Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Εuobserver για Κυπριακό λαό: «Έχασαν πολλά με έναν πολύ άδικο τρόπο»

nea-news | 9 Απρ 2013 | 12:47 μ.μ.



Με τον τίτλο «Η Ισλανδία συστήνει στην Κύπρο: οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώνουν στη θέση των κερδοσκόπων», δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης EUobserver.com, δημοσιεύει δηλώσεις του Θορφινούρ Όμαρσον, ο οποίος διαπιστώνει πολλές ομοιότητες ανάμεσα στα γεγονότα της Ισλανδίας και τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο.



Ο Όμαρσον ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της κυβέρνησης της Ισλανδίας από τον Οκτώβριο του 2008 έως το Μάιο του 2009, και πλέον εργάζεται στις Βρυξέλλες ως εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής μη κυβερνητική οργάνωση Caritas.



«Στην Κύπρο, το μέγεθος του τραπεζικού τομέα ήταν 8 φορές μεγαλύτερο του ΑΕΠ της χώρας. Στην Ισλανδία ήταν 14 φορές μεγαλύτερο. Ήταν απολύτως αδύνατο να μπορέσει κάποιος να το σώσει», δήλωσε στον EUobserver.



Η κυβέρνηση της Ισλανδίας επέβαλε άμεσα περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, ώστε να εμποδίσει τους ξένους επενδυτές να βγάλουν τα χρήματά τους από τη χώρα. Ο Όμαρσον θεωρεί ότι ακόμα και σήμερα η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε μία εύθραυστη ισορροπία καθώς οι ξένες επενδύσεις, που αντιπροσωπεύουν το μισό του ΑΕΠ είναι ακόμα παγωμένες.



Ωστόσο, σχολιάζει η διαδικτυακή πύλη, μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Ισλανδία και την Κύπρο είναι ότι η δεύτερη δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της όπως έκανε η πρώτη.



«Η ανάκαμψή μας είναι τυπικό παράδειγμα ανόρθωσης που βασίστηκε στην υποτίμηση του νομίσματος. Μετά την υποτίμηση οι εξαγωγές μας έγιναν περισσότερο ανταγωνιστικές αλλά και ο τομέας των υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός δέχθηκε ώθηση καθώς οι τιμές έπεσαν. Δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε ποιος πλήρωσε για όλα αυτά: ήταν οι πολίτες στην Ισλανδία γιατί ο πληθωρισμός διπλασιάστηκε ενώ οι μισθοί παρέμειναν οι ίδιοι. Δεν είχαμε υψηλή ανεργία αλλά χαμηλούς μισθούς» τόνισε ο Oμαρσον.



Επίσης, ο Γκούλφι Μάγκνουμσον καθηγητής Οικονομικών, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της χώρας το 2009 και 2010, δήλωσε στον EUobserver ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που είχε επιβάλει η Ισλανδία ήταν «λιγότερο δραματικοί» από αυτούς που έχουν επιβληθεί σήμερα στην Κύπρο.



«Πιθανόν θα είναι πιο εύκολο για την Κύπρο να άρει τους περιορισμούς γιατί μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της ΕΚΤ. Παρά ταύτα οι σημερινοί περιορισμοί στην Κύπρο βλάπτουν πολύ περισσότερο την εγχώρια οικονομία σε σχέση με τους περιορισμούς που είχαμε επιβάλει τότε», σημείωσε ο Mάγκνουσον.



Άλλη διαφορά είναι ότι οι περιορισμοί στην Κύπρο έχουν εφαρμοστεί σε όλες τις καθημερινές συναλλαγές των ντόπιων πολιτών και επιχειρηματιών ενώ στην περίπτωση της Ισλανδίας είχαν εφαρμοστεί μόνο στους ξένους ομολογιούχους.



«Είναι μία τραγική κατάσταση για τους πολίτες της Κύπρου που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο τραπεζικό σύστημα. Δεν θα είναι βιώσιμο να ισχύσουν αυτοί οι περιορισμοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν μπορεί να υπάρξει σύγχρονη οικονομία στην οποία οι καταθέτες και επιχειρηματίες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα τα χρήματά τους», τονίζει ο πρώην υπουργός.



Εξάλλου ως εξωτερικός παρατηρητής της κυπριακής κρίσης ο Mάγκνουσον σημειώνει ότι ο τρόπος αντίδρασης της ευρωζώνης στην κυπριακή κρίση «μοιάζει σαν να μην είχαν κανένα σχέδιο και απλώς το κατασκεύαζαν καθώς προχωρούσαν. Πρώτα είχαν μία κακή ιδέα, μετά μία άλλη – αυτός όμως δεν βοηθά στο να υπάρχει εμπιστοσύνη στο σύστημα». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Κύπρος έχοντας να αντιμετωπίσει δύσκολα χρόνια μπροστά της και χωρίς τη δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμά της, ίσως να ήταν καλύτερα εκτός ευρωζώνης.



«Δεν θα συμβούλευα την Κύπρο να φύγει από την ευρωζώνη τώρα, αν και πρέπει να αναρωτηθούμε εάν έπρεπε να είχε μπει. Θα πρέπει να άρει τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να προχωρήσουν κανονικά οι εγχώριες πληρωμές. Στη συνέχεια πρέπει να καθίσουν και να σκεφθούν τι μπορούν να κάνουν για να ανακουφίσουν τους Κύπριους πολίτες, που έχασαν πολλά με έναν πολύ άδικο τρόπο» καταλήγει ο Mάγκνουσον.












via http://kostasxan.blogspot.com/search/label/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1

Μοιραστείτε το θέμα:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...