follow us Like Us Google+ RSS Ενημέρωση μέσω e-mail
Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

1ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ο λαός μπορεί τώρα να αλλάξει τη μοίρα του

nea-news | 10 Ιουλ 2013 | 11:39 μ.μ.

«Οι Έλληνες αριστεροί και τα κόμματά τους, λάθη μπορεί να έκαναν πολλά. Ποτέ όμως δεν πρόδωσαν τη πίστη και την αφοσίωσή τους στη Δημοκρατία, την Λαϊκή Κυριαρχία, την Εθνική Ανεξαρτησία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο 1ο «ιστορικό συνέδριο αριστερής επανίδρυσης» του ενιαίου (χωρίς συνιστώσες) ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας, ενεργοποιώντας τα ...

δημοκρατικά αντανακλαστικά όλου του προοδευτικού πολιτικού χώρου και όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη αναφορά στον κόσμο του ΚΚΕ και σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του, τους κάλεσε σε συστράτευση, γιατί τώρα ο λαός «μπορεί και τώρα να αλλάξει τη μοίρα του».

Ταυτοχρόνως, σε μια υπέρβαση του όρου της πολιτικής ανάλυσης για ηγέτη της αριστεράς και με στόχο τη συσπείρωση και των αγανακτισμένων του νεοφιλελεύθερου χώρου, ο κ. Τσίπρας αντιπαρέβαλε: Την «παλιοκομματική φαυλοκρατία» τους «ακροδεξιούς του κ.Σαμαρά και του κ. Βορίδη, τους καιροσκόπους του κ.Βενιζέλου, τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, τους βαρόνους των μίντια και της οικονομικής διαπλοκής, τους φοροφυγάδες των διαφόρων λιστών με τις αφορολόγητες καταθέσεις, τους πλιατσικολόγους της δημόσιας περιουσίας», με την «ουμανιστική απελευθερωτική μας ιδεολογία», τις «αξίες μας, που είναι η ανιδιοτέλειά μας». Υπενθύμισε ότι «εμείς δεν έχουμε την πολιτική ως επάγγελμα και την εξουσία ως λάφυρο.. Και έχουμε πλήρη συνείδηση ότι καμιά εξουσία δεν ανήκει σε μας. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ανήκουν στο λαό». Έκανε λόγο για «χέρια καθαρά», γιατί «πορούμε γιατί βάζουμε την Ηθική οδηγό της πολιτικής μας».

Η εξουσία συσπειρώνει

Ο κ. Τσίπρας ακολουθώντας τη συνταγή ότι η διεκδίκηση της εξουσίας συσπειρώνει μίλησε για την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ «και την πίστη μας να αναλάβουμε την ευθύνη της ανατροπής της μνημονιακής τυραννίας και της παλαιοκομματικής φαυλοκρατίας. Και να κυβερνήσουμε το τόπο στη πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης ιστορίας του, με στόχο να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού».

Προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα ο πρόεδρος το ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας φτερά στην ανάγκη των Ελλήνων για εθνική ανάταση, τονίζοντας ότι η εκλογική νίκη του κόμματός του «θα είναι αγώνας όλων των λαών του Ευρωπαϊκού Νότου, που θα δουν να ανατρέπεται μια πολιτική που διαφημίζεται και θεωρείται ως μονόδρομος» και γι΄αυτό «θα έχουμε τη στήριξη και την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των λαών της Ευρώπης, αλλά της κοινής γνώμης σε ολόκληρο τον κόσμο». Τέλος επικαλέστηκε την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως το μόνο που φοβάται και θεωρεί αντίπαλο δέος η Γερμανίδα καγκελάριος και ο νεοφιλελευθερισμός...

Τα διλήμματα

Τα διλλήματα που έθεσε στους συνέδρους ο κ. Τσίπρας, «είναι μεγάλα και καθοριστικά», όπως είπε : Μνημόνια ή δημοκρατία. Μνημόνια ή κοινωνική δικαιοσύνη. Μνημόνια ή εθνική ανεξαρτησία.Και τελικώς όλα αυτά τα διαζευκτικά συμπυκνώνονται πολιτικά σε ένα που πολλαπλασιάζει τις ευθύνες μας: Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ!»...

... Ή Θα επιλέξει το δρόμο της ακύρωσης των Μνημονίων ή θα επιλέξει το δρόμο της συνέχισής τους. Ή Θα επιλέξει το δρόμο της δημοκρατικής αναγέννησης ή το δρόμο της δημοκρατικής συρρίκνωσης. Ή τo δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής απελευθέρωσης ή το δρόμο της διαπλοκής και της τραπεζοκρατίας. Ή Θα επιλέξει το δρόμο της περηφάνιας ή το δρόμο της εθελοδουλίας.

Η ακύρωση των μνημονίων και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, είναι η βάση, πάνω στην οποία χτίζουμε τον οδικό χάρτη της εξόδου από τη κρίση».

Προσκλητήριο

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε αυτούς «που εμφορούμενοι από τις ιδέες του πολιτικού φιλελευθερισμού, αντιλαμβάνονται σήμερα το πρόβλημα της Δημοκρατίας που βιώνεται η χώρα, από το απροκάλυπτο πια φλερτ της ΝΔ με την ακροδεξιά και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

Δεν επιτέθηκε ευθέως στη ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τόνισε ότι οι «κόκκινες γραμμές», ο «αριστερός κυβερνητισμός» δηλαδή που εξέφρασε κυρίως η ΔΗΜΑΡ το προηγούμενο διάστημα και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ, αποδείχτηκε όλον τον τελευταίο χρόνο πόσο ανεδαφικός και έωλος είναι.Από τις δυνάμεις αυτές διέφυγε πλήρως η ουσία του Μνημονίου και των Μνημονιακών πολιτικών: τα Μνημόνια δεν είναι μια τεχνική διαδικασία. Τα Μνημόνια είναι ο απόλυτος οδικός χάρτης της νεοφιλελεύθερης θεραπείας – σοκ, που όχι μόνο αμφισβητεί αλλά προχωρά εμπράκτως στην ολική κατεδάφιση όλων των δικαιωμάτων».

Απευθυνόμενος στις δυνάμεις του ΚΚΕ, τόνισε ότι «θεωρούμε αδιανόητο, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δέχονται αυτή την τρομακτική και απολύτως συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου, οι δυνάμεις της αριστεράς να μην είναι όλες ενωμένες. Όπως θεωρούμε αδιανόητο στο όνομα των όποιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων να εκπέμπεται πολλές φορές ένα μήνυμα ματαίωσης της πάλης του λαού μας.... Κατακτήσεις που κερδήθηκαν και για χρόνια διατηρήθηκαν, στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος και της αστικής δημοκρατίας. Εντούτοις ήταν κατακτήσεις προοδευτικές. Η κατάργησή τους αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τις δυνάμεις της εργασίας και πισωγύρισμα. Αν δεν αντισταθούμε ενωμένοι σε αυτό το πισωγύρισμα, τότε οι επιπτώσεις θα είναι για όλους και όλες τεράστιες. Γιατί ποτέ στην ιστορία, η εξαθλίωση και η ήττα του λαϊκού και εργατικού κινήματος, δεν οδήγησε σε προοδευτικές εξελίξεις και μετασχηματισμούς. Η επιμονή, λοιπόν, της ηγεσίας του ΚΚΕ να υποβαθμίζει την αναγκαιότητα ανατροπής της μνημονιακής βαρβαρότητας, η αμφισβήτηση της αναγκαιότητας ενός πλατιού αντιμνημονιακού μετώπου και η εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα του μνημονίου, αποτελούν αντιεπιστημονική και ανιστόρητη προσέγγιση» και κατέληξε τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ για εμάς, έχει και θα έχει πάντοτε τη θέση του σ’ αυτό το δημοκρατικό, ταξικό μέτωπο».

Κόμμα χωρίς συνιστώσες

Αναφερόμενος στην κατάργηση των συνιστωσών ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο ώριμος μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό κόμμα, δεν είναι αποκλειστικά μια εσωτερική μας υπόθεση, αλλά αποτελεί μια μείζονα ανάγκη για τα λαϊκά στρώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών είναι το απαραίτητο εκείνο εργαλείο για να οργανώσουμε καλύτερα την αυθεντική πολιτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της εργασίας. Το κόμμα δεν είναι σημαία ευκαιρίας για προσωπικές στρατηγικές ή για στρατηγικές μικρο-ομάδων».



via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC
Μοιραστείτε το θέμα:
Category:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...