Μείωση προσαυξήσεων και ρύθμιση για δύο χρόνια προτείνει το ΥΠΑΝ για τα κόκκινα δάνεια
Την Τετάρτη αναμένεται να τεθεί στην Τρόικα σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Μάλιστα εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρχουν νέα προς ανακοίνωση. «Εάν η τρόικα ...
συμφώνησε στο σχέδιο, τότε το υπουργείο είναι έτοιμο να καταθέσει Νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή» ανέφερε χτες πηγή του ΥΠΑΝ.
Σύμφωνα, δε, με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Ανάπτυξης, η ρύθμιση θα αφορά «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων, και τακτοποίηση κόκκινων δανείων επιχειρήσεων, με περισσότερες δόσεις, μείωση επιτοκίου και περίοδο χάριτος για δύο χρόνια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων ανέρχονται στα 40 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΑΝ οι όποιες διευκολύνσεις από την πλευρά των τραπεζών, δεν θα φέρουν ζημιές στους ισολογισμούς τους και δεν θα θιγεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια. Κι αυτό γιατί θα δοθούν «εκπτώσεις φόρου στις τράπεζες σε βάθος χρόνου». Σε ερώτηση εάν χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), για την διευθέτηση των κόκκινων δανείων, η απάντηση ήταν ότι «δεν προβλέπεται λάβουμε χρήματα από το ΤΧΣ».
Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων, αφορά περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περίπου 10.000 μεγάλες, ενώ όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος «η ρύθμιση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι οριζόντια, ενώ για τις μεγάλες θα είναι εξατομικευμένη και με την «αυτονόητη» υποχρέωση των μετόχων να εισφέρουν στην σωτηρία της επιχειρήσεις».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο «εάν στην ρύθμιση ενταχθεί το 18% των επιχειρήσεων που έχουν χρέη σε ταμεία και εφορία, τότε το Δημόσιο έχει καθαρό κέρδος» και προσέθεσε ότι «σκοπός μας είναι να δώσουμε ανάσα στις επιχειρήσεις που είναι κλεισμένες στον εαυτό τους λόγω οφειλών και να αυξήσουν την απασχόληση αλλά και να φύγουν μπροστά και να αναπτυχθούν». Σύμφωνα μάλιστα με την πάγια θέση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια το κεντρικό σημείο αυτής της πολιτικής είναι να δοθεί «δεύτερη ευκαιρία» στις επιχειρήσεις, να κρατηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει συνολική εκκίνηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Πάντως η όλη διαδικασία θα προβλέπει γερό σκανάρισμα…. Έτσι για να ενταχθεί κάποιος επιχειρηματίας στην ρύθμιση, θα πρέπει η επιχείρηση του να θεωρείται βιώσιμη, σύμφωνα με τα κριτήρια που θα υπάρξουν.
reporter.gr
Πηγή
Category:
Οικονομία