follow us Like Us Google+ RSS Ενημέρωση μέσω e-mail
Σας αρέσει το neanews; Ελάτε στην παρέα μας! Εσείς είστε η δύναμή μας!

Μαυροζαχαράκης Μανόλης- Πολιτικός Επιστήμονας-Κοινωνιολόγος

Το δυναμικό αμφισβήτησης

Η  βαθιά  κρίση της ευρωζώνης ροκανίζει τις προσδοκίες που αφετηριακά  επενδύθηκαν στο  κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.   Όπως σημειώνει ο  Claus Offe  «η Ευρώπη καταναλώνει περισσότερη υποστήριξη απ” όση μπορεί να παράγει, την καταναλώνει αργά χωρίς να προμηθεύει νέα τροφή στους βαθύτερους λόγους που θα έπρεπε να στηρίζουν την ίδια την ιδέα της Ένωσης.» .            
Αυτός ο φαύλος κύκλος επιταχύνεται και κανείς δεν ξέρει πώς να τον σταματήσει.        

Το εφιαλτικό σενάριο είναι να δούμε να αναδύεται μια μορφή αυταρχισμού, παρόμοιου με εκείνον της δεκαετίας του 1930.

 Η  καθαρά οικονομική  κρίση, συνοδεύεται από μια  υπαρξιακή κρίση ταυτότητας του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, εκπορευόμενη   αφενός από την   αβουλία δράσης των κρατών μελών και αφετέρου από  την  πολιτική της Γερμανίας η οποία δεν εμφορείται από  την απαιτούμενη σύνεση, αυτοσυγκράτηση και αλληλεγγύη που προϋποθέτει  κάθε διακρατικό υπερεθνικό εγχείρημα. Η Γερμανία επιδεικνύει μια  «εξελισσόμενη παρεμβατικότητα» θεμελιωμένη  στα συγκυριακά  της συμφέροντα με αποτέλεσμα την «ασύμμετρη και επιλεκτική διάβρωση της κυριαρχίας στην Ευρώπη που προκαλεί δυο ζημίες ταυτόχρονα: οδηγεί στην απόγνωση εκατομμύρια πολιτών και την ίδια στιγμή υποσκάπτει ένα από τα πλέον φιλόδοξα και ελπιδοφόρα σχέδια της σύγχρονης ιστορίας: την ευρωπαϊκή ενοποίηση» .

Όσο αυξάνεται η κυριαρχική εμβέλεια της Γερμανίας τόσο μειώνεται η κυριαρχία της Ευρωζώνης.  Η νέα αυτή ασυμμετρία  εκδηλώθηκε από την αρχή της οικονομικής κρίσης, με την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποκύπτει στις γερμανικές επιταγές   τιμωρητικής  δημοσιονομικής λιτότητας  που επιβάλλεται κατά  κύριο λόγο στις υπερχρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ  .

Ειδικότερα με το παράδειγμα της Ελλάδας οι ιθύνουσες διεθνής ελίτ επιχείρησαν   να πείσουν πως «θεράπευσαν» την Ελλάδα, για να αποκρούσουν τις επικρίσεις για τη λιτότητα στην ευρωζώνη και να υπερασπιστούν  ένα οικονομικό υπόδειγμα που μέχρι πρότινος  έμοιαζε να έχει εκπνεύσει.
Μόλις πρόσφατα παραδέχτηκε δημόσια στους «Financial Times» η Maria Paola Toschi, που εργάζεται ως ερευνητής αγορών στην «J .P Morgan » πως : «αν η Ελλάδα κατορθώσει να πείσει πως ανακάμπτει χάρη στην αγωγή της λιτότητας και τις συνοδευτικές μεταρρυθμίσεις, τότε η μεταρρυθμιστική στρατηγική της "ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας" (ΕΚΤ) και του ΔΝΤ θα καταξιωθεί περαιτέρω» .

Κατά τον Ulrich Beck, η κρίση προσέδωσε στην  Γερμανία την μορφή ενός πολιτικού τέρατος  το οποίο πλέον δεν  στηρίζεται στην γυμνή δύναμη και στα όπλα, αλλά στην οικονομική ισχύ. Παραδίνοντας Λουθηριανά και Βεμπεριανά μαθήματα προτεσταντικής ηθικής   με  κεντρικό μοτίβο ότι «ο πόνος εξαγνίζει, ο δρόμος που περνά από την κόλαση, ο δρόμος που περνά από την λιτότητα, οδηγεί στον παράδεισο της οικονομικής ανάκαμψης» οι Γερμανοί κατέκτησαν την κυριαρχία στην Ευρώπη. Αυτό  έδωσε στην χώρα  μια νέα αίσθηση θετικής ταυτότητας  αποενοχοποιημένης από τον φασισμό και ολοκαυτόματα .  

Ελλείψει μιας ενιαίας και κοινωνικά αποδεκτής ευρωπαϊκής λογικής στην αντιμετώπιση της κρίσης εκδηλώνονται ανενόχλητα κυκλικά φαινόμενα διάλυσης του ευρώ, θεμελιωμένα σε νεοφιλελεύθερες  ιδεολογικές εμμονές της λιτότητας.

Η γενεσιουργός αιτία αυτής της ειδεχθούς  κατάστασης κατά τον Habermas  εντοπίζεται στην έλλειψη αρμοδιοτήτων από πλευράς Ε.Ε. για την αναγκαία εναρμόνιση των διαφορετικών ως προς την ανταγωνιστικότητά τους εθνικών οικονομιών. Αντί για τη λήψη δημοκρατικών και δεσμευτικών αποφάσεων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν  ένα κοινό νόμισμα με αδύναμο και μη ισορροπημένο θεσμικό πλαίσιο, που  προτάσσει μονάχα αυστηρούς κανόνες.  Η έλλειψη του θεσμικού πλαισίου, συνδυασμένη με την εξάρτηση των εθνικών κυβερνήσεων από ιδιωτικά κέντρα, αφήνουν κατά τον Habermas τα  σημάδια τους και στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης. Οι διεθνείς αγορές  μετά την  πτώση του τείχους και την λήξη του Ψυχρού Πολέμου,  αποθρασύνθηκαν σε  βαθμό να  επιδιώκουν  την υποταγή των εθνικών κρατών στις επιταγές τους.

Η εθνική κυριαρχία κλυδωνίζεται από έναν «φονταμενταλισμό της αγοράς» , όπου γιγαντιαίες μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις ελέγχουν κυβερνήσεις και πολιτικές  .

Ο Colin Crouch  φτάνει μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο τωρινός νεοφιλελευθερισμός δεν αποτελεί οικονομία της αγοράς, αλλά οικονομία των μεγάλων, σχεδόν μονοπωλιακών καρτέλ, γεγονός που αντιτίθεται πλήρως στην αγορά.

Τα σημάδια της κρίσης πάνω στις κοινωνίες  φαίνονται από  μια νέα υπό διαμόρφωση  κοινωνική τάξη που ονομάζεται από τον  κοινωνιολόγο  Guy Standing   «πρεκακιάτο». Κοινωνικά στρώματα που ζούνε στην πλήρη επισφάλεια" , χωρίς ελπίδα για μια καλή δουλειά και για  ευημερία.
Η τάξη αυτή δεν αποτελείται μόνον από όλους εκείνους που ζουν από  επισφαλείς θέσεις απασχόλησης,  Περιλαμβάνει, επίσης, όλους εκείνους αδυνατούν να  ενσωματωθούν σε κάποια διαδικασία κοινωνικής κινητικότητας.

Τα επισφαλή στρώματα  ζουν σε μια συνεχή  εργασιακή και προσωπική περιπλάνηση  και αποκτούν  κοινωνικά διαταραγμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Μια , νομαδική σχέση του με τους άλλους ανθρώπους. Μια νομαδική σχέση με αξίες, κανόνες,  αρχές και θεσμούς.
Είναι προφανές ότι η σημερινή  θεσμική και πολιτική λειτουργία  της Ευρώπης όχι μόνο είναι απόμακρη  για αυτούς τους ανθρώπους  αλλά αντανακλάται πολλές φορές ως εχθρικό στοιχείο απέναντι τους.

Κατά συνέπεια αναπτύσσεται  ένα μόνιμο κοινωνικό δυναμικό αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποκτήσει σωρευτικά  εκρηκτικά χαρακτηριστικά  «τύπου Τουρκίας» με άγνωστες συνέπειες.              
Είναι προφανές ότι χωρίς μια ριζική πολιτική μεταστροφή στην Ευρώπη η επιχείρηση διάσωσης του ευρώ είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Παρά το γεγονός  ότι μια τέτοια μεταστροφή προς το παρόν δεν διαφαίνεται  στον ορίζοντα, επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη ένα διάχυτο αντιγερμανικό κλίμα το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται έντονα αντιληπτό και στην γερμανική κοινή γνώμη καθώς επίσης  στα γερμανικά ΜΜΕ.
Το κλίμα αυτό  δεν αποκλείεται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει σε σοβαρές μετατοπίσεις και σε εσωτερικές ανατροπές εντός της Ευρωζώνης.        

Οι ρεαλιστές αναλυτές πάντως  κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά  την πιθανότητα επιβίωσης του  ευρώ  τα επόμενα χρόνια.

Εντούτοις, μία πραγματολογική συζήτηση για το μέλλον του ευρώ δεν φαίνεται να ενδιαφέρει ένα μεγάλο μέρος  των  νεοφιλελεύθερων  λαϊκιστών όπως για παράδειγμα το νέο αντιευρωπαϊκό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (Alternative für Deutschland).  Η συζήτηση αυτή δεν φαίνεται όμως να ενδιαφέρει ούτε την αριστερά η οποία περιχαρακώνεται σε μια απλή πολεμική κατά του νεοφιλελευθερισμού.

Τόσο οι  κύκλοι του ριζοσπαστικού νεοφιλελευθερισμού, όσο και η λεγόμενη ριζοσπαστική αριστερά  φαίνεται να έχουν προδικάσει εκ των προτέρων την κατάρρευση του ευρώ και την ολική  έξοδο από αυτό ( Euro- Exit). Το ίδιο άλλωστε είχαν κάνει παλαιότερα όταν προδίκαζαν την «νομοτελειακή» έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη (Grexit).

Σαφέστατα απέτυχαν στις προβλέψεις τους όσον αφορά την Ελλάδα.
Η επιβίωση  όμως του ευρώ έχει ορισμένες προϋποθέσεις καθόλου εύκολες.    
Η κρίση είναι τόσο σοβαρή, διότι εξελίσσεται μέσα σε ένα πλαίσιο φαλκιδευμένο από μια  αδιάλυτη αντίφαση .
                     
Τα εφαρμοσμένα μέτρα είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλή και ως εκ τούτου δεν επιβάλλονται  με δημοκρατικό τρόπο. Από την άλλη πλευρά τα μέτρα που προβάλλονται ως  αναγκαία από τους ειδικούς, όπως η μακροπρόθεσμη κοινή ανάληψη των χρεών  ή άλλες μορφές διασυνοριακής ανακατανομής των βαρών μεγάλης κλίμακας, δεν γίνονται αποδεκτά από τους πληθυσμούς των  πλούσιων χωρών.

Το ίδιο ισχύει και για τις χώρες της περιφέρειας: μια  ταχεία και σταθερή αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους επιχειρείται μέσα από την  τη μείωση του κόστους εργασίας  και την μείωση της εγχώριας κατανάλωσης με στόχο την μακροπρόθεσμη επίτευξη ισορροπημένων  εμπορικών  ισοζυγίων και ανεκτών  δημοσιονομικών  ελλειμμάτων. Τα μέτρα αυτά που απαιτούνται από τις κυρίαρχες ελίτ προφανώς δεν είναι εφικτά και δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να πληγεί  σοβαρά η δημοκρατική κυριαρχία των χωρών αυτών, επειδή ακριβώς  οι πληθυσμοί τους ζητούν το ακριβώς αντίθετο .

Η αναντιστοιχία μεταξύ του οικονομικά ζητούμενου από τις ελίτ   και του πολιτικά εφικτού διαφαίνεται επομένως και στις δύο πλευρές  βορρά-νότου και αναδεικνύει την διαχωριστική  γραμμή που χωρίζει την Ευρώπη σήμερα .

Η διαχωριστική γραμμή αυτή  μεταξύ βορρά και νότου  ερμηνεύεται από ορισμένους στοχαστές όπως ο  Herfried Münkler  εντελώς επιδερμικά  με τον ισχυρισμό ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια  κάθετη αντίθεση μεταξύ Γερμανίας και Ευρώπης  διότι πολλές χώρες όπως   η Φιλανδία , η Αυστρία, η Ολλανδία ακόμα και η Γαλλία και η Βόρεια Ιταλία επιθυμούν να προσανατολιστούν με βάση το γερμανικό μοντέλο που στηρίζεται στην  αμοιβή με βάση την  απόδοση, και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η αντιπάθεια  κατά της Γερμανίας κατά τον στοχαστή παρατηρείται μόνο στο Club Méditarenée

Σε αντίθεση με την άποψη αυτή, εμείς θα ισχυριστούμε ότι η οι διαχωριστικές γραμμές που παρατηρούνται αυτή την στιγμή στην Ευρώπη στηρίζονται σε γερμανικές εμμονές  που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να χαλαρώσουν .

Οι γερμανικές εμμονές

Όπως έχουμε αντιληφτεί ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες αλλά και οι υπόλοιποι λαοί της νότιας Ευρώπης η γερμανική πολιτική των τελευταίων ετών  αποδείχθηκε  ανθεκτική απέναντι στην απαιτούμενη λογική της σύνθεσης και της αλληλεγγύης.

Η ιθύνουσα γερμανική πολιτικοοικονομική τάξη δεν κατανόησε ποτέ ότι  η μονομερής προσήλωση της  Γερμανίας στις  εξαγωγές  σε συνδυασμό με την δραστική συρρίκνωση  της εγχώριας ζήτησης μέσω της μείωσης των μισθών, δεν θα μπορούσε παρά να επιφέρει  καταστροφικά αποτελέσματα και  ραγδαίες ανισορροπίες σε μια κοινή νομισματική περιοχή όπως η ευρωζώνη.

Ομοίως δεν έγινε ποτέ κατανοητό πόσο σημαντική είναι η αποδόμηση και η  μείωση αυτών των ανισορροπιών.

Κατά συνέπεια, η Γερμανία αρνήθηκε να αλλάξει γραμμή ακόμα και την στιγμή που το πιστόλι είχε στραφεί στον κρόταφο της ευρωζώνης.

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία  αρνήθηκε  να προβεί σε μια εσωτερική ανατίμηση μέσω της οποίας η θα μπορούσε  να μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα εάν ενίσχυε την εγχώρια ζήτηση.
Αντίθετα, κατά το περασμένο έτος, η γερμανική οικονομία πέτυχε  το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στην ιστορία.

Μόνο το 2007, ένα έτος  πριν από την κρίση  το ποσοστό εξαγωγών της ήταν ακόμη υψηλότερο.
Το γεγονός ότι η πολιτική αυτή  παραβίαζε συστηματικά  τα κριτήρια του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεν φαίνεται να απασχολούσε κανέναν στην Γερμανία και πολύ λίγους στο ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο.

Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν και οι ενστάσεις κατά της γερμανικής «εξαγωγικής» πολιτικής πυκνώνουν. Εξ ου βλέπουμε το τελευταίο διάστημα- και λόγω επικείμενων εκλογών-  κάποιες αυξήσεις μισθών στην Γερμανία.  

Την ίδια στιγμή οι οικονομίες των «υπερχρεωμένων χωρών » βρίσκονται  σε ελεύθερη πτώση, ενώ η  κρίση της πραγματικής οικονομίας έχει  φτάσει ήδη στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με τις  εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανία θα είναι το μόνο ιδρυτικό μέλος της ΕΕ  μαζί  με το «τραπεζικό κράτος» του Λουξεμβούργου που θα παρουσιάσουν   φέτος, ένα έστω ισχνό θετικό πρόσημο ανάπτυξης .

Η κρίση του ευρώ δεν απομονώνεται  πλέον στην  ευρωπεριφέρεια  ακόμη και αν εκεί  μαίνεται πιο καταστροφικά .

Αλλά αντί για την αποτελεσματική  αντιμετώπιση της κρίσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά με την αυστηρό δόγμα λιτότητας που έχει διακηρύξει.

Πιστή στην ρήση των Ούννων  «δεν θα υπάρξει έλεος» οι Γερμανοί ιθύνοντες σκόπιμα  αγνοούν  το   γεγονός, ότι το αργότερο μετά την  διόρθωση του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή και την  διάψευση των οικονομολόγων  Reinhart / Rogoff έχουν καταρρεύσει  και τα τελευταία (ψευδο) επιστημονικά θεμέλια του γερμανικού συνδρόμου «λιτότητας».

Αντί να παραδεχτούν τις δικές τους αποτυχίες, οι Γερμανοί  πηγαίνουν μάλλον σε μια  άμυνα προς τα εμπρός και προσπαθούν να καλύψουν την πραγματολογική  έλλειψη επιχειρημάτων σε διεθνή συνέδρια και φόρα μέσα από θεολογικές εσχατολογίες πειθαρχίας στον ανώτατο σκοπό ή μέσα από την όξυνση των εντάσεων.                                      

Η  γερμανική κυβέρνηση έχει την δογματική  πεποίθηση ότι κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανακόψει την ακάθεκτη πορεία του  «μονεταρισμού».

Για τον λόγο αυτό τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αντιλαμβάνονται  την αληθινή πραγματικότητα πολύ επιλεκτικά  και είναι απίθανο να αποκλίνουν  χωρίς εξωτερική πίεση από την επίμονη πορεία τους.                                                                                                                        

Με βάση τα παραπάνω ανακύπτει ότι οι πραγματικοί αντίπαλοι του ευρώ δεν είναι κάποιες μικρές λαϊκιστικές παρατάξεις που δεν διαθέτουν καμία εξουσία και καμία πολιτική παρουσία αλλά τα ίδια τα κόμματα της γερμανικής συμπολίτευσης   CDU / CSU και FDP που κάνουν ότι μπορούν  για  να εκτροχιάσουν το ευρώ. Η τελευταία ελπίδα για τη ζώνη του ευρώ δεν βρίσκεται , επομένως στο Βερολίνο, αλλά και στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών του ευρώ. Αν και οι δημόσιες προβολές   υπαινίσσονται το αντίθετο, η Ευρώπη δεν είναι (ακόμη) προτεκτοράτο της Γερμανίας.                                  

Η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ισπανία είναι κυρίαρχα κράτη και μπορούν να  ανατρέψουν από κοινού την  γερμανική υπεροχή στην επιχείρηση  «διάσωσης του ευρώ». Άλλωστε η  Γερμανία  δεν διαθέτει απαραίτητα την  πλειοψηφία των χωρών του ευρώ με το μέρος της. Με την στενή έννοια μόνο η Φιλανδία στηρίζει τις γερμανικές θέσεις απόλυτα και ακολουθεί με διαφοροποιήσεις η Αυστρία.                            

Η Γερμανία έχει δηλαδή δύο στενούς συμμάχους. Δεν υπάρχει επομένως κάποιο κορυφαίο  ευρωπαϊκό θεσμικό σώμα στο οποίο η γερμανική πλευρά θα διέθετε απαραίτητα μια επαρκή πλειοψηφία.                                                                                        

Οι αντίπαλοι του γερμανικού προσανατολισμού απεναντίας  διαθέτουν και  την πλήρη υποστήριξη της G7 – διότι και σε αυτή  η Γερμανία έχει πλέον απομονωθεί και κυρίως από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, η Γερμανία δέχεται  τεράστιες  επικρίσεις.                              

Το αργότερο το 2014 αναμένεται να αλλάξει  έτσι κι αλλιώς ριζικά η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη. Μετά τις ευρωεκλογές του 2014 , θα συγκροτηθεί  ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.                                                                                                              Ήδη σήμερα, η πολιτική «λιτότητας» του Βερολίνου δεν συναντά  στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο  πλειοψηφίες.  Το 2014,  "εκλέγεται" επίσης μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά την αποχώρηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Barroso και του επίτροπου για νομισματικές υποθέσεις  Rehn, τα χαρτιά θα ξαναμοιραστούν από την αρχή. Παρόλα αυτά η διαδικασία ανατροπής θα είναι δύσκολη και περνάει μέσα από πολλά στάδια.          
Για να διασωθεί  πραγματικά το ευρώ, θα πρέπει να αλλάξει κατά αρχάς  το καταστατικό της ΕΚΤ, και να αναιρεθούν  κάποιοι  νόμοι που έχουν ήδη εγκριθεί, όπως το δημοσιονομικό σύμφωνο. Δεδομένου ότι πρόκειται για πολυμερείς συνθήκες,  μια γερμανική έγκριση είναι υποχρεωτική. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι σήμερα αρνούνται να λάβουν υπόψη ως ρεαλιστικό το ενδεχόμενο μιας γερμανικής έγκρισης.   Από την άλλη πλευρά όμως όπως εύστοχα σημειώνει ο Γερμανός φιλόσοφος Gadamer «όπου έχουμε ανθρώπινες κοινωνίες, δεν έχουμε μόνο κυριαρχία. Έχουμε μία κυριαρχία που προσανατολίζεται στην δημόσια εκδηλωμένη συγκατάθεση και στην μόνιμη αναγνώριση». Για όσον καιρό η Γερμανία δεν κατανοεί αυτόν τον κανόνα δεν θα μπορέσει να ηγηθεί της Ευρώπης.                        

Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό...

Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr ΣΥΡΙΖΑ , ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέλουν για πρωθυπουργό τον Νίκο Κωνσταντόπουλο...



parapolitika.gr



via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Συνεδριάζει αύριο εκτάκτως, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, την παραπομπή για διαγραφή από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, του Σίμου Κεδίκογλου λόγω αντιδημοσιογραφικής και αντισυναδελφικής συμπεριφοράς.....

Το ερώτημα της οριστικής διαγραφής, όπως προβλέπει το καταστατικό, περιλαμβάνεται σε επιστολή του πρώην Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Κων. Μπετινάκη που επισημαίνει:



«Συνάδελφοι,



Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει παραδώσει την δημοσιογραφική του ταυτότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και δεν έχει παραιτηθεί από επαγγελματίας δημοσιογράφος,



ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής, στο Πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.



Επειδή



1. Τον θεωρώ από τους κύριους υπαίτιους της απόλυσης ΟΛΩΝ των συναδέλφων και των εργαζόμενων στην ΕΡΤ.



2. Υπεύθυνο για την προσπάθεια χειραγώγησης της Ενημέρωσης και,



3. Εκτός των άλλων, τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι απεργούν



ο Σ. Κεδίκογλου εργαζόταν, κάνοντας δηλώσεις στους ξένους ανταποκριτές πραγματοποιώντας νέα επίθεση εναντίον των κάποτε συναδέλφων του –όταν κι ο ίδιος εργαζόταν στην ΕΡΤ.



Πιστεύω ότι η προσφυγή μου θα εξεταστεί κατά προτεραιότητα.



Με συναδελφικούς χαιρετισμούς



Κώστας Μπετινάκης



ΑΜ ΕΣΗΕΑ 1010»



O δημοσιογράφος Σ. Κεδίκογλου ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του, ως συντάκτης στην ΕΡΤ, που του εξασφάλισε και μετεκπαίδευση στο εξωτερικό.



Έγινε μέλος της ΕΣΗΕΑ στις 27/6/1996, ως συντάκτης της Καθημερινής με προϋπηρεσία στην ΕΡΤ, αρχικά δόκιμο και τακτικό από τις 8/5/1997 . Έκανε όμως και σπουδές στη σχολή του Ινστιτούτου Βιομηχανίας Πετρελαίου και Φωταερίου της Μόσχας σε θέματα χημικής τεχνολογίας.



Δεν είναι παρά σύμπτωση ότι μετά το φιάσκο του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ κλείνει την ΕΡΤ.



Τις ευθύνες του Κεδίκογλου για σχέδιο χειραγώγησης της ενημέρωσης στο οποίο εντάσσεται και το λουκέτο στην ΕΡΤ με δούρειο ίππο και ψηφοδέλτιο ημετέρων του στην ΕΣΗΕΑ (Αντωνιάδου, Κουμπιά Διόγο) έχει καταγγείλει ήδη η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, που εκπρόσωποι της αναμένεται να καταθέσουν και στο πειθαρχικό.



zougla.gr



via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της ΕΡΤ

. O πρόεδρος της κρατικής τηλεόρασης, σύμφωνα με ό,τι μεταδόθηκε από το συνεχιζόμενο πρόγραμμα των εργαζομένων, ειδοποίησε πως το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ πρέπει να εκκενωθεί.

Τόνισε πως το κτίριο αποτελεί δημόσια περιουσία, ότι η παρουσία των εργαζομένων θεωρείται κατάληψη και πως όσοι δεν συμμορφωθούν με την εντολή θα πάνε στο αυτόφωρο.

Νωρίτερα, οι αστυνομικές δυνάμεις που από νωρίς ήταν έξω από τα στούντιο της ΕΡΤ στην οδό Μουρούζη ενημέρωσαν όσους βρίσκονται μέσα στο κτίριο πως πρέπει να εξέλθουν ειδάλλως τα ΜΑΤ θα εισέβαλλαν στο κτίριο για να συλλάβουν όσους βρίσκονται μέσα.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ που μετέδιδαν ζωντανά από το Ραδιομέγαρο ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν ότι καταφθάνει στο κτίριο εισαγγελέας. Παράλληλα μετέδεσαν πληροφορίες που διακινούνται και αναφέρουν ότι όσοι δεν εγκαταλείψουν τα κτίρια των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ και περάσουν αυτόφωρο δεν θα λάβουν την αποζημίωση και δεν θα έχουν δικαιώμα να συμμετέχουν στο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί για τη στελέχωση της νέας δημόσιας τηλεόρασης που θα συσταθεί.

via http://www.to-gamato.com/search/label/%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%A9%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%91
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΥΜΑΡΑ Στις 01/06/2013 το μεσημέρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της στην Κοζάνη η Αικατερίνη Ζυμάρα 15 ετών. Η Αικατερίνη έχει καστανά μάτια, καστανά...

μαλλιά, ύψος 1,68 και βάρος 63 kg.



Tην ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε τζιν σορτς, μπουφάν με αποχρώσεις άσπρου, ροζ, πλε, με αστέρια και λευκά αθλητικά παπούτσια.



Οι γονείς της κάνουν έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει με το χαμόγελο του παιδιού στην ευρωπαϊκή γραμμή 116000 ή με οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα,και καθώς η κοπέλα είναι ανήλικη η βοήθεια όλων μας είναι επιτακτική προκειμένου να γυρίσει σώα στην αγκαλιά της οικογένειας της...

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΥΜΑΡΑ



via http://krini-kalamaria.blogspot.com/search/label/%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%A9%CE%9D%CE%99%CE%91

Αναβλήθηκε υπό την σκιά των εξελίξεων στην ΕΡΤ



Τη δεύτερη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα έχει τελικά όχι αργά το απόγευμα της Τετάρτης αλλά το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας....



Η συνάντηση θα πραγματοποηθεί στη σκιά των εξελίξεων που πυροδοτεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.



Ενα από τα βασικά θέματα συζήτησης παραμένει η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2013 με δεδομένο ότι στο πρώτο πεντάμηνο του 2013 η «τρύπα» στα έσοδα έφτασε τα 562 εκατ. ευρώ. Στο τραπέζι θα τεθούν επίσης τα ορόσημα του Ιουνίου για τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ (μείωση προσωπικού στο Δημόσιο, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ρύθμιση τραπεζικών δανείων) και η πορεία της αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.



Πρώτη γεύση

Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται ότι θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της τρόικας για τη μετάθεση του στόχου των αποκρατικοποιήσεων κατά το ποσό που αναμενόταν να εισπραχθεί από την πώληση της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με το μνημόνιο αν η Ελλάδα δεν πιάσει τον στόχο θα αναγκαστεί να προβεί σε περικοπές δαπανών στον Προϋπολογισμό.





Σύμφωνα με πληροφρίες του «Βήματος» οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας που επιβαρύνεται τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ από τη δυσμενή τροπή στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ής Ιουνίου που θα γίνει στο Λουξεμβούργο, στην έδρα του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).





Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας θα ρίξει όλο το βάρος στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, έστω και πιλοτικά για έξι μήνες. Η κυβέρνηση έθεσε το αίτημα ήδη από την Δευτέρα και περιμένει τις απαντήσεις της τρόικας η οποία εμφανίζεται επιφυλακτική.







tovima.gr




via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Οι Πειρατές εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους εκατοντάδες εργαζόμενους, που λόγω της απασχόλησης τους στο "κρατικό" κανάλι ΕΡΤ, χάνουν σήμερα την δουλειά τους, χωρίς να ευθύνονται για την "κατάντια" της, που την προκάλεσαν αυτοί που σήμερα την κλείνουν...



Είμαστε υπέρ μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης κρατικής τηλεόρασης.



Ζητάμε να λειτουργεί με διαφάνεια στα οικονομικά της στοιχεία, χωρίς κομματικές παρεμβάσεις και εμπλοκές, χωρίς επιβάρυνση των πολιτών με ειδικά τέλη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με αντικειμενική, πλήρη και πλουραλιστική ενημέρωση, που να καλύπτει όλα τα θέματα και ενδιαφέροντα.



Οι Πειρατές, επίσης, ζητάμε την ιστορική της συνέχεια και να την ουσιαστική αξιοποίηση του ανεκτίμητου Ψηφιακού Αρχείο της. (http://www.ert-archives.gr).



via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Αυτός που θέλει να ηγηθεί δεν θα ρισκάρει με τίποτα το τομαράκι του, αφού θέλει αύριο να αποφασίζει (ο αριστότερος υμών), να λαμβάνει μέρος στα θεσμικά (μην πω ότι θεωρεί εαυτόν θεσμό), να φτιάχνει τα συντάγματα, τους νόμους και τους κανόνες...

Αυτός λοιπόν ο τύπος θέλει εσένα (τον κάθε εσένα) να παλέψεις, να φας ξύλο, να ρισκάρεις τη ζωή σου, να φυλακιστείς, για να αλλάξεις την κατάσταση, να του στρώσεις το έδαφος για να πάει να θρονιαστεί.



Ο πιο ανάξιος/κότα τρίλειρη/τσάμπα μάγκας, που τολμάει να λέει και τον εαυτό του αγωνιστή, είναι ο ομαδάρχης/κομματάρχης.



Υ.Γ. Καλά τ’ α@@@@@@@@@@@ μας θα πάρουν όλοι τους, είναι μία από τις απολαύσεις μου να κάνω ρόμπα τους αριστότερους υμών -πολύ μου έχει λείψει.




via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Η άθλια διαχείριση της κρατικής τηλεόρασης τα τελευταία 40 χρόνια - σε όλα τα δυνατά επίπεδα - πολιτική προγράμματος, κομματικές προσλήψεις προσωπικού, σπατάλες κ.α. - άφησε ανοικτή την «κερκόπορτα» από την οποία διάβηκαν οι τροικανοί και οι οποίοι το μόνο που έκαναν ήταν "να της κατεβάσουν και τα ρολά".....

Με αποτέλεσμα στο Αιγαίο αλλά και στην Δυτική Θράκη πλέον τα τουρκικά κρατικά κανάλια να είναι μονοπώλιο εφόσον οι αναμεταδότες της ΕΡΤ σταμάτησαν να λειτουργούν από τα μεσάνυχτα.



Κάτι για το οποίο φυσικά ουδείς έχει δώσει την πρέπουσα σημασία ούτε υπάρχει και ορατή λύση στο άμεσο μέλλον.



Το ερώτημα όμως είναι: Έπρεπε να κλείσει η ΕΡΤ ναι ή όχι;



Η ΕΡΤ έπρεπε να κλείσει και να καθαριστεί «η κόπρος του Αυγεία» που είχε συσσωρευτεί επί 40 και πλέον χρόνια.



Και την ίδια στιγμή να άνοιγε η νέα ΕΡΤ.



Όχι όμως έτσι όπως έγινε τώρα όπου οι μόνοι που έχουν συμφέρον είναι οι Τούρκοι και τα κανάλια της διαπλοκής.



Μαζί με την ΕΡΤ κλείνει και η εκπομπή με θέματα Ενόπλων Δυνάμεων,"Αρετή και Τόλμη" η αρχαιότερη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης.



Σταματούν κατ'αυτό τον τρόπο να προβάλλονται τα θέματα της πολεμικής αρετής των Ελλήνων και να αναδεικνύεται το έργο των ΕΔ.



Άλλο ένα "εσωτερικό εθνικό χτύπημα...".



briefingnews.gr



via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC






Σε μια ατμόσφαιρα οργής και αγωνιστικού φρονήματος, ο συγκεντρωμένος λαός κατέβασε και έκαψε την σημαία της Ε.Ε. στο Ραδιομέγαρο, φωνάζοντας....



«Ούτε ΔΝΤ ούτε Ε.Ε. πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ!»



Φυσικά, το Ε.ΠΑ.Μ. ήταν εκεί !



via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Δεν θα έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση πρόσληψης στη νέα ΕΡΤ εάν συλληφθούν Με το ενδεχόμενο αυτόφωρου απειλούνται οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ σε περίπτωση που συλληφθούν μέσα στο Ραδιομέγαρο....

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, αυτό που τους έχει γίνει γνωστό είναι ότι σε περίπτωση που πιαστούν μέσα στο χώρο της ΕΡΤ, θα συλληφθούν με τη διαδικασία του αυτόφωρου, δεν θα αποζημιωθούν και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση πρόσληψης στη νέα ΕΡΤ.



Πάντως, παρά τις απειλές που τους έχουν γίνει, οι δημοσιογράφοι καλούν τον κόσμο να προσέλθει στη λεωφόρο Μεσογείων για να διαμαρτυρηθεί για το «λουκέτο» και να παραστεί στη συναυλία που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 17.00.



Την ίδια ώρα η ΕΣΗΕΑ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στους ανταποκριτές προκειμένου να τους ενημερώσει για τις κινήσεις της.







Να σημειωθεί ότι ο κόσμος προσέρχεται για υποστήριξη από τις 11 το πρωί ενώ χθες διαδήλωσαν χιλιάδες κόσμου επί της λεωφόρου Μεσογείων.






via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Η είδηση για το αιφνιδιαστικό λουκέτο στη δημόσια τηλεόραση έχει προκαλέσει σφοδρή ανησυχία στις ΗΠΑ, μεταδίδει ο γνωστός δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου.Στην προσωπική του ιστοσελιδα γράφει πως ανησυχία διακατέχει αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον...

που ασχολούνται με τα θέματα της Ελλάδας, μετά την πληροφόρηση που έφτασε στην αμερικανική πρωτεύουσα από την Αθήνα, σύμφωνα με την οποία η συμμαχική κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κινδυνεύει με κατάρρευση μετά την αψυχολόγητη απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κατεβάσει τα ρολά της ΕΡΤ, που οδήγησε στην ανεργία χιλιάδες εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα mignatiou:



«Πηγές που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, καθώς δεν είχαν έγκριση να τοποθετηθούν επίσημα, μου ανέφεραν ότι οι πληροφορίες που καταφθάνουν από την Αθήνα προκαλούν έντονη ανησυχία.Οι πηγές ομολόγησαν ότι η πιθανή πτώση της κυβέρνησης θα μπορούσε να προκαλέσει ακυβερνησία, ενώ υποστηρίζουν ότι η εκλογική αναμέτρηση που θα ακολουθήσει θα διεξαχθεί υπό καθεστώς απόλυτης πόλωσης και ο κίνδυνος εχκτροχιασμού του Ελληνικού Προγράμματος είναι υπαρκτός.



Οι πηγές αρνήθηκαν να τοποθετηθούν στο ερώτημα για το κλείσιμο της ΕΡΤ αυτό καθ' αυτό, και αν η απόφαση παραβιάζει την αρχή της ενημέρωσης και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, αλλά τόνισαν την υποστήριξή τους και την προσήλωσή τυς στην ελευθερία του Τύπου.



Οι πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση για το αψυχολόγητο κλείσιμο της ΕΡΤ από την αμερικανική κυβέρνηση.»



http://epirusgate.blogspot.gr




via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC
Το αστυνομικό τμήμα του Λός Άντζελες, στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης της οικογένειας του Michael Jackson με τη διοργανώτρια εταιρεία των...

συναυλιών, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την κρεβατοκάμαρα που ξεψύχησε ο διάσημος star στις 25 Ιουνίου του 2009.



Στις φωτογραφίες διακρίνονται μπουκάλια με χάπια, συσκευασίες "Propofol", του αναισθητικού που σκότωσε τον Michael Jackson, φιάλες οξυγόνου και μια χειρόγραφη λίστα με φαρμακεία κοντά στο σπίτι του που ήταν ανοιχτά όλο το 24ωρο. Όλα αυτά σε ένα εντελώς ακατάστατο δωμάτιο.



Στη ντουλάπα του δωματίου βρέθηκε μία ιατρική τσάντα με ενέσεις και φάρμακα, που φέρεται να ανήκε στον γιατρό Conrad Murray που κούραρε τον τραγουδιστή και έχει ήδη καταδικαστεί σε ποινή φυλακισης για τον θάνατό του.

zappit.gr











via http://krini-kalamaria.blogspot.com/search/label/%CE%94%CE%99%CE%95%CE%98%CE%9D%CE%97


Την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, καθώς και πρότασης νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποφάσισε ομόφωνα η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σε έκτακτη σύγκλησή της.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:



«1. H κατάθεση πρότασης νόμου, με ένα μόνο άρθρο, για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία αντισυνταγματικά κατέθεσε ο πρωθυπουργός.

2. H κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, λόγω απώλειας της δεδηλωμένης, με την υπογραφή των 18 βουλευτών, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης, να στηρίξουν την πρόταση μομφής».



Όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα.




via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC


Νίπτει τας χείρας του για την απόφαση της κυβέρνηση να μπει «λουκέτο» στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, ο οποίος δήλωσε αδυναμία παρέμβαση κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Παπούλιας, τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση, γιατί η ενημέρωση του λαού μπορεί να γίνεται μόνο από ιδιωτικά κανάλια», ωστόσο επισήμανε ότι οι δυνατότητες παρέμβασης του είναι περιορισμένες από το Σύνταγμα. Όπως είπε δεν μπορεί να αναπέμψει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διότι δεν του δίνει το δικαίωμα και την ευχέρεια αυτή το Σύνταγμα.



Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ ως «πλήγμα στη Δημοκρατία, στην ελευθερία του λόγου, στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στους θεσμούς» και συγκεκριμένα στον θεσμό της Προεδρίας, διότι, όπως επισήμανε, «το να νομίζουν κάποιοι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κλητήρας για να θυροκολλεί απολύσεις εργαζομένων είναι μια υποτίμηση και υποβάθμιση του θεσμού».



«Εμείς πιστεύουμε ότι το τελευταίο πράγμα που μας έχει μείνει σ’αυτόν τον τόπο να υπερασπιστούμε είναι οι θεσμοί και η Δημοκρατία. Και νομίζω ότι, όπως το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει, αυτό πρέπει να το κάνουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι πολίτες: να προστατεύουν τους θεσμούς και τη Δημοκρατία», σημείωσε.



Τέλος, απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια είπε: «Και έρχομαι σε σας, και βεβαίως διότι έχετε αυτή τη θεσμική ιδιότητα, αλλά και ως ένας αγωνιστής για τη Δημοκρατία με ευαισθησίες στα θέματα αυτά».




via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC



Αλέξανδρος Καζναφέρης, καθηγητής M.I.T



Καλώ την ΕΡΤ σύσσωμη να εκμεταλλευτή τις περιστάσεις κ να δημιουργήσει μια ΜΚΟ η οποία θα είναι ακριβώς η ίδια η ΕΡΤ κ ο ελληνικός λαός θα δίνει κάθε μήνα ότι απολείπει από τα έξοδα αυτής της κερδοφόρας υλικά και πνευματικά για τον ελληνικό λαό ομάδα εθνικού αλλά και παγκόσμιου δικτύου καθαρής και αμερόληπτης ενημέρωσης. Γιατί όχι;;; ....



Δεν γίνονται αυτά κ γίνονται τα άλλα;;



Δεν θα ήτανε καλό να αποσχιστεί τώρα από την κρατική επιδότησή κ να γίνει λαϊκή με ανοιχτές διαδικασίες κ διαφάνεια στην ενημέρωση ;;



Αφού τώρα οι ίδιοι που είναι στο κανάλι ξέρουν να λειτουργήσουν ένα τέτοιο ίδρυμα ενημέρωσης τι μας πειράζει αν έχει την βούλα των εκάστοτε πολιτικών κ του κάθε πολιτικού περιπτέρου η άλλου είδους περιπτέρου ;;



Τουλάχιστον γιατί δεν προσπαθούμε αυτό το νέο εγχείρημα με καινούργια λάθη κ όχι τα ιδια κ παλαιωμένα πλέον λεγόμενα "δήθεν" λάθη του σημερινού συστήματος και λαϊκής ενημέρωσης. Δηλαδή ένα κοινωνικό κανάλι που στηρίζεται σε μια ΜΚΟ με καταστατικό υπογεγραμμένο από Έλληνες πολίτες που ζητούν κ στηρίζουν με λεφτά η πράξεις την ελεύθερη ενημέρωση. Μια ΕΡΤ που ανήκει σε όλους και όχι σε εκάστοτε νομοσχέδια κ μια καινούργια δικια τους ΕΡΤ- γιατί παλεύουμε με τους εργαζόμενους τις ΕΡΤ να μπούμε στην αγκαλιά του πολιτικού συστήματος ενώ αυτό για καλή μας τύχη δεν μας θέλει;;










via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή ενέργεια υποβάθμισης της δημοκρατίας, συρρίκνωσης της ελευθερίας της έκφρασης. Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θεσμικό πραξικόπημα. Έχουμε όλοι χρέος απέναντι σ΄ αυτή την πράξη να αντισταθούμε.



Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προθέσεις μας. Του ζήτησα να παρέμβει αξιοποιώντας τον θεσμικό του ρόλο και....

στα όρια του Συντάγματος, ώστε να αποκατασταθεί αυτή η πράξη που στρέφεται ευθέως κατά της δημοκρατίας, εναντίον του ελληνικού λαού στο σύνολό του.



Τον ενημέρωσα ότι καταθέσαμε πριν από λίγο Πρόταση Νόμου βάσει της οποίας ζητάμε την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορούν στη φίμωση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης καθώς και την άρση όλων των συνεπειών που προκύπτουν απ΄ αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.



Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες, επικοινωνώντας και με τον Πρόεδρο της Βουλής αλλά και με τον Πρωθυπουργό, ώστε αυτή η Πρόταση Νόμου να συζητηθεί κατά προτεραιότητα και εντός των επόμενων ωρών στη Βουλή, διότι βρισκόμαστε μπροστά σ΄ ένα πραξικόπημα που βάλλει κατά της δημοκρατίας και των θεσμών. Έχουμε δηλαδή μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που, μετά και τη δήλωση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, στερείται πλειοψηφίας στη Βουλή.



Όμως του εξεδήλωσα ταυτόχρονα και την πεποίθησή μας πια ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου, στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης στις επιλογές της και ως εκ τούτου εμείς δεν στεκόμαστε στο τι θα πράξουν στη Βουλή οι δύο συνεταίροι του πρωθυπουργού και συμμέτοχοι μέχρι στιγμής στις αποφάσεις και σ΄ όλη αυτή τη συμπαιγνία κατά της δημοκρατίας, αλλά καλούμε τον ελληνικό λαό να αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπιση του Συντάγματος και των δημοκρατικών θεσμών.



Από δω και στο εξής και μέχρι αυτή η κυβέρνηση, που είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, να αποχωρήσει και να οδηγήσει τη χώρα στη δημοκρατική διέξοδο, θα βρεθούμε στο πλάι των εργαζομένων σε όλη τη χώρα. Και καλούμε το λαό σε έναν ανένδοτο αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και της κοινωνικής συνοχής.



Καλούμε τον λαό να συμπαρασταθεί στους αγώνες των εργαζομένων, να βρεθεί σήμερα μαζικά στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή καθώς και σε κάθε άλλο χώρο της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας σε όλη την Ελλάδα. Και με την παρουσία του, την ειρηνική και τη μαζική, να αναδείξει την αντίσταση και την αγανάκτησή του σ΄ αυτές τις επιλογές.



Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για τον τόπο και για τη δημοκρατία. Θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, γιατί το τελευταίο που μας έχει μείνει είναι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατική λειτουργία.



Τέλος, ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σπουδή του εισαγγελέα να ζητήσει την εκκένωση του κτιρίου της δημόσιας τηλεόρασης. Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια πράξη παράνομη. Ο εισαγγελέας πρέπει να παρέμβει και να ερευνήσει με ποιον τρόπο και για ποιο λόγο χθες το βράδυ, εντελώς παράνομα, διεκόπη η εκπομπή του σήματος της δημόσιας τηλεόρασης. Μια πράξη που προσβάλει τη χώρα διεθνώς, μια πράξη που θυμίζει εποχές δικτατορίας, μια πράξη για την οποία οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.



Ταυτόχρονα τις επόμενες ώρες αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα βρεθεί στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις αυτές και να του ζητήσει η Δικαιοσύνη και η Εισαγγελία να δράσει άμεσα, πρώτα και κύρια προσπαθώντας να διερευνήσει την παρανομία την οποία διέπραξαν χθες βράδυ, να δράσει προκειμένου να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. Άρα λοιπόν, όχι να ζητά την εκκένωση του κτιρίου της ΕΡΤ, αλλά να ζητά την εφαρμογή της νομιμότητας.



Πρόταση μομφής είστε διατεθειμένος να υποβάλλετε;…



Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, αλλά αυτή την κυβέρνηση θα τη ρίξει ο λαός, όχι οι μαριονέτες του κ. Σαμαρά.



via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή αρνείται ότι ήταν εκείνη που ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση το κλείσιμο της ΕΡΤ, στο πλαίσιο της περικοπής δαπανών.



Η είδηση μεταδόθηκε νωρίτερα από το Reuters.



enikos.gr



via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Η τρόικα θα εξετάσει μία προς μία συγχωνεύσεις κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων του ΕΣΥ



Δύσκολη ημέρα αναμένεται να είναι η Τετάρτη για την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ η οποία έχει συνάντηση με εκπροσώπους της τρόικας κυρίως για τα οικονομικά θέματα του ΕΟΠΥΥ και ειδικότερα για το έλλειμμα που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.....

Το «αγκάθι» για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με τους εκπροσώπους της τρόικας είναι το έλλειμμα του 1 δισ. ευρώ του 2012. Παράγοντες του ΕΟΠΥΥ εκτιμούν ότι και το 2013 θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, αφού τα δημόσια νοσοκομεία δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους.



Την προσεχή εβδομάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο προκειμένου να εξετάσουν σχεδόν μία προς μία τις συγχωνεύσεις κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων του ΕΣΥ.



Οι επικεφαλής της τρόικας είναι πολύ πιθανόν να εκφράσουν στην ηγεσία του υπουργείου την επιθυμία τους για νέες συγχωνεύσεις κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων του ΕΣΥ, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε κλείσιμο νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Στο στόχαστρο μπαίνουν νοσοκομεία όπως το «Σπηλιοπούλειο», η Πολυκλινική, το «Αγία Βαρβάρα», η «Παμμακάριστος», το «Πατησίων» στην Αθήνα και το «Παναγία» της Θεσσαλονίκης.



Οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών έχουν αποστείλει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την περασμένη Παρασκευή, την «έκθεση προόδου» που τους ζητήθηκε. Αυτή περιλαμβάνει όλες τις συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς και ποιοι από το προσωπικό έχουν μετακινηθεί για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.



Πληρωμές παρόχων και προμηθευτών

Μία ημέρα πριν από τη σύσκεψη της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ με εκπροσώπους της τρόικας, στο Ταμείο έτρεχαν και δεν έφθαναν.



Αργά το μεσημέρι της Τρίτης, ολοκληρώθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Οργανισμού η οποία αφορούσε την αποπληρωμή των παρόχων και των προμηθευτών (ληξιπρόθεσμες οφειλές και τρέχουσες πληρωμές του τελευταίου μήνα). Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σήμερα, Τετάρτη, κατατίθεται σχετική διάταξη στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» (σ.σ. θα δοθεί, μεταξύ άλλων, τρίμηνη παράταση στην ασφαλιστική ενημερότητα) με στόχο την απεμπλοκή από το πρόβλημα που προκλήθηκε από την αρμόδια για θέματα ΕΟΠΥΥ επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.



Ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος είναι της άποψης ότι η ερμηνεία που δίνει ο πάρεδρος είναι αντίθετη στο γράμμα και στο πνεύμα του νόμου. «Χρήματα υπάρχουν, έχουν βγει τα εντάλματα πληρωμής, αλλά ο πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχει προσυπογράψει τις πληρωμές επικαλούμενος ελλιπείς ελέγχους. Όμως έχει θεσμοθετηθεί η ταχεία διαδικασία ελέγχου που ακολουθούμε στον ΕΟΠΥΥ και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό» εξηγεί ο κ. Παπαγεωργόπουλος.



Η κατάσταση αυτή έχει εξοργίσει τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίοι ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Όπως αναφέρουν, οι παλαιές οφειλές του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές (ως τον Δεκέμβριο του 2011) ξεπερνούν τα 530 εκατ. ευρώ. Οι νέες οφειλές (από την 1η Ιανουαρίου 2012) ανέρχονται σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ. Κάθε μήνα, δηλαδή, προστίθενται 40 εκατ. ευρώ στη «μαύρη τρύπα».



tovima.gr












via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Δεν νομίζω πως θα λείψει σε κανέναν το να καλεί η Μπήλιω Τσουκαλά τους φίλους της στο στούντιο όπως και το να τρώει και να πίνει ο Σπύρος Παπαδόπουλος «στην υγειά μας». Το φαγοπότι στην ΕΡΤ υπήρξε διαχρονικό και είχε πολλές διαστάσεις. Από παχυλούς μισθούς και εξωφρενικούς προϋπολογισμούς για εξωτερικές παραγωγές μέχρι τις αλήστου μνήμης «οντισιόν» που έκαναν στη δεκαετία του 80 πρωτοκλασάτοι Πασόκοι προκειμένου να επιλέξουν παρουσιάστριες.....

Όλα αυτά είναι γνωστά και σίγουρα τα ξέρει καλύτερα απ’ όλους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος – ελέω μπαμπά – υπήρξε «παιδί της κρατικής τηλεόρασης». Για αυτό και αναλαμβάνοντας τα ηνία της, ακολούθησε την πεπατημένη και διόριζε «συναδέλφους» δημοσιογράφους μέχρι και προ ολίγων ημερών. Ερωτώμενος μάλιστα για την τύχη της ΕΡΤ υποστήριζε πως έχει βαρεθεί να διαψεύδει το κλείσιμό της και απέδιδε τη σχετική φιλολογία στα διαπλεκόμενα συμφέροντα που εποφθαλμιούν την ΕΡΤ!



Τι μεσολάβησε και ο Κεδίκογλου εμφανίστηκε ξαφνικά χθες με τη ρομφαία του ακραιφνούς μεταρρυθμιστή; Είδε κάποιο όνειρο; Είχε κάποιο σημάδι; Δέχθηκε τη φώτιση; Δεν χρειάζεται να καταφύγει κανείς στη μεταφυσική για να εξηγήσει το κλείσιμο της ΕΡΤ. Υπάρχει φυσική εξήγηση. Το μόνο γεγονός που μεσολάβησε ήταν το φιάσκο της πώλησης της ΔΕΠΑ στους Ρώσους. Καθώς μάλιστα ο Κεδίκογλου είχε και προσωπική συμμετοχή, με επαφές και διασυνδέσεις, στο να τοποθετηθεί ψηλά ο πήχης των προσδοκιών από την Gazprom, βρέθηκε και αυτός, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε …κενό αέρος.



Στην επικοινωνία υπάρχει μια αλάνθαστη και κλασσική συνταγή. Αν θες να σκεπάσεις ένα θέμα, δημιούργησε το επόμενο. Έτσι, αντί να συζητάμε σήμερα πόσο λάθος χειρισμοί έγιναν στο θέμα της ΔΕΠΑ, ποιοι είναι υπεύθυνοι για το φιάσκο και πόσο γεωπολιτικά εκτεθειμένη είναι η χώρα, συζητάμε το «μαύρο» που έπεσε στις οθόνες χθες το βράδυ.



Με το «success story» στην οικονομία να έχει ξεφουσκώσει προ πολλού, ο Σαμαράς με «μπροστάρη» τον Κεδίκογλου παίζει τα ρέστα του. Ποντάρει στο «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» που λέει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, προκειμένου να δημιουργήσει μια σύγκρουση που πιστεύει πως τον ευνοεί και να διαχειριστεί έτσι το χρόνο ως το φθινόπωρο. Άλλωστε οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν συνιστούν πρόβλημα, ό,τι κι αν λένε. Ο Σαμαράς ξέρει πως οι εκλογές είναι εφιάλτης τόσο για τον Βενιζέλο όσο και για τον Κουβέλη, καθώς θα σήμαιναν την πολιτική εξαφάνισή τους.



Αυτό όμως που δεν μπόρεσε κανένας να προβλέψει είναι η συναισθηματική υποδοχή του κλεισίματος από την κοινή γνώμη. Είναι αυτά τα ελληνικά παράδοξα που δεν υπακούουν σε προβλέψιμους κανόνες. Μπορεί όλοι να βρίζουμε την ΕΡΤ αλλά το «μαύρο» στην οθόνη ενόχλησε πολύ κόσμο, στη σκέψη μάλιστα πως σε διάφορες ακριτικές περιοχές το «μαύρο» της ΕΡΤ θα «σκεπαστεί» από το σήμα τούρκικων, βουλγάρικων ή σκοπιανών καναλιών. Μπορεί όλοι να βρίζουμε την ΕΡΤ αλλά φαίνεται πως είναι ταυτισμένη τόσο με μνήμες μιας πιο αθώας εποχής, με «Άγνωστο πόλεμο» και «Λούνα Παρκ», όπως και με εθνικές νίκες μεγάλου μεγέθους, όπως την κατάκτηση του ευρωπαϊκού στο μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Αυτή η συναισθηματική δυναμική μπορεί να βγάλει στο δρόμο όσο κόσμο δεν έβγαλαν οι περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις.



Αν ο Σαμαράς πήγαινε σε εκλογές επειδή τον έριξαν ο Κουβέλης και ο Βενιζέλος θα είχε ένα ισχυρό πολιτικό πλεονέκτημα. Αν εξαναγκαστεί όμως να πάει στις κάλπες γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, τότε αυτό θα σημαίνει πως η «πολιτική άνοιξη» για τον Αντώνη Σαμαρά τελειώνει και θα επιστρέψει στις γνώριμες για αυτόν συνθήκες της πολιτικής βαρυχειμωνιάς.



ΥΓ: Υπάρχει πάντα και η τακτική «στρίβειν δια της καρατόμησης». Φαντάζομαι πως η παραίτηση Κεδίκογλου θα είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να ξαναπιάσει το θέμα ΕΡΤ από «μηδενική βάση». Τα έχει αυτά η πολιτική, Σίμο. Πληρώνεις (και σωστά) αλλά για τους λάθος λόγους.



rizopoulospost.com



via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC




ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ



via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Σ. Κεδίκογλου στον ΒΗΜΑ FM: Ο νέος φορέας θα λειτουργήσει μέχρι τις 29 Αυγούστου με προσωπικό 1000 με 1200 άτομα...

Μέχρι τις 29 Αυγούστου θα λειτουργήσει ο νέος κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM. Οπως είπε χαρακτηριστικά αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, χωρίς το οργανόγραμμα.



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι ο νέος κρατικός φορέας θα απασχολεί τουλάχιστον 1000 με 1200 άτομα ενώ ήδη έχει γίνει η επιλογή ατόμων εγνωσμένου κύρους για τη στελέχωσή του. Για το υπάρχον προσωπικό διευκρίνισε ότι θα απολυθεί όλο αλλά θα έχουν προτεραιότητα στις νέες προσλήψεις όσοι πραγματικά έχουν αποδώσει έργο στην ΕΡΤ όλα αυτά τα χρόνια.



Οσον αφορά τη διαφωνία των αρχηγών του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ για το κλείσιμο της ΕΡΤ σημείωσε ότι τόσο ο κ. Ευ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Φ. Κουβέλης ήταν ενήμεροι και είχαν στα χέρια τους το σχετικό νομοσχέδιο από την περασμένη Κυριακή ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα διαταραχθούν οι σχέδεις της τρικομματικής κυβέρνησης.



Διαβάστε εδώ όλο το νομοσχέδιο



http://www.minpress.gr/minpress/nea_ert.pdf



via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Δήλωση του προέδρου της ΔΡΑΣΗΣ Θ. Σκυλακάκη για την ΕΡΤ



Εδώ και δύο χρόνια είχα ζητήσει (στη συζήτηση του μεσοπρόθεσμου), να μειωθούν τα έξοδα της ΕΡΤ κατά 180 εκ. ευρώ ετησίως. Η τοποθέτηση αυτή ισχύει απολύτως και σήμερα. Είχα ζητήσει τη μείωση και όχι τον μηδενισμό των δαπανών αυτών, επειδή πιστεύω ότι η τηλεόραση από πλευράς περιεχομένου είναι και κοινωνικό αγαθό, καθώς και ότι η ιδιωτική τηλεόραση χωρίς κάποιου είδους δημόσια παρέμβαση σε θέματα ευρύτερης παιδείας και πολιτισμού (αλλά και για άλλα όπως η παροχή υπηρεσιών στους ομογενείς), δεν είναι ικανή να μεγιστοποιήσει το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον.....

Η ΕΡΤ δυστυχώς δεν εκπλήρωνε επί χρόνια τον σκοπό αυτό και λειτουργούσε με εξωφρενικό κόστος. Συνεπώς, έχει λογική (έστω και σκληρή), η επανεκκίνηση της από μηδενική βάση. Το γεγονός ότι δεν έγινε τίποτε για την εξυγίανσή της (με ευθύνη και της ΝΔ όταν παρουσιάστηκε το σχέδιο Μόσιαλου), το πληρώνουν τώρα οι σχεδόν 3000 εργαζόμενοι εκεί, όπως πλήρωσαν νωρίτερα πάνω από 800 χιλιάδες άνεργοι με προέλευση από τον ιδιωτικό τομέα (εκ των οποίων 4000-5000 χιλιάδες από τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα), τις άλλες αβελτηρίες εκείνων που κυβέρνησαν τη χώρα.



Κανείς δεν πρέπει να χαίρεται για αυτό. Ιδίως όταν συμβαίνει επί δικαίων και αδίκων, μια που ούτε έγινε ούτε γίνεται πραγματική αξιολόγηση των εργαζομένων στην ΕΡΤ ή και οπουδήποτε αλλού στο δημόσιο.



Είναι αντικοινοβουλευτική πρακτική να εδράζονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης σε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου και όχι σε κανονικό νόμο, μόλις ένα χρόνο αφού η κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ρητά προβλέπεται στο Σύνταγμα ότι εκδίδονται «σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης». Ποια ήταν η εξαιρετικά επείγουσα και έκτακτη ανάγκη; Η αποτυχία της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ; Για αυτό και η Δράση πρότεινε άμεση έγκριση της σχετικής πράξης από τη Βουλή, χωρίς την έγκριση της οποίας το όλο εγχείρημα κινδυνεύει να αποτύχει.



Είναι επίσης απαράδεκτο ότι η κυβέρνηση δεν παρουσίασε πρώτα ένα σοβαρό σχέδιο για τη λειτουργία του νέου φορέα, ενώ η θητεία της ως τώρα δεν διασφαλίζει κατά κανένα τρόπο τη μη κομματική λειτουργία του νέου φορέα. Με δεδομένο ότι με ευθύνη του κ. Κεδίκογλου και των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη τον τελευταίο χρόνο συνεχίστηκαν οι ίδιες ακριβώς πρακτικές του παρελθόντος (4-2-1 στους διορισμούς συμβούλων, νέοι διορισμοί δημοσιογράφων και κολλητών κ.λπ., τις οποίες ο κ. Κεδίκογλου όψιμα καταγγέλλει, αφού ενδιαμέσως τις είχε ευλογήσει), αλλά και η διατήρηση του κομματικού κράτους σε όλο το υπόλοιπο δημόσιο, θα ήταν αφελές να δεχθεί κανείς ότι ο νέος φορέας θα απαλλαγεί από τις συνήθειες του παλιού χωρίς να υπάρχουν σιδηρές προς τούτο διασφαλίσεις. Επίσης προδιαθέτει αρνητικά το γεγονός ότι παρά το δραστικό μέτρο της απόλυσης όλων, η κυβέρνηση μιλά για εξοικονόμηση μόλις 100 εκ. ευρώ, ενώ αυτές μπορεί να είναι περίπου διπλάσιες. Τέλος, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα στεγνώσει το μελάνι των αποφάσεων διαφόρων δώρων που η κυβέρνηση δίνει εις βάρος του φορολογουμένου σε φιλικά της ιδιωτικά ΜΜΕ.



Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον και με δεδομένο ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν είναι πολύ μεγαλύτερες από την χθεσινή, η απόφαση αυτή της κυβέρνησης με τον τρόπο που ελήφθη (χωρίς την συναίνεση των δύο εκ των τριών κυβερνητικών κομμάτων και χωρίς κανέναν κοινωνικό διάλογο), φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο εκλογών και σε κάθε περίπτωση αυξάνει την οικονομική και πολιτική ένταση και αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει το ρίσκο αυτό προφανώς επειδή το υπάρχον κυβερνητικό πρόγραμμα για την οικονομία είναι ατελέσφορο, αλλά και για να καλύψει τους απαράδεκτους χειρισμούς της σε θέματα αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ). Το ρίσκο δεν αφορά όμως μόνο την ίδια την κυβέρνηση αλλά ολόκληρη την οικονομία και κοινωνία.



Η Δράση αδιαφορεί για κάθε είδους κομματική υστεροβουλία. Γι αυτό, όπως και γενικότερα, έτσι και στο συγκεκριμένο θέμα θα στηρίζει αποφασιστικά τις ορθές πτυχές των όποιων πολιτικών αποφάσεων, αλλά και θα ασκεί εξ ίσου αποφασιστικά κριτική στα λάθη ή στις σκόπιμα βλαπτικές του δημοσίου συμφέροντος πράξεις, ώστε και το συγκεκριμένο εγχείρημα να μην καταλήξει σε αποτυχία και να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι παράπλευρες αρνητικές επιπτώσεις στη γενικότερη πορεία της χώρας.



via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Εκθεση-καταπέλτης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων



Σοβαρές ευθύνες στην ελληνική αστυνομία και την κυβέρνηση για την Επιχείρηση Ξένιος Ζευς ρίχνει η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch ή HRW) η οποία δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Η έκθεση αυτή, που βάζει στο στόχαστρο τις μεθόδους των αστυνομικών στις επιχειρήσεις για την εξακρίβωση της νομιμότητας των μεταναστών, είναι η τελευταία από μια σειρά εκθέσεων-καταπέλτες που συνέταξαν διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ για τον χειρισμό του μεταναστευτικού ζητήματος από τις ελληνικές Αρχές......

«Από τις 4 Αυγούστου 2012 (σ.σ. όταν ξεκίνησε ο Ξένιος Ζευς) ως τις 22 Φεβρουαρίου 2013 (σ.σ. όταν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έπαψε να δημοσιοποιεί στατιστικές για τις προσαγωγές στα πλαίσια της επιχείρησης αυτής!) η αστυνομία είχε σταματήσει στους δρόμους της Αθήνας για έλεγχο 84.792 άτομα ξένης καταγωγής. Μόνο 4.811 - περίπου 6% - βρέθηκε ότι διέμεναν παράνομα στην Ελλάδα και μόνο 59 συνελήφθησαν», αναφέρει η έκθεση.



Η HRW στηλιτεύει τα κριτήρια με τα οποία οι αστυνομικοί επιλέγουν ποιους θα σταματήσουν: είναι όλοι μαύροι, Αραβες και Ασιάτες - και μάλιστα οι αστυνομικοί με τον υπερβολικό τους ζήλο, έχουν σταματήσει στον δρόμο και κακοποιήσει ακόμη και τουρίστες με αυτά τα χαρακτηριστικά. Λόγω αυτών των τελευταίων περιστατικών, τον περασμένο Νοέμβριο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε μια άνευ προηγουμένου οδηγία προς τους Αφροαμερικανούς που σκοπεύουν να επισκεφθούν ως τουρίστες την Ελλάδα, προειδοποιώντας τους ότι «αφροαμερικανοί πολίτες έχουν συλληφθεί από την ελληνική αστυνομία που πραγματοποιεί επιχειρήσεις-σκούπα για παράνομους μετανάστες στην Αθήνα».



Τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν οι αστυνομικοί ποιους θα σταματήσουν για εξακρίβωση στοιχείων είναι ρατσιστικά, σύμφωνα με τη HRW, και αντιβαίνουν τη διεθνή νομοθεσία που ορίζει ότι για να ζητήσει ένας αστυνομικός τα στοιχεία κάποιου πρέπει να έχει βάσιμες υποψίες ότι διαπράττει παρανομία και όχι να τον σταματάει με βάση το χρώμα του δέρματός του, την φυλή ή την θρησκεία του.



«Αλλά ακόμη και όταν οι αλλοδαποί διαθέτουν νόμιμα έγγραφα, συχνά η αστυνομία τους συλλαμβάνει, τους μεταφέρει στο τμήμα και τους κρατάει επί ώρες για εξακρίβωση στοιχείων», αναφέρει η έκθεση. Φέρνει παραδείγματα μεταναστών που ήταν απολύτως νόμιμοι αλλά αναγκάστηκαν να περάσουν 5 ή ακόμη και 10 ώρες στο τμήμα - αφήνοντας πίσω τις δουλειές ή και τα ανήλικα παιδιά τους. Μάλιστα υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις μεταναστών που έχουν υποστεί επανειλημμένως, ακόμη και δεκάδες φορές, αυτή την «αυθαίρετη και ρατσιστική στέρηση της ελευθερίας τους» από την εφαρμογή του Ξένιου Δία πέρσι τον Αύγουστο μέχρι σήμερα.



Η αστυνομία υποστηρίζει ότι οι προσαγωγές είναι απαραίτητες για να εξακριβωθεί αν τα έγγραφα είναι πλαστά ή όχι, όμως η HRW απαντάει ότι υπάρχει η τεχνολογία προκειμένου η εξακρίβωση να ολοκληρώνεται εντός λίγων λεπτών στον δρόμο. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μεταναστών που, αφού πέρασαν ώρες περιμένοντας στο αστυνομικό λεωφορείο, αφέθηκαν ελεύθεροι αμέσως μόλις έφθασαν στο τμήμα χωρίς να γίνει καμία εξακρίβωση των στοιχείων τους.



Οι αρχές υποστηρίζουν επίσης ότι οι αστυνομικοί επιλέγουν ποιους θα σταματήσουν χρησιμοποιώντας την πείρα τους, όμως η HRW απαντάει ότι αφού μόνο το 6% απ' όσους ελέγχθηκαν βρέθηκαν παράνομοι, γίνεται εμφανές ότι τα κριτήρια είναι ρατσιστικά. Η έκθεση αναφέρει το παράδειγμα 19χρονου αναγνωρισμένου πρόσφυγα από τη Γουινέα που τον Φεβρουάριο επέβαινε σε λεωφορείο στην Πλατεία Αμερικής όταν το σταμάτησαν αστυνομικοί και διέταξαν «Ολοι οι μαύροι έξω!» - ανατριχιαστική λεπτομέρεια: οι έλληνες επιβάτες του λεωφορείου χειροκρότησαν τους αστυνομικούς.



Εντυπωσιακό είναι επίσης το παράδειγμα του μαύρου αμερικανού τουρίστα Κρίστιαν Ουκουόρτζι τον οποίο σταμάτησαν αστυνομικοί πέρσι το καλοκαίρι, του έβαλαν χειροπέδες και τον ξυλοκόπησαν μέχρι αναισθησίας όταν προσπάθησε να τραβήξει φωτογραφία τις χειροπέδες του με το κινητό του! Οπως και εκείνο του τουρίστα από τη Νότια Κορέα που έφαγε μπουνιά από αστυνομικό, προτού καν προλάβει να δείξει το διαβατήριό του, και μετά ξανάφαγε ξύλο στο τμήμα όπου οδηγήθηκε. Περιττό να πούμε ότι και οι δύο δηλώνουν πως δεν θα ξαναπατήσουν ποτέ στην Ελλάδα.



«Η κακομεταχείριση μεταναστών και προσφύγων από αστυνομικούς είναι ένα παλαιό, σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα», συνεχίζει η έκθεση. «Η αγενής, προσβλητική και απειλητική συμπεριφορά και η σωματική έρευνα αποτελούν ρουτίνα ακόμη και όταν δεν υπάρχει καμία λογική υποψία ότι το άτομο διέπραξε παρανομία ή μεταφέρει παράνομα ή επικίνδυνα αντικείμενα».



Η HRW τονίζει πόσες εργατοώρες ξόδεψαν οι αστυνομικοί για να εξακριβώσουν με αυτό τον μη εποικοδομητικό τρόπο - σύλληψη, μεταφορά, προσαγωγή στο τμήμα - που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα τα στοιχεία περισσότερων από 86.000 ατόμων προκειμένου να καταλήξουν συνολικά σε 59 συλλήψεις!



Η οργάνωση συστήνει στις αρχές να βελτιώσουν την εκπαίδευση των αστυνομικών που λαβαίνουν μέρος σε επιχειρήσεις όπως ο Ξένιος Δίας, να προμηθευτούν την τεχνολογία που επιτρέπει την επί τόπου εξακρίβωση των στοιχείων στον δρόμο και να εκδώσουν σαφείς οδηγίες για την μεταχείριση των ατόμων υπό εξακρίβωση. Καλεί επίσης τους πολιτικούς να καταδικάσουν απερίφραστα αυτές τις μεθόδους.





tovima.gr




via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Καταδικασμένοι στις συνειδήσεις του ελληνικού λαού είναι οι πραξικοπηματικές ενέργειες που εφαρμόζει η τρικομματική συγκυβέρνησης ενάντια στους χιλιάδες εργαζόμενους της ΕΡΤ . Η αντισυνταγματική της, πρακτική να φιμώσει την ελεύθερη έκφραση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που ανήκει στον ελληνικό λαό και να εξυπηρετήσει με ωμό τρόπο τις απαιτήσεις των δανειστών και των ντόπιων καναλαρχών την οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια. ....



Παράλληλα οι απαράδεκτες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου που συνεχίζει να στοχοποιεί το προσωπικό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ακολουθώντας την χυδαία συνταγή κατασυκοφάντησης των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο Τομέα μόνο ντροπή προκαλεί .



Η ΔΑΚΕ-ΕΤΕ/ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΔΕΗ, είναι στο πλευρό των εργαζόμενων της ΕΡΤ και δηλώνουν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους και θα αντισταθούν να μην κλείσει η κρατικής ραδιοτηλεόραση και να μην απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Με αλληλεγγύη, μαζικό και δυναμικό αγώνα θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τα απάνθρωπα σχέδια της σημερινής συγκυβέρνησης.



Οι απολύσεις στην ΕΡΤ δεν θα περάσουν.



via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το Άγιο Δισκοπότηρο των φαρμακοβιομήχανων

, τις τελευταίες δεκαετίες. Ένα χάπι, το οποίο θα μπορεί να κάνει για τις γυναίκες, ότι κάνει το βιάγκρα για τους άντρες. Να τους επαναφέρει τη σεxουαλική τους ορμή. Πλέον, το σενάριο αυτό μοιάζει πιο κοντά από ποτέ, καθώς Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ένα ανάλογο φάρμακο, με παρατσούκλι «θηλυκό βιάγκρα», μπορεί να τεθεί ελεύθερα στην αγορά, μέχρι και το 2016.



Η φαρμακοβιομηχανία Emotional Brain, που εδρεύει στις ΗΠΑ και την Ολλανδία, διαμορφώνει προς το παρόν δύο πειραματικά χάπια, για την καταπολέμηση του HSDD (Hypoactive Seχual Desire Disorder), ή αλλιώς της μειωμένης σεxουαλικής επιθυμίας, στις γυναίκες.

Το βασικό υποψήφιο, γνωστό ως Lybrido, έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει «θετικά σημάδια μεταξύ των γυναικών με μειωμένη σεxουαλική ορμή, καθώς και έμπνευση για την καταπολέμηση της σεxουαλικής απροθυμίας», αναγράφεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η φαρμακοβιομηχανία, το φάρμακο βοηθάει στην «αυξημένη σεxουαλική επιθυμία και την ψυχολογική σεxουαλική αντίδραση του οργανισμού, όπως η ροή αίματος στα γεννητικά όργανα και η λίπανση».


Πηγή: kamarinia.gr

via http://www.to-gamato.com/search/label/%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%A3

Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται!

Τη δεκαετία του ΄60 η Χούντα, αφού επιστράτευσε όλο τον Ελληνικό λαό, το επόμενο βήμα της ήταν η «βίαιη» φίμωση της Δημόσιας Τηλεόρασης!....



Οι τρεις συγκυβερνήτες αντέγραψαν πλήρως αυτή τη στάση, επιστρατεύοντας μεγάλες κοινωνικές ομάδες και θέτοντας ουσιαστικά τον Ελληνικό λαό, σε προληπτική επιστράτευση. Έκαναν μάλιστα ένα βήμα παραπάνω έβαλαν λουκέτο.

Αυτό που μένει να ακούσουμε από την τριανδρία είναι να ακούσουμε από τα χείλη τους «εν χορώ», το «ΕΓΕΡΘΕΙΤΗ».










via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ



Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στον οποίο εξέφρασε την αντίθεση του στην προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης....



Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε την ανησυχία του και για άλλους δημόσιους οργανισμούς και πρώην ΔΕΚΟ, όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με το ίδιο ενδεχόμενο, και του ζήτησε να ασκήσει στην κυβέρνηση τη μέγιστη δυνατή πίεση προκειμένου να παρθεί πίσω αυτή η απαράδεκτη απόφαση, να μην ισχύσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο ΓΓ του ΚΚΕ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή σχετική τροπολογία για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς και αίτημα για άμεση συζήτηση του ζητήματος στη Βουλή.






via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Στη δημοσιότητα δόθηκε το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ. Πλέον θα ονομάζεται ΝΕΡΙΤ δηλαδή «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε».




Σύμφωνα με το επίσημο σχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.


Η ΝΕΡΙΤ Α.Ε είναι δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα και εποπτεύεται από το Κράτος. Έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.


Η ΝΕΡΙΤ Α.Ε αποτελεί τον ενιαίο φορέα στον οποίο μπορεί να ενταχθούν μετά από απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, διαδικτυακοί ιστότοποι και άλλες σχετικές με τον σκοπό της εταιρείας δραστηριότητες, ιδίως πολιτιστικές.


Όπως αναφέρεται απευθύνεται προς το ευρύ κοινό και καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της χώρας. Μπορεί να απευθύνεται και προς τον απόδημο ελληνισμό. Προς τούτο, χρησιμοποιεί τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό. Η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. μπορεί να λειτουργεί και σταθμούς τοπικής εμβέλειας.


Προβάλλει τηλεοπτικά, διαδικτυακά και ραδιοφωνικά τις εργασίες της Βουλής των Ελλήνων. Προς τούτο μεταδίδει τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των άλλων σχηματισμών της Βουλής, στις δικές της ή σε ξεχωριστές συχνότητες.


Με ατομικές συμβάσεις το προσωπικό της νέας Δημόσιας τηλεόρασης


Σύμφωνα με όσα αναφέρει το νομοσχέδιο η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. προσλαμβάνει προσωπικό με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής, καθώς και με συμβάσεις έργου, έπειτα από σχετική προκήρυξη.


Κατ’ εξαίρεση, ύστερα από πρόταση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, μπορεί να αναθέτει απευθείας την εκτέλεση ορισμένου έργου σε δημοσιογράφο, σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, λογοτέχνες ήάλλους καλλιτέχνες, με την επιφύλαξη του κοινοτικού δικαίου.


Οι πάσης φύσεως αποδοχές του προσωπικού καθορίζονται ανάλογα με τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα και τα καθήκοντα που ασκεί το προσωπικό και ειδικότερα με την ατομική σύμβαση εργασίας που συνομολογείται με την ΝΕΡΙΤ.


Το ανταποδοτικό τέλος διατηρείται. Γίνεται λόγος για «έσοδα από ανταποδοτικό τέλος, ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση του στόχου της δημόσιας υπηρεσίας».


Συγκεκριμένα «με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και του εκάστοτε αρμόδιου για θέματα Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., και αφού ληφθεί υπόψη η κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθορίζεται το ύψος του ανταποδοτικού τέλους και τα υπόχρεα για την καταβολή του πρόσωπα».

via http://www.to-gamato.com/search/label/%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%A9%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%91

Ο Γ.Γ. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΑ και στην δημοσιογράφο Αγγελική Ανυφαντή, για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:....

«Μένω έκπληκτος με την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ. Το μόνο μέσο που ανήκει στον ελληνικό λαό και τον υπηρετεί όσο της επιτρέπει ο θανάσιμος εναγκαλισμός της εξουσίας.



Αλλά δεν τους φτάνει ούτε αυτό, να επηρεάζουν δηλαδή το κρατικό μέσο και να επιχειρούν να κατευθύνουν την πληροφόρηση, θέλουν να την κλείσουν εντελώς για να αναθέσουν την κατευθυνόμενη ενημέρωση που επιθυμούν στα μέσα που λειτουργούν υπό καθοδήγηση.



Η ΕΡΤ με τρία τηλεοπτικά κανάλια, κεντρικούς και περιφερειακούς σταθμούς, ενημερώνει ποιοτικά τον ελληνικό λαό, αναδεικνύει τον ελληνικό πολιτισμό και υπενθυμίζει την ιστορία του τόπου.



Αυτόν τον μοναδικό κρατικό φορέα επιχειρεί να κλείσει η κυβέρνηση με έωλα επιχειρήματα κάνοντας το χατίρι ορισμένων μεγάλων συγκροτημάτων.



Δεν θα το επιτρέψουμε, είναι αντιδημοκρατική εκτροπή.



Αν ο Α. Σαμαράς έχει κακούς συμβούλους, υπάρχουν άλλα στελέχη του κόμματός του για να τον συνετίσουν. Τα άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης που δηλώνουν ότι διαφωνούν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.



Οι Έλληνες πολίτες πάντως, αυτοί που συντηρούν οικονομικά την ΕΡΤ δεν θα αφήσουν να γίνει αυτό το έγκλημα.



Θα στηρίξω εντός και εκτός βουλής την προσπάθεια διατήρησης της ΕΡΤ.



Είμαι στο πλευρό των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων της ΕΡΤ.



Καλώ τον Α. Σαμαρά να ανακαλέσει την απόφασή του».














via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC




Χρήστος Δεμέτης

Όσα έγιναν χθες μέχρι τη διακοπή του προγράμματος της ΕΡΤ. Κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το ραδιομέγαρο...





Δραματικές οι εξελίξεις στην ΕΡΤ. Στις 11.15 το βράδυ της Τρίτης "έπεσε" το ψηφιακό σήμα της δημόσιας τηλεόρασης, σε εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ και επαναφορά της σε τρεις μήνες με νέα μορφή και κατόπιν μαζικών απολύσεων.



Το μεσημέρι της Τρίτης, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει τη δυνατότητα σε υπουργούς να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους. Η ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ μεταδόθηκε στο δελτίο των 18:00 από τον υπουργό Σ. Κεδίκογλου έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό.



Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε θύλακα αδιαφάνειας την ΕΡΤ και σκανδαλώδη τον τρόπο λειτουργίας της, ενώ ανήγγειλε ότι σύντομα θα λειτουργήσει νέος φορέας ραδιοτηλεόρασης, που θα είναι δημόσιος αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικός.



Το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης –αρχικά αναλογικό και ακολούθως ψηφιακό- άρχισε σταδιακά να κόβεται, από τις 10 τη νύχτα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.



Στις 11 το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησε η κυβέρνηση να κατεβάζει τους διακόπτες σε Πάρνηθα, Υμηττό και Digea προκειμένου να κλείσει σε μια ημέρα η δημόσια τηλεόραση.



Η ΕΡΤ είναι η πρώτη από τις εταιρείες του Δημοσίου, στην οποία μπαίνει λουκέτο, στο πλαίσιο των συμφωνιών της κυβέρνησης με την τρόικα για κλείσιμο φορέων και οργανισμών, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.





Θύελλα αντιδράσεων



Από το Μέγαρο Μαξίμου, εξάλλου, διαψεύσθηκε η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία υπήρξε την Τρίτη, τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, για το θέμα της ΕΡΤ.



Άμεση συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ζήτησε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, δηλώνοντας παράλληλα την πλήρη διαφωνία του με το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και προειδοποιεί ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει στη Βουλή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία δημιουργείται το νομικό πλαίσιο για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αντίθετη με το λουκέτο στην ΕΡΤ είναι και η ΔΗΜΑΡ.



Σύμφωνα με την "Καθημερινή", ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ενημερώσει τον Ε. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη για την πρόθεσή του να κλείσει την ΕΡΤ. Το έκανε σε μυστική συνάντηση μαζί τους το βράδυ της Κυριακής.



Συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο, προγραμματίζεται για τις 12 το μεσημέρι. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.















Η αντίδραση των εργαζομένων και πολιτικές εξελίξεις


Στο twitter

ert_social

@ErtSocial

Δεν θα κλείσει η φωνή της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης... για ό,τι κλείνουν θα βρίσκουμε κάτι νέο για να εκπέμπουμε... #OccupyErt #ert

5:44 AM - 12 Jun 2013




Εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΡΤ διαβεβαιώνουν "ότι η ροή του προγράμματος στην τηλεόραση καθώς και σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς θα παραμένουν ανοιχτά και έχουν διασφαλίσει την προστασία των πομπών ώστε η ΕΡΤ, παρά τις κυβερνητικές επιθυμίες, να παραμείνει ανοιχτή".



Η αντίδραση των εργαζομένων της ΕΡΤ είναι επιπρόσθετα να δημιουργήσουν ομάδες περιφρούρησης και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε αστυνομικές δυνάμεις να εισβάλλουν στο Ραδιομέγαρο.



Το ξημέρωμα της Τετάρτης βρήκε το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής περικυκλωμένο από τον κόσμο που έχει σπεύσει σε ένδειξη αλληλεγγύης και για περιφρούρηση του κτιρίου.



Το απόγευμα της Τρίτης, έφτασε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δήλωσε:



"Κάποτε είχαν τα βασιλικά διατάγματα, σήμερα έχουν τις πράξεις νομοθετικού περιοχομένου. Αυτή είναι η 19η στη σειρά. Πρόκειται για πραξικόπημα που στρέφεται όχι μόνο ενάντια στους εργαζόμενους αλλά και ενάντια στον ελληνικό λαό στο σύνολο του.



Λένε ψέματα στον ελληνικό λαό ότι κόπτονται για την σπατάλη, λένε ψέματα γιατί η ΕΡΤ δίνει στον δημόσιο προϋπολογισμό, δεν παίρνει. Προειδοποιώ την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να διακόψει το σήμα. Εάν το πράξει θα έχει να λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη. Η εκπομπή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι θέμα δημοκρατίας. Λουκέτο πρέπει να μπει στην τρόικα".



Θα κατατεθεί επίσης τροπολογία για κατάργηση της ΠΝΠ από το ΚΚΕ. Χρειάζεται νομοσχέδιο για να κατατεθεί, αλλά δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση για νομοσχέδιο τις επόμενες δύο ημέρες, λέει η ΕΡΤ. O ΣΥΡΙΖΑ από τη δική του μεριά, ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση μομφής.



Το non paper του Μαξίμου που προσπάθησε να δικαιολογήσει το κλείσιμο



Δυνάμεις της αστυνομίας εμφανίστηκαν σε όλη την Ελλάδα στα κτίρια της ΕΡΤ. Στο Studio 3, που βρίσκεται στην Μουρούζη τα ΜΑΤ απέκλεισαν τους εργαζόμενους και τους έδωσαν τελεσίγραφο μέχρι της 5 τα χαράματα προκειμένου να αποχωρήσουν χωρίς να γίνουν αυτόφορες συλλήψεις. Οι εργαζόμενοι τελικά δεν υποχώρησαν.



Οι ίδιοι ανέφεραν μεταξύ άλλων, ότι μετά τις 11 το βράδυ κόπηκε και το internet στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής, ωστόσο οι τεχνικοί βρήκαν τρόπο να συνεχίσουν τη μετάδοση του σήματος μέσω διαδικτύου.



Υπενθυμίζεται ότι η ΕΣΗΕΑ έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενώ στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι εφημερίδες από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, οι οποίες δεν θα κυκλοφορούν από την Παρασκευή.



24ωρη απεργία προκήρυξε και το ΡΙΚ για την Τετάρτη.



news247.gr







via http://ksipnistere.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC