follow us Like Us Google+ RSS Ενημέρωση μέσω e-mail

Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο iPhone μπορεί να φαίνεται ένας ασφαλής τρόπος για να κρατήσετε ασφαλή τα αρχεία σας, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά εύκολο για κάποιον να τον χακάρει...




Το Business Insider συναντήθηκε με την εταιρεία αισθητήρων δακτυλικών αποτυπωμάτων Vkansee στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη και έμαθε πώς να ξεκλειδώνει τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων ενός iPhone.

Η εταιρεία Vkansee παράγει μικροσκοπικούς αισθητήρες οπτικών δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναφέρει ότι αυτοί συλλαμβάνουν περισσότερες λεπτομέρειες από τους αισθητήρες ενός iPhone.
Για να αποδείξουν πόσο διαφορετικός είναι ένας αισθητήρας Vkansee από αυτόν του iPhone, έκαναν ένα πείραμα για να δουν αν η πλαστελίνη θα μπορούσε να ξεκλειδώσει το iPhone.

Δείτε τι συνέβη:

Ξεκινάτε με μια οδοντόκρεμα ως καλούπι
 You start things off by squeezing the dental mold out of a tube. It comes out like putty.
Βάζετε πάνω το δάχτυλό σας για λίγο περισσότερο από 5 λεπτά
 I rested my finger on the dental mold for just over five minutes.
Και τότε το σηκώνετε αργά. Μην το τραβήξετε απότομα
And then I slowly lifted it off. I couldn't just pull it straight up otherwise it could have ripped the putty.
Το αφήνετε να στεγνώσει για λίγα λεπτά κάτω από έναν ανεμιστήρα
 Sure enough, my fingerprint was left on the dental mold. We left it to dry for a few minutes under a fan.
Το επόμενο στάδιο του χακαρίσματος είναι να κολλήσετε λίγη πλαστελίνη στο καλούπι. Λίγα λεπτά αργότερα... και το τηλέφωνό έχει ξεκλειδωθεί
 The next stage of the hack was sticking some Play-Doh onto the mold. A few minutes later it was all done — and it unlocked my phone!

Πηγή

O "Leo" μίλησε ανοιχτά και ανθρώπινα όταν έλαβε το Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου, αναφέροντας το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και ευχαριστώντας το καστ της ταινίας...



Όλο το καστ; Όχι.

Σύμφωνα με το Ιντερνετ, ο Leo δεν συμπεριέλαβε την... αρκούδα που επιτίθεται στον χαρακτήρα του κατά τη διάρκεια της ταινίας και η οποία του χάρισε το Όσκαρ. Όπως ήταν αναμενόμενο, το διαδίκτυο ανέλαβε να γελοιοποιήσει το θέμα με αρκετά χιουμοριστικά memes και tweets, εκ των οποίων παραθέτουμε μερικά.













Πηγή
Του Γ.Γ.

Πριν αναφερθούμε στις τελευταίες εξελίξεις που προέκυψαν μετά την σφοδρή αντιπαράθεση ΔΟΛ και ΣΥΡΙΖΑ θα σας συνιστούσαμε να διαβάσετε δυο αναρτήσεις μας που έχουμε γράφει τον Μάρτη του 2013. Η πρώτη τιτλοφορείτε: «Όταν τρώνε δεν μιλάνε - Η τριγωνική σχέση κλεπτοκρατίας πολιτικών, τραπεζών και ΜΜΕ» και η δεύτερη:«Από «πυλώνες του συστήματος διαπλοκής προνομιακοί συνομιλητές οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ για τον Α. Τσίπρα».

Αρχικά και μόνο που υπήρξαν «μυστικά ραντεβού» του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη είναι ένα σοβαρό θέμα. Αλλά ας το προσπεράσουμε. Στεκόμαστε μόνο το πώς κανονίστηκαν οι τέσσερις συναντήσεις Τσίπρα – Ψυχάρη και οι οποίες έγιναν «με άκρα μυστικότητα» σύμφωνα με τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ.
Οι τρεις απ’ αυτές  -η τέταρτη έγινε στο σπίτι της στενής συνεργάτιδας του Τσίπρα Ζωής Χαλιδιά- πραγματοποιήθηκαν στην κατοικία του Βασίλη Μουλόπουλου. Ο δημοσιογράφος αυτός θεωρείτε από τους κύριους λογογράφους του Τσίπρα ενώ χρημάτισε επιτελικό στέλεχος του ΔΟΛ, αρχισυντάκτης του «Βήματος» και πολύ στενός συνεργάτης του Ψυχάρη. Στην πορεία βρέθηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα τον συναντάμε αρθρογράφο στην «Αυγή».

Πανέξυπνος τύπος με μακροχρόνια παρουσία στο δημοσιογραφικό κουρμπέτι γνωρίζει από πρώτο χέρι τι ακριβώς συμβαίνει με τα ΜΜΕ. Μάλιστα κάποιες φορές δεν διστάζει και να το πει. Διαβάστε τι δήλωνε, σε ανύποπτο χρόνο – Νοέμβρης 2010- σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα tvxs:

«Τα ΜΜΕ έπαψαν να είναι φορείς ενημέρωσης και ιδεών, δηλαδή αυτό που θα έπρεπε να είναι, και μετατράπηκαν σε φορείς συμφερόντων της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε διαπλοκή. Αντί να πουλάνε ενημέρωση (η οποία εν μέρει είναι εμπόρευμα), πουλούσαν ιδεολογική και πολιτική χειραγώγηση, και αντί να αποτελούν πεδίο πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης, αναδείχθηκαν σε πεδίο διαπλοκής. Αυτή η απαξίωση άφησε τα ΜΜΕ χωρίς αγοραστές».

Ειλικρινέστατη η τοποθέτηση του Β. Μουλόπουλου. Σωστή η διαπίστωση του, αναμενόμενο να βγάλει τον εαυτό του από το «κάδρο» των διαπλεκομένων.
Δυστυχώς γ’ αυτόν όμως, κάποιες φορές το αλισβερίσι μεταξύ πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ, ξεφεύγει από τον «φυσικό του χώρο» το «παρασκήνιο» και παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις όπως συνέβη και με την περίπτωση Ψυχάρη – Τσίπρα.

Όπως γίνεται σε όλα τα νταλαβέρια μαφιόζων καθένας τους προσπαθεί να κρατάει κρυφά «χαρτιά και ντοκουμέντα» σε βάρος του «συνεργάτη» ώστε όταν χρειαστεί να τον εκβιάσει, να τον αναγκάσει να προσχωρήσει στις επιδιώξεις του ή σε κάποια άλλη φάση για να αμυνθεί σε επίθεση που δέχεται.

Προς το παρόν όμως στην μάχη ΔΟΛ – Τσίπρα υπάρχουν μόνο «ανιχνευτικές βολές». Η ανακοίνωση του Οργανισμού Λαμπράκη κάνει λόγω για «χρυσές εφεδρείες» που διαθέτει ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ανταπαντάει –όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του Mega-,  μέσω κυβερνητικής πηγής, ότι: «Η χρήση απομαγνητοφωνημένων διαλόγων αποτελεί κακούργημα και όποιος το κάνει θα πάει μέσα».

Όλα αυτά δεν παραπέμπουν σε πόλεμο μαφιόζικων συμμοριών;

Πηγή
Λέγεται ότι οι βασικές αρχές του κλιματισμού εφαρμόστηκαν στην Αρχαία Αίγυπτο όπου προκειμένου να δροσιστούν, οι Αιγύπτιοι κρεμούσαν καλάμια στα παράθυρα των σπιτιών τους τα οποία έβρεχαν με καθαρό νερό.  Η εξάτμιση του νερού έψυχε τον αέρα που έμπαινε στο σπίτι από τα παράθυρα και έτσι χαμήλωνε η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού.  Στην αρχαία Ρώμη, νερό από τα υδραγωγεία κυκλοφορούσε στο εσωτερικό των περιμετριών τοίχων με αποτέλεσμα την ψύξη τους.
Παρ' όλα αυτά, η ευρεία χρήση των συσκευών κλιματισμού άργησε πολύ να υλοποιηθεί:  Ο σύγχρονος κλιματισμός προέκυψε από τις νέες ανακαλύψεις της χημείας κατά τον 19ο αιώνα, και η πρώτη συσκευή κλιματισμού μεγάλου μεγέθους εφευρέθηκε από τον εφευρέτη Willis Carrier το 1902.
Τον 2ο αιώνα, ο κινέζος εφευρέτης Ding Huan της δυναστείας των Χάν, εφηύρε ένα είδος αξονικού ανεμιστήρα με πολλαπλά πτερύγια, διαμέτρου περίπου 3 μέτρων, ο οποίος κινούνταν με ανθρώπινη παρέμβαση.
Το 747 ο Αυτοκράτορας Xuanzong της δυναστείας των Tang κατασκεύασε τον "ψυχρό θάλαμο" μέσα στο αυτοκρατορικό παλάτι, το οποίο ο Tang Yulin περιεγραψε σαν "ανεμιστήρες που κινούνται με την δύναμη του νερού".
Πηγές από την επόμενη δυναστεία των Song αναφέρουν ευρεία χρήση των ανεμιστήρων για την ψύξη χώρων εντός του παλατιού.
Πολύ αργότερα, τον 17ο αιώνα, ο Cornelis Drebbel πραγματοποίησε επίδειξη με τίτλο "μετατρέποντας τον χειμώνα σε καλοκαίρι". Η επίδειξη αφορούσε μια συσκευή που λειτουργούσε με πάγο και την προσθήκη αλατιού για περαιτέρω μείωση της θερμοκρασίας.
Το 1758, ο Βενιαμήν Φρανκλίνος και ο John Hadley, (καθηγητής χημείας στο πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ) πραγματοποίησαν πειράματα ταχείας ψύξης στερεών σωμάτων με την μέθοδο της εξάτμισης.  Οι δύο επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι με την εξάτμιση ουσιών όπως η αμμωνία και ο αιθέρας ήταν δυνατό να επιτευφθούν θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Τα πειράματα περιλάμβαναν ένα υδραργυρικό θερμόμετρο καθώς και φυσητήρες για την επιτάχυνση της διαδικασίας της εξάτμισης. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, κατάφεραν να επιτύχουν θερμοκρασίες μέχρι και -14οC (!) σε έναν χώρο θερμοκρασίας 18οC.
Το 1820, ο άγγλος επιστήμονας Michael Faraday ανακάλυψε ότι η συμπίεση και υγροποίηση της αμμωνίας επέτρεπε την ψύξη του αέρα όταν η υγροποιημένη αμμωνία εξατμίζονταν και μετατρέπονταν και πάλι σε αέριο.
Το 1842, ένας φυσικός στην Φλώριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο John Gorrie χρησιμοποίησε τεχνολογία συμπίεσης για την παρασκευή πάγου, τον οποίο χρησιμοποιούσε για την ψύξη χώρων στο Νοσοκομείο Apalachicola της Φλώριντα.  Ήλπιζε ότι η χρήση του πάγου θα επέτρεπε την μείωση της θερμοκρασίας χώρου στο εσωτερικό των κτιρίων. Ήταν ο πρώτος που ανέφερε τον όρο "κεντρικός κλιματισμός". Ο Gorrie κατάφερε να πατεντάρει την"παγομηχανή" του το 1851, αλλά ο θάνατος του προϊσταμένου του του στέρησε τις αναγκαίες πηγές χρηματοδότησης και έτσι τα σχέδια του για την κατασκευή του πρώτου μηχανήματος κεντρικού κλιματισμού ναυάγησαν.
Το 1851, ο James Harrison κατασκεύσασε μια πρωτότυπη κλιματιστική συσκευή στο Geenlong της Αυστραλίας.  H εφεύρεση του αποτέλεσε την πρώτη ευρείας χρήσεως συσκευή δημιουργίας πάγου με την χρήση κύκλου συμπίεσης - εκτόνωσης .
Η συσκευή του Harrison για την οποία κατάφερε να λάβει πατέντα το 1855 βασίζονταν στις ίδιες αρχές που βασίζονται και οι σημερινές σύγχρονες συσκευές κλιματισμού:  Ένα εργαζόμενο μέσο (ψυκτικό υγρό) συμπιέζονταν σε έναν συμπιεστή και στην συνέχεια εκτονώνονταν σε χαμηλή πίεση μέσω μιας εκτονωτικής βαλβίδας.  Η συσκευή του είχε ικανότητα παραγωγής 3.000 κιλών πάγου ημερησίως.
Αρκετά χρόνια αργότερα, ένας αμερικανός μηχανικός, ο Willis Carrier, έφτιαξε το πρώτο ηλεκτρομηχανικό κλιματιστικό (κλιματιστικό μηχάνημα η λειτουργία του οποίου βασίζονταν στην ίδια αρχή συμπίεσης και εκτόνωσης, με τη διαφορά ότι η απαιτούμενη ισχύς προέρχονταν από ηλεκτροκινητήρα.
Η συσκευή εφευρέθηκε για λογαριασμό της εταιρίας Sackett Wilhelms, μιας εταιρίας λιθογραφίας και εκτυπώσεων προκειμένου να λυθούν προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία που απαιτούσαν ψύξη.  Η συσκευή τέθηκε σε λειτουργία στο Buffalo των Ηνωμένων Πολιτειών όπου ο Carrier εργάζονταν ως μηχανικός από το 1902.
Η συσκευή του Carrier δεν ήλεγχε μόνο την θερμοκρασία του χώρου, αλλά και την υγρασία του, προκειμένου τα χαρτιά που χρησιμοποιούνταν στις εκτυπώσεις να διατηρούν την αρχική τους γεωμετρία.
Ο Carrier δημιούργησε την ομώνυμη εταιρία Carrier, την πρώτη εταιρία κατασκευής συσκευών κλιματισμού στον κόσμο, η οποία κατασκεύσασε χιλιάδες συστήματα κλιματισμού για κτίρια.
Ο όρος "air conditioning" αν και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Stuart W. Cramer στο Charlotte, της Νότιας Καρολίνας όταν αυτός προσπαθούσε να ελέγξει την υγρασία στον αέρα της βιομηχανίας υφασμάτων του το 1902.  Τον όρο αυτόν υιοθέτησε ο Willis Carrier, ονομάζοντας την εταιρία του Carrier air conditioning.
To 1945, o Robert Sherman στο Lynn της Μασαχουσέτης εφηύρε ένα φορητό κλιματιστικό που τοποθετούνταν στο παράθυρο του χώρου ψύχοντας τον και ελέγχοντας την υγρασία του.  Δυστυχώς λόγω έλλειψης χρηματοδότησης ο Sherman δεν κατάφερε να κατασκευάσει το πρωτότυπο του σε βιομηχανική κλίμακα με αποτέλεσμα την ιδέα του να ιδιοποιηθούν μεγάλες εταιρίες οι οποίες άρχισαν να κατασκευάζουν κλιματιστικά παραθύρου (window air conditioners) σε ευρεία βιομηχανική κλίμακα.  Αν και προσπάθησε να διεκδικήσει νομικά τα πνευματικά του δικαιώματα, δεν κατάφερε να κερδίσει τα δικαστήρια κόντρα σε εταιρίες κολοσσούς και πέθανε πάμφτωχος το 1962.
Σήμερα η τεχνολογία των κλιματιστικών έχει προοδεύσει κατά πολύ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς συσκευές κλιματισμού που λειτουργούν αποδοτικότερα και ασφαλέστερα από ποτέ. 
Δημήτρης Παπαδόπουλος
Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε.
klimatismos

Πηγή

Ωραία είναι αυτή η φωτογραφία, αλλά που στο καλό τραβήχτηκε; Σε αυτό το συχνό ερώτημα, που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να απαντήσουν, μια νέα εφαρμογή, την οποία δημιούργησαν τρεις ερευνητές της Google, τα καταφέρνει πολύ καλύτερα, «διαβάζοντας»...




πιο σωστά το τοπίο. Η εφαρμογή βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης και δεν έχει κυκλοφορήσει προς χρήση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τομπάιας Γουέιαντ, ανέπτυξαν ένα λογισμικό «βαθιάς μάθησης», το οποίο κάνει γεωεντοπισμό της φωτογραφίας, χρησιμοποιώντας μόνο πληροφορίες από τα εικονοστιχεία (πίξελ) της.

Εκ πρώτης όψεως φαντάζει δύσκολο έως αδύνατο να καταλάβει κανείς που τραβήχτηκε μια φωτογραφία, χωρίς να έχει άλλες πληροφορίες πέρα από την ίδια την εικόνα. Μερικές φορές οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ενδείξεις, όπως ο καιρός, τα φυτά, διάφορα αντικείμενα κ.α. που φαίνονται στη φωτογραφία, για να βγάλουν συμπεράσματα - άλλες φορές με επιτυχία και άλλες όχι. Υπάρχουν και σχετικοί διαδικτυακοί τόποι όπως το GeoGuessr και το View from your Window, όπου οι χρήστες δοκιμάζουν τις ικανότητές τους.

Οι ερευνητές ακολούθησαν μια τελείως διαφορετική μέθοδο υπολογιστικής όρασης. Τοποθέτησαν ένα πλέγμα πάνω σε ένα ψηφιακό κόσμο, χωρίζοντας έτσι την επιφάνεια του πλανήτη σε χιλιάδες τετραγωνάκια διαφορετικών μεγεθών, ανάλογα με το πόσες φωτογραφίες τραβιούνται στην πραγματικότητα (π.χ. σε μια πόλη όπως η Νέα Υόρκη τραβιούνται πολύ περισσότερες φωτογραφίες από ό,τι σε μια έρημο, άρα το τετραγωνάκι της μεγαλούπολης είναι μεγαλύτερο).

Στη συνέχεια, τροφοδότησαν το λογισμικό τους με εκατομμύρια αποθηκευμένες φωτογραφίες, που συνοδεύονταν από πληροφορίες γεωεντοπισμού. Ακολούθως, το πρόγραμμα, που διαθέτει νευρωνική νοημοσύνη, δημιούργησε συσχετίσεις και αντιστοιχίες ανάμεσα στα πίξελ των εικόνων και στα τα μέρη όπου τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες.

Τελικά, η εφαρμογή δοκιμάσθηκε με 2,3 εκατομμύρια φωτογραφίες από το Flickr. Όπως διαπιστώθηκε, κατάφερε να «πέσει μέσα» σε ποσοστό 48% όσον αφορά την ήπειρο που τραβήχτηκε μια φωτογραφία, 28,4% όσον αφορά τη συγκεκριμένη χώρα, 10,1% για την πόλη όπου έγινε η λήψη της φωτογραφίας και 3,6% για τον συγκεκριμένο δρόμο της πόλης.

Ίσως τα ποσοστά αυτά να μην φαίνονται εντυπωσιακά, αλλά ένας άνθρωπος δεν μπορεί να τα καταφέρει τόσο καλά, όταν βλέπει μια φωτογραφία που έχει τραβηχτεί κάπου στη Γη. Αυτό αποδείχθηκε, όταν οι τρεις ερευνητές αντιπαράθεσαν την εφαρμογή τους με τις επιδόσεις δέκα ανθρώπων σε ένα πείραμα.

Το επόμενο βήμα για τη βελτίωση της εφαρμογής θα είναι η ενσωμάτωση της ικανότητας να αναγνωρίζει αντικείμενα και άλλα γνωρίσματα (χρώμα δέρματος ανθρώπων, αρχιτεκτονική κτιρίων, είδος δέντρων, πινακίδες οδικής κυκλοφορίας κ.α.) και να τα συσχετίζει με συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Πηγή
Πλαφόν ανώτατης σύνταξης (ανεξάρτητα με τον αριθμό τους) στα 3.088 ευρώ και πλαφόν για μια σύνταξη στα 2.473 ευρώ, περιλαμβάνεται στο νέο ασφαλιστικό, όπως τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Σήμερα το πλαφόν είναι 3.680 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η μείωση θα φτάσει περίπου τα 600 ευρώ μηνιαίως.

Παράλληλα ο κ. Πετρόπουλος ενημέρωσε ότι σήμερα μια σύνταξη λαμβάνουν 1.288.000 συνταξιούχοι, δύο συντάξεις 995.000 συνταξιούχοι και τρείς συντάξεις 335.000 συνταξιούχοι. Υπάρχουν 4 συνταξιούχοι που παίρνουν 10 συντάξεις, 7 παίρνουν 9 συντάξεις, 49 παίρνουν 8 συντάξεις και 364 παίρνουν 7 συντάξεις.

Την ανάγκη να υπάρξουν ενιαίοι κανόνες στο νέο ασφαλιστικό, υπογράμμισε ο κ. Τριανταφυλλίδης ζητώντας να μην εξαιρεθούν οι συντάξεις των βουλευτών και των στελεχών των ΟΤΑ.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός διαφώνησε και είπε ότι δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Ένωσης πρώην Βουλευτών Κώστα Πυλαρινό, ο οποίος του είπε ότι πρώην υπουργός ζήτησε επειδή χειρουργείται χρήματα για να πληρωθούν τα έξοδά του, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Πηγή
Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου είναι η πρώτη ταινία που ανέδειξε τις μάχες με τις αρκούδες στο κινηματογραφικό "πανί". Ακούς Λεονάρντο; Δείτε την περίφημη σκηνή του Νίκου Ξανθόπουλου (Vid)
"Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου" είναι ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία του Απόστολου Τεγόπουλου, παραγωγής Κλακ Φιλμ. Και είναι η ταινία που μας έμαθε τι πάει να πει μάχη με την αρκούδα, 47 χρόνια πριν την αναμενόμενη βράβευση του Λεονάρντο Ντι Κάπριο στα φετινά βραβεία Όσκαρ.
AdTech Ad
Η σεκάνς με την αρκούδα που επιτίθεται στον Νίκο Ξανθόπουλο, έχει μείνει στην δική μας κινηματογραφική ιστορία. Η αρκούδα ήταν στην πραγματικότητα ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος. Στο ίδιο έργο παρουσιάζεται μια αληθινή αρκούδα, η οποία χορεύει στους ρυθμούς του ντεφιού ενός περιπλανώμενου μουσικού, που έχει πάθει αμνησία και διαμένει στην Τουρκία.

Η περίφημη σεκάνς. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι:


Στην επίμαχη σκηνή της "Επιστροφής" του Ιναρίτου, η αρκούδα επιτίθεται στον πρωταγωνιστή, προσπαθώντας να προστατέψει τα μικρά της. Όπως αποκάλυψε ο βραβευμένος για δεύτερη συνεχή χρονιά σκηνοθέτης, για τη σκηνή χρειάστηκε μεγάλη προετοιμασία, έρευνα και συνεχείς επαναλήψεις. Ο 52χρονος Μεξικανός σκηνοθέτης σε πρώτο στάδιο μελέτησε πάνω από 100 βίντεο με επιθέσεις αρκούδων στο YouTube.
Γατάκι Ντι Κάπριο...

Εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρη την Οδύσσεια του Νίκου Ξανθόπουλου

news247.gr 


Πηγή
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο άνθρωπος που εκμεταλλεύτηκε όλες τις πολιτικές καταστάσεις στη χώρα...
Ο κολλητός του Κοσκωτά, μετέπειτα μέγας "γλύφτης" και υπουργός του Ανδρέα και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μετά εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, κατόπιν αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και σήμερα τοποθετημένος από τον Σύριζα και τον Σπίρτζη πρόεδρος του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος υπέγραψε μια απόφαση που πριν μια εβδομάδα είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος «σκάνδαλο» μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Σύριζα "Στο Κόκκινο"...
Αφου κατήγγειλε το σκάνδαλο σα να μη συμβαίνει τίποτα, ο Ρουμελιώτης ψήφισε ως ένα από τα εννέα μέλη του ΔΣ υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων με τους Καναδούς μεγαλομετόχους του ΔΑΑ για την παράταση της σύμβασης του αερολιμένα κατά 20 χρόνια, από το 2026, ως το 2046.
Εβαλε, δηλαδή, την υπογραφή του κάτω από μια απόφαση που πριν από μια εβδομάδα είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος «σκάνδαλο»...
Ενα από τα αποκαϊδια και τα "αρπακτικά" που έχει μαζέψει ο Σύριζα...

Πηγή

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ  με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος συμφώνησε στη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.

 

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

 


Πηγή

Πηγή: Ηλίας Μιχαλαρέας* - "Ημεροδρόμος"

Η σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του, τους άλλους, το ευρύτερο περιβάλλον, είναι μία δύσκολη υπόθεση που καθορίζεται από τους υλικούς όρους, τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζει και εξελίσσεται. Σαφώς, η σχέση αυτή είναι μία σχέση αλληλεπίδρασης, μία δυναμική διαδικασία αλληλοκαθορισμού.

Στον καπιταλισμό, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είναι μία ακραία μορφή βίας, προκύπτει από τις σχέσεις παραγωγής και αλλοτριώνοντας οδηγεί στην ρήξη των κοινωνικών σχέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μία σειρά προβλημάτων στιγματίζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Ανεργία, σχολική διαρροή, εμπορευματοποίηση των ανθρωπίνων σχέσεων, οικονομική και πολιτιστική φτώχεια, βία, ασθένειες, πόλεμοι…, είναι μερικά από αυτά.

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με αφορμή την κοινωνική, οικονομική, πολιτική κρίση, τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν πλευρές μιας στείρας (ελεγχόμενης) πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, διαχωρίζοντας την πολιτική από την οικονομία ανάγουν την λύση ή μη αυτών των προβλημάτων στις καλές ή στις κακές προθέσεις των πολιτικών και με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να χειραγωγήσουν περισσότερους ανθρώπους.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Η αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι μόνο ζήτημα προθέσεων; Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της κρίσης που μαστίζει τη χώρα; Και εάν είναι έτσι, τότε η ανάπτυξη θα βοηθήσει να τα ξεπεράσουμε; Και για ποια ανάπτυξη συζητάμε; Οι αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες έχουν λύσει αυτά τα προβλήματα;

Σε ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στη συνέχεια, παραθέτοντας κάποια στοιχεία.

Στις μέρες μας, είμαστε μάρτυρες μιας γενικευμένης παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού. Οι μάσκες έχουν πέσει, η κρίση είναι κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου που επιχειρεί να την λύσει προς όφελος του και σε όσο γίνεται μεγαλύτερο βάθος χρόνου, μετατρέποντας την σε κρίση εργασίας, σε πολιτιστική ανθρωπιστική κρίση ώστε να την πληρώσουν οι λαοί.

Συνεπώς, τα προβλήματα που ζούμε δεν είναι αποτέλεσμα μίας γενικής και αόριστης κρίσης, αλλά της όξυνσης των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Μια τέτοια κρίση διαμορφώνει νέου τύπου συμπεριφορές και αναδιαρθρώνει τα αξιακά συστήματα.

Πλήθος μελετών, δείχνουν ότι πλούσιες χώρες με όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων παρουσιάζουν :

. Τρεις φορές περισσότερη ψυχική νοσηρότητ
. Οι άνθρωποι αισθάνονται 4-5 φορές λιγότερη εμπιστοσύνη, ασφάλεια, αισιοδοξία
. 6 φορές μεγαλύτερη αναλογία κρατουμένων
. Αύξηση της καταστολής
. 6 φορές μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας
. 5-6 φορές αύξηση στους δείκτες γεννήσεων από εφήβους και στις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες
. Περισσότερο ατομικό και οικογενειακό χρέος
. Αύξηση στην κατανάλωση φθηνών προϊόντων
. Αύξηση του χρόνου εργασίας. Οι άνθρωποι δουλεύουν μέχρι και 400 ώρες περισσότερες τον χρόνο, παίρνοντας λιγότερα χρήματα και έχοντας μικρότερη αγοραστική δύναμη
. 30% αύξηση των προβλημάτων που συνδέονται με χρήση αλκοόλ
. Αύξηση της χρήσης ναρκωτικών

Υπάρχει μία αναλογική σχέση μεταξύ της όξυνσης των ανισοτήτων και του βαθμού νοσηρότητας μίας κοινωνίας. Όσο περισσότερη ανισότητα υπάρχει σε μία κοινωνία, δηλαδή οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, τόσο αυτή η κοινωνία αρρωσταίνει περισσότερο και πεθαίνει γρηγορότερα. Τα ψυχικά νοσήματα, για παράδειγμα, εξελίσσονται σε παγκόσμια επιδημία καθώς:
. Το 10% του ενήλικου πληθυσμού παρουσιάζει κάποιου είδους ψυχική διαταραχή στην διάρκεια της ζωής του
. Πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ψυχικές διαταραχές
. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 165 εκατομμύρια ευρωπαίοι (39%) εμφανίζουν κάποιο είδος ψυχικής διαταραχής
. Το υψηλότερο ποσοστό έχουν οι αγχώδεις διαταραχές και ακολουθούν η αϋπνία, η μείζονα κατάθλιψη, οι σωματομορφικές διαταραχές.

Η κατάσταση της ψυχικής υγείας, καθορίζεται από κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς, ψυχολογικούς, βιολογικούς, παράγοντες. Οι κοινωνικές, οικονομικές πιέσεις, είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για την ψυχική υγεία, η οποία έχει άμεση σχέση με τους δείκτες της φτώχειας και τα χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας συνδέονται με τις γρήγορες και ξαφνικές αλλαγές, τις συνθήκες εργασίας, τις κακές συνθήκες ζωής, το στίγμα, τον κοινωνικό αποκλεισμό,τη βία.
. Το ζήτημα λοιπόν, είναι οι δείκτες των κοινωνικών, οικονομικών ανισοτήτων. Οι Η.Π.Α έχουν το υψηλότερο Α.Ε.Π στον κόσμο. Όμως έχουν :
. Τους υψηλότερους δείκτες παραβατικότητας
. Τους χαμηλότερους δείκτες προσδόκιμου ζωής
. Έναν από τους υψηλότερους δείκτες παιδικής θνησιμότητας

Από αυτή την άποψη, η επιδίωξη γενικά της ανάπτυξης για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των προβλημάτων είναι αποπροσανατολιστική. Το πραγματικό ερώτημα είναι ανάπτυξη για ποιόν; Για παράδειγμα, την δεκαετία 1997 – 2007 στην Βρετανία είχαμε μία σημαντική ανάπτυξη που συνοδεύτηκε από μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Το Α.Ε.Π αυξήθηκε. Όμως, η ανάπτυξη αφορούσε το 10% του πληθυσμού. Το 90% δεν συμμετείχε σε αυτήν την ανάπτυξη. Επρόκειτο δηλαδή, για μία ανάπτυξη που αφορούσε τους λίγους, όξυνε τις κοινωνικές ανισότητες και οδήγησε σε:
. Αύξηση των δεικτών παραβατικότητας
. Αύξηση των δεικτών νοσηρότητας
. Αύξηση των δεικτών παιδικής θνησιμότητας
. Αύξηση των δεικτών ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης
. Αύξηση των δεικτών χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών

Συνεπώς, είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που μεγεθύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Οι κοινωνικές ανισότητες με την σειρά τους, αυξάνουν την κοινωνική κρίση και τα προβλήματα που την ακολουθούν. Αυτή, είναι η πραγματικότητα ενός συστήματος που αναπτύσσεται βαθαίνοντας ταυτόχρονα την κρίση του.

* O Ηλίας Μιχαλαρέας είναι Δρ. Ψυχολογίας- Δρ. Γεωγραφίας. Επιστημονικά Υπεύθυνος Μονάδας Απεξάρτησης «Διάπλους» της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. 

Πηγή
Αρχές μήνα ( 1 έως 14 ) : Ο μήνα Μάρτιος θα ξεκινήσει με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες και γενικά με πολλές από τις πρώτες ημέρες του με καλό καιρό.
Από τις 8 περίπου του μήνα και μετά φαίνεται ότι ο καιρός θα αρχίσει να επιδεινώνετε σιγά σιγά με βροχοπτώσεις οι οποίες θα έχουν γενικευμένο χαρακτήρα από τις 14 και μετά.

Μέσα μήνα ( 15 έως 24 ) : Από τις 15 και έπειτα περιμένουμε αρκετές βροχοπτώσεις που κατά βάση θα επηρεάσουν τα βόρεια – βορειοανατολικά τμήματα ενώ στα υπόλοιπα θα έχουμε και ορισμένα διαστήματα μικρής βελτίωσης του καιρού. Τα φαινόμενα δεν αναμένονται να έχουν έντονο χαρακτήρα.

Τέλη μήνα ( 25 έως 31 ) : Το τέλος του μήνα περιμένουμε ημέρες με συννεφιά και κάποιες σποραδικές βροχοπτώσεις έως και τις 29 περίπου, μετά θα έχουμε σημαντική βελτίωση του καιρού.
ΑΤΤΙΚΗ
1 – 8 Ανοιξιάτικος καιρός .
Θερμοκρασία (12 - 22 οC).
Ήπιες συννεφιασμένες μέρες ,με πρωινή υγρασία .
Χειμωνιάτικες λιακάδες θα σπάνε τη χειμωνιά .

9 – 22 Βοριαδάκια θα ρίξουν τη θερμοκρασία ( 6- 15 οC).
Κρύες μέρες , θα φέρουν οι παγωμένοι βοριάδες .
Σχετική βελτίωση με τις μεσημεριανές λιακάδες .
Καθαρά Δευτέρα 14η Μάρτη.
Γλυκιά μέρα ,με ένα βοριαδάκι να δροσίζει αισθητά , θερμοκρασία (9 - 15 οC).

23 – 31 Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας ((-2) -10 οC).
Μπόρες , καταιγίδες , πιθανές χιονοπτώσεις .
Βοριάδες θα παρατείνουν τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Παρασκευή 25η Μάρτη.
Ήπιος καιρός θερμοκρασία (7 -12 οC).
Πιθανές μπόρες αραιές συννεφιές και βοριαδάκια.

Πηγή
της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr


Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται στη θεραπευτική αγωγή σπάνιων νόσων και ονομάζονται «ορφανά» διότι η ανάπτυξη και η εμπορία τους παρουσιάζει ελάχιστο οικονομικό ενδιαφέρον για τις φαρμακοβιομηχανίες, δεδομένου ότι προορίζονται για μικρό αριθμό ασθενών που πάσχουν από πολύ σπάνιες παθήσεις.

Ο χαρακτηρισμός "ορφανά" δόθηκε στα φάρμακα που δημιουργήθηκαν για τη θεραπεία των Σπανίων Παθήσεων, καθώς αυτές παρουσιάζονται σε χαμηλό ποσοστό στο σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού και δεν "υιοθετούνται" από τα ερευνητικά προγράμματα της φαρμακοβιομηχανίας. 

Υπολογίζονται περισσότεροι από 25 εκατομμύρια στην Ευρώπη και μερικά ακόμα εκατομμύρια στον υπόλοιπο πλανήτη που πάσχουν από κάποια σπάνια πάθηση. Ο πολύς χρόνος που απαιτείται για την παραγωγή ενός φαρμάκου (10 ή και περισσότερα χρόνια), σε συνδυασμό με το πολύ μικρό ποσοστό των πασχόντων, αποτελούν τροχοπέδη στην παραγωγή και διάθεση σκευασμάτων για τις σπάνιες παθήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 6000 σπάνιες παθήσεις που είναι γνωστές μέχρι σήμερα, μόνο για τις 200-300 από αυτές υπάρχουν θεραπείες.
Συνήθως οι φαρμακοβιομηχανίες δεν αναπτύσσουν ερευνητικά προγράμματα με σκοπό την δημιουργία τέτοιων φαρμάκων, λόγω του πολύ χρόνου που απαιτείται για την δημιουργία ενός νέου φαρμάκου(συνήθως πάνω από 10-15 χρόνια) σε συνδυασμό με τον πολύ μικρό αριθμό πασχόντων.

Το 1980 η µητέρα του Adam Seligman ενός 7 χρονου αγοριού που υπέφερε από το σύνδοµο Tourette µε φρίκη διαπίστωσε ότι το φάρµακο που βελτίωνε την ποιότητα ζωής του γιού της και το έφερνε από τον Καναδά, κρατήθηκε στο τελωνείο διότι δεν είχε άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ... 
Χρειάστηκαν :
• οι άοκνες προσπάθειες αυτής της µητέρας και άλλων γονέων ασθενών µε σπάνια νοσήµατα 
• ένας γερουσιαστής που ευαισθητοποιήθηκε 
• ένας δηµοσιογράφος από τους LA Times που µε τα άρθρα του προσπάθησε να αναδείξει το θέµα 
• o ηθοποιός Jack Klugman που εκείνη την εποχή πρωταγωνιστούσε στη δηµοφιλή ιατρική σειρά Quincy και γύρισε ειδικό επεισόδιο αφιερωµένο στις σπάνιες παθήσεις µε τη βοήθεια ασθενών και των συγγενών τους 
• και 3 ολόκληρα χρόνια 
προκειµένου να ψηφιστεί το 1983 το νοµοθετικό πλαίσιο η Orphan Drug Act που παρείχε οικονοµικά κίνητρα στις φαρµακευτικές εταιρείες προκειµένου να αναπτύξουν φάρµακα για τις σπάνιες παθήσεις.

Ανάπτυξη Ορφανών Φαρµάκων
Στη δεκαετία 2001- 2010 ο ετήσιος ρυθµός αύξησης των ορφανών φαρµάκων ήταν 25,8% ενώ των µη ορφανών 20,1% 
Η µικρή αγορά αντισταθµίζεται από την υψηλή τιµή λόγω µικρού ανταγωνισµού και απόλυτης ανάγκης

Πώς ενθαρρύνεται η ανάπτυξη ορφανών φαρμάκων
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το νομικό πλαίσιο για την παροχή κινήτρων στους χορηγούς της φαρμακοβιομηχανίας για την ανάπτυξη ορφανών φαρμάκων θεσπίστηκε το 2000.Τα προϊόντα, που επωφελούνται από τα παρακάτω κίνητρα χαρακτηρίζονται μέσω μιας νέας κοινοτικής διαδικασίας ως «ορφανά φάρμακα»

Τι ακριβώς κάνει ο ΕΜΑ (European Medicines Agency)
O EMA είναι υπεύθυνος, μέσω της επιτροπής του για τα ορφανά φάρμακα (COMP), για την εξέταση των αιτήσεων χαρακτηρισμού που υποβάλλουν πρόσωπα ή επιχειρήσεις που προτίθενται να αναπτύξουν φάρμακα για σπάνιες ασθένειες, τα ονομαζόμενα «ορφανά» φάρμακα. Ο Οργανισμός παρέχει επίσης συμβουλές σχετικά με την ανάπτυξη ορφανών φαρμάκων (συνδρομή για την κατάρτιση πρωτοκόλλου).

Ποια είναι τα κίνητρα στην ανάπτυξη ορφανών φαρμάκων
Αποκλειστικά δικαιώματα.
 Επί 10 έτη μετά τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας (έγκριση πωλήσεως), τα ορφανά φάρμακα δικαιούνται αποκλειστικότητα στην αγορά. Κατά την περίοδο αυτή, δεν μπορούν παρόμοια ανταγωνιστικά προϊόντα, υπό συνήθεις συνθήκες, να κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Συνδρομή στην κατάρτιση πρωτοκόλλου.
 Ο ΕΜΑ παρέχει επιστημονικές συμβουλές για βέλτιστη ανάπτυξη και καθοδήγηση στην κατάρτιση φακέλου, που θα πληροί τις κανονιστικές απαιτήσεις, ώστε ο αιτών άδεια κυκλοφορίας για ένα ορφανό φάρμακο να μεγιστοποιεί τις πιθανότητες επιτυχίας του.
Πρόσβαση στην κεντρική διαδικασία.
Τα ορφανά φάρμακα έχουν απευθείας πρόσβαση στην κεντρική διαδικασία του ΕΜΑ όσον αφορά την αίτηση χορήγησης άδειας κυκλοφορίας.
Απαλλαγές από την καταβολή τελών.
Ένα ειδικό κονδύλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο εγκρίνεται ετησίως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα χρησιμοποιηθεί από το ΕΜΑ για την παροχή απαλλαγών από τα τέλη. Θα εξετασθεί μείωση των τελών για πάσης φύσεως κεντρικές διαδικασίες συμπεριλαμβανομένων των τελών αιτήσεως για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας και της συνδρομής για την κατάρτιση πρωτοκόλλου.
Έρευνα χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ.
Οι οργανισμοί οι οποίοι αναπτύσσουν ορφανά φάρμακα μπορούν να επιχορηγούνται από προγράμματα και πρωτοβουλίες έρευνας και ανάπτυξης της Κοινότητας και των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτικών προγραμμάτων-πλαισίων.

Τι σημαίνει χαρακτηρισμός ενός φαρμάκου ως ορφανό
Με τον χαρακτηρισμό του ως ορφανό, ένα φάρμακο υπάγεται σε καθεστώς ορφανού με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αρ. 141/2000, γεγονός που επιτρέπει πρόσβαση στα κίνητρα.
Η υπαγωγή σε καθεστώς ορφανού φαρμάκου δεν σημαίνει έγκριση χρήσης του φαρμάκου για τη συγκεκριμένη πάθηση δεδομένου ότι δεν αποτελεί ένδειξη ότι το προϊόν πληροί τα κριτήρια για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας, η οποία αποφασίζεται στο πλαίσιο ξεχωριστής διαδικασίας. Η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στην προτεινόμενη θεραπευτική ένδειξη μπορεί να αξιολογηθούν, όπως για κάθε φαρμακευτικό προϊόν, μόνο μετά την υποβολή της αιτήσεως για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας.

 Είµαστε ακόµα στην αρχή ...
• Τα ορφανά φάρµακα είναι µόνο 30 ετών ... 
• Για το 95% των παθήσεων δεν υπάρχει εξειδικευµένη φαρµακευτική αγωγή 
• Λόγω της προσπάθειας των ασθενών, των οικογενειών και των συλλόγων τους, των ανθρώπων που νοιάζονται, υπάρχει σήµερα νοµοθετικό πλαίσιο και δίνονται κίνητρα ανάπτυξης


Πηγή

Οι πρώτοι εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου, από τους οποίους κατάγονται και οι άνθρωποι, πιστεύεται εδώ και δεκαετίες ότι ήταν οι ταπεινοί σπόγγοι...


 Πρόσφατα παρουσιάστηκαν κάποιες μελέτες που αμφισβητούσαν την τοποθέτηση των σπόγγων στην κορυφή του εξελικτικού δέντρου. Ερευνητική ομάδα από το ΜΙΤ πραγματοποίησε μια νέα μελέτη τα ευρήματα της οποίας στηρίζουν την άποψη ότι οι σπόγγοι είναι τα αρχαιότερα ζώα της Γης.

Το δέντρο
To δέντρο της ζωής στη Γη, όπως το σχεδιάζουν οι εξελικτικοί βιολόγοι, χωρίζει το βασίλειο των ζώων σε 35 ομάδες ή «φύλα». Το αρχαιότερο από τα φύλα αυτά πιστεύεται ότι είναι οι σπόγγοι, ζώα χωρίς νευρικό σύστημα που φιλτράρουν μικροσωματίδια τροφής από το νερό.
Στο εξελικτικό δέντρο οι ειδικοί μετά τους σπόγγους έχουν τοποθετήσει τα κτενοφόρα, μια ομάδα θαλάσσιων ζώων πιο περίπλοκα από τους σπόγγους. Δύο πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το φύλο των κτενοφόρων ήταν προγενέστερο των σπόγγων. Όμως οι μελέτες αυτές αμφισβητήθηκαν έντονα από την επιστημονική κοινότητα και το ερώτημα παρέμενε.

Το μόριο «μάρτυρας»
Ερευνητές του ΜΙΤ εντόπισαν σε πετρώματα ηλικίας 640 εκ. ετών ένα σπάνιο μόριο, το 24-IPC (ισοπροπυλο-χοληστερόλη), το οποίο παράγεται από τους σπόγγους. Οι ερευνητές στη συνέχεια προσπάθησαν να εντοπίσουν το γονίδιο που ευθύνεται για την παραγωγή του συγκεκριμένου μορίου και να διαπιστώσουν ποιοι οργανισμοί διαθέτουν αυτό το γονίδιο και πότε έκανε την εμφάνιση του.

Η ανάλυση
Αναλύοντας τα γονίδια 30 διαφορετικών οργανισμών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το επίμαχο γονίδιο είναι το «SMT» το οποίο μπορεί να κάνει έναν οργανισμό να παράγει το 24 IPC εάν υπάρχει ο ο απαραίτητος για την όλη διεργασία αριθμός αντιγράφων του γονιδίου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο τα σφουγγάρια όσο και κάποια είδη άλγης έχουν τον σωστό αριθμό αντιγράφων SMT για την παραγωγή 24 IPC, και μέσω περαιτέρω ανάλυσης διαπιστώθηκε ότι τα σφουγγάρια παρήγαγαν το μόριο πολύ πριν το κάνουν τα άλγη. Οι ερευνητές θεωρούν ότι το χρονικό σημείο που ξεκινά η παραγωγή του 24 IPC είναι ταυτόσημο με την ηλικία των πετρωμάτων. Με απλά λόγια ότι οι σπόγγοι υπήρχαν πριν από 640 εκ. έτη, είναι φυσικά τα αρχαιότερα ζώα της Γης και εμφανίστηκαν τουλάχιστον 100 εκ. έτη νωρίτερα από την περίοδο της λεγόμενης «έκρηξης της ζωής» που συνέβη κατά την Κάμβριο Περίοδο.
Ομως οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS» αναφέρουν ότι η μελέτη τους μπορεί να δίνει κάποιες απαντήσεις αλλά δημιουργείται μια σειρά νέων ερωτημάτων. «Πως μπορεί να έμοιαζαν οι πρώτοι σπόγγοι; Ποιο ήταν το περιβάλλον εκείνη την εποχή; Γιατί υπάρχούν πολύ μεγάλα κενά στην παρουσία σχετικών απολιθωμάτων; Οπως φαίνεται δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά πράγματα για τις πρώτες μορφές ζωής στον πλανήτη και πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα μοριακά απολιθώματα που υπάρχουν για να πάρουμε απαντήσεις» αναφέρουν οι ερευνητές.


Πηγή
znamenitosti015.jpg
Φωτογραφίες από διάσημες κυρίες του Hollywood σε σύγκριση με παλιές τους φωτογραφίσεις, πριν γίνουν διάσημες...
znamenitosti005.jpg 026.jpg 023.jpg 024.jpg 029.jpg 027.jpg 025.jpg 028.jpg
znamenitosti020.jpg znamenitosti019.jpg znamenitosti021.jpg znamenitosti023.jpg znamenitosti007.jpg znamenitosti006.jpg znamenitosti004.jpg znamenitosti010.jpg znamenitosti014.jpg znamenitosti001.jpg znamenitosti008.jpg znamenitosti002.jpg znamenitosti016.jpg znamenitosti013.jpg znamenitosti018.jpg znamenitosti012.jpg znamenitosti011.jpg

Πηγή

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ρομποτικής ανακοίνωσε ότι έως το 2018 αναμένεται να εγκατασταθούν στους χώρους δουλειάς παγκοσμίως περίπου 1,3 εκατομμύρια νέα βιομηχανικά ρομπότ, που θα...


 προστεθούν στα περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια που δουλεύουν σήμερα στα εργοστάσια του πλανήτη. Ειδικά στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, μεταξύ 2013-14 η χρήση ρομπότ αυξήθηκε με ρυθμό-ρεκόρ 43%. Η διεθνής αγορά παραγωγικών ρομποτικών συστημάτων κάνει πλέον «τζίρο» περίπου 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνεπώς η λεγόμενη «άνοδος των μηχανών» δείχνει αναπότρεπτη. Σήμερα στις διάφορες βιομηχανίες διεθνώς, δουλεύουν κατά μέσο όρο 66 ρομπότ ανά 10.000 ανθρώπους εργαζόμενους. Την κορυφαία θέση έχει η Νότια Κορέα (478 βιομηχανικά ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους) και ακολουθούν η Ιαπωνία (314/10.000) και η Γερμανία (292/10.000). Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην έβδομη θέση (164 ρομπότ/10.000 εργαζόμενους) και η Κίνα στην 28η (αλλά ανεβαίνει με ραγδαίο ρυθμό). Προ ημερών, εξάλλου, το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Λευκού Οίκου στις ΗΠΑ, στην τελευταία έκθεσή του, εκτίμησε πως υπάρχει πιθανότητα 83% τα ρομπότ και οι άλλες μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσουν τις θέσεις χαμηλά αμειβόμενης εργασίας - και όχι μόνο. Ανάμεσα στα επαγγέλματα που κινδυνεύουν, πέρα από τους εργάτες, είναι οι σερβιτόροι, οι λογιστές, οι διαιτητές και τα... μοντέλα. Το πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η μελλοντική αγορά εργασίας εξαιτίας των ρομπότ, παραμένει θέμα διαμάχης μεταξύ των ειδικών, οι οποίοι είναι χωρισμένοι σε απαισιόδοξους (βλέπουν μεγάλη και αναπότρεπτη απώλεια θέσεων εργασίας για τους ανθρώπους) και σε αισιόδοξους (εκτιμούν ότι η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες θα καταστρέψουν). Ζήτημα διαφωνίας παραμένει και ποιοί εργαζόμενοι κινδυνεύουν περισσότερο από την αυτοματοποίηση: άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το βάρος θα πέσει κυρίως στους ώμους των χαμηλόμισθων και ανειδίκευτων και άλλοι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα τελικά θα έχει η μεσαία τάξη, καθώς τα δύο άκρα του φάρματος (οι τελείως ανειδίκευτοι και οι άκρως εξειδικευμένοι) θα κινδυνεύσουν λιγότερο να αντικατασταθούν από ρομπότ. Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής Τζόε Γκέμα, «είναι σίγουρο ότι στο μέλλον, χάρη στις τεχνολογικές προόδους στη συνεργασία ανθρώπων-μηχανών, τα ρομπότ θα δουλεύουν δίπλα-δίπλα με τους ανθρώπους, βοηθώντας έτσι να αντικατασταθούν με ευέλικτες δομές οι σημερινές παραδοσιακές άκαμπτες παραγωγικές διαδικασίες».

Αλλά η Mercedes πάει κόντρα στο ρεύμα
Κι ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσθέτουν ολοένα περισσότερα ρομπότ στα εργοστάσιά τους, η γερμανική Mercedes-Benz έκανε την έκπληξη, ανακοινώνοντας το ακριβώς αντίθετο: Θα αποσύρει ρομπότ από τις γραμμές παραγωγής της και στη θέση τους θα προσλάβει ανθρώπους. Η απόφαση αφορά το ηλικίας 101 ετών εργοστάσιο του Σιντελφίνγκεν, όπου παράγονται περίπου 400.000 οχήματα ετησίως, μεταξύ των οποίων τα αυτοκίνητα πολυτελείας της εταιρείας (S-Class). Ο λόγος είναι ότι οι πελάτες έχουν πλέον τη δυνατότητα, όταν παραγγέλλουν το αυτοκίνητό τους, να το προσαρμόσουν στις ανάγκες τους, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός. Όμως αυτή η εξατομίκευση δεν ευνοεί τα ρομπότ, που είναι καλύτερα για μαζική και όχι για κατά παραγγελία παραγωγή. Πολύ περισσότερο, που η στρατηγική της Mercedes είναι, έως το τέλος της δεκαετίας, να προσθέσει 30 νέα μοντέλα στη γκάμα της, δέκα νέα στιλ και πολλές περισσότερες επιλογές εξατομίκευσης. Έτσι, κρίθηκε πως θα είναι πιο παραγωγικό, φθηνό και έξυπνο να επανέλθουν περισσότεροι άνθρωποι στη γραμμή παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία προσδοκά να μειώσει τον μέσο χρόνο παραγωγής ενός αυτοκινήτου στο μισό, από 60 σε 30 ώρες. «Τα ρομπότ δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τον βαθμό εξατομίκευσης και με την ποικιλία που παρέχουμε σήμερα. Γλιτώνουμε χρήματα και διασφαλίζουμε το μέλλον μας, απασχολώντας περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε ο διευθυντής παραγωγής της Mercedes-Benz Μάρκους Σέφερ. Όπως είπε, θα χρειασθούν μόνο λίγες μέρες για να μεταμορφωθεί η γραμμή παραγωγής από αυτοματοποιημένη σε πιο...εξανθρωπισμένη. Τα ρομπότ όμως δεν θα φύγουν τελείως, κάθε άλλο. Θα μειωθούν τα μεγάλα στατικά ρομπότ συναρμολόγησης και σταδιακά θα αυξηθούν τα ελαφριά και πιο «έξυπνα» ρομπότ, που θα δουλεύουν «συντροφικά» με τους εργάτες (ίσως όμως να μην απεργούν εξίσου συντροφικά...). Παράλληλα, η BMW, η Audi , η Toyota κ.α. δοκιμάζουν στις γραμμές παραγωγής τους τέτοια ασφαλή ρομπότ, εξοπλισμένα με εξελιγμένους αισθητήρες και αυξημένη τεχνητή νοημοσύνη.




Πηγή