ΔΝΤ: Η ΤΡΟΪΚΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΟΝΟ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ |
(Πεμ. 30/10/14 - 21:00) Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΓΚ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ! ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ !
ΟΙ ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ «ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ» ΤΟΥΣ. ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ !
ΥΣΤΑΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ Η «ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ»
Μετά το «φιάσκο» των stress test για τις τράπεζες, ακολουθεί για την κυβέρνηση το βασανιστήριο της σταγόνας με την πολυσυζητημένη αξιολόγηση του μνημονιακού προγράμματος από την τρόικα, ενώ τη σκυτάλη παίρνει η Γερμανία του Β. Σόιμπλε, η οποία διαψεύδει προσβλητικά τον Γκίκα Χαρδούβελη και τις δηλώσεις του.
Η εξουθενωτική πίεση των αγορών στο Χρηματηστήριο Αθηνών (ΧΑΑ) και στα επιτόκια των ομολόγων έχει τινάξει στον αέρα κάθε αξιοπιστία των stress test, αποκαλύπτοντας «μαύρες τρύπες» τόσο στα κεφάλαιά τους (η συμμετοχή της αναβαλλόμενης φορολογίας φτάνει, περίπου, το 40%) όσο και στις προβλέψεις για την κάλυψη των «κόκκινων» δανείων τους, που κινούνται στο πολύ χαμηλό επίπεδο του 40%.
Την ίδια ώρα, η τρόικα εκβιάζει ωμά την Αθήνα, απειλώντας με τη μη έλευσή της, αφού η κυβέρνηση όχι μόνο έχει καθυστερήσει ανυπόφορα στην εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος αλλά και καθυστερεί να στείλει τις προτάσεις της για την υλοποίησή του.
Η τροϊκανή αξιολόγηση τείνει να εξελιχθεί σε Βατερλώ για την κυβέρνηση, αφού και αν γίνει θα σημάνει την άρον-άρον ψήφιση σκληρών μέτρων, πράγμα που είναι πολύ αμφίβολο αν αντέχει η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πολύ περισσότερο όταν η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως όσο και ματαίως, το μαγικό αριθμό των 180.
Στο μεταξύ, όλος ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για την «γραμμή προληπτικής στήριξης» έχει τεθεί εκτός πάσης τροχιάς, αφού τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί ξανά σε απρόσιτα ύψη, που καθιστούν, μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον, όνειρο θερινής νυκτός την έξοδο στις αγορές.
Μέσα σε αυτό το γενικό ναυάγιο, τελευταία γραμμή άμυνας για το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο είναι η επίρριψη του αδιεξόδου στον «πολιτικό παράγοντα», στην αβεβαιότητα των πολιτικών εξελίξεων και στον «κίνδυνο», τάχα, που επισύρει ο ερχομός του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Ύστατο καταφύγιο για τους κυρίαρχους κύκλους φαίνεται να γίνεται το χαρτί της «εθνικής συνεννόησης» ή «εθνικής συναίνεσης», προκειμένου να πιεσθεί αφόρητα ο ΣΥΡΙΖΑ να τσουβαλιαστεί στον κύκλο της συνενοχής και της μνημονιακής συνέχειας.
ΝΙΚΟΣ ΖΗΚΟΣ
ΔΝΤ: Η ΤΡΟΪΚΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΟΝΟ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Η ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το «πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής» (full set policy proposals) που αναμένει η τρόικα θα προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα.
Με αυτό το τελεσίγραφο προς την παραδομένη κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ξεκαθάρισε τη θέση του πριν από λίγο από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων, όταν ερωτήθηκε για το χρόνο επιστροφής τη τρόικας στην Ελλάδα.
Για το θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και τη θέση που κρατά το ΔΝΤ ανέφερε πως αν και η Ελλάδα σταδιακά ανακτά την πρόσβαση στις αγορές, το γεγονός ότι η πρόσβασή της εξακολουθεί να είναι επισφαλής, «όπως προκύπτει από την πρόσφατη αύξηση των spreads», δείχνει πως θα ήταν σε μια καλύτερη θέση, αν είχε προληπτική στήριξη.
«Αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα θα αποφασίσει» είπε ο Ράις, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει εάν θα ήταν καλύτερο η χώρα να απευθυνθεί για προληπτική χρηματοδότηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. «Η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές» τόνισε.
Αρχικά ο Ράις τόνισε πως τεχνικά κλιμάκια βρέθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου στην Αθηνά και εξέτασαν θέματα της αξιολόγησης. Εν συνεχεία, υπογράμμισε πως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης κατά την Ετήσια Συνοδό του Ταμείου.
«Στη συνάντηση αυτή η γενική διευθύντρια επαίνεσε τις ελληνικές αρχές για τη σημαντική βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τις ενθάρρυνε να εφαρμόσουν αποφασιστικά τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Ακόμη, επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά ο Ράις.
Ο ίδιος, όταν ερωτήθηκε εάν η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα προσδιορίζεται κοντά στις 8 Νοεμβρίου, υπογράμμισε πως σε αυτό το στάδιο το ΔΝΤ και οι άλλοι εταίροι της Ελλάδας αναμένουν «το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής» της κυβέρνησης, προκειμένου να προσδιορίσουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα επιστροφής τους στην ελληνική πρωτεύουσα. Όταν μάλιστα δέχθηκε διευκρινιστική ερώτηση για το πότε θα σταλούν στην τρόικα οι ελληνικές θέσεις, αρκέσθηκε να απαντήσει πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Πάντως, προτού γίνουν γνωστές οι δηλώσεις Ράις, πηγές του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα εξέφραζαν την εκτίμηση πως το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν στην Ελλάδα.
Σε ερώτηση εάν στην μετά - μνημόνιο εποχή το ΔΝΤ θα παρέχει τεχνική στήριξη σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, ο Ράις είπε πως κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν οι ελληνικές Αρχές. Ο κ. Ράις απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ -στις 12 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον- την πρόωρη διακοπή του προγράμματος, λέγοντας πως δεν θα μεταφέρει «το περιεχόμενο ιδιωτικών συναντήσεων».
ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στην ερώτηση εάν το ΔΝΤ ζητά μειώσεις στις συντάξεις και αλλαγές στο ασφαλιστικό απάντησε πως το Ταμείο «στηρίζει την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», ωστόσο προσέθεσε πως είναι σημαντικό η Ελλάδα να προχωρήσει με τις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών της. Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης, όπου όπως είπε «η πρόοδος εξακολουθεί να υστερεί», έτσι ώστε ο καθένας να πληρώνει το μερίδιο φόρων που του αναλογεί.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ - ΣΟΪΜΠΛΕ !
Στη συνάντηση Χαρδούβελη - Σόιμπλε δεν υπήρξε κάποια συμφωνία για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, τονίζει εκπρόσωπος του υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, συμπλήρωσε ότι η συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα.
Όπως είπε την Τετάρτη (29/10) ο Γκίκας Χαρδούβελης αντικείμενο της συζήτησης ήταν η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα, δεδομένου ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου.
«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα. Την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, πώς προχωράμε, πώς πάει η ελληνική οικονομία και, επίσης, το γεγονός πως στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό το καταλαβαίνει και η γερμανική πλευρά, ότι πρέπει σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε αυτήν τη σχέση», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.http://www.iskra.gr/