follow us Like Us Google+ RSS Ενημέρωση μέσω e-mail











Συνθετικά κύτταρα «μιμούνται την εμφάνιση ζωής στη Γη»



Βοστόνη, Μασαχουσέτη

Συνθετικά «κύτταρα» που περιέχουν μόρια RNA ως γενετικό υλικό και μπορούν να αναπαράγονται δημιουργήθηκαν από ερευνητές στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να προσομοιωθεί η εμφάνιση των πρώτων ζωντανών οργανισμών του πλανήτη.

«Βρήκαμε τη λύση σε ένα παλιό πρόβλημα που αφορά την προέλευση της κυτταρικής ζωής» υποστηρίζει ο Τζακ Ζόστακ του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο Science.

Ο Ζόστακ πειραματίζεται εδώ και καιρό με κούφια σφαιρίδια των οποίων τα τοιχώματα αποτελούνται από λιπίδια, παρόμοια με τα λιπίδια από τα οποία αποτελούνται οι εξωτερικές μεμβράνες όλων των ζωντανών κυττάρων.

Τα σφαιρίδια αυτά, ή «πρωτοκύτταρα» όπως τα περιγράφουν οι ερευνητές, μπορούν να διαιρούνται, ή να «αναπαράγονται», στο δοκιμαστικό σωλήνα υπό κατάλληλες χημικές συνθήκες.

«Αυτό που λείπει [από τα σφαιρίδια] είναι γενετικό υλικό που μπορεί να αντιγράφεται» λέει ο Δρ Ζόστακ.

Στη νέα μελέτη, η ομάδα του ερευνητή αναφέρει ότι εισήγαγε σε αυτά τα πρωτοκύτταρα μόρια RNA. Οι πρώτοι οργανισμοί στη Γη πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσαν ως γενετικό υλικό το RNA επειδή το μόριο αυτό είναι απλούστερο από το DNA και επιπλέον μπορεί θεωρητικά να δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του χωρίς τη βοήθεια ξεχωριστών ενζύμων. Πράγματι, τα «πρωτοκύτταρα» του Ζόστακ μπορούν να διαιρούνται και να δίνουν δύο θυγατρικά κύτταρα, καθένα από τα οποία φέρει ένα αντίγραφο του αρχικού RNA. Οι ερευνητές στη Μασαχουσέτη δεν είναι οι πρώτοι που πειραματίζονται με αυτή την προσέγγιση, είναι όμως οι πρώτοι που κατάφεραν να δημιουργήσουν αντίγραφα των μορίων RNA χωρίς να καταστρέψουν τη μεμβράνη των πρωτοκυττάρων.

Τα αντίγραφα του RNA συναρμολογούνται από δομικές μονάδες που ονομάζονται νουκλεοτίδια και συνδέονται στη σειρά ένα προς ένα πάνω στο πρωτότυπο μόριο RNA. Η διαδικασία αυτή απαιτεί ιόντα μαγνησίου, τα οποία όμως έχουν την τάση να αντιδρούν με τα λιπίδια της μεμβράνης και τα καταστρέφουν. Η λύση ήταν να προστεθεί στο μείγμα ένα άλας του κιτρικού οξέος, το οποίο υπάρχει μεταξύ άλλων στο χυμό του λεμονιού. Κάθε μόριο κιτρικού συνδέεται με ένα ιόν μαγνησίου έτσι ώστε να εμποδίζει την αντίδραση με τα λιπίδια χωρίς όμως να εμποδίζει την αλληλεπίδραση με το RNA. Η ζωή στη Γη θα ,μπορούσε ενδεχομένως να είχε ακολουθήσει την ίδια προσέγγιση, κανείς όμως δεν ξέρει αν το κιτρικό οξύ υπήρχε πράγματι στον πλανήτη πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η θεωρία των ερευνητών θα μπορούσε να γίνει πιο πειστική αν κατάφερναν να αντικαταστήσουν το κιτρικό οξύ με αμινοξέα ή πρωτεΐνες που δημιουργούνται από αμινοξέα -τα μόρια αυτά είναι γνωστό ότι σχηματίζονται από αβιοτικές διαδικασίες και ανιχνεύονται ακόμα και στο Διάστημα.

Όπως το θέτει ο Δρ Ζόστακ, «ακόμα δεν έχουμε βρει κάποια απλή πρωτεΐνη που να λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά με το κιτρικό. Συνεχίζουμε όμως την αναζήτηση». Επιμέλεια: Βαγγέλης ΠρατικάκηςNewsroom ΔΟΛ




Πηγή




Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2015 στη φορολογία...







Παρελθόν αποτελεί πλέον και η αυτοτελής φορολόγηση των αγροτών, αλλά και η αυτοπεραίωση των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ η συλλογή αποδείξεων γίνεται πλέον τυπική υποχρέωση χωρίς ... πρόστιμα.



Τα ... «κάλαντα» της εφορίας για το 2015 περιλαμβάνουν σχεδόν μια "ντουζίνα" μικρών και μεγάλων αλλαγών που ενεργοποιούνται σταδιακά από μετά τα μεσάνυχτα απόψε στη φορολογία, όπως:



1. Για το 2015 δεν προβλέπεται πλέον κίνητρο συλλογής αποδείξεων. Για τα εισοδήματα του 2014 όμως που θα δηλωθούν φέτος, πρέπει μισθωτοί και συνταξιούχοι να υποβάλλουν αποδείξεις μέχρι το 10% του εισοδήματός τους.



2. Μειώνεται από 1ης Ιανουαρίου κατά 30% η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Μισθοσυντήρητοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν αύξηση μισθού (λόγω μείωσης της μηνιαίας παρακράτησης της εισφοράς) από 39 ευρώ το μήνα και άνω.



3. Καταργείται από το 2015 ο συμπληρωματικός φόρος 1,5%-3% για τα ενοίκια. Ωστόσο το όφελος για τους ιδιοκτήτες «ψαλιδίζεται» επειδή φέτος θα πληρώσουν με συντελεστής φόρου 11%, αντί 10%. Έτσι όλοι θα δουν έχουν «κέρδος» 0,5%-2,5% στους φόρους επί των εσόδων τους. Περισσότερο κερδισμένοι, όσοι εκμισθώνουν μεγάλα ακίνητα.



4. Αγρότες και κτηνοτρόφοι θα φορολογηθούν φέτος σαν μισθωτοι και συνταξιούχοι. Πλέον καταργείται ο αντικειμενικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος που ίσχυε



5. Όλοι οι μισθωτοί με μπλοκάκι, θα πληρώσουν φέτος υποχρεωτικά φόρο (και ξεχωριστά από όποια άλλα εισοδήματα είχαν το 2014) από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% σαν.. επιχειρήσεις.



6. Αυξάνεται στα 650 ευρώ, από 500, το τέλος επιτηδεύματος για τα «μπλοκάκια»



7. Όσοι πιάνονται στα «τεκμήρια», θα πληρώνουν πλέον 26% (και από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο) στο επιπλέον ποσό πάνω από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημά τους.



8. Από 1ης Ιανουαρίου θα παρακρατείται έξτρα φόρος από τους μηνιαίους μισθούς, αν ο υπάλληλος λαμβάνει και παροχές σε είδος.



9. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά τη διάρκεια του 2014 είχαν συνολικά ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορούν να ζητήσουν την απένταξή τους από το καθεστώς ΦΠΑ με την υποβολή σχετικής δήλωσης μεταβολής στις αρμόδιες ΔΟΥ εντός του μηνός Ιανουαρίου 2015.



10. Καταργείται από φέτος (για τη χρήση του 2014 και εφεξής) η δυνατότητα «αυτοελέγχου» και «αυτοπεραίωσης» χωρίς έλεγχο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.



11. Αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως 31-12-2016 η επιβολή φόρου υπεραξίας στα κέρδη από πωλήσεις ακινήτων.







Πηγή


Αν ισχύει η πληροφορία που γράφει σήμερα το «Ποντίκι» ο Σύριζα θα ζητήσει την παραίτηση του επιλαχόντα ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου –καταλαμβάνει την έδρα του Μανώλη Γλέζου- γιατί «φλερτάρει με την ιδέα να την "κάνει" για αλλού», όπως αναφέρεται χαρακτηρισδτικά στο δημοσίευμα.



Προφανώς η ηγεσία του κόμματος της Κουμουνδούρου θα έχει ενοχληθεί από τις απόψεις που διατύπωσε πρόσφατα ο Σ. Κούλογλου από την ιστοσελίδα του αντιμετωπίζοντας κολακευτικά το πολιτικό μόρφωμα του Σ. Θεωδοράκη.



Να θυμίσουμε ότι το επίμαχο κείμενο που υπέγραφε ο επιλαχών βουλευτής του Σύριζα ανέφερε:



«Αντίδοτο στην διαφαινόμενη τακτική της "καμένης γης" συνεχίζει να αποτελεί η πρόταση που διατυπώθηκε από τον Σ. Θεοδωράκη την Παρασκευή, για την συμφωνία υπερψήφισης του Στ. Δήμα από την σημερινή Βουλή με ταυτόχρονη προκήρυξη εκλογών για τα τέλη Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου. Μια τέτοια συμφωνία θα αποφόρτιζε το κλίμα στέλνοντας θετικά μηνύματα στην ΕΕ και την διεθνή κοινή γνώμη, ενώ θα βοηθούσε και τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται αρνητικά από το πολιτικό κλίμα εν μέσω εορτών».






Πηγή











Τί είναι η νευρική ανορεξία





Η νευρογενής ανορεξία συμπεριλαμβάνεται στις διατροφικές διαταραχές που πλήττουν κυρίως τις γυναίκες και χαρακτηρίζεται από την ηθελημένη διακοπή κατανάλωσης φαγητού με σκοπό τη διατήρηση ενός ασθενικά αδύνατου σώματος.Θεωρείται σοβαρή ψυχική ασθένεια καθώς το 20% των ανορεξικών ατόμων, τα οποία είναι συνήθως νεαρές και έφηβες γυναίκες, καταλήγουν σε θάνατο.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας


•σημαντική απώλεια βάρους

•αμηνόρροια δηλαδή διακοπή της περιόδου

•υπερβολική σωματική άσκηση

•έντονη ανησυχία του ατόμου μήπως πάρει βάρος

•ελλιπής σωματική ανάπτυξη

•αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

•διαταραχές στον ύπνο

•τελειομανία

•κοινωνική απομόνωση

Πού οφείλεται η νευρική ανορεξία


Τα αίτια αυτής της πάθησης είναι ψυχογενή, το σώμα δηλαδή υφίσταται τις συνέπειες του ψυχαναγκασμού, της ψυχικής διαταραχής ή της συναισθηματικής αναστάτωσης του ανορεξικού ατόμου. Οι ψυχικές ή συναισθηματικές διαταραχές μπορεί να πυροδοτούνται από κατάθλιψη ή από την ανάγκη/ψυχαναγκασμό του ανορεξικού ατόμου να ανταποκρίνεται στα πρότυπα που επιβάλλει η σύγχρονη κοινωνία, είτε να χειρίζεται τα άτομα του περιβάλλοντός του. Το ανορεξικό άτομο αρνείται να ενηλικιωθεί και διακατέχεται από την εμμονή ότι είναι παχουλό, ακόμη και όταν είναι ασθενικά αδύνατο.

Τί είδους επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν


•σοβαρές μεταβολικές διαταραχές

•αμηνόρροια δηλαδή διακοπή της περιόδου

•υπόταση

•διαταραχές ύπνου

•τριχόπτωση

•ατροφία δοντιών

•δυσκοιλιότητα

•θάνατος

Πώς αντιμετωπίζεται η νευρική ανορεξία


Η γενική θεραπεία της ανορεξίας περιλαμβάνει τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών ή ηρεμιστικών φαρμάκων -καθώς δεν υπάρχει ειδική φαρμακευτική αγωγή- εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής και ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ατομική, ομαδική, οικογενειακή ή γνωσιακή. Σε ακραίες περιπτώσεις επιβάλλεται η αναγκαστική εισαγωγή σε νοσοκομείο.http://ift.tt/QgdSWF



Πηγή




Πρόσκληση στους εργοδοτικούς φορείς απέστειλε σήμερα η ΓΣΕΕ για την άμεση έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα...







751 ευρώ από τα 568 ευρώ που είναι σήμερα.



Υπενθυμίζεται πως η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που υπεγράφη στις 26 Μαρτίου μεταξύ της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ λήγει σήμερα.



Η «μετενέργειά» της λήγει στις 31 Μαρτίου 2015 και, άρα, μέχρι τότε πρέπει να υπογραφεί νέα ΕΓΣΣΕ, προκειμένου να ισχύουν οι όροι της τρέχουσας (π.χ. 13ος -14ος μισθός, τριετίες, επίδομα τέκνων). Υπενθυμίζεται πως ο κατώτατος μισθός από την 1/1/2017 θα αποφασίζεται από την κυβέρνηση, ενώ από το Φεβρουάριο του 2012 με πράξη νομοθετικού περιεχομένου του τότε Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον κ. Παπαδήμο μείωσε κατά 22% των κατώτατο μισθό.



Η ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωσή της, με την πρόσκληση θέτει εκ νέου μεταξύ άλλων αναλυτικά:



• Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,39 € και του κατώτατου ημερομίσθιου στα 33,57€ για όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαιρέσεις, με προσαύξηση τριετιών.

• Την καθολικότητα ισχύος του συνόλου των όρων, οικονομικών και θεσμικών, της ΕΓΣΣΕ.

• Την άμεση ισχύ από 1/1/2015 της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ ως είχε.

• Την επαναφορά του εύρους της μετενέργειας όλων των όρων των ΣΣΕ.

• Την ενσωμάτωση της πρόσφατης Συμφωνίας της Γενεύης για καμία αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις ,την ανταπεργία και το συνδικαλιστικό νόμο.



Η ΓΣΕΕ τονίζει, στην ίδια ανακοίνωση, ότι οι κοινωνικοί εταίροι είχαν προβλέψει τις δραματικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία από τη μείωση των κατώτατων μισθών και του επιπέδου προστασίας των συλλογικών συμβάσεων. Το γεγονός αυτό είχε επισημανθεί στον τότε Πρωθυπουργό το Φεβρουάριο του 2012 με κοινή επιστολή τους, το περιεχόμενο της οποίας η Συνομοσπονδία θέτει ως αφετηρία των διαπραγματεύσεων.









Πηγή

Ά λλη μια επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας πραγματοποιήθηκε χτες υπό τις απειλές και τις ύβρεις «αυθόρμητων» οπαδών της ΑΕΚ. Ενδιαφέρουσα ήταν και η προσθήκη των ΜΑΤ. Μπορεί να μην ακούσατε κανένα κανάλι να ασχολείται με τα όσα διαδραματίστηκαν (οι οπαδοί δεν είναι δα και τίποτα τραμπούκοι φοιτητές, ούτε ο δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος έχει το ανάστημα του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη), εντούτοις εμάς μας φαίνεται κομματάκι ενδιαφέρον...


από δημοσιογραφική σκοπιά. Ίσως βέβαια να πλανευτήκαμε και πάλι…



Χτες πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας με επίδικο την μελέτη προστασίας του άλσους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και των 6 στρεμμάτων τα οποία διεκδικεί η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε» της οικογένειας Μελισσανίδη με σκοπό την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ. Το σχέδιο ανάπλασης και προστασίας του άλσους προσκρούει στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής που ψηφίστηκε στα μουλωχτά το καλοκαίρι στη Βουλή, παρά τις αντιδράσεις όλων των περιβαλλοντικών και άλλων φορέων. Στον Νόμο 4277, μεταξύ άλλων, αφαιρείται η κυριότητα και η χρήση του άλσους της Φιλαδέλφειας από τον Δήμο, μεταβιβάζεται σε άλλο φορέα διαχείρισης και μετατρέπεται σε μητροπολιτικό πάρκο με δυνατότητα να δημιουργηθούν εντός του επιπλέον αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες χρήσεις που αναιρούν τον δασικό χαρακτήρα. Στον ίδιο νόμο, 6 στρέμματα δάσους αποχαρακτηρίζονται για να ενωθούν με τον υπάρχοντα χώρο της ΑΕΚ και να χτιστούν.



σφαλώς ο νέος νόμος δεν αφορά μόνο τον συγκεκριμένο Δήμο, ούτε μόνο το επίμαχο άλσος. Ωστόσο, οι διατάξεις που αφορούν την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ και τον αποχαρακτηρισμό μέρους του άλσους, εξηγούν και τους λόγους για τους οποίους η νέα δημοτική αρχή της πόλης, επιθυμεί να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να προστατεύσει το άλσος. Αυτή ήταν και η απόφαση που πάρθηκε χτες κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, που συνεδρίασε τελικά κεκλεισμένων των θυρών, καθώς η προθεσμία για την κατάθεση προσφυγής εκπνέει σε λίγες μέρες.



Πριν μία εβδομάδα είχε επιχειρηθεί ξανά η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το ίδιο θέμα. Είχε διαλυθεί όμως από οπαδούς της ΑΕΚ κατόπιν προπηλακισμών και βιαιοπραγιών που οδήγησαν τρεις δημοτικούς συμβούλους και δύο κατοίκους στο νοσοκομείο. Ο Δήμος είχε απευθύνει κάλεσμα προς τους δημότες να παρακολουθήσουν μαζικά τη χτεσινή συνεδρίαση με σκοπό την αποτροπή του γνώριμου πια σκηνικού που στήνουν κάθε τόσο οι φερόμενοι ως αυθόρμητοι οπαδοί της ΑΕΚ. Οι προπηλακισμοί και οι επιθέσεις δεν έλειψαν ούτε και χτες, παρά την παρουσία πλήθους δημοτών και στελεχών της αυτοδιοίκησης.



Φτάνοντας στο 3ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση, δυο κλούβες των ΜΑΤ και διμοιρίες σε ρόλο πορτιέρη, προανήγγελλαν δια της παρουσίας τους το τι μπορεί να αναμένει κανείς ότι θα αντικρύσει εντός της αίθουσας. Το μπούγιο των οπαδών της ΑΕΚ άλλωστε είχε φροντίσει να δώσει το μήνυμα από νωρίς.



Προσπαθώντας να ελιχθώ ανάμεσα στο πλήθος και κρατώντας απόσταση από όσους εντόπιζα κάποιο διακριτικό της ΑΕΚ σε σκουφιά ή κασκόλ, προωθήθηκα προς το βάθος της αίθουσας όπου βρίσκονταν κάποιοι ελάχιστοι συνάδελφοί μου. Τον λόγο είχε ο νέος δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος, ο οποίος επιχειρούσε να εξηγήσει τη διάθεση της παράταξης της πλειοψηφίας να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το άλσος προς όφελος των πολιτών. Κάθε τόσο ένα «σκάσε μαλάκα» ή και πιο συγκεκριμένα για να μην μένουν αμφιβολίες «Βασιλόπουλε, μαλάκα, καραγκιόζη», διέκοπτε την τοποθέτηση ώσπου τελικά ένα γιαούρτι, το οποίο πέρασε ξυστά από το πρόσωπό του, οδήγησε τον αστυνομικό διευθυντή να παρέμβει.



«Γαμώ την παναγία σου κι εσένα» είπε μια γροθιά που υψώθηκε πέντε μέτρα μακριά μου, ντυμένη με γάντια μηχανής με την κατάλληλη εσωτερική ενίσχυση στους κόμπους της. Κανά- δυο επιχείρησαν να περάσουν προς τα πλαϊνά της σκηνής, όπου είχε καταφύγει ο δήμαρχος, σπάζοντας τον χαλαρό κλοιό που είχαν δημιουργήσει δημότες. Τα ΜΑΤ επενέβησαν δημιουργώντας μια αλυσίδα ανάμεσα στους δημότες και τους ΑΕΚτζήδες, οι οποίοι ωστόσο μάλλον έχουν μάθει να μην πολυανησυχούν στη θέα αστυνομικών – εν αντιθέσει με όλους εμάς τους υπόλοιπους που είχαμε μείνει ανάμεσά τους και δεν ξέραμε από ποιον κινδυνεύαμε περισσότερο. Όπως αποδείχτηκε, κινδυνεύαμε από τους ΑΕΚτζήδες, τους οποίους η αστυνομία είχε αρχίσει να απωθεί με σκοπό να εκκενώσει την αίθουσα. Φυσικά, εδώ έχουμε μια περίπτωση –τη μόνη, ίσως– στην οποία οι αστυνομικοί κινήθηκαν σύμφωνα με τις απαιτήσεις όσων από χρόνια φωνάζουμε ενάντια στην αστυνομική βία: ούτε δακρυγόνα χρησιμοποίησαν εναντίον των οπαδών ούτε γκλομπιές στα κεφάλια τους, όπως συνηθίζουν να κάνουν με κάθε άλλο διαμαρτυρόμενο πλήθος από τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τους φοιτητές.



Οι ΑΕΚτζήδες όχι απλώς δεν αποχώρησαν, αλλά από τα ανοιχτά παράθυρα συνέχισαν να βρίζουν όποιον έβλεπαν μπροστά τους. «Μωρή γ@μι⓪λ@ του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η ώρα» μου φώναξε ένας από δαύτους δείχνοντάς μου με το χέρι του πόσο θα μου κάνει τον κѠλ⓪ όταν με το καλό φτάσει η ώρα… Κάποιοι άλλοι αυθόρμητοι αγανακτισμένοι ΑΕΚζήδες μεγαλύτερης ηλικίας άρχισαν να ξαναμπαίνουν στην αίθουσα φωνάζοντας προς τους ελάχιστους δημότες που είχαν απομείνει: «ΣΥΡΙΖΑίοι με στολή είστε, ρε. Πίσω απ’ τα ΜΑΤ, ρε; Γ@μι⓪λ€ς!» προσπαθώντας προφανώς να προκαλέσουν αντίδραση ώστε να «νομιμοποιηθεί» ένα νέο «ντου» των οπαδών. Κάποιοι αστυνομικοί τους οδηγούσαν και πάλι χαλαρά προς τα έξω αλλά αυτοί επέμεναν: «Χρυσαυγίτες είστε, ρε. Φασίστες». Αυτό μάλλον κόλλαγε στο ότι δεν ελήφθη υπ’ όψιν η θέση «Οοοο / όλο το άλσος γήπεδο» που είχαν εκφράσει εξαρχής. Φεύγοντας τραυμάτισαν μόνον έναν πολίτη αυτή τη φορά.



Η αίθουσα εκκενώθηκε και από τους δημότες, ο δήμαρχος επέστρεψε και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Η εισήγηση του Άρη Βασιλόπουλου έκανε σαφές ότι ο δήμος επιδιώκει να προστατεύσει το άλσος στο σύνολό του και να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο στο χώρο που ανήκει ήδη στην ερασιτεχνική ΑΕΚ. Η πλειοψηφία αποφάσισε τελικώς την προσφυγή για την υπεράσπιση του άλσους ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου, προηγήθηκε τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στα ΚΕΠ της περιοχής, τα οποία εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους.



Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου από unfollow



Πηγή


Mια απόφαση που ισοδυναμεί με τορπίλη κατά της κυβέρνησης και ειδικότερα κατά της ίδιας της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά προσωπικά, για προφανείς λόγους προσωπικής στρατηγικής, έλαβε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης.



Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης -γνωστός υπέρμαχος της πολιτικής των απολύσεων- υπέγραψε απόφαση με την οποία επανατοποθετούνται μόνο 600 από τους διοικητικούς υπαλλήλους των 8 Πανεπιστημίων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα με βάση τα.προσωρινά αποτελέσματα του ΑΣΕΠ.



Η απόφαση που φέρει αριθμό Πρωτοκόλλου 34052/24-12-2014, εστάλη από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διαβιβαστεί στους φορείς υποδοχής. Ως εκ τούτου οι υπόλοιποι 500 διοικητικοί υπάλληλοι των 8 Πανεπιστημίων που δεν καταλαμβάνουν θέση θα πρέπει να παραμείνουν σε διαθεσιμότητα μέχρι να εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ και να έχουν δικαιολογημένα τον φόβο ότι αυτοί κινδυνεύουν να απολυθούν.



Η προχειρότητα και η σκοπιμότητα της απόφασης του κ. Μητσοτάκη, παραμονή Χριστουγέννων, προκύπτει και από το γεγονός ότι οι φορείς παρέλαβαν μεν το διαβιβαστικό με τα ονόματα των υπαλλήλων, αλλά δεν υπάρχουν οδηγίες τι πρέπει να κάνουν. Επίσης στους καταλόγους με τα ονόματα δεν υπάρχουν στοιχεία με του υπαλλήλους,όπως τηλέφωνα, με αποτέλεσμα για κάποιους φορείς, να μην είναι δυνατή η ειδοποίησή τους.




Αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι του κ. Μητσοτάκη, σταμάτησε αμέσως ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος είναι και ο καθ' ύλην αρμόδιος. Με έγγραφο του θέτει χαρακτηρίζει άκυρη την απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη για την επανα τοποθέτηση μόνο των 600 διοικητικών υπαλλήλων.


"Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη παραμένει ανενεργός μέχρις ότου επανα τοποθετηθούν όλοι οι διαθέσιμοι διοικητικοί υπάλληλοι των 8 Πανεπιστημίων με σκοπό να καλύψουν τις διαπιστωμένες και αποδεδειγμένες ανάγκες των ΑΕΙ, σύμφωνα με την απόφαση τηε Κυβέρνησης της 16-6-14", αναφέρει το έγγραφο του υπουργού Παιδείας.



Στις 16-6-14 , στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου, είχαν αποφασιστεί τα εξής:

Α. Προκηρύσσονται αμέσως προς κάλυψη 600 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ. Όσο διαρκεί η προθεσμία της αξιολόγησης των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και υποβάλλουν αιτήσεις για κάλυψη προκηρυγμένων θέσεων, δεν απολύεται – σύμφωνα με τη νομοθεσία - κανείς από όσους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Β. Στο μεταξύ, τα οργανογράμματα που έχουν υποβάλει τα ΑΕΙ αξιολογούνται από ανεξάρτητο αξιολογητή μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ.

Γ. Αν από την αξιολόγηση προκύψουν και νέες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, αυτές θα καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη. Η αξιολόγηση Από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης προέκυψε η διαπίστωση ότι στα οκτώ Πανεπιστήμια όχι μόνο δεν πρέπει να απολυθεί κανείς, αλλά πρέπει να προσληφθούν και άλλοι διοικητικοί υπάλληλοι.


Ύστερα λοιπόν από την έκθεση αξιολόγησης των οργανισμών για τα 8 Πανεπιστήμια με υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα, ο κ. Λοβέρδος είχε δηλώσει ότι αφού από την αξιολόγηση δεν προκύπτει ανάγκη απολύσεων τότε δεν θα απολυθεί κανείς.

Τη δήλωση αυτή έκανε στις 27-8-14 στη Βουλή κατηγορώντας ταυτόχρονα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στενοχωριέται πως δεν θα γίνουν απολύσεις γιατί δεν θα έχει με κάτι ν΄ασχολείται».

Ο κ. Λοβέρδος είχε προσθέσει πως «δεν είχα έως σήμερα υπόψη μου την αξιολόγηση για τις απολύσεις των διοικητικών των Πανεπιστημίων. Είχα από την αρχή πει πως πρέπει να γίνει αξιολόγηση και με τα πορίσματά της να εξαρτηθούν οι απολύσεις. Άλλος κανόνας δεν υπάρχει.»



Πηγή


Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται ο «γάμος» ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ που κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση μπορεί να χαρακτηριστεί.

Οι επιφυλάξεις από μερίδα στελεχών της Κουμουνδούρου εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με τη χρησιμότητα, αλλά και τον τρόπο συγκρότησης μιας τέτοιας συμμαχίας.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας διευκρινίζει πως «δεν μπαίνουμε σε λογική παζαριών, δεν τάζουμε εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο επικρατείας», η πλευρά της ΔΗΜΑΡ ζητά να υπάρξει προγραμματική συμφωνία, αλλά και κατοχύρωση του αυτοτελούς χαρακτήρα του κόμματος.

Στην Κουμουνδούρου από την άλλη βασική προϋπόθεση για την σύγκλιση είναι η συμφωνία στο πρόγραμμα της ΔΕΘ.

Το θέμα της διεύρυνσης συζητήθηκε και στη νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας με τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως διευκρίνιζαν ότι η επιλογή να μην υπάρχουν υποψήφιοι από συμμαχίες στο ψηφοδέλτιο επικρατείας είναι μια επιλογή που δεν εξαιρεί κανέναν, ούτε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

«Οι αντίπαλοί μας θα μας ήθελαν απομονωμένους, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας αναφερόμενος στο θέμα των συνεργασιών του κόμματος.

Τα περιθώρια στενεύουν και το ζήτημα αναμένεται να λήξει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Θα ακολουθήσει το διαρκές συνέδριο για την έγκριση του κυβερνητικού προγράμματος στις 3-4 Ιανουαρίου, που θα ανοίξει με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν τελικά η συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ ευοδωθεί, οι υποψήφιοι που θα προκριθούν από την Αγίου Κωνσταντίνου θα προσμετρηθούν στα 50 μη κομματικά στελέχη, τα οποία πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας να συμπεριληφθούν στις συνολικά 425 υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί για τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η Πολιτική Γραμματεία.



Πηγή


Παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας



Παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μέχρι την Δευτέρα 5 Ιανουαρίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι υπό το φως των προβλημάτων που δημιούργησε η τρέχουσα κακοκαιρία.









Πηγή

Σ τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο περνά προεκλογικά η αρμοδιότητα καταστροφής των εγγράφων του ΣΔΟΕ! Δηλαδή ο έμπιστος του Σαμαρά πρώην έφορος Μεσσήνης θα μπορεί να καταστρέφει όσα έγγραφα δεν του αρέσουν, όποιες εντολές θεωρεί ότι μπορεί να τον εμπλέξουν, όποιες αποφάσεις θέλει!!!



Από χθες με υπουργική απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ο διοικητής του ΣΔΟΕ αποκτά την δυνατότητα καταστροφής εγγράφων και στοιχείων του ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα...


στο ΦΕΚ 3498/29-12-14 (τεύχος Β’) δημοσιεύθηκε η υπουργική άποφαση όπου στο άρθρο 1 παρ. ιδ μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα για «έκδοση απόφασης διατήρησης ή καταστροφής εγγράφων και λοιπών στοιχείων των συγκεντρωτικών αρχείων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Σ.Δ.Ο.Ε., κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης».



Αυτά ξέρει ο Αλ. Τσίπρας και τη Δευτέρα του έλεγε «μη διανοηθείτε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας ούτε ένα δημόσιο έγγραφο. Μην διανοηθείτε να πειράξετε τίποτα από τους φακέλους στα συρτάρια των υπουργείων».



Δείτε την υπουργική απόφαση.








Από avantipopolo



Πηγή


«Πάει ο παλιός ο... φόρος» αλλά, ταυτόχρονα, με την αλλαγή του χρόνου έρχονται οι νέοι. Παρελθόν αποτελεί πλέον και η...

αυτοτελής φορολόγηση των αγροτών, αλλά και η αυτοπεραίωση των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ η συλλογή αποδείξεων γίνεται πλέον τυπική υποχρέωση χωρίς... πρόστιμα.



Τα... «κάλαντα» της εφορίας για το 2015 περιλαμβάνουν σχεδόν μια ντουζίνα μικρών και μεγάλων αλλαγών που ενεργοποιούνται σταδιακά από μετά τα μεσάνυχτα απόψε στη φορολογία, όπως:



1. Για το 2015 δεν προβλέπεται πλέον κίνητρο συλλογής αποδείξεων. Για τα εισοδήματα του 2014 όμως που θα δηλωθούν φέτος, πρέπει μισθωτοί και συνταξιούχοι να υποβάλλουν αποδείξεις μέχρι το 10% του εισοδήματός τους.



2.Μειώνεται από 1ης Ιανουαρίου κατά 30% η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Μισθοσυντήρητοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν αύξηση μισθού (λόγω μείωσης της μηνιαίας παρακράτησης της εισφοράς) από 39 ευρώ το μήνα και άνω.



3.Καταργείται από το 2015 ο συμπληρωματικός φόρος 1,5%-3% για τα ενοίκια. Ωστόσο το όφελος για τους ιδιοκτήτες «ψαλιδίζεται» επειδή φέτος θα πληρώσουν με συντελεστής φόρου 11%, αντί 10%. Έτσι όλοι θα δουν να έχουν «κέρδος» 0,5%-2,5% στους φόρους επί των εσόδων τους. Περισσότερο κερδισμένοι, όσοι εκμισθώνουν μεγάλα ακίνητα.



4.Αγρότες και κτηνοτρόφοι θα φορολογηθούν φέτος σαν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Πλέον καταργείται ο αντικειμενικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος που ίσχυε.



5.Όλοι οι μισθωτοί με μπλοκάκι, θα πληρώσουν φέτος υποχρεωτικά φόρο (και ξεχωριστά από όποια άλλα εισοδήματα είχαν το 2014) από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% σαν... επιχειρήσεις.



6.Αυξάνεται στα 650 ευρώ, από 500, το τέλος επιτηδεύματος για τα «μπλοκάκια».





7.Όσοι πιάνονται στα «τεκμήρια», θα πληρώνουν πλέον 26% (και από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο) στο επιπλέον ποσό πάνω από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημά τους.



8.Από 1ης Ιανουαρίου θα παρακρατείται έξτρα φόρος από τους μηνιαίους μισθούς, αν ο υπάλληλος λαμβάνει και παροχές σε είδος.





9.Απαλλάσσονται από την υποχρέωση είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά τη διάρκεια του 2014 είχαν συνολικά ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορούν να ζητήσουν την απένταξή τους από το καθεστώς ΦΠΑ με την υποβολή σχετικής δήλωσης μεταβολής στις αρμόδιες ΔΟΥ εντός του μηνός Ιανουαρίου 2015.



10.Καταργείται από φέτος (για τη χρήση του 2014 και εφεξής) η δυνατότητα «αυτοελέγχου» και «αυτοπεραίωσης» χωρίς έλεγχο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.





11.Αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως 31-12-2016 η επιβολή φόρου υπεραξίας στα κέρδη από πωλήσεις ακινήτων.



πηγή



Πηγή


Για το ταχύτερο οικιακό/ small business Ιντερνετ στον κόσμο κάνει λόγο η US Internet, η οποία λανσάρει υπηρεσία των... 10 GBPS στη Μινεάπολη των ΗΠΑ στα 399 δολάρια ανά μήνα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την ταχύτερη υπηρεσία που έχει δει ποτέ ο κόσμος, καθιστώντας τη Μινεάπολη την πρώτη πόλη στον κόσμο που «βλέπει» τέτοιες ταχύτητες σε αυτή την κατηγορία, με ανάλογες ταχύτητες download και upload.


Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Gizmag, η σύνδεση αυτή είναι δέκα φορές ταχύτερη από τις πολυδιαφημισμένες gigabit συνδέσεις της Google Fiber και παρεμφερή δίκτυα υπό σχεδιασμό στη Μ. Βρετανία.


Επίσης, ξεπερνά τις τυπικές ταχύτητες στη Νότια Κορέα, η οποία θεωρείται ότι έχει τον υψηλότερο μέσο όρο ταχύτητας σύνδεσης στον κόσμο. Σύμφωνα με την εταιρεία, εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες ΗΠΑ, τα 10 GBPS είναι περίπου 200 φορές γρηγορότερα από τη μέση οικιακή σύνδεση σε εθνικό επίπεδο.


Σε πρώτη φάση η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε έναν περιορισμένο αριθμό σπιτιών στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης αυτόν τον χειμώνα, ωστόσο σχεδιάζεται επέκτασή της στην περιοχή μέσα στο καλοκαίρι του 2015.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr



Πηγή


Για το ταχύτερο οικιακό/ small business Ιντερνετ στον κόσμο κάνει λόγο η US Internet, η οποία λανσάρει υπηρεσία των... 10 GBPS στη Μινεάπολη των ΗΠΑ στα 399 δολάρια ανά μήνα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την ταχύτερη υπηρεσία που έχει δει ποτέ ο κόσμος, καθιστώντας τη Μινεάπολη την πρώτη πόλη στον κόσμο που «βλέπει» τέτοιες ταχύτητες σε αυτή την κατηγορία, με ανάλογες ταχύτητες download και upload.


Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Gizmag, η σύνδεση αυτή είναι δέκα φορές ταχύτερη από τις πολυδιαφημισμένες gigabit συνδέσεις της Google Fiber και παρεμφερή δίκτυα υπό σχεδιασμό στη Μ. Βρετανία.


Επίσης, ξεπερνά τις τυπικές ταχύτητες στη Νότια Κορέα, η οποία θεωρείται ότι έχει τον υψηλότερο μέσο όρο ταχύτητας σύνδεσης στον κόσμο. Σύμφωνα με την εταιρεία, εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες ΗΠΑ, τα 10 GBPS είναι περίπου 200 φορές γρηγορότερα από τη μέση οικιακή σύνδεση σε εθνικό επίπεδο.


Σε πρώτη φάση η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε έναν περιορισμένο αριθμό σπιτιών στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης αυτόν τον χειμώνα, ωστόσο σχεδιάζεται επέκτασή της στην περιοχή μέσα στο καλοκαίρι του 2015.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr



Πηγή


Σας σπάνε τα νεύρα;Έχουμε την λύση!

΄΄Βομβαρδίζεστε΄΄ συνεχώς από γνωστούς και αγνώστους με αιτήματα για συμμετοχή σε παιχνίδια ή διάφορες άλλες εφαρμογές στο Facebook στις οποίες όμως...

δεν θέλετε να συμμετάσχετε αλλά δεν ξέρετε και θα τι πρέπει να κάνετε ώστε να αποκλείσετε μόνιμα αυτού του είδους τις ενημερώσεις, είτε αυτό αφορά τα συγκεκριμένα αιτήματα είτε τα πρόσωπα.



Παρ΄όλα αυτά ο τρόπος για να μπορέσετε να αποκλείσετε αυτά τα ανεπιθύμητα μηνύματα είναι πολύ απλός. Πατήστε εδώ και θα μεταφερθείτε στο κέντρο εφαρμογών στη σελίδα του facebook που βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα αιτήματα που σας έχουν αποσταλεί:



Κάντε κλικ σε κάθε ένα ξεχωριστά στα αιτήματα που θέλετε να απενεργοποιήσετε την εκ νέου αποστολή νέων μηνυμάτων πατώντας στο X



Στην επόμενη καρτέλα θα ερωτηθείτε αν θέλετε να αποκλείσετε τα αιτήματα που αφορούν την συγκεκριμένη εφαρμογή ή να αποκλείσετε γενικά όλα τα μηνύματα του χρήστη. Εδώ θα πρέπει να αποφασίσετε εσείς για το ακριβώς θέλετε να κάνετε.



Αυτό ήταν, από εδώ και πέρα όλα τα αιτήματα που αφορούν το συγκεκριμένο παιχνίδι ή εφαρμογή θα αγνοούνται, αν έχετε επιλέξει χρήστη τότε θα αγνοούνται όλα τα μηνύματα που προέρχονται απ΄αυτόν. Αν πάλι κάποια στιγμή αλλάξετε γνώμη στο μέλλον μπορείτε να τα ενεργοποιήσετε και πάλι μέσα από την σελίδα ρυθμίσεων απορρήτου του λογαριασμού σας στο Facebook.







πηγή







Πηγή


Σήμερα, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα καταβληθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε επιπλέον 999 δικαιούχους. Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ...

συνεχίζεται η διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.



Το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα καταβάλλεται μετά την επικύρωσή του από την Κοινωνική Υπηρεσία του οικείου δήμου, η οποία είναι και αρμόδια για την παροχή πληροφοριών προς τους πολίτες.



Πηγή


Sexy ατύχημα είχε η πανέμορφη παρουσιάστρια, ηθοποιός, μοντέλο και τραγουδίστρια Karin Victoria Silvstedt σε τηλεοπτική εκπομπή....



Βέβαια όλοι πήραν είδηση το τι ακριβώς συνέβη, παρόλο που εκείνη προσπάθησε να τα κρύψει….







Πηγή


Μπαμπά...

- Λέγε..

- Να παίξω κι εγώ μαζί σας 21 ;;...

- Είσαι μικρός ακόμα

- Δεν είμαι !!

- Η 21 παίζεται με λεφτά ρε σπόρε

- Έχω λεφτά !!

- Μπα; Πού τα βρήκες;;

- Απ τα κάλαντα !!

- Κόψε, έχω ανακατέψει...



Πηγή


Το 2014 μας αποχαιρετά με μια σειρά από ξεκαρδιστικές γκάφες και απίθανα ατυχήματα που συνέβησαν τους τελευταίους 2 μήνες. Καθίστε αναπαυτικά και πατήστε play!





Πηγή




Ούτε καν τα 30 δεν έχουν πατήσει ο Ian Hecox και ο Anthony Padilla, δύο νεαροί Αερικάνοι, κι όμως έχουν καταφέρει να κερδίζουν ετησίως περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια χάρη στο ταλέντο τους...







Με περισσότερους από 30 εκατομμύρια συνδρομητές, το διαδικτυακό κωμικό- σατιρικό κανάλι Smosh, έχει ξεπεράσει σε δημοφιλία ακόμα και την Katy Perry και την Jennifer Lawrence σε νεαρές ηλικίες.



Το Smosh πρωτοξεκίνησε το 2005 και δεν άργησε να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή διαδικτυακά κανάλια. Σήμερα τα δημοσιευμένα βίντεο έχουν περισσότερες από 3,8 δισεκατομμύρια προβολές ενώ έχει πλέον στη διάθεσή του εννιά κανάλια στο YouTube και μια ταινία στα σκαριά.









Πηγή




Ισχυρές αντοχές παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας και τάσεις απορρόφησης πιέσεων καταγράφει ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων για το 9μηνο του 2014, περίοδο κατά την οποία διατηρήθηκαν σε επίπεδα κοντά στα 20 δισ. ευρώ...







Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, τα οποία παρουσιάζει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπάρχει υποχώρηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 4,6%, σε σχέση με το 9μηνο του 2013, ήτοι απώλειες της τάξης των 949 εκατ. ευρώ. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 238 εκατ. ευρώ (στα 11,92 δισ. ευρώ). Στην εξεταζόμενη περίοδο, Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2014, προκύπτει μείωση των συνολικών εξαγωγών κατά 3,1% προς τις χώρες της ΕΕ και κατά 5,7% προς τις τρίτες χώρες.



Επιχειρώντας μία αναγωγή ως προς το κλείσιμο του έτους, τα στοιχεία προοιωνίζονται μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών στα επίπεδα του 2- 2,5%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών αναμένονται οριακές μεταβολές, σε σχέση με το σύνολο του 2013 (στην περιοχή 0- 1%). Ωστόσο, σε επίπεδο εισπράξεων από τις εξαγωγές προβλέπεται διατήρηση των ανοδικών ρυθμών στα επίπεδα άνω του 4%. Να σημειωθεί ότι για το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν περαιτέρω αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές κατά 5- 5,5%, ήτοι περίπου 23 δισ. ευρώ.



Σχολιάζοντας τα ευρήματα της ανάλυσης, η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη, τόνισε ότι «στα 6 χρόνια της κρίσης, η πορεία των εξαγωγών επιβεβαιώνει ότι συνθήκες αβεβαιότητας και κλίμα αποδόμησης των πραγματικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, υπό το βάρος καταστροφικών φημών, επηρεάζουν άμεσα και αρνητικά το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, σε όρους πληρωμών, ρευστότητας των επιχειρήσεων και μεριδίων στην παγκόσμια αγορά.



Όλα αυτά τα χρόνια, οι Έλληνες εξαγωγείς απέδειξαν πως με πείσμα, πρόγραμμα, σχεδιασμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης κατάφεραν να ανταποκριθούν στις πιο απαιτητικές ξένες αγορές, αλλά και να προσφέρουν τόνωση ηθικού και ψυχολογίας ως προς τις κατευθύνσεις ανάκαμψης της οικονομίας.



Ανάλογη αποτελεσματικότητα, υπευθυνότητα και ομοψυχία αναμένουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις από το πολιτικό προσωπικό της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η σύντομη προεκλογική περίοδος, να μην υπονομεύσει τις αιματηρές θυσίες των τελευταίων ετών, αλλά αντίθετα να εδραιώσει την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και να προεξοφλήσει τη δημιουργία προοπτικών οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής συνοχής.



Το όραμα για μία πιο εξωστρεφή οικονομία ενέπνευσε όλες τις υγιείς δυνάμεις της χώρας. Πλέον θα πρέπει και η ιδέα της πολιτικής συναίνεσης να κυριαρχήσει στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης και η Ελλάδα να εξάγει πολιτικό πολιτισμό, σύνεση, συνέπεια και υπευθυνότητα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, εντός και εκτός συνόρων»



Ο χάρτης των εξαγωγών

Σε μία περίοδο που σημαδεύτηκε αφενός από το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα και αφετέρου τις πρώτες ενδείξεις χαλάρωσης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, οι μεταβολές ως προς τους κύριους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών, ήταν σχετικά περιορισμένες. Η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ότι αφορά τους προορισμούς των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων.



Ακολουθούν κατά σειρά η Ιταλία, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Κύπρος ενώ στην 6η θέση (από την 7η) ανήλθε ο Εφοδιασμός Πλοίων από Τρίτες Χώρες. Στην 7η θέση ανήλθε (από την 8η στο αντίστοιχο περσινό 9μηνο), το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Αίγυπτος (από 15η), το Γιβραλτάρ (από 6η) και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (από 9η θέση).



Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ΕΕ (27) εμφανίζουν μείωση (-3,1%) και συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών καταλαμβάνουν το 44,5% των συνολικών εξαγωγών.



Πτωτική πορεία καταγράφεται για τις εξαγωγές προς τη Β. Αμερική κατά -14,6%, προς τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία, -3,2%), προς τη Μ. Ανατολή και Β. Αφρική (-4,4%), προς τη Λατινική Αμερική (-58,9%) κυρίως λόγω μεγάλης μείωσης των εξαγωγών προς Βραζιλία και για τις εξαγωγές προς την Κίνα κατά -34,9%. Οριακές μειώσεις καταγράφονται στις εξαγωγές προς τα Βαλκάνια κατά -1,7%.



Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αρνητικό της συγκυρίας επιβολής μέτρων κατά των ευρωπαϊκών προϊόντων, σε μία περίοδο κατά την οποία, προς την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) οι εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά κατά 11,1% (από 569,5 εκατ. ευρώ σε 632,5 εκατ. ευρώ).



Η άνοδος αυτή οφείλεται στις μεγάλες αυξήσεις των εξαγωγών προς την Ουκρανία κατά 54,6% (από 82,9 εκατ. ευρώ σε 128,1 εκατ. ευρώ), προς τη Μολδαβία που υπερτετραπλασιάστηκαν (από 17,1 εκατ. ευρώ σε 70 εκατ. ευρώ), αλλά και προς το Αζερμπαϊτζάν (σε 6,3 εκατ. ευρώ από 16,8 εκατ. ευρώ), οι οποίες υπερκάλυψαν και την αξιοσημείωτη μείωση των εξαγωγών προς τον κυριότερο πελάτη στην περιοχή, τη Ρωσία (από 311,1 εκατ. ευρώ σε 272,7 εκατ. ευρώ ή -12,4%), αλλά και τη μικρότερη μείωση προς τον άλλο σημαντικό πελάτη της περιοχής, τη Γεωργία κατά -6,5% (από 121,5 εκατ. ευρώ σε 113,6 εκατ. ευρώ).



Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, παρά την υποχώρηση η Ρωσία βρέθηκε ξανά στις 20 πρώτες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα (από την 21η θέση κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).



Σε ότι αφορά νέες εισόδους στην κατάταξη των 100 κυριότερων αγορών-στόχων, ξεχωρίζουν οι: Μαλαισία (74η θέση), Δομινικανή Δημοκρατία (84η θέση), Παναμάς (67η θέση), Παραγουάη (88η θέση), Αιθιοπία (93η θέση), Καζακστάν (96η θέση), Μαυριτανία (97η θέση), Βενεζουέλα (98η θέση), Μπαχρέιν (99η θέση).



Άνοδος εξαγωγών για βιομηχανικά προϊόντα

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία του εννιαμήνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014 κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η μείωση των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται στη σημαντική υποχώρηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων κατά -9,6% και στη μείωση κατά -8,3% των εξαγωγών καυσίμων.



Μικρή αύξηση καταγράφεται για τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων (+2%), που αποτελούν πλέον το 38% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών ενώ αυτές των πρώτων υλών υποχωρούν κατά -3,8%). Τέλος μειωμένες (-3,1%) εμφανίζονται οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένες κατά κατηγορίες.



Σε ό,τι αφορά τις νέες εισόδους στην κατάταξη των 100 πιο εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας, ξεχωρίζουν οι: μηχανές επεξεργασίας πληροφοριών (9η θέση), χάρτινα είδη υγιεινής (70η θέση), ντομάτες παρασκευασμένες (77η θέση), μετρητές αερίων και υγρών (78η θέση), ράβδοι από κράματα χαλκού (84η θέση), ψάρια καπνιστά (93η θέση), δίχτυα αλιείας (94η θέση), νερά με προσθήκη ζάχαρης ή αρωματικών υλών (99η θέση), κοσμήματα (100η θέση).



Αύξηση των εισαγωγών

Όσον αφορά στις εισαγωγές, η οριακή αύξηση κατά 0,4% (από 34.843,9 εκατ. ευρώ σε 34.989,2 εκατ. ευρώ) στο εννεάμηνο Ιανουάριος- Σεπτέμβριος του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013, οφείλεται στη σημαντική ανάκαμψη των εισαγωγών βιομηχανικών προϊόντων που αποτελούν, στο εξεταζόμενο εξάμηνο το 50,9% του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 9,3% (σε 17.815,3 εκατ. ευρώ από 16.302,6 εκατ. ευρώ).



Οι υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων παρουσιάζουν μείωση εισαγωγών και για αυτό το εννεάμηνο με εξαίρεση τη χαμηλή σε αξία εξαγωγών κατηγορία προϊόντων «είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες» που εμφάνισαν άνοδο 7,5% (στα 9,5 εκατ. ευρώ από 8,8 εκατ. ευρώ).



Πιο αναλυτικά για τα βιομηχανικά προϊόντα, η αύξηση των εισαγωγών προκύπτει από την πολύ μεγάλη άνοδο της υποκατηγορίας «μηχανήματα και υλικό μεταφορών» κατά 22,6% (σε 6.234,4 εκατ. ευρώ από 5.084,9 εκατ. ευρώ) ενώ και οι άλλες υποκατηγορίες έχουν ανοδικές τάσεις: τα «χημικά προϊόντα και συναφή» κατά 1,2% (σε 4.890,3 εκατ. ευρώ από 4.832,1 εκατ. ευρώ), τα «βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κατά πρώτη ύλη» κατά 2,1% (σε 3.443,8 εκατ. ευρώ από 3.373,6 εκατ. ευρώ) και τα «διάφορα βιομηχανικά είδη» κατά 7,8% (σε 3.246,8 εκατ. ευρώ από 3.012,1 εκατ. ευρώ).



Η πιο σημαντική μείωση εισαγωγών παρατηρείται στην κατηγορία των καυσίμων κατά -9,1% (σε 12.021,8 εκατ. ευρώ από 13.228,7 εκατ. ευρώ), οι οποίες όμως διατηρούν σε υψηλό επίπεδο (αν και σαφώς μειωμένο) το ποσοστό συμμετοχής τους στο σύνολο των ελληνικών εισαγωγών (από 38% σε 34,4% στο εξεταζόμενο διάστημα). Οι εισαγωγές της κατηγορίας «πρώτες ύλες», είχαν επίσης μείωση κατά -3,2%, στα 874,2 εκατ. ευρώ από 903,2 εκατ. ευρώ ενώ το μερίδιό τους στο σύνολο των ελληνικών εισαγωγών έπεσε στο 2,5%.



Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν κατά -3% (σε 4.268,4 εκατ. ευρώ από 4.400,5 εκατ. ευρώ). Η μείωση αυτή οφείλεται στη συρρίκνωση των εισαγωγών των δύο εκ των τριών υποκατηγοριών. Η σημαντικότερη υποκατηγορία αγροτικών προϊόντων, τα «τρόφιμα και ζώα ζωντανά» υποχώρησαν κατά -2,7% (σε 3.712,2 εκατ. ευρώ από 3.814,9 εκατ. ευρώ).



Μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση εμφανίζουν οι εισαγωγές για την υποκατηγορία «ποτά και καπνός» κατά -8,6% (σε 346,8 εκ. ευρώ από 379,5 εκατ. ευρώ) ενώ οι εισαγωγές της υποκατηγορίας «λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης» παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 1,6% (σε 209,4 εκατ. ευρώ από 206,1 εκατ. ευρώ).







Πηγή


Μια τριπλή πολιτική "καραμπόλα" που περιλαμβάνει τους Μανώλη Γλέζο, Στέλιο Κούλογλου και Νίκο Χουντή, μπορεί να φέρει τον Γιάννη Μηλιό στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου. Ποιά "πρόταση" και σε ποιόν μπορεί να λύσει τον "γόρδιο δεσμό" για την πραγματοποίησή της



Έντονο παρασκήνιο φαίνεται ότι υπάρχει πίσω από τη σημερινή ανακοίνωση από το Γιάννη Μηλιό της απόφασής του να μην θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Ο Γιάννης Μηλιός, ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, θα έχει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της γραμμής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, την οποία θα υιοθετήσει η κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, που θα προκύψει από τις πρόωρες κάλπες, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, προχώρησε σε αυτή του την απόφαση σε πλήρη συνεννόηση με τον ισχυρό πολιτικό πυρήνα της Κουμουνδούρου, με γνώμονα πάντα τις εσωτερικές ισορροπίες που πρέπει να διατηρηθούν εσωτερικό του κόμματος.



Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή του Γ.Μηλιού φαίνεται να συνδυάζεται με την γνωστοποιημένη πρόθεση του Μανώλη Γλέζου να είναι για μία ακόμα φορά βουλευτής στο εθνικό κοινοβούλιο, αλλά αυτή την φορά στα έδρανα της πλειοψηφίας μιας αριστερής κυβέρνησης, αλλά και με τη δυσαρέσκεια απέναντι στο δημοσιογράφο, Στέλιο Κούλογλου, μετά τη θέση που πήρε ο τελευταίος απέναντι στην προεδρική εκλογή και την πρότασή του να μετακινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη θέση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.



Σε περίπτωση που ο Μανώλης Γλέζος παραιτηθεί από τη θέση του στις Βρυξέλλες για να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ, πρώτοι επιλαχόντες για το Ευρωκοινοβούλιο είναι ο Στέλιος Κούλογλου και ο Νίκος Χουντής. Τρίτος επιλαχών είναι ο Γιάννης Μηλιός. Με δεδομένο ότι και ο Νίκος Χουντής έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του, πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν, είτε στη Β’ Αθήνας είτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, φαίνεται ότι ο Γιάννης Μηλιός δεν θα έχει, παρά μόνο να υπερπηδήσει το εμπόδιο του δημοσιογράφου Στ. Κούλογλου, για να ενταχθεί αυτός στη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή. Θεωρείται, μάλιστα, ότι με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στις προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο των αποφάσεων της Ε.Ε



Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες στα εσωτερικά της Κουμουνδούρου, δεν αποκλείεται αυτό το σενάριο να γίνει πραγματικότητα με μια “πρόταση” προς τον Στ. Κούλογλου, που θα περιλαμβάνει ένα κρίσιμο πόστο στον τομέα των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για τον Γιάννη Μηλιό.
http://www.7imeres.gr/




Πηγή


Ο Φώτης Κουβέλης θα συμπεριληφθεί σε σύνηθες ψηφοδέλτιο που απαιτεί σταυρό προτίμησης και όχι στο Επικρατείας, ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ...

Διαβάστε περισσότερα εδώ.



Πηγή


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Όλοι γνωρίζουμε την μικρή ολλανδική πόλη του Μάαστριχ, στα σύνορα Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου. Η πόλη αυτή συμβολίζει την Ενωμένη Ευρώπη καθώς εκεί στις 7 Φεβρουαρίου του 1992 υπογράφηκε η συνθήκη της δημιουργίας της Ενωμένης Ευρώπης. Η συνθήκη αυτή έθεσε ουσιαστικά την βάση για την μετέπειτα πορεία της ευρωπαϊκής ηπείρου, μια πορεία όμως που κάθε άλλο παρά ανταποκρίθηκε στα όνειρα των ευρωπαϊκών λαών καθώς προώθησε ένα άτεγκτο τραπεζιτικό ολοκληρωτισμό και μια δικτατορία του χρηματιστηριακού κεφαλαίου.

Αλλά ένα άλλο ανησυχητικό γεγονός που έρχεται από αυτή την συμβολική πόλη, μας δείχνει πως ο χριστιανισμός, η θρησκεία που κυριάρχησε στην Ευρώπη επί αιώνες, σήμερα έχει αντικατασταθεί από μια άθεη και νεοταξική κουλτούρα που ισοπεδώνει κάθε παραδοσιακή χριστιανική παρουσία. Το μεγάλο σκάνδαλο του Μάαστριχ, είναι ο καθεδρικός ναός του, ένας περικαλλής ιστορικός χριστιανικός ναός που κτίστηκε τον δέκατο τρίτο αιώνα. Ο ναός αυτός σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα κλασικό καφέ- μπαρ, όπως δείχνουν οι εικόνες που κυκλοφορούν και παρουσιάζουμε εδώ. Αλλά το πιο συγκλονιστικό είναι πως η Αγία Τράπεζα του ναού, με ένα μεγάλο σταυρό επάνω της, έγινε… τραπέζι για τις κάθε λογής ορέξεις των καφενόβιων θαμώνων.


Ο ναός αυτός με την τόσο μεγάλη ιστορία του είναι άλλο ένα θλιβερό κρούσμα μιας Ευρώπης που απόχριστιανοποιείται. Η παπική και η προτεσταντική έκφραση του χριστιανισμού που αποσχίστηκε από την αρχέγονη χριστιανή πηγή της, έχει οδηγήσει τους δυτικοευρωπαίους στην αθεΐα και ακόμα χειρότερα σε κάθε λογής θρησκευτικές αιρέσεις με όλες τις ψυχοφθόρες συνέπειες αυτής τη εξέλιξης. Σε χώρες όπως Ολλανδία, Γερμανία ακόμα και Γαλλία, χριστιανικοί ναοί γίνονται αίθουσες διασκέδασης, αποθήκες, γυμναστήρια ακόμα και…οίκοι ανοχής!!!

Ειδικά στην Γερμανία, σύμφωνα με μια έρευνα του περιοδικού Σπίγκελ, τα κρούσματα μετατροπής ναών σε γυμναστήρια συνεχώς αυξάνονται. Συγκεκριμένα η εκκλησία του αγίου Παύλου στο Rakvere, του αγίου Μαρτίνου στο Moringen, περιοχής Göttingen, του αγίου Νικολάου στο Hameln και του αγίου Νικολάου στο Heilbronn, έγιναν… γυμναστήρια. Παράλληλα στο Βερολίνο πολλές εκκλησίες καθολικών και διαμαρτυρόμενων έχουν εγκαταλειφτεί, ενώ οι εκκλησίες στις περιοχές Mönchengladbach και Stadtteil Rheydt, έγιναν μουσουλμανικά τεμένη. Εδώ φαίνεται και η ανησυχητική επέλαση του Ισλάμ, καθώς ήδη σε όλη την Γερμανία λειτουργούν επίσημα 159 μουσουλμανικά τεμένη, ενώ την περίοδο αυτή κτίζονται άλλα 128 χώρια τα μη δεδηλωμένα που είναι χιλιάδες. Παράλληλα υπάρχουν και λειτουργούν 2,500 μεστζίτ, δηλαδή αίθουσες προσευχής στο Ισλάμ.

Και εις «ανώτερα»!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Nikosxeiladakis.gr




Πηγή











Τί είναι η νευρική βουλιμία



Τί είναι η νευρική βουλιμία


Η νευρική βουλιμία συμπεριλαμβάνεται στις διατροφικές διαταραχές που πλήττουν κυρίως τις γυναίκες και χαρακτηρίζεται από έναν φαύλο κύκλο υπερφαγίας- λιμοκτονίας- εμετού- λήψης καθαρτικών. Ένα βουλιμικό άτομο, μετά από ένα επεισόδιο υπερφαγίας (υπερβολική κατανάλωση φαγητού) αποβάλλει την τροφή με την πρόκληση εμετού ή με τη λήψη καθαρτικών.



Ποιά είναι τα συμπτώματα της νευρικής βουλιμίας


•αφυδάτωση και κακή κατάσταση του δέρματος

•αποδυνάμωση του οργανισμού (εξάντληση, καρδιακές αρρυθμίες)

•απορύθμιση της εμμηνόρροιας

•οδοντική και στοματική φθορά

•πρησμένοι σιελογόνοι αδένες

•τελειομανία

•κοινωνική απομόνωση

Πού οφείλεται η νευρική βουλιμία


Τα αίτια αυτής της πάθησης είναι ψυχογενή, το σώμα δηλαδή υφίσταται τις συνέπειες του ψυχαναγκασμού, της ψυχικής διαταραχής ή της συναισθηματικής αναστάτωσης του βουλιμικού ατόμου. Οι ψυχικές ή συναισθηματικές διαταραχές μπορεί να πυροδοτούνται από κατάθλιψη ή από την ανάγκη/ψυχαναγκασμό του βουλιμικού ατόμου να ανταποκρίνεται στα πρότυπα που επιβάλλει η σύγχρονη κοινωνία, είτε να χειρίζεται τα άτομα του περιβάλλοντός του. Το βουλιμικό άτομο αρνείται να ενηλικιωθεί και διακατέχεται από την εμμονή ότι ο έλεγχος του σωματικού βάρους καθορίζει την κοινωνική του εικόνα.

Τι είδους επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν


•Μετά από ένα επεισόδιο υπερφαγίας, το στομάχι μπορεί να υποστεί ρήξη και να επέλθει ο θάνατος

•Αναιμία

•Καρδιακά προβλήματα, όπως αρρυθμίες

•Αμηνόρροια δηλαδή απουσία της περιόδου

•Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα και ναυτία

•Ηλεκτρολυτικές διαταραχές, όπως χαμηλό κάλιο, νάτριο και χλώριο στο αίμα

Πώς θεραπεύεται η νευρική βουλιμία


Η γενική θεραπεία της βουλιμίας περιλαμβάνει τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών ή ηρεμιστικών φαρμάκων – καθώς δεν υπάρχει ειδική φαρμακευτική αγωγή- και εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής και ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ατομική, ομαδική, οικογενειακή ή γνωσιακή.http://www.healthpress.gr



Πηγή


Σε κλούβα των ΜΑΤ ήπιε έναν καφέ η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την επίσκεψή της στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Λόγω κρύου και βροχής, οι άντρες των ΜΑΤ την κάλεσαν να μπει μέσα στην κλούβα για να ζεσταθεί, κάτι το οποίο...




Πηγή


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε σε συνεδρίαση του κόμματος και τόνισε για άλλη μια φορά πως μόνο η παράταξή του μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην εγκλωβιστούν οι πολίτες στο δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως θα ήταν τραγικό να δοθεί η τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Χρυσή Αυγή.



«Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να κερδίσουμε τη δική μας "Ναυμαχία της Σαλαμίνας", όταν ακούστηκε το "πάταξον μεν, άκουσον δε"» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και έθεσε ως στόχο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να είναι το τρίτο κόμμα και να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του ενόψει των εκλογών, τόνισε πρώτον ότι είναι προφανές ότι δεν υπάρχει αυτοδυναμία, δεύτερον ότι δεν υπάρχουν επίσης δεύτερες εκλογές διότι δεν μπορεί να δαπανηθεί ο δεύτερος μήνας της παράτασης, ο Φεβρουάριος και άρα, τρίτον, «όχι» ακυβερνησία και «όχι» άλλοθι σε κανέναν. Πρέπει, είπε, να υπάρχει κυβέρνηση, γιατί δεν θα υπάρχει περιθώριο να ολοκληρωθεί το εθνικό πλαίσιο της νέας σελίδας. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας, όχι της κυβερνητικής, ο εγγυητής της εθνικής στρατηγικής, που «σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πράγματι μια προγραμματική συμφωνία με ένα ελάχιστο περιεχόμενο και έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό να οδηγήσει στη μέγιστη δυνατή συστράτευση όλων των εθνικών δυνάμεων στην ευθύνη».


Τα 6 σημεία που εγγυάται το ΠΑΣΟΚ

Απαντώντας στο ερώτημα: «τι είναι αυτό το ελάχιστο και βασικό που εγγυάται το ΠΑΣΟΚ, που συνιστά τον πυρήνα της εθνικής σταθερότητας και της προοπτικής της χώρας», ο κ. Βενιζέλος παρέθεσε 6 σημεία:

Η πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές, κάτι που αφορά την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης

Οικονομική σταθερότητα, με τον κ. Βενιζέλο να τονίζει ότι «εγγυόμαστε την παραμονή στην Ευρωζώνη, ότι δεν θα υπάρχει πιστωτικό γεγονός, θα υπάρχει σεβασμός του πρωτογενούς και του κοινωνικού πλεονάσματος, του θετικού ρυθμού ανάπτυξης, θα υπάρξει έγκαιρη εντός του διμήνου ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ώστε η Ελλάδα να περάσει στην προληπτική πιστωτική γραμμή»

Η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα, που αφορά και τις ρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί για το χρέος

Θεσμική σταθερότητα, καμία αίσθηση ιστορικής ρεβάνς δεν μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση ακόμα και τις αποχρώσεις των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών που ισχύουν σε κάθε κράτος της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει πρακτικά, όπως είπε, ότι: πρέπει να υπάρξει συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τις εκλογές, συναινετική αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλαγή του εκλογικού συστήματος με κατάργηση του μπόνους

Προστασία της εθνικής ασφάλειας, της κυριαρχίας και της ακεραιότητας

Μετάβαση στη νέα φάση μετά το μνημόνιο και την κρίση ως άνοιγμα στο μέλλον και όχι επιστροφή στο παρελθόν.



«Αυτά είναι τα 6 σημεία που θέλουμε να είναι εγγυημένα και των οποίων λειτουργούμε ως εγγυητής» είπε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε ότι «το θέμα μας δεν είναι η συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας και την κατάληψη υπουργικών θέσεων» και πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το κυβερνητικό σχήμα του 2012, όπως διατυπώθηκε στις εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου, έχει απόλυτη επικαιρότητα. «Ο τόπος χρειάζεται εθνική ενότητα όλων των πραγματικά ευρωπαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων, αν αυτό δεν είναι εφικτό αρκεί μια κυβέρνηση των υπεύθυνων δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού με προοδευτικό πρόσημο», είπε. Είπε ακόμα ότι άλλα κόμματα δεν μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο, «γιατί έχουμε ζήσει την εμπειρία κομμάτων όπως η ΔΗΜΑΡ» και ότι «δεν μπορούμε να ζήσουμε την εμπειρία μιας νέας ΔΗΜΑΡ που εμφανίζονται ως καινούριο και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αναπαλαίωση».



Ο ΓΑΠ και το "πρόβλημα εσωτερικής εκκρεμότητας"

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις εξελίξεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, αν και χωρίς να τον κατονομάσει, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Εμείς πρέπει να υπερβούμε και έναν άλλο φραγμό που δημιουργεί δυσπιστία σε σχέση με το αν μπορούμε να λειτουργήσουμε ως εγγυητές τις εθνικής σταθερότητας, γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα εσωτερικής εκκρεμότητας, που όλοι το γνωρίζουμε και είναι πρωτοφανές ιστορικά και αδιανόητο και δεν μιλάω για καμία διάσπαση, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα εξ αντικειμένου πλέον». «Δεν κάνω δίκη προθέσεων δεν είναι της στιγμής», είπε, «πρέπει να τελειώνει αυτό και έχουμε πει ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να τελειώνει αυτό, αλλά υπάρχει μια υπονόμευση, ένας αποπροσανατολισμός, καταβάλουμε κόστος σε μια εσωστρέφεια τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έχει υποχρέωση να λειτουργήσει και λειτουργεί εξωστρεφώς απευθυνόμενος σε όλον τον λαό και παρέχοντας τις εγγυήσεις που θέλει». Συνεχίζοντας, είπε ότι «γι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό που λέμε "κρατάμε ψηλά την ευθύνη", να το εννοούμε», γιατί, όπως πρόσθεσε, η ευθύνη είναι η πατρίδα, το μέλλον, η μνήμη, «η συνείδηση της ατομικής ευθύνης ιδίως όταν για κάποια πρόσωπα η ατομική ευθύνη έχει και πρόσθετα χαρακτηριστικά που είναι ιστορικά, παραταξιακά και θεσμικά».



Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους περίπου 440 υποψήφιους της παράταξης, που θα συστρατευθούν στα ψηφοδέλτια, να δώσουν μια μεγάλη μάχη για την πατρίδα. «Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη είναι εδώ, έχουν κληθεί και καλούνται όλοι με τους καλύτερους όρους με πλήρεις εγγυήσεις ισοτιμίας και συμμετοχής και στις εκλογές και στο συνέδριο που θα γίνει μετά τις εκλογές, με όρους απόλυτης εσωκομματικής δημοκρατίας, πολυφωνίας, αρκεί να υπάρχουν ιδέες προτάσεις, για την ανανέωση και την ενότητα του χώρου» υπογράμμισε. «Όμως», πρόσθεσε, «προχωράμε εμείς που είμαστε, εμείς που μπορούμε» και τόνισε ότι «κανείς δεν θα στερήσει από τη παράταξη το ρόλο της και από το έθνος τις εγγυήσεις που έχει ανάγκη».



Οι εκλογές δεν έχουν κριθεί από τα "αποδυτήρια"

Ακόμη σημείωσε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας για όλους», τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες ατομικά, χαρακτήρισε την αντιπολίτευση «ετερόκλητη με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής» και την κατηγόρησε ότι οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές μέσα από έναν «εκβιασμό των θεσμών». Είπε ότι οι εκλογές δεν έχουν κριθεί από τα αποδυτήρια, αλλά θα κριθούν αυτές τις 26 ημέρες με όρους ουσιαστικής πολιτικής κι όχι τεχνητού διπολισμού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.



Κατηγόρησε ακόμη την αντιπολίτευση ότι αγωνίστηκε όχι μόνο να αποτρέψει την εκλογή ΠτΔ, αλλά να καταστρέψει μακροχρόνια τις προϋποθέσεις της συναίνεσης, την οποία, όπως υποστήριξε, ο λαός εξακολουθεί να θέλει μαζί με σταθερότητα και ενότητα των πολιτικών δυνάμεων γύρω από τους θεμελιώδεις εθνικούς στόχους.



Τόνισε δε ότι αυτή τη συναίνεση και ενότητα μπορεί να την επιβάλει ο λαός μέσω των εκλογών για την μετεκλογική περίοδο και πως το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι ποιος θα είναι πρώτο κόμμα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά η εθνική στρατηγική, η εθνική προοπτική, η προστασία των θυσιών και των επιτευγμάτων του λαού, το άνοιγμα της νέας σελίδας που θα βλέπει προς το μέλλον. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για πρόβλημα πολιτικής αβεβαιότητας που αφορά, όπως είπε, τη συνέχεια ή την ασυνέχεια του κράτους.



Όχι στη στρατηγική του φόβου

Σαν έμμεση αντίθεση με τον κυβερνητικό της εταίρο, τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν πιστεύει στην στρατηγική του φόβου και του εκφοβισμού που «πολλοί νομίζουν ότι πρέπει να επικρατήσει προεκλογικά», αλλά πως πιστεύει στη στρατηγική της αλήθειας, ενώ τόνισε ότι δεν του αρέσει καθόλου η «καθοδήγηση» και οι δηλώσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα από το εξωτερικό.



«Ο λαός θα αποφασίσει μόνος του, κυρίαρχα, αναλαμβάνει την ευθύνη του, θα προσδιορίσει τη μοίρα του. Δεν θέλουμε υποδείξεις, δεν θέλουμε δάκτυλο που κουνιέται απ' έξω» σημείωσε και υπογράμμισε: Όμως «μεταξύ μας πρέπει να πούμε την αλήθεια», παραπέμποντας στη φράση«πάταξον μεν, άκουσον δε». Ως προς αυτό, κάλεσε τον κόσμο που κατακρίνει, δεν συμπαθεί, λοιδορεί το ΠΑΣΟΚ, να το ακούσουν, «να ακούσουν τι έγινε, πού βρισκόμαστε τώρα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι, πώς πρέπει να πορευτούμε».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)




Πηγή
Υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών ο Μιχαήλ Θεοχαρίδης – ΤΩΡΑ

Τα καθήκοντα του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Θεοχαρίδης.


Ο κ. Θεοχαρίδης θα ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και παρουσία του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά αύριο Τετάρτη στις 13:00.




Πηγή




Ήρθε στο φως σήμερα μια φωτογράφιση που είχε κάνει η ηθοποιός το 1995, όταν ακόμα έβγαζε πολύ άνετα τα ρούχα της.




























Πηγή




Στα νησιά Barbados εθεάθη η τηλεπερσόνα, bodybuilder και μοντέλο Jodie Marsh να χαίρεται τον ήλιο...





Η 36χρονη φόρεσε ένα μικροσκοπικό μαύρο μπικίνι, αρκετά νούμερα μικρότερο, το οποίο δεν μπορούσε να συγκρατήσει το τεράστιο στήθος της. Φορώντας μαύρα γυαλιά ηλίου ο φακός την «έπιασε» να χαίρεται τον ήλιο με το κορμί της πάνω στην ξαπλώστρα.
















Πηγή


Στο περιθώριο της χθεσινής τρίτης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή, τα έλεγαν η Χρυσούλα Γιαταγάνα και η Ραχήλ Μακρή, ανεξάρτητες και οι δύο από το χώρο των ΑΝΕΛ.

Περιχαρής λοιπόν η κ. Γιαταγάνα έλεγε "εγώ, έκλεισα με τον ΣΥΡΙΖΑ" εννοώντας ότι θα είναι υποψήφια. Και η κ. Μακρή της απάντησε, χαρούμενη και αυτή: "Μπράβο, άντε να δούμε τι θα γίνει και με μένα..."

Ο Κοινοβουλευτικός




Πηγή

Τ ην ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών με αντικείμενο τη Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση, Τεχνική Διαχείριση και Λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων στις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής με ΣΔΙΤ, αποφάσισε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, ύστερα από σχετική εισήγηση...


της πρόεδρου του, Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου.



Η πρόεδρος του Συνδέσμου ζητήσε από την Εκτελεστική Επιτροπή (Ε.Ε.) την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 312/2014 απόφασης της Ε.Ε., ανατρέποντας το σχέδιο των ΣΔΙΤ για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ. Η ίδια υπογράμμισε το σχέδιο αυτό είναι ασύμβατο με την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, την οποία έχει ως προτεραιότητά της η νέα Διοίκηση.



"Το ισχύον ΠΕΣΔΑ συντηρεί τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων και επιβάλλει την ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής ως εσαεί κύριο υποδοχέα του 85% των παραγομένων αποβλήτων. Το σχέδιο των 4 ΜΕΑ υπηρετεί ακριβώς αυτή τη στρατηγική επιλογή", τόνισε η Περιφερειάρχης, Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, προσθέτοντας: "Είμαστε σαφείς: απορρίπτουμε συνολικά και επί της αρχής το περιεχόμενο και τον τρόπο της υλοποίησης του σχεδίου για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ". Και η ίδια κάλεσε την Ε.Ε. να δικαιώσει τους πολυετείς αγώνες των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων στους ΟΤΑ και των κοινωνικών κινημάτων και να ακυρώσει τους σχεδιασμούς για σειρά λόγων.



Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "το σχέδιο των 4 ΜΕΑ με ΣΔΙΤ υποσκάπτει τις προτεραιότητες και τις αρχές της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας καθώς προϋποθέτει την εγγυημένη τροφοδοσία των ΜΕΑ με απορρίμματα και την απαλλαγή των επενδυτών για κάθε μεταβολή των συνθηκών". Το γεγονός επίσης ότι ο "σχεδιασμός αυτός εκπονήθηκε και προωθήθηκε σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας", ότι "προωθεί τη δέσμευση των ΟΤΑ, μέσω της ενεχυρίασης των δημοτικών τελών επί τριακονταετία". "Επιβαρύνονται οι δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, καθώς, σύμφωνα με τη λογική του σχεδιασμού αυτού, στόχος είναι η διασφάλιση, επί 30 χρόνια, της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επενδυτών".



"Οι σχεδιασμοί των ΣΔΙΤ για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων δεν είναι μονόδρομος". "Αντιθέτως, μονόδρομος είναι η επιλογή ενός οικονομικά και οικολογικά δίκαιου και βιώσιμου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως μονόδρομος είναι η αντίσταση στους σχεδιασμούς της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία άρον – άρον, επιχειρεί να περιορίσει τα περιθώρια δράσης της νέας διοίκησης", παρατήρησε, κλείνοντας την εισήγησή της η πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής.



Από airetos



Πηγή

«Την ώρα που το καράβι θαλασσοδερνόταν μεσοπέλαγα κάποιοι μετρούσαν στα γραφεία τους ασφάλιστρα και υπολόγισαν αποζημιώσεις. Ανεκδιήγητοι σκυλοπνίχτες ψυχών. Αυτοί είναι που θέλουν να μας ρυμουλκήσουν»



Το καράβι είχε αρχίσει να παίρνει πλέον εμφανή κλίση από τις πρώτες κιόλας ημέρες του φθινοπώρου. Αιτία η μετατόπιση φορτίου στα αμπάρια του σκάφους. Το καράβι...


που είχε αποπλεύσει το καλοκαίρι του '12 υπερφορτωμένο με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με προαπαιτούμενα, με «μεταρρυθμίσεις», με απολύσεις και φόρους ήταν ολοφάνερο πως δεν θα ήταν δυνατόν να πιάσει ποτέ κανένα λιμάνι. Κάτι οι φθινοπωρινές φουρτούνες του ΕΝΦΙΑ, κάτι τα 100 μποφόρ των δόσεων, πλήρωμα και επιβάτες άρχισαν να συνειδητοποιούν πως το καράβι πήγαινε ολοταχώς για τα βράχια. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η φωτιά που άναψε η περίφημη αξιολόγηση του οικονομικού νηογνώμονα, αναγκάζοντας τον καπετάνιο να εκπέμψει σήμα κινδύνου για να σωθεί ο ίδιος, οι αξιωματικοί του και φυσικά οι επιβάτες της πρώτης θέσης, μια και τα σωστικά μέσα που διέθετε το πλοίο δεν έφταναν για την πλέμπα της οικονομικής θέσης και του καταστρώματος.



Κι ας φώναζαν κάποιοι εδώ και καιρό πως το αξιόπλοον του πλοίου ήταν εμφανώς πλαστογραφημένο και το σκαρί ήταν απλά ένα κουφάρι από σκουριασμένα παλιοσίδερα, μια σκέτη φαλκονέρα. Κι ας προειδοποιούσαν για τους κινδύνους της απόφασης του καπετάνιου να βγει στο πέλαγος με τις μηχανές να καίνε μια νοθευμένη βιωσιμότητα. Κι όποιος τολμούσε να μιλήσει για κινδύνους και πιθανά ναυάγια δενόταν στο μεσαίο κατάρτι του σκάφους και μαστιγωνόταν δημοσία θέα από το γραφείο Τύπου και δημοσίων σχέσεων της πλοιοκτήτριας εταιρείας.



Όταν, όμως, οι φλόγες έγιναν ορατές από τους επιβάτες και οι καπνοί έπνιξαν το πρώτο κατάστρωμα, ο πλοίαρχος και ο δεύτερος άρχισαν να ψάχνουν για σωσίβια που στη δική τους γλώσσα τα είχαν βαφτίσει «μαξιλαράκια». Στην επιχείρηση ρυμούλκησης του μισοβυθισμένου σκάφους έσπευσαν να συμμετάσχουν γνωστοί Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες και εκδοτικές ναυαρχίδες με σκοπό να κρατήσουν το καράβι στο στραβό του αρμένισμα. Κι ας έπλεε το καράβι προς τα βράχια μιας προαναγγελθείσας καταστροφής. Ακόμα κι όταν οι κάβοι κόπηκαν από τον άγριο καιρό, τα παραπλέοντα συμφέροντα συνέχισαν να συνιστούν στους επιβάτες να ακολουθούν αδιαμαρτύρητα τις οδηγίες του πλοιάρχου και των αξιωματικών του μια και πιθανή αναταραχή θα προκαλούσε σημαντική μείωση στην τιμή της μετοχής της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Την ώρα που το καράβι θαλασσοδερνόταν μεσοπέλαγα κάποιοι μετρούσαν στα γραφεία τους ασφάλιστρα και υπολόγισαν αποζημιώσεις. Ανεκδιήγητοι σκυλοπνίχτες ψυχών. Αυτοί είναι που θέλουν να μας ρυμουλκήσουν.



του Πέτρου Κατσάκου από avgi μέσω left



Πηγή