με το σπαθί του. Εκ των υστέρων πληροφορήθηκα ότι είχε προηγηθεί και σεβαστή κατανάλωση σε ρούμι για να μπει ακόμα περισσότερο στο πετσί του ρόλου!



Υπάρχει όντως μια τάση περισσότερο προς manga; Κι αν ναι, γιατί;
Δεν θα το έλεγα τόσο ως προς τα manga συγκεκριμένα αλλά γενικότερα προς την pop κουλτούρα Ιαπωνικής προέλευσης. Οι Ιάπωνες έδωσαν στο χόμπι αυτό την σημερινή μορφή και αίγλη του, προβάλλοντάς το ως αναπόσπαστο τμήμα της γενικότερης pop κουλτούρας χωρίς τον γεωγραφικό περιορισμό ενός συνεδριακού κέντρου ή ξενοδοχείου. Οπότε το cosplay επιστρέφει έτσι πολιτισμικά στην Δύση, εμποτισμένο με τα νέα του στοιχεία και μεταλαμπαδεύεται πρωτίστως στους fans της Ιαπωνικής κουλτούρας, των manga, των anime και των Ιαπωνικών videogames. Αυτοί υπήρξαν οι πρεσβευτές του και διατηρούν ακόμα την πρωτοκαθεδρία στα στατιστικά των στολών που εμφανίζονται.
Πώς κρίνεται ένα ντύσιμο σε σχέση με άλλα; Έχει να κάνει με δυσκολία της όλης αμφίεσης, με πρωτοτυπία επιλογής χαρακτήρα; Τι παίζει ρόλο;
Σίγουρα η δυσκολία της όλης αμφίεσης έχει σημασία αλλά δεν είναι το μόνο. Η ομοιότητα με τον υποδυόμενο χαρακτήρα είναι εξίσου σημαντική όπως και το κομμάτι της κίνησης και της συμπεριφοράς. Νομίζω όμως ότι η τελική κρίση βγαίνει, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, από εκείνη την μαγική στιγμή όπου για μερικά δευτερόλεπτα "ζωντανεύει" καθολικά και χωρίς καμία αμφιβολία, μπροστά σου ένας ήρωας που μέχρι τώρα είχες δει μόνο στο χαρτί ή την οθόνη.



Για τo Comicdom Cosplay 2013 μπορείς να μάθεις περισσότερα στη σελίδα της διοργάνωσης, αλλά ας πούμε απλά πως το Σάββατο 20 Απριλίου κατά τις 19.30 θα θες να είσαι στο χώρο του Con.

Το Comicdom Con Athens 2013 διοργανώνεται από 19 ως 21 Απριλίου στην Ελληνοαμερική Ένωση (Μασσαλίας 22) με ελεύθερη είσοδο όπως κάθε χρόνο. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο σάιτ της διοργάνωσης.

oneman.gr
Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...