Ποιες είναι οι προαπαιτούμενες δράσεις με βάση το αναθεωρημένο μνημόνιο! Κι άλλα μέτρα για την Ελλάδα…
Πέρα από τα καλά λόγια για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, εκτενής είναι αναφορά στην έκθεση της τρόικας και στα τρωτά του προγράμματος.
Στο επίκεντρο μπαίνουν ο φορολογικός μηχανισμός, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τα επαγγέλματα που δεν έχουν ακόμη ανοίξει.
Ανώτατο κοινοτικό στέλεχος τόνιζε πως έως τον Ιούνιο θα μετακινηθούν 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι και επιβεβαίωσε ότι το 2013 θα γίνουν 4.000 απολύσεις (υποχρεωτικές έξοδοι) από το Δημόσιο.
«Όταν λέμε ότι θα υπαχθούν στο καθεστώς κινητικότητας 12.500 άτομα, ζητούμε ονόματα, ονοματεπώνυμα» είπε και προσέθεσε: «Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίο δεν πηγαίνουν στη δουλειά τους, κοροϊδεύουν, εξαπατούν, έχουν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά, δεν καταλαβαίνω γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να απολυθούν» (το μνημόνιο προβλέπει ακόμη 11.000 απολύσεις το 2014).
Για τον φορολογικό μηχανισμό είπε πως είναι η «αχίλλειος πτέρνα» του προγράμματος και εξέφρασε προβληματισμό για τις καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωσή του, αλλά και για τα ευρύτερα προβλήματα στην είσπραξη των εσόδων. Μάλιστα, διέψευσε συζητήσεις στην Ελλάδα και σενάρια περί μείωσης των φόρων, λέγοντας πως δεν διακρίνει μεγάλο περιθώριο στο «ορατό μέλλον».
Πάντως, για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά τον Ιούνιο (τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα έλθουν στις αρχές Ιουνίου και θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής της τρόικας).
Το στέλεχος της Επιτροπής τόνισε πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για την διαχείριση του τραπεζικού συστήματος (αναδιάρθρωση, συρρίκνωση του προσωπικού), στο οποίο ναι μεν επιστέφουν καταθέσεις, αλλά διαπιστώνεται και μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Θέση της ΕΕ είναι ότι τα 50 δισ. ευρώ αρκούν για να διασφαλίσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κάτι που θα διαφανεί στα μέσα Ιουνίου, όταν οι συστημικές τράπεζες θα ολοκληρώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου. Ακόμη, θα πρέπει να πουληθούν σύντομα οι τράπεζες που δεν θα παραμείνουν υπό ιδιωτικό έλεγχο.
Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι θα πρέπει να προχωρήσουν δεκάδες παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ εάν το φθινόπωρο διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνονται κάποιοι στόχοι, τότε η Ελλάδα θα λάβει νέα μέτρα για το 2014.
«Οι αρχές θα προσδιορίσουν συγκεκριμένα σχέδια για το 2015 το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου 2013» αναφέρεται στην έκθεση. Υπογραμμίζεται πως θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 1,7% του ΑΕΠ το 2015, τα οποία θα ανέλθουν στο 2,1% του ΑΕΠ το 2016.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως το δημοσιονομικό αυτό κενό θα μπορούσε να καλυφθεί με στρατηγικές για τη βελτίωση των εσόδων, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μέσω της περαιτέρω μείωσης των φοροαπαλλαγών, με επέκταση μέτρων που θα έχουν λήξει το 2015 και με στοχευμένες περικοπές στις δαπάνες.
via http://piazzadelpopolo.blogspot.com/search/label/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1
Category:
Οικονομία